0   

Matevž Lavrič @rezist 18. Mar 2011, 19:41

Živjo !
Na forum sem se prijavil z namenom da mi pomagate pri nakupu enega izmed teh dveh.
kateri je boljši, kateri dela boljše slike oz. za katerega bi se vi odločili ? bi mi svetovali kaj drugega?
namen imam slikati zgolj naravo (gore, slapi, pokrajine... )


za odgovore se zahvaljujem v naprej..
 1   

Jože @cfb1970 19. Mar 2011, 07:32

Lepo pozdravljen na forumu!
Na tvoje vprašanje res ni težko odgovoriti,Nikon D3100 je v reviji digitalna kamera(zadnja številka)zasedel prvo mesto med petimi proizvajalci vstopnih DSLR-jev.
Izvedli so primerjalni test med:Canon eos 1000D,Nokon D3100,Olympus E-450,Pentax K-x in Sony Alpha A290.
Vrstni red po primerjavi pa je :Nikon,Pentax,Olympus,Canon in zadnji peti Sony.
Jaz bi se odločil za Nikon D3100,ker resnično ponuja največ od vseh vstopnih dslr mlinčkov. thumbsup cool
Zahvala: rezist
CFB 1970
 1   

Aleš @lial 19. Mar 2011, 08:06

Če sem pravilno prebral naslov, je dilema med A55 in Nikon 3100.
Zato je test v DC popolnoma brezpredmeten v tem primeru, razen za tiste, ki pogledajo samo znamko, ne pa tudi modela.

Razlike med tema dvema so v nekaterih delih tako velike, da je primerjava skoraj nemogoča. Kako bi lahko primerjal aparat, ki zmore 'vsega' 3fps z drugim, ki naredi 10fps ob sprotnem ostrenju?
Ni dvoma, da je 3100 dober aparat, v vstopnem razredu morda res najboljši (čeprav so testi na DC bolj tiki-tiki), vendar je primerjava z aparatom popolnoma nove generacije in nove tehnologije nemogoča.

Vprašanje 'kateri dela boljše slike' pa je bilo odgovorjeno že n-krat - boljše slike naredi boljši fotograf. Kjer znamka sploh ni pomembna.

Še odgovor na 'za katerega se odločiti'
V tem primeru se odločaš, rezist, med dvema sistemoma, kar posamezne znamke pri DSLR-jih so. Ko začneš z enim, pa naj bo to katerikoli, boš težko čez nekaj časa prešel na drugega, seveda, če boš dokupoval objektive, bliskavice in dodatno opremo.

Na primer moja odločitev je bila pred sedmimi leti za Minolto 5D, ki jo je nadomestila 7d, nato pa Sony A700 in sedaj A55, kjer nekatere objektive uporabljam od vsega začetka. In ves čas sem zadovoljen z začetno izbiro sistema, kljub temu, da imam 'le Sony-ja', kar sem od nekaterih 'super strokovnjakov' na terenu slišal že nekajkrat grin grin
Zahvala: rezist
 1   

abo01 @abo01 19. Mar 2011, 16:49

Jaz ne bi veliko razmišljal, A55 nudi bistveno več, kot D3100.
Zahvala: rezist
 0   

Jože @cfb1970 20. Mar 2011, 08:39

abo01 je napisal/a:
Jaz ne bi veliko razmišljal, A55 nudi bistveno več, kot D3100.


Preberi Dig.Kamero januarsko številko in takoj ti bo jasno kam sodi Sony z vsemi modeli,ki jih ima.Na vseh primerjavah,kar sem jih do sedaj prebral Sony niti približno ne more resno konkurirati Nikonu kakor tudi Canonu.Zato trdim,da je vseeno bolje vrabec v roki kot golob ne na strehi ampak visoko v zraku!
lial, pa brez zamere ne gre za proizvajalca, ampak takšna so dejstva gledano iz mojega stališča seveda! sigh
CFB 1970
 0   

Stane Crnjak @staneC 20. Mar 2011, 10:45

Po tistem, kar se vidi tukaj http://www.dpreview.com/reviews/nikond3100/page16.asp je Nikon D3100 slab. Namesto NEX-a izberi A55, pa boš videl razliko. V vsakem primeru je Sony 55 boljša izbira. Ne fenboje s plašnicami poslušat.
 0   

abo01 @abo01 20. Mar 2011, 12:58

cfb1970, si imel morda oba v rokah? Tako mimogrede, A55 je po nekaterih tehničnih specifikacijah boljši tako od Canona 7D kot Nikona D7000. Za video z ostrenjem si upam trditi, da dela veliko bolje, kot Canon in Nikon, ki zaenkrat sploh nimata pravega odgovora na to. Mene je že A33 presenetil, a ker je A55 le malo dražji, ni kaj razmišljat. Sony je naredil velik korak naprej od tistih mlinčkov iz serije A2XX in A3XX. Pravzaprav med njimi in A55/33 ni nobene prave primerjave, kot da slednja prihajata od drugega proizvajalca.
 0   

Peter Atanackov @Geo 20. Mar 2011, 13:04

Alo, čakajte primerjate hruške in slive... niti ne jabolk

D3100 je zlo vredu fotoaparat z izvrstnimi low light sposobnostmi. A55 je pa hiter in ima dober video in nima optičnega iskala... Moje mnenje je, če hočeš fotoaparat za slikat vse kjer hitrost ni potrebna kupi d3100, če hočeš zelo hiter fotoaparat, s katerim boš zraven še veliko videov posnel pa vsekakor a55.
 0   

Klemen Blokar @kleb 20. Mar 2011, 13:24

Mene tale Sonyjev SLT fenomen sicer precej zanima. Ker po tem, da svetlobo deli med AF modul in slikovno tipalo, bi sklepal, da se bo to poznalo bodisi na zmanjšani občutljivosti AFja v slabi svetlobi, ali pa na večjem šumu na fotkah (zaradi močnejšega ojačanja signala za isti ISO) - a to s šumom po testih sodeč sploh ni res, AF pa po specifikacijah tudi deluje v slabših pogojih, kot tisti od EOS 7D... kar je presunljiv dosežek... ! Lial pa verjetno tudi iz prakse ve, kako uspešno se AF spopada s temo, ampak na papirju je ta SLT tehnologija precej neverjetna.

Meni ostaja samo še vprašanje, kako je z odboji močne svetlobe na tistem poševnem zrcalcu - ali se kdaj kje pojavijo kakšni artefakti na sliki zaradi prahu na tem polprepustnem zrcalu?
 0   

Aleš @lial 20. Mar 2011, 14:56

kleb je napisal/a:
Meni ostaja samo še vprašanje, kako je z odboji močne svetlobe na tistem poševnem zrcalcu - ali se kdaj kje pojavijo kakšni artefakti na sliki zaradi prahu na tem polprepustnem zrcalu?

Res je.
Efekt pri zelo zaprti blendi je podoben kakor smo ga nekoč poznali ob slikanju s kompakti v prašnih prostorih.
Vendar je možno to videti pred posnetkom, živa slika v EVF-ju tukaj zmaga - stisnem DOF-predogled in vidim vse grin

LP
 0   

Klemen Blokar @kleb 21. Mar 2011, 08:47

Ja, tu je ena prednost EVFja - ni samo "through the lens", ampak tudi "through the image sensor"... edino malo me skrbi, do kako šibkih in nekontrastnih objektov EVF deluje - kot astronom vem, da live view tipično ne uspe pokazat razmazanih pack defokusiranih zvezd, ki jih skozi pravo kukalo zapazi oko. Se pa bojim, da je prav zaradi tistega polprepustnega zrcala za astronome več prihodnosti v mirrorless kamerah tipa micro4/3 ali podobnih sistemov, saj je vsako odvečno steklo astronomu velika muka, AF pa večinoma povsem brez pomena.

A že sama odstranitev zrcala, ki je sposobno zatresti cel teleskop, je velik plus. smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati