0   

Tomaž @sixtoo 26. Sep 2010, 17:56

Se strinjam, sam vseeno ne bi rad bil glih "pol leta" brez aparata biggrin
 1   

manfred @manfred 26. Sep 2010, 18:19

Glede na to, da sem v sosednji temi dobil odgovor, da bom tudi jaz moral dati očistiti senzor tudi mene zanima kam je najbolje to dati narediti. Zanima me kakšne so kaj cene za te storitve ?

LP
Zahvala: -lux-
 0   

Janez Pelko @Wartburg 26. Sep 2010, 18:25

Senzor je zelo enostavno očistiti, zato priporočam, da se tega kar sam polotiš. Najprej poskusi spihati, če ne si pa nabavi komplet za mokro čiščenje, ki te pride ceneje kot pa čiščenje na uradnem servisu, pa še nkrat lahko sam čistiš. Potrebuješ le robčke in tekočino, tisto 'lopatico' si pa narediš sam.
Sicer je pa tema o čisšenju senzorja že milijonkrat obdelana vsepovsod.
 0   

manfred @manfred 26. Sep 2010, 18:39

Hvala za odgovor !

Spihat bom probal sam, mokro čiščenje pa ne vem ravno če si bom upal, saj tega nisem še nikoli počel sad

LP
 0   

Janez Pelko @Wartburg 26. Sep 2010, 18:41

Ne boj se, nič ne boš poškodoval. Je bolj enostavno kot si misliš.
 0   

manfred @manfred 26. Sep 2010, 21:59

Nekje sem zasledil informacijo, da naj bi v garancijskem roku bilo čiščenje senzorja zastonj. Ali je možno, da je to res ?

LP
 0   

Zelod @flambirana_oFca 27. Sep 2010, 11:42

Danes, 27.9.2010 so si sledili klici:
10:21 - odgovor, da serviserja še ni (čeprav so mi 22.9. povedali, da serviser prihaja na delovno mesto ob 10:00) in nasvet naj pokličem čez eno uro
11:17 - prav tako odgovor, da serviserja še ni in na moje vprašanje kdaj pride, se je v ozadju lepo slišalo "a je že?" - "ni še pršlo, čez eno uro reč". In mi reče naj pokličem čez eno uro.
12:31 - "hja, serviserja pa danes ne bo". Na že neučakano vprašanje in moje očitanje, da sem že zadnjič lepo rekel, če rezervnega dela do 27.9. ni, zahtevam objektiv nazaj, mi je pa gospod rekel, da jutri ta zaposleni sigurno pride in, da če bi on imel del že tukaj, bi sigurno zrihtal.

Torej jutri je zares Dan D zanje.
Potem pa resnično kličem višje instance ker jih imam sedaj že zares poln K! sleep
 0   

Miha @cedo 27. Sep 2010, 12:00

Zares imaš jeklene živce!! Le ne razumem, zakaj se po tolikem času še nisi oglasil pri njih osebno. Jaz vem, da bi imel takega buzeriranja po telefonu z njihove strani hitro dosti.
 0   

Žiga @thunder_road 27. Sep 2010, 12:06

flambirana_oFca je napisal/a:

Torej jutri je zares Dan D zanje.
Potem pa resnično kličem višje instance ker jih imam sedaj že zares poln K! sleep


Ampak res, ker te že kar rekordno dolgo vlečejo. Ker če boš še ti začel popuščat se lahko še dodatno zavleče, tako da resnično ti priporočam, da jutri greš po zadevo, ne glede na vse. V končni fazi bojo oni imeli stranko manj (pa eno stranko, pa drugo stranko, pa tretjo stranko...).

Zanimivo, da se vam to dogaja, ker doslej (kot sem nekje v temi že napisal), nisem imel večjih težav s Fotomehaniko, enkrat so mi celo ad hock naredili preverbo focusa na enem objektivu in to takoj, ker sem dobesedno uletel v servis, brezplačno in vse... tako da me čudi, ampak vztrajaj pri svojem, ker drugače očitno v tvojem primeru ne bo šlo.
 0   

Olaf @Olaf 27. Sep 2010, 13:30

Na Fotomehaniki so mi do sedaj očistili nekaj objektivov, skalibrirali enega, večkrat preverili fokusiranje (brezplačno) ter očistili senzor (20€). Pri njih so mi tudi preverili nekaj aparatov pred nakupom oz. prodajo, vse brezplačno. Pri 300D so mi pred leti zamenjali mehanizem za zrcalo in pri tem tudi očistili sezor in to vse brez kakih komplikacij. Vedno so se držali dorečenih rokov.
Ko berem tole temo me kar skrbi, na koga se bom obrnil naslednjič, ko bom potreboval servis. Do sedaj so veljali za zanesljive in ugodne. Mogoče imajo kake nove sodelavce, ki poskrbijo za visok pritisk?


manfred je napisal/a:
Hvala za odgovor !
Spihat bom probal sam, mokro čiščenje pa ne vem ravno če si bom upal, saj tega nisem še nikoli počel sad
LP


Sicer OT, pa...
Preden se lotiš mokrega čiščenja poizkusi še s čopiščem. Lahko si kupiš kak "sensor brush", lahko pa kupiš v kaki art trgovini navaden čopič s čimbolj finimi, sintetičnimi vlakni za nekaj €. Mislim da je bilo na to temo pred časom že nekaj napisanega. Doma ga večkrat namili in speri ter pusti da se posuši. Potem pa vzami kak filter in s čopičem riši gor-dol ter proti svetlobi glej če pušča kake sledi. Če jih ga ponovno operi itd. In čopič je pripravljen! Sam sem zadovoljen z rezultati...
Celoten postopek si pa lahko prebereš tukaj.
 0   

Ratter @Ratter 27. Sep 2010, 13:48

Priporočam branje:

http://www.totifoto.net/index.php?name=MReviews&op=show&rid=13
 0   

Žiga @thunder_road 27. Sep 2010, 14:02

In pa članka, na katerega je Lucifix danes že opozoril: https://www.slo-foto.net/clanki/104/ciscenje-senzorja

Sedaj pa lahko nadaljujemo s temo grin
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Tomaž @sixtoo 27. Sep 2010, 16:22

Hvala za linke, mogoče se pa res spravim sam to očistit smile
 0   

Žiga @thunder_road 27. Sep 2010, 17:02

Sem prej že namignil, zdaj pa tudi uradno pozivam na sledenje temi. Od tu naprej vsak ekskurz odstranim (glej "edit" pod tekstom). Imejte v zavedanju, da bo to temo morda prebiral še kdo za vami, ki se bo moral prebijati čez tone nepotrebnih komentarjev, ki nimajo nikakršne kontekstualne veze s tematiko.

edit: tema počiščena.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Zelod @flambirana_oFca 27. Sep 2010, 18:47

Mja, nisem vajen tovrstnih poslovnih nekorektnosti in se nanje ne znam niti pravilno odzvati.
Sploh pa imam do Fotomehanike 100km in ne bi se rad zastonj vozil tja, da mi bo potem zaposleni rekel, da serviser še ni objektiva skupaj zložil ali pa, da mi objektiva ne more dati, ker serviserja ni zraven.
Kot sem že višje med prispevki napisal, verjamem, da so marsikomu šli na roko in posel opravili korektno, a pri njih imam od drugega klica naprej občutek, da so zelo neresni (laži, zavajanja, izmikanja) in nesposobni (ne pregledati e-pošto do treh popoldne, tri dni ne naročiti rezervnega dela, obljubljati, da pokličejo in tega ne storijo nikoli).
Moj prvinski post ni bil narediti slabo reklamo Fotomehaniki. Ampak sedaj, ko celotna zgodba teče že tako dolgo, pa vas rad sproti seznanim z dogajanjem, saj upam, da s tem mogoče koga rešim neprijetne izkušnje v kakršni sem se znašel sam.
Jutri je nov dan... laugh
 0   

Zelod @flambirana_oFca 28. Sep 2010, 11:57

Živ dokaz, da zagrozitev s tržno inšpekcijo reši vse težave! sneaky

Danes, 28.9.2010 sem klical v Fotomehaniko:

10:21 - se oglasi zaposleni in tipičen hladen tuš, da serviserja še ni in naj pokličem čez dobro uro. Nisem se dal zlepa odsloviti, zato nervozno vprašam, da kdaj se sploh njihovega serviserja da dobiti, saj mi enkrat pove, da prihaja na delovno mesto ob 10. uri, včeraj šele po tretjem klicu, da ga ves dan ne bo in mi zagotovi, da bo jutri (danes) na delovnem mestu, danes pa ga spet ni. Opozorim ga na to, da sem včeraj dal jasno vedeti, da v kolikor ne bo nikakršnih informacij, zahtevam objektiv nazaj ali pa zadevo predam višjim instancam. In se ta zaposleni izmika, da naj pokličem čez dobro uro, ko se serviser vrne. Zopet se nisem dal kar tako in sem zamoril (ja, sem postal kar živčen in s kar agresivnim glasom), če imajo samo enega serviserja, ki ve kaj se dogaja z objektivom? Odgovor: da. On ima čez Canon. Ponovno vprašam, da, če se bo danes tudi zgodilo, da serviserja ne bo, tako kot včeraj. "Ne, ne - danes sigurno pride, sej je že bil tukaj pa je šel drugam in se vrne". Aaaa takoooo? Bil je tam in se mu kratkomalo je*e tako temu zaposlenemu kakor serviserju, da sem že včeraj klical in jim dal do znanja, da bo danes zadnji dan, ko jih kličem. Kljub temu, da sem priložil list s konkretnimi podatki, telefonsko, email naslovom ipd. nisem še nikoli bil obveščen z njihove strani. Ta "bil je tukaj pa je šel drugam" me je kar pogrel, zato sem že ZELO agresivno dal možakarju vedeti, da naj me serviser pokliče čimprej, ko pride in naj to vzame resnično na znanje, saj jih bo v nasprotnem primeru kontaktirala najprej tržna inšpekcija, če pa ta ne bo opravila svojega dela korektno, obstajajo pa tudi iztirjevalci, in naj za svoje dobro vzamejo moje besede resno.
(ja, žal.... neke vrste grožnja, kar ne rad počnem, ampak v takem primeru mi ni preostalo nič drugega)

(vmes klic na Tržni inšpektorat RS in k znancu, odvetniku)

12:07 - klic s Fotomehanike. Serviser se dela bogega češ, da je Tokina zelo neprijazna, saj so sedaj, ko mu manjka še to "stikalce", dejali naj objektiv pošlje k njim, da oni to vgradijo. bigeek Ja, to mi sploh ne gre skupaj, da ima nekdo objektiv pri sebi od 18. avgusta 2010 do 28. septembra 2010 in šele po tolikem času ugotovi, da mu zadeve ne bo uspelo kompletno popraviti. A pred tem, ko sva se pogovarjala o tem tipu napake, je rekel, da je to že popravljal, kasneje čez mislim, da tri tedne, pa je rekel, da je stikalce naročeno. Prej naročeno, sedaj pa so s Tokina NL sporočili, da naj objektiv pošlje k njim? Ma ne me imeti za idiota, no! Ker je on imel zabavne izgovore, sploh nisem želel nanj stresati svoje jeze, poleg tega pa "Bil je tako prikupno zmeden" kot je pela Irena Kohont. biggrin
Skratka prišla sva do tega, da bo objektiv danes zložil skupaj in ga poslal po pošti nazaj, seveda takšnega kakršen je 18. avgusta letos priromal k njim. Bravo jaz, objektiv sem poslal na enomesečni izlet v Ljubljano! NIKOLI VEČ!
Kljub temu sem pokazal svojo kulturo in ponudil naj računajo ta pregled in diagnostiko, ampak je serviser odklonil, saj so pri njih vsi pregledi zastonj.

Hja... jutri ali najkasneje pojutrišnjem bo moje zgodbe konec.
Sedaj pa naj se vsak sam odloči kam bo v popravilo dajal foto opremo, ki jo nujno potrebuje. Sam naslednjič rajši pošljem v ZDA ali na Japonsko kakor še kadarkoli v Fotomehaniko.
Hvala za posluh in pomoč.
 0   

Bostjan @Archie 28. Sep 2010, 21:26

Pa da ne bi slučajno izbral EU Tokina servis na Nizozemskem! Al paposkusi .. potem bodo na Dolenjski cesti carji smile
 0   

ancka @ancka 24. Nov 2010, 16:45

živjo!

mam eno uprašanje... na canonu eos 500d se mi je zaskočila bliskavica & se mi noče odpret, nimam pojma zakaj -.-''

nameravam ga dati na popravilo, samo res ne vem kam :/
in če se mi bo za to štela garancija?

hvala za odgovore biggrin
 0   

Klemen Brumec @Gemini 27. Jan 2012, 23:54

Pa naj še jaz delim svojo izkušnjo s Fotomehaniko.
Pokvaril se mi je objektiv. Ker je bil precej drag in ima gor to presneto črko L, sem pričakoval precej zasoljeno ceno servisa. Ko sem po nekaj mesecih končno našparal toliko evrov, da sem sploh upal kontaktirati servis, pa je šla zgodba takole:
Petek popoldne: opišem napako, priložim slike, pošljem enaka maila na 3A in Fotomehaniko. Glede na to, da je bil vikend, sem pričakoval, da ne bo odziva.
Ponedeljek: Res ga ni bilo. In ta dan tudi ne.
Torek: Ob pol štirih popoldne dobim mail iz Fotomehanike, kjer pravijo, da naj prinesem, da bodo brezplačno pogledali in ocenili zadevo. Pogledam na splet in vidim, da delajo do petih, zato se odpravim proti Dolenjski cesti. Oddam objektiv pri prijaznem gospodu (če prav pomnim, je rekel, da je Borut), ki pravi, da bo v najkrajšem možnem času pogledal in me pokliče, ko bo znanega kaj več.
Sreda: Ob pol 11h dopoldne me že kliče in pravo, da bo čez kakšno uro objektiv nared.

Šel sem tja, prijazno mi je razložil, kaj je bilo narobe in zakaj je prišlo do tega, mi pokazal, kaj je zamenjal, izdal račun in sem šel. Zadeva deluje in vse skupaj je bila prav prijetna izkušnja.

Aha, iz 3A pa še vedno niso odgovorili na mail (danes je petek).
 0   

Zelod @flambirana_oFca 28. Jan 2012, 09:34

Hja... Glede na to, da sem v tej témi ogromno napisal proti Fotomehaniki, se čutim dolžnega, da dam repliko.
Me veseli Gemini, da imaš dobre izkušnje z njimi. Saj tudi kolega, ki je dal na servis k njim objektiv Nikkor 18-105mm je bil nad servisom navdušen, saj so bili dobrih 30% cenejši od pooblaščenega servisa, povrh vsega pa so mu objektiv popravili v zgolj enem dnevu. V notranjosti se je pa baje nek motor snel.

Na Archiejev komentar bi pa dodal: žal imaš prekleto prav! (tukaj pride smajli, ki drži v roki tablo z napisom Tokina service, z drugo roko pa kaže palec navzdol)
Objektiv sem potem poslal na Nizozemsko, čakal en mesec in, ko je prispel nazaj, je imel na notranji leči kakor nalepljen ali s statiko nase privlečen - velik tujek črne plastike. FUUUUUUUUUU!
Ko sem jih kontaktiral, da to ni ok, so rekli, da ni njihova krivda, saj so vsi objektivi testirani in pregledani, ter, da lahko pošljem objektiv nazaj, seveda pa bom s tem imel nov strošek, saj to ne gre garancijo prejšnjega popravila. Brez njega bi bil spet mesec dni, pa še sama poštnina bi nanesla okrog 50 evrov (ker zahtevajo priporočeno s povratnico).
Zato sem investiral v nakup dodatnega orodja in se popravila, da sem to plastiko vzel ven, lotil sam.
Tako, da po takšnem pripetljaju resnično velja razmisliti katere objektive (oziroma nasplošno vso tehnično blago) je dobro kupiti in kdo ter kje bo nudil podporo v primeru težav.

Zaključek z moje strani bi bil, da verjetno tudi posamezne znamke ne gredo serviserjem na roko in jim povzročajo probleme ter posledično nezadovoljstvo strank.
To lahko potrdim tudi iz svoje poklicne branže, kjer za eno blagovno znamko del pride iz Nemčije v enem dnevu, za drugo pa iz Italije v enem mesecu. Prva nudi dobavljivost delov za aparate stare tudi 30 let, druga pa samo za aparate stare nekje do 6 let.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati