0   

tomaž demšar @tomaz1973 15. Jan 2012, 18:33

Danes popoldan sem na fotografiranju padel z omenjenim fotoaparatom in objektivom v dobre 2 metra globoko vodo. Zalilo je opremo kar podobno. Do doma sem bil oddaljen 40 minut. Aparat sem takoj potegnil iz vode in ločil objektiv od ohišja. Sedaj se lepo suši doma, vendar me rahlo skrbi da aparat ne bo več deloval ali pač z malo sreče še.
Kaj storiti, prosim za pomoč in ideje.
Takoj sem odstranil baterijo, kartico in objektiv.
A je varjanta da bo tole še delalo ali pač ne?

Hvala in lep pozdrav.
Tomaž
 0   

Primož Fideršek @piXi 15. Jan 2012, 19:22

Vse skupaj je loterija, v kolikor je bila odstranitev baterije dovolj hitra in ni skurlo elektronike v aparatu bi le ta po čiščenju moral delat naprej. Se pa znajo pojavit kasneje težave zaradi oksidacije kontaktov. V kolikor je v lečo prišla voda, bo pa potrebno nest na razdiranje da ščistijo leče ter ga seveda nazaj kalibrirajo. Pametno bi blo odstranit ohišje aparata, ter se prepričan da je vse suho preden bi sploh pomislil o ponovni vstavitvi baterije. Največ škode se naredi ravno s tem ko se vstavi baterija proba, če aparat dela. Zaradi mokrih kontaktov pa nastane kratek stik ostalo je pa tak logično.
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 15. Jan 2012, 19:27

Hm, ja odstraniti ohišje to bo pa mal problem. Samo je pa bolje kot pa da se vlaga znotraj aparata ''paca'' in škodo dela.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 15. Jan 2012, 20:10

Moj nasvet iz večkratne lastne prakse:
- mokro elektroniko potopiš v kar se da čisti etanol, metanol, eter, diisopropilni eter ipd. Kontakte lahko sčetkaš s tršim čopičem (navadnemu čopiču za barvanje pristrizeš ščetine),
- po kratkem namakanju jo posušiš na radiatorju ali z drugačno pripravo (sušilec za lase npr.)
- po tem pa elektroniko obložiš s čimvečimi vrečkami (ali golimi granulami) silica gela. V kolikor nimaš silica gela, elektroniko posipaj/prekrij z navadnim rižem. Elektroniko pusti tako mirovati nekaj ur ali še boljše kar čez noč.

Ampak kljub temu so šanse, da bi body in objektiv po takšnem pripetljaju še delovala, žal nične.
Ker tukaj ni v igri samo elektronika ampak tudi mehanski sklopi, raznorazni povezovalni kabli, majhni kontakti.... ki lahko, da bodo takoj po morebitnem popravilu delovali, čez čas pa več ne.
 0   

Ime Priimek @poetski 15. Jan 2012, 20:38

Mogoče tudi ne bi bilo odveč poklicati na kakšen servis.

Nekateri servisi rešujejo to tako, da elektroniko pomočijo v neko tekočino (najbrž alkohol), nato pa zadevo postavijo na napravo, ki ustvarja vibracije. Preko teh vibracij in alkohola se tako očistijo vse usedline, ki jih pusti voda.
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 16. Jan 2012, 07:26

V glavnem, aparat je spustil dušo. ne da nič od sebe.
Hvala za vse nasvete in dobre želje.
 0   

sergio @heiniken 16. Jan 2012, 09:33

seveda je spustil dušo, če ga nisi sušil niti 12 ur vse skupaj...že en gnil telefon se pusti vsaj cel dan, če ne dva, da se dobro presuši...
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 16. Jan 2012, 10:12

Ne bom se delal strokovnjaka na tem področju, ampak kolikor sem slišal sploh ni priporočljivo prižigat fotoaparata dokler le ta ni popolnoma posušen. V nasprotnem primeru je velika verjetnost, da pride do kakšnega stika v elektroniki.

Pusti fotoaparat še dan ali dva pri miru in potem preveri. Še bolje pa ga kar odneseš na servis...
 0   

Primož Fideršek @piXi 16. Jan 2012, 10:17

Citiram:

Pametno bi blo odstranit ohišje aparata, ter se prepričan da je vse suho preden bi sploh pomislil o ponovni vstavitvi baterije. Največ škode se naredi ravno s tem ko se vstavi baterija proba, če aparat dela. Zaradi mokrih kontaktov pa nastane kratek stik ostalo je pa tak logično.


A si nisi tega prebral ? Sedaj je verjetno prepozno za karkoli, kvečjemu šola za nekoga, ki so znašel v podobni situaciji.
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 16. Jan 2012, 12:35

piXi je napisal/a:
Citiram:

Pametno bi blo odstranit ohišje aparata, ter se prepričan da je vse suho preden bi sploh pomislil o ponovni vstavitvi baterije. Največ škode se naredi ravno s tem ko se vstavi baterija proba, če aparat dela. Zaradi mokrih kontaktov pa nastane kratek stik ostalo je pa tak logično.


A si nisi tega prebral ? Sedaj je verjetno prepozno za karkoli, kvečjemu šola za nekoga, ki so znašel v podobni situaciji.


Drugače pa, aparat se je sušil več kot 12 ur, rastavljen je bil in sem ga s fenom sušil kar precej dolgo, potem pa sem imel nočni šiht. Pa tudi prebral sem vaše nasvete.
Zjutraj, ko sem prišel domov ob 6 uri sem se ga ponovno lotil s fenom.
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 16. Jan 2012, 12:36

Ne vem če ga je najbolje sušiti fen, saj bi zaradi premočne vročine lahko tudi kaj skuril... pusti vse na sobni temperaturi dan ali dva...
 0   

Primož Fideršek @piXi 16. Jan 2012, 12:54

Sedaj je pomoje najbolje odnest na 3A kjer ti bo pogledal ( ne takoj), povedal predračun. Na podlagi tega, boš popravil ali pač ne.
 1   

andyz @andyz 16. Jan 2012, 20:24

Mene bolj zanima, kako je s fotografom, ki pade v 2m vodo pri minus 12 ?
Tudi tega je treba namakat v alkohol...
Zahvala: sixtoo
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 16. Jan 2012, 21:18

andyz je napisal/a:
Mene bolj zanima, kako je s fotografom, ki pade v 2m vodo pri minus 12 ?
Tudi tega je treba namakat v alkohol...


laugh laugh laugh thumbsup thumbsup
Edini ''problem'' je ta, da fotograf ne pije alkohola.
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 16. Jan 2012, 21:21

Aparat in objektiv sta na servisu, ko ju bodo rastavili in pregledali bom pa kaj več vedel kako pa kaj. coldshower Slo-Foto zakon
 0   

tomaž demšar @tomaz1973 19. Jan 2012, 15:22

Aparat je oživel in deluje. Opravili se bodo dodatni testi in proženja, segrevanje aparata,.....
V ponedeljek pa verjtno ponj na servis.
LP
Tomaž

biggrin
Ps: seveda pa razmišljam o novem aparatu, vsaj 7D


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati