0   

tone sekne @tonccy 21. Jul 2012, 14:26

Imam naslednjo težavo:

Na glavnem - skalibriranem monitorju Dell 2408WFP obdelujem fotke pri naslednjih nastavitvah:
Fotke so OK, dokler jih ne skopiram in gledam na drugih monitorjih. Tam so mnogo preveč nasičene, malo temnejše in malo preveč kontrastne. Na vseh ostalih je slika zelo podobna. Zanimivo je tudi to, da takoj ko odprem fotke v Adobe Bridge se najprej prikažejo take kot na ostalih monitorjih o katerih sem pisal. Ko pa se do konca "naložijo", dobijo barve kot so bile pri obdelavi.

Kako naj rešim težavo? Rad bi namreč pripravil kakovostno prezentacijo, ob enem pa tudi najboljšo možno pripravo za tisk fotografij.

Hvala in LP.
 0   

Robi @mavrica 22. Jul 2012, 10:54

Spodaj si lahko malo prebereš in pogledaš. Jaz imam nastavljeno tako, samo Desaturate Monitor Colors By, imam brez kljukice.

http://www.e-fotografija.si/templates/?a=538&z=1
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=567&z=1

Fotk za projekcijo, pregled v računalniku ali na netu ne Convertiraj (Convert to Profile), za izdelavo na papirju, pa je priporočljivo, čeprav, po mojih izkušnjah ni nujno.

Da se ti pa fotografije predno se do konca naložijo, prikažejo v nepravih barvah, pa ni nič narobe, saj še niso naložene in program pač ne vidi barvnega profila...

Lp Robi
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 22. Jul 2012, 11:08

Prvo kot prvo, delaj z evropskim standardom Fogra 39 (bolje kot 27), če že. Sicer pa - zakaj obdeluješ fotke v CMYK profilu meni ni jasno. To bo naredil tisti, ki fotke pripravlja za tisk. Če jih imaš zato, da to dugi na monitorju gledajo delaj v sRGB (posebno, če delaš za splet). Če rabiš večji barvni obseg pa delaj v kakšnem Adobe RGB. To, da drugim fotke narobe prikaže je pa posledica nekalibriranih ekranov in profiliranja. Barvno uporavljanje je sila zajebana stvarm če ne veš kaj točno početi. Ne vem koliko znanja o barven upravljanju in profiliranju naprav imaš, ampak že po nastavitvah iz slik sodeč bi rekel, da ne preveč.

Problem barvnih profilov na spletu je pa primarno v tem, da brskalniki nimajo popolne podpore in je najbolj sigurna varianta sRGB, ki je postal nekakšen nenapisan standard na spletu.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

tone sekne @tonccy 25. Jul 2012, 17:41

Ulrich je napisal/a:
Ne vem koliko znanja o barven upravljanju in profiliranju naprav imaš, ampak že po nastavitvah iz slik sodeč bi rekel, da ne preveč.


Dobesedno nič. In to mi gre na živce, zato pa sprašujem. Da vsaj nekje začnem. Sem nekaj spraševal enga tipa, ki naj bi obvladal stvar, pa se mi je zdelo da mu grem na živce. Sem malo posumil, da nima pojma.

Hvala za vsako pomoč.
Takole sem zdaj nastavil:


Dobil pa tole:Razlika naj bi bila pri shranjevanju v Photoshopu kjer sem (odkljukal ali pa ne) "ICC Profile: sRGB ICE61966-2.1

Upam, da bo še kakšen nasvet.
Res bi rad od sebe dal kvalitetne fotografije.

LP[/img]
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 25. Jul 2012, 20:59

Meni vse tri fotografije brskalnik prikaže popolnoma enako. Glede nastavitev me najprej zanima ali imaš cel CS ali samo Photoshop? Če imaš cel paket potem zaženi Bridge in pritisni Ctrl + Shift + K in izbereš Europe General Purpose 3.Če deleaš za splet lepo delaj v sRGB in končne izdelke shranjuj za splet (Ctrl + Alt + Shift + S v Photoshopu). Slike, ki jih izvoziš iz LightRooma oz. Camera Raw pa lahko že ob izvozu pretvoriš sRGB.

Zakaj je sRGB tako trotl-ziher? Ker je to zelo majhen barvni prostor in to pomeni, da bodo fotke pravilno prikazane na kar največ različnih napravah in zaslonih. Manjši kot je barvni obseg fotke, večja je verjetnost, da jo bo naključna naprava pravilno prikazala. Problemi barvnega upravljanja so sicer veliko bolj kompleksni in tudi meni na določeni točki zmanjka, ker sem imel ta predmet že nekaj časa nazaj in ker mi več kot toliko kot vem ne pride prav.

Skratka, če boš delal za splet oz. elektronske naprave kar mirno sRGB. Tvoje RAW fotke bodo še vedno imele vse barvne podatke in boš lahko kadarkoli izvozil verzijo z večjim barvnim obsegom, če jo boš potreboval. CMYK prostor je pa tako ali tako še malo manjši kot sRGB in tudi za tisk (razen za kakšne sila profi mašine) povsem zadošča kot izhodišče za pretvorbo v CMYK.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati