0   

Borut @Tydek 3. Mar 2013, 17:27

Pozdravljeni!

Pisal sem že po drugih forumih, a pred nakupom hočem, da temeljito izberem kateri fotoaparat izbrati za to ceno.

Glede na to, da sem začetnik so mi že na slo-tech forumu priporočali, da si kupim začetni DSLR in vidim, če me bo potem to še veselilo. Bral sem različne bloge, forume ... Za mene začetnika bi bil dovolj dober Canon D550 ali Nikon D5100.

Kateri fotoaparat bi mi priporočali, da kupim? Za objektive bo potem treba še dodatno vložit čas, da vse to preštudiram za zdaj pa samo body, da vse lepo preštudiram grin.

Kaj za zdaj najraje slikam in mi je v veliko veselje, ko gledam po internetu ali ko sem probal...: slikanje macro in slikanje obrazov, ljudi. To dvoje bi najraje slikal, ker me veseli, a s tem fotoaparatom ne morem skoraj nič slikat, ker ni tako zmogljiv.

Ker vem, da ste mojstri me zanima kaj bi vi kupili ?

Lep pozdrav in
Hvala za pomoč!
 0   

porkoja @porkoja 3. Mar 2013, 17:50

Moje skromno mnenje je, da ne potrebuješ dSLR-ja.
Saj z dSLR-jem kljub osnovnemu (npr. kit) objektivu, ne boš imel opreme, ki bi bila sposobna za fotografiranje makro posnetkov in obrazov, oziroma verjetno portretov. Da ne omenjam še zelo nujne dodatne bliskavice, predleč, obročkov itd.
Poleg tega je pa to precej drag hobi, da boš čez pol leta ali leto dni ugotovil, da to ni zate.
Poznam res veliko ljudi, ki so si (oziroma so jim starši) kupili dSLR-je s kit objektivi, za dodatne bliskavice je pa npr. že zmanjkalo denarja. In brez slabe vesti lahko rečem, da bi te osebe veliko boljše fotografirale s kompaktnimi aparati, saj za uporabo dSLR-ja niso niti navodil o uporabi prebrali kaj šele, da bi hoteli razumeti delovanje časa zaklopa, zaslonke, občutljivosti tipala itd. Poleg tega pa je razumljivo, da npr. s kit objektivom 18-55mm ne morejo fotografirati prav vsega, da bi to tudi izgledalo privlačno.

Če bi bil jaz omejen samo na izbiro teh dveh aparatov, ki si jih omenil, bi vzel Canon EOS 550D.

Sicer pa predlagam, da vržeš pogled še ne kakšne zmogljive digitalne kompaktne aparate. Boš za manj denarja dobil več tistega kar pričakuješ.
 0   

Borut @Tydek 3. Mar 2013, 17:55

Verjamem ampak tukaj bom sam prišparal, kar me bo že to naprej "gonilo". Poleg tega pa vem, da auto ni dovolj za slikanje in sem pripravljen se učiti po raznih blogih. Res pa je, da je hudičevo drago zame.
 1   

porkoja @porkoja 3. Mar 2013, 18:45

No, to je potem mogoče že druga pesem. V končni fazi še vedno lahko vse prodaš ampak precej izgubiš.
Za začetek boš verjetno potreboval ali en t.i. univerzalni objektiv npr. v razponu 18-200mm, 18-250, 18-270.... Ali pa dva. Poleg "univerzalnega" še portretnega oziroma mogoče tudi "univerzalnega" nadomestiš z dvemi kit objektivi kot so npr. v razponu 18-55mm in 55-200mm.

Sedaj ali se odločiš za Canon ali Nikon, bom težko karkoli predlagal, ker nekako vsak navija za "svoje" hehe. Jaz sem s Canonom začel 2006. leta in ostajam pri Canonu še danes. Priznam, da ima Nikon nekaj zadev veliko boljše poštimanih. Pri Canonu mi je pa všeč ravno to, da zanj obstaja res veliko objektivov, dodatkov, bliskavic, oddajnikov, skratka ni da ni.
Pa, ko boš kupoval, ne izpusti dodatne bliskavice. Menim, da je to vse prevečkrat problem ljudi, ki vstopajo v dSLR svet. Zberejo tistih 600-700 evrov za osnovni kit, ki vsebuje aparat, objektiv in eno kartico ter mogoče še torbo. Potem 200-300 evrov za bliskavico pa nikoli ne zberejo oziroma niso pripravljeni toliko investirati.
Menim, da v dSLR svet ne gre vstopati 500-600 evri. Kdor je pripravljen dati 1000 evrov in več, pa si lahko omisli že spodobno opremo in dodatke, ter, če ostane zgolj pri tem, nadaljnjih investicij zlepa ne bo potreboval.
Zahvala: Tydek
 0   

Dinoslawski @Dinoslawski 3. Mar 2013, 19:48

Ne morem verjet, da bi nekdo predlagal kompaktnega pred DSLRjem. Že največji klump od DLSR fotoparata poje najboljše kompaktce. Mogoče ne v kvaliteti fotke, definitivno pa v kvaliteti in priročnosti uporabe (tj. nastavljanje).

Bliskavica sploh ni obvezna, ker flash bolj kot ne pokvari vsako fotko (če ga ne znaš uporabljat). Dokler se bo on kaj naučil o fotkanju, pa bo tak želel imeti flash, ki ga bo prožil z tirggerjem, ki bo postavljen nekje drugje kot pa na fotoaparatu.

Borut, vseeno je kaj boš kupil, Nikona ali Canona - ne boš zgrešil z nobenim. Pojdi v trgovino ala BigBang in primi v roke kakšnega Canona in Nikona poglej kateri ti bolj leži v roki. Kupi fotoparat z kit objektivom in idi slikat. Za začetek ne boš potreboval ne vem koliko objektivov in opreme kot jo navaja ta gospod nad mano. Samo kupi in idi fotkat. Če ti bo všeč boš hitro ugotovil kje te ovira kit objektiv in kaj bi bilo fajn dokupiti.

Za hobi zadeve kupiš pač hobi objektive, ki ne stanejo 1000€ in več.

Mojih par centov.
 0   

porkoja @porkoja 3. Mar 2013, 20:15

Dandanes obstajajo zelo zmogljivi kompaktni fotoaparati, ki v marsičem popapcajo dSLR-je in njihove kit objektive.
V ta rang sodijo npr. Canon Powershot G1 X, Panasonic Lumix DMC-FZ200, Sony Cyber-shot DSC-HX200V in še kakšen.
Jaz vztrajam pri tem, da z osnovno opremo ne bo naredil niti "m" od makro fotografije. Portretna je že druga pesem, se da. Ne tako pristno in doživeto kakor s kakšnim f1.2 - f2.8, ampak se da.
To, da se mu napiše naj gre v trgovino, preveri lego v roki in gre slikat/fotkat, ne vem, če se smatra za dober nasvet.
Ampak ja, dSLRji so postali cenovno dostopni in obvezna igračka. smile
 0   

Dinoslawski @Dinoslawski 3. Mar 2013, 20:26

Moraš tudi sklepat, da on sam ne ve kaj je "m" od makro fotografije (ne zamerit Borut) in bo verjetno zelo pozitivno presenečen z rezultati (tudi temi, ki mu jih ponudi kit objektiv). Nisem še videl kompaktnega fotoparata, ki bi se približal odzivnosti tudi najbolj začetnega DSLRja. In ta začetni DSRL mu bo ponudil opcijo, da razvija ta hobi, med tem ko je kompaktni pač... to.

Se pa strinjam, da je zelo drag hobi, kar je veretno že odkril pri samem začetnem nakupu fotoaparata z kit objektivom. 500€ in več samo za to ni malo denarja, je pa zelo malo v svetu fotografije bigrazz
 0   

Borut @Tydek 3. Mar 2013, 20:52

Hvala vam za odgovore. Vse kar ste našteli si bom zapomnil nekateri ste za to nekateri za drugo kar razumem grin. Ko bom do konca prihranil se bom potem odločal za enkrat mi je še najbolj Canon 550D. Kaj pa vi menite ?. Tudi glede objektivov bom potem še podrobno preštudiral ...

Pred nakupom bom vse lepo preštudiral, sprobal in kupil najbrž preko interneta.
Hvala za odgovore grin
 0   

Dinoslawski @Dinoslawski 3. Mar 2013, 21:28

Malo poglej po internetu. Npr. http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_550D-vs-Nikon-D5100 za osnovno primerjavo.

Z nobenim se ne boš zaj*. Če greš po poti Nikona imaš za potrtetno fotografijo 50mm 1.8 G objektiv, ki je enostavno fantastičen. Dobiš pa ga lahko za nekih 180€. Ena redkih izjmer kjer za malo denarja dobiš bombo od objektiva smile
 0   

Borut @Tydek 3. Mar 2013, 22:05

Kakšen pa je tale Nikon D5100 nasploh za razliko od Canon 550D. Imata oba dva podobne cene. Ampak me zanima pri Nikonu kako je glede objektivov in drugih reči?
 0   

samos1111 @samos1111 3. Mar 2013, 22:59

Za makro + portrete na budžetu se optično dobro obnese objektiv Tamron 90/2.8 makro (brez stabilizacije - tanovi ni več poceni) ali pa Tamron 60/2 makro (oboje dobiš za C ali N).
Pri N naprej... Če varčuješ, poskusi za začetek najt ugodno rabljen D90 in si privošči še kakšen objektiv (malo počasneje zastarijo). Če hočeš nov body, poglej med D3200, D5100, D5200, D7000. Kit 18-105VR je vreden svojega denarja. Pa mogoče še kakšen malo širši kot z večjo zaslonko, npr 35/1.8. In/ali kakšen fleš...
 0   

Borut @Tydek 4. Mar 2013, 18:48

Hvala! Vse, kar ste mi do zdaj in še boste povedali si bom zapomnil in kasneje ob nakupu vse pregledal. Glede rabljene opreme je tako kot so mi drugi povedali, da moraš kar dobro poznati kaj prodajalec prodaja. Saj se lahko v notranjosti fotoaparata hitro kaj zalomi in ti pokvarjenega prodajo.
 0   

Gregor Gomboc @George 5. Mar 2013, 10:25

Tydek je napisal/a:
Kaj pa vi menite ?

Da je hudičevo težko brati to tvoje pisanje. Daj se malo potrudi z vejicami, pikami in vsaj približno smiselnimi stavki.

Sicer pa menim, da je v primeru, da je denarja IN znanja malo, skoraj popolnoma vseeno kaj kupiš. Ko pa bo znanja več, boš pa tudi za denar vedel, za katere reči ga porabiti.
 0   

Borut @Tydek 5. Mar 2013, 15:38

Se opravičujem kdaj res malo prehitro napišem in potem niti ne preberem kaj napišem. Tvoj nasvet pa tako in tako ni najboljši ...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati