0   

Iztok Fink @tumpo 21. Okt 2011, 12:50

Pozdravljeni

Imam preprosto nalogo.
Skratka, slike razporejene po mapah, gre za cca. 70 map in 8000 slik/file-ov v polni resoluciji. Vse skupaj znese cca 40Gb. Rad pa bi vse te fotografije pomanjšal in jih imel razporejene, pomanjšane, v enakih mapah kot so v prvotni zbirki.
Ko jih uvozim v Lightroom mi jih v zbirkah lepo prikaže, ko pa jih dam vse skupaj izvozit ustvari eno mapo in nameče vse pomešane slike v eno mapo. 8000 fotk razporejat po mapah in vsako mapo poimenovat… nikakor ne bom počel.
Ali obstaja opcija/program, ki bi kaj takega znal narest. A si predstavljate kaj hočem?
Imam mapo - z podmapami - z fotkami. Osnovno mapo bi imel rad enako, z enakimi imeni podmap in z enakimi fotkami le pomanjšana resolucija, do tega bi rad prišel z parimi kliki.
A imam kdo kkšno idejo??

Hvala lepa
 0   

DamDesign @DamDesign 21. Okt 2011, 12:54

Vsako mapo obdelat posebej???
Don't try to turn me into something I don't want to be. You'll be the one suffering in the end...
 0   

Iztok Fink @tumpo 21. Okt 2011, 13:05

Velik je, ko se enkrat lotš, predvsem zato ker moraš zravn sedet. Če dam jest ta šmorn mlet in grem po drugih opravkih ni blema. Za vsako mapo zravn čičat, pa še comp. je obremenjen, tako da zravn nč bistvenega nemorm počet, je pa štala.
tumpo
 0   

Klemen Blokar @kleb 21. Okt 2011, 13:25

Jah, jaz ti lahko namignem, da obstaja programski paket ImageMagick, katerega del je program convert. Program deluje v konzoli, zato je zelo enostavno naredit skripto, ki počne, karkoli že hočeš. Dela na windowsih in linuxu, tako da ne bi smelo biti problem narediti kake skripte ali programčka v pythonu, ki bi to naredil. Sem pa jaz bolj linux človek, tako da z windowsi nimam pojma, kako se piše shell skripte. Lahko ti poskusim pa python skripto spisat, če želiš...
 0   

Zelod @flambirana_oFca 21. Okt 2011, 14:04

Upam, da vprašanje prav razumem (sem ga večkrat prebral, da ja ne bi z odgovorom kiksnil)... smile

Če prav sklepam, imaš te fajle v RAW/JPEG formatu in bi želel te fajle izvoziti kot JPEG ločeno po direktorjih, da bi drevesna struktura ostala enaka, le vsaka mapa bi imela še podmapo s pomanjšanimi slikami?

Lightroom bo pravi odgovor za to, saj ima poleg funkcije Export, tudi Resize in zna locirati in ohraniti originalni direktorij.
Znotraj Lightrooma pa lahko uvažaš tako RAW kot tudi JPEG in oboje izvažaš.

Takšne nastavitve bi morale funkcijo opraviti brez težav:
http://i56.tinypic.com/xc7oeb.jpg

In zlato pravilo: pred samim pomanjševanjem, ne varčuj tistih 40 GB prostora na drugem spominskem mediju in pol ure časa. Izdelaj si kopijo slik.
 0   

Tomo @vtomo 21. Okt 2011, 19:24

Da iz Lightrooma exportiraš datoteke in ob enem ohraniš drevesno strukturo, sam uporabljam:

http://www.photographers-toolbox.com/products/lrtreeexporter.php

Nekaj malega plačaš in to je to. Nastaviš pa lahko potem polno nekih stvari (pomanjšanje,keyword,copyright,vodni tisk itd...)
 0   

Aleš @lial 21. Okt 2011, 20:50

Ne razumem prav dobro, zakaj bodo te pomanjšane slike.
Za ogled? Za tisk verjetno ne.
Če gre samo za iskanje med slikami ob uporabi neke drevesne strukture, sam uporabljam v ta namen Picaso. Velikost pomanjšanih slik mi zadošča za iskanje, ko pa si zaželim kakšno videti v njeni kompletni velikosti, pač kliknem nanjo.

Vendar gre verjetno za kaj drugega.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati