0   

Dule @DuleB 13. Avg 2011, 11:39

rancidka je napisal/a:
Pozdrav!
Delam seminarsko nalogo o fotografiji, in sicer fotografiranje hrane v diagonalni kompoziciji (pač tiste prečudovite fotke hrane od blizu, pri katerih te kar zagrabi, da bi takoj vse pojedu)
Zdej pa mene zanima, kaj lahko napišem pod "fotografska tehnika"...kam to spada? Katere so najbolj znane foto tehnike?
Hvala vsem!smile

Najpogosteje se fotke hrane pojavljajo v reklamne namene... Jaz bi kot tehniko navedel "Reklamna fotografija"
Dušan Brezovnik
 0   

Dule @DuleB 13. Avg 2011, 16:19

Mogoče "tehnika uporabe plitve globinske ostrine" (poudarek na sami hrani na krožniku, medtem, ko sta ospredje in ozadje neostra)?
Ne vem kako bi poimenoval "vsakdanjo tehniko" pri kateri niso uporabljeni nobeni efekti... Kolor tehnika. cool
Dušan Brezovnik
 0   

Aleš @lial 13. Avg 2011, 16:30

Če je verjeti Wikipediji, potem je fotografiranje hrane posebna tehnika, oziroma del komercialne fotografije.
Tudi sicer Wiki deli fotografijo le na štiri glavne smeri - amatersko, komercialno, umetniško in znanstveno-forenzično fotografijo.
Morda ti bo to lahko v pomoč, čeprav verjamem, da si Wikipedijo že pogledala.

Še za ostale:
BTW: ugotovitev: ko vam redar fotka napačno parkiran avto, ko nanj lepi listek, ali pa čaka na pajka, je to "forenzična tehnika" grin grin grin
 0   

Dule @DuleB 13. Avg 2011, 17:01

Torej k črno-beli in makro, ki si ju že omenila, dodaj še kolor, infra rdeča (IR), manipulativna (fotomontaža)... Bodo še drugi dopolnili seznam.
Je pa res, da pogosto opažam, kako mnogi enostavno enačijo tehnike s področjem fotografije. Sama boš nabolje vedela, kaj se v danem primeru pričakuje od tebe.
Dušan Brezovnik
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 13. Avg 2011, 21:32

Drugače tudi zlati rez, pravilo tretjin, okvirjanje, simetrija, asimetrija, linije, dof, redukcija, plasti, ipd. niso ravno tehnike fotografiranja, ampak kvečjemu vrste kompozicije. Glede tehnike bi rekel, da so to dejansko samo tehnični prijemi pri zajemanju fotografije (digitalno - analogno, barvno - črnobelo, 35 mm - srednji - veliki format, ...). Kompozicija se bolj dotika estetike kot tehnike (pri čemer sldenja sicer res določa osnovni format - to je pa tudi vse).
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

Dule @DuleB 13. Avg 2011, 21:53

Se absolitno strinjam Ulrich! thumbsup
Dušan Brezovnik
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 14. Avg 2011, 07:53

Glede tehnike bi jaz rekel da je v vsakem primeru barvna. Lahko je digitalna ali analogna (pri čemer upam trditi, da je več kot 90% danes digitalne, tako da bi lahko analogno tu izpustili). Slikalo se je po mojem v malodane vseh formatih, čeprav danes verjetno prednjačijo digitalni full-frame (ekvivalent 35 mm filmu), t. i. "crop" formati (APS-C) in srednji format (medium format). Najbolj važni so po mojem objektivi kjer ti kakšna simpatična 50 mm f/1.4 ali 1.8 ne uide. Potem pa še kakšen macro objektiv.

Zelo dobro je imeti stojalo.

Za fotografiranje hrane ljudje radi uporabljajo naravno svetlobo, čeprav se da slikati tudi v studiu pod umetno svetlobo. Razloga, da ljudje radi uporabljajo naravno svetlobo sta, da je brezplačna in da v naravni svetlobi hrana tudi zgleda naravno. To pa je cela poanta.

Še en tehnični vidik pri digitalni fotografiji je postprodukcija - urejanje slik z računalniškim programom. Tam se malo počistijo kakšne packe od omake na krožniku, dodelajo barve in še kakšne malenkosti.

[Glede kompozicije pa lahko koristiš pravilo tretjin, min. dof, plasti, zlati rez, linije, asimetrijo, ... kar ti tvoje oko tisti moment pravi.]

Če bi jaz pisal o tehniki fotografiranja hrane bi o tem pisal v treh sklopih. Oprema, svetloba in postprodukcija. Znotraj tega pa bi potem malo razglabljal na način kot sem zgoraj.

Hec je v tem, da tako kot vsako področje, tudi fotografiranje hrane ni popolnoma linearno. Zadeve se ne da popredalčkati z eno besedo - enostavno se koristi več različnih tehničnih prijemov. Če bi že poskušal posplošiti in objasniti bi rekel takole:
Fotografiranje hrane je danes v večini barvna digitalna (DSLR) tehnika fotografiranja subjektov pod naravno ali umetno svetlobo z uporabo postprodukcije.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati