0   

Anze2 @Anze2 3. Mar 2013, 18:16

Pozdravljeni!

Pred dobrim tednom dni sem nesel na pooblaščeni nikon servis (foto beseničar) nekaj mesecev star aparat (D600) na čiščenje senzorja. Ob prevzemu aparata so me obvestili, da so pri pregledu aparata našli na senzorju praske, ki naj bi jih povzročil uporabnik (torej jaz) med čiščenjem senzorja. Mene o tem takrat niso obvestili, aparat pa so nato očistili. Rečeno mi je še bilo, da se praske na slikah ne vidijo. Jaz nikoli nisem čistil ali poskušal čistiti senzorja, niti s puhalko (!). Dvakrat sem poskušal osebno govoriti s serviserjem, kar pa ni bilo mogoče, ker kot se je prvič izrazil prodajalec "za vsako malenkost ne bo hodil dol (tj. kolikor razumem nadstropje nižje)". Aparata zaenkrat nisem prevzel, saj se ne morem strinjati s tem, da sem poškodbe povzročil jaz. Predlagali so mi le, da naj napišem pritožbo.

Na slikah sem pred oddajo na servis opazil le prašne (ali mastne?) madeže že pri f4. Pri f22 je bilo število madežev res ogromno, nisem pa opazil ev. prask. Če se praske res ne vidijo pri tako zaprti zaslonki, dopuščam možnost, da je bil senzor poškodovan že v tovarni. Slednje so sicer na servisu kategorično zavrnili, češ da nikon vse aparate podrobno pregleda pred odpošiljanjem iz tovarne. V to ne verjamem, ker je po spletu kar nekaj napisanega tudi o nečistočah na senzorjih povsem novih aparatov. Druga in daleč najbolj verjetna možnost (glede na ignorantski odnos) se mi zdi, da je do prask prišlo med čiščenjem na servisu. Skrbi me tudi, da se te na slikah vidijo. Ne glede na to pa mi sedaj naj ne bi več veljala garancija za najpomembnejši (in najdražji) del aparata.

Pred nakupom nikona sem uporabljal canon in po več kot 5 letih uporabe in več kot 50000 posnetkih, nisem nikoli potreboval čiščenje senzorja. Res je sicer, da sem imel crop aparat, ki je verjetno zaradi manjše površine senzorja temu manj izpostavljen, sem pa tudi pri menjavi objektivov vseskozi bil zelo pazljiv.

Razočaran in ogorčen sem tudi nad odnosom prodajalca. Nisem si predstavljal, da je sploh mogoče, da bi bil s strani kogarkoli kjerkoli kdaj tako nesramno in primitivno obravnavan.

Ali je kakšna možnost, da se ugotovi, da aparata nisem čistil? Se slednje zabeleži v aparatu, npr. vključitev funkcije za dviganje zrcala? Imam sicer raw-e (oz. nef), ki kažejo prah na istem mestu ves čas oz. kopičenje le-tega, vendar ne vem, če bi slednje lahko vzdržalo kot dokaz npr. na sodišču? S strani odvetnika mi je bila zaenkrat svetovana prijava na tržnem inšpektoratu. Prosim vas za pomoč ali nasvet, kaj mi v tej situaciji sploh še preostane.

Hvala za odgovore!
 0   

porkoja @porkoja 3. Mar 2013, 19:07

Ufff to pa ni kar tako! bigeek Meni bi sigurno pokrov vrglo z glave, da se mi kaj takega zgodi.
Edini nasvet oziroma osebna izpoved bi bila, da čim manj pisno komuniciraj z njimi. Takšna podjetja (toliko velika in tudi močna) imajo tovrstnih izkušenj že veliko in prav gotovo imajo za seboj močno pravno službo. In v primeru veliko tvojega natipkanega teksta in morebitne poznejše obravnave na sodišču, bo ta služba iz tvojih dopisov izluščila ven točno tisto kar rabijo, da obrnejo sebi v prid in tebi v izgubo.
Kot drugo pa vem, da se tržni inšpektorat v takšnih primerih sploh ne zgane. Pokliči jih in s prvimi tremi klici si te bodo podajali po zgradbi iz ene linije na drugo in na koncu prekinili. Pri vztrajanju boš po možnosti dobil na drugi strani nekega totalno nezainteresiranega in flegmatičnega gospoda, ki bo imel vse nasvete v stilu "Poskušajte se pogovoriti s prodajalcem/serviserjem", "to lahko rešite na miren način tudi prek vaše garancije ipd."
Veliko bolj se bodo zavzeli pri ZPČ - Zvezi potrošnikov Slovenije. So organizacija, ki resnično dela, raziskuje, koplje po dokumentaciji in pomaga, če se le da.
Ker odvetniki niso poceni, je na spletu tudi portal PravoZaTelebane.com , kjer jim lahko zastaviš vprašanje v zvezi s tem primerom in zagotovo se bo kdo našel in ti svetoval kaj narediti, na koga se obrniti, kateri člen katerega zakonika lahko uporabiš itd. Bolje jim zastaviš vprašanje, bolj natančen odgovor lahko pričakuješ.
Seveda pa nikar ne šparaj slovenske podpore s strani Nikona in še njih obvesti o pripetljaju:
https://nikoneurope-si.custhelp.com/app/answers/list

Pa srečno!
 0   

cero @E-500 29. Mar 2013, 11:08

Nesramnost pri Beseničarju ni nič novega.
Tisti serviser iz zgornjega nadstropja pa posebej... velik strokovnjak z dolgim nesramnim jezikom. Zna kar takoj obdolžiti stranko za to in ono.
Pokliči na Nikon Slovenija g. Tomo Vrešak, če se ne motim.Če ti on ne prisluhne si oplel.
lp
 0   

santo @santo 29. Mar 2013, 13:21

Anze2, res me zanima ali si pozitivno rešil to zadevo? Moram pa reči, da imam sam z Beseničarjevo ekipo, tako s servisom kot s trgovino, samo pozitivne vtise.
 0   

cero @E-500 29. Mar 2013, 17:19

Vtis je ena izkušnja pa dugo.
lp
 0   

Anze2 @Anze2 2. Apr 2013, 20:15

Ne, na žalost, vendar pa ne morem reči nepričakovano, s pisanjem pritožb nisem prišel nikamor. Na prvo pritožbo, ki sem jo naslovil na servis, so mi odgovorili, da so njihovi serviserji usposobljeni s strani nikona in da pri čiščenju uporabljajo pripomočke, ki nikakor (!) ne morejo poškodovati senzorja. Nato sem poskušal še posredno preko prodajalca (Big bang) z uveljavljanjem stvarne napake, kar so zavrnili češ, da je prah na senzorju normalen pojav in da praske ne morejo biti posledica njihove napake, saj pri čiščenju uporabljajo krožno metodo in bi morale zato biti praske krožne, na mojem senzorju pa so vodoravne ter da za tem stojijo in nimajo več kaj dodati. To dopisovanje je trajalo nekaj časa, med tem pa sem bil seveda brez aparata. Ker sem ga v prvi vrsti kupil za slikanje nekajmesečnega otroka in ob službi ter družini nimam veliko časa in energije se nisem več odločil za iskanje drugih pravnih poti, ker verejtno tako ali tako s tem ne bi dosegel ničesar.
Osebno nisem uspel govoriti z nikomer iz servisa, saj kot so mi razložili preko telefona zaradi »narave njihovega dela«. Ženska, ki se oglaša na telefon, je bila narejeno prijazna in nisem se mogel znebiti občutka, da jo ta zadeva predvsem zelo zabava. Edina svetla točka pri vsem skupaj je bil razgovor z uvoznikom, ki je bil razumevajoč in prvič sem dobil občutek, da nikonu ni vseeno za stranke. Aparat sem sedaj dvignil in zaenkrat na slikah prask nisem opazil.
S servisi nimam veliko izkušenj, sem pa pred leti zaradi relativno malenkosti obiskal canon servis (3A), kjer sem bil deležen povsem drugačne obravnave. Na tujih forumih je veliko napisanega o odnosu nikon servisov do uporabnikov, tako menda ni nič nenavadnega npr., da zavrnejo garancijo zaradi sklicevanja na poškodbe aparata pri padcu (impact damage ipd.), kljub temu, da aparati pri oddaji na servis niso bili poškodovani. Verjamete pa mi lahko, da mi je ta izkušnja in vse kar sedaj berem, vzbudilo skrajen odpor do nikona in v prihodnje gotovo ne bom več kupil njihove opreme. Zaradi neprimernega, nesramnega in prikrito agresivnega obnašanja prodajalca me tudi pri Beseničarju ne vidijo več in žal mi je za vsak evro, ki sem ga v preteklih letih tam pustil.
 0   

tmt @tmt 2. Apr 2013, 20:41

Za moje pojme bi tovrstna zgodba morala biti pravilo in poduk, da se ne krivi servisa, če se nekdo igra domačega finomehanika - žal se večine nikoli ne bo prijelo in bodo še naprej vsestranski strokovnjaki in vedno so krivi servisi, uvozniki in še kdo...
 0   

Aleš @lial 2. Apr 2013, 21:20

tmt je napisal/a:
Za moje pojme bi tovrstna zgodba morala biti pravilo in poduk, da se ne krivi servisa, če se nekdo igra domačega finomehanika - žal se večine nikoli ne bo prijelo in bodo še naprej vsestranski strokovnjaki in vedno so krivi servisi, uvozniki in še kdo...

Morda res nisem dobro prebral vsega, vendar nikjer ne vidim 'domačega mojstra'.
Razen v izgovorih, ki so jih natresli Anžetu, je cela zgodba dober opis, kako 'dogaja' v omenjenem servisu.
Cvetka vsega pa je "da oni čistijo tipalo s krožnimi gibi" in da uporabljajo pripomočke ki ne morejo poškodovati stekelca laugh laugh Kakor da bi trd delček, ki je videti kot prah ne mogel biti - na primer - odkrušek kromiranega dela bajoneta objektiva, bodija ali kaj podobnega. In tak kovinski delec lahko naredi celo 'štalo'. Dovolj pa je, da se enkrat potegne z njim preko površine.
Torej jaz vidim to zgodbo kakor opis še ene napake serviserja, ki je ni želel priznati. Takšnih zgodbic iz tistega loga pa smo v preteklih letih prebrali že kar nekaj...
 0   

Jernej Lasič @Sviri 2. Apr 2013, 21:34

tmt je napisal/a:
Za moje pojme bi tovrstna zgodba morala biti pravilo in poduk, da se ne krivi servisa, če se nekdo igra domačega finomehanika - žal se večine nikoli ne bo prijelo in bodo še naprej vsestranski strokovnjaki in vedno so krivi servisi, uvozniki in še kdo...


a si ti slučajno ta serviser? drugače si ne predstavljam da bi lahko tak komentar pustil v tej temi upset
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

tmt @tmt 2. Apr 2013, 21:59

Lial prav imaš, da gre za zgodbice. Tudi če nekdo nima izkušenj z ljudmi, se da iz forumov razbrat, kje večina najprej išče rešitve in kdo jih izvaja, preden zadevo dobi nek servis v roke, da se ga lahko okrivi spet skozi forumske zgodbe in trače. Res je preveč teh zgodb Lial in ne zgolj iz tistih logov, ampak iz vseh logov, da bi jim človek lahko verjel. In kot potrditev temu, obstaja kar precej ljudi, ki nikoli nima težav z nobenim logom.

V navedenem primeru bi človek še verjel uporabniku, če ne bi omenil, da mu je serviser omenil praske, ki na fotografiji ne bodo vidne - zakaj bi mu sploh to omenjal, če bi bila njegova napaka?
 0   

porkoja @porkoja 2. Apr 2013, 23:22

Tudi mene je ta del
Citiram:
"saj pri čiščenju uporabljajo krožno metodo"
zelo zmotil in da marsikaj slabega vedeti o tovrstnem servisu, ki senzor čisti s krožno metodo. Porkaduš, saj se to sliši kakor, da čistijo senzor z dremel orodjem in nastavkom za poliranje. Še dodajo malo Purol paste gor in je senzor kot nov. biggrin

No, jaz sem kot pooblaščeni serviser najprej delal več let v eni branži in sedaj delam v drugi prav tako kot serviser in vem, da se tako s strankami ne postopa še manj pa tako izgovarja z nemerodajnimi podatki. Če bi servis karkoli veljal, bi stranki, ki se pritoži, izdal detajlno izdelano analizo. Pa saj nismo v letu 1900 in tu ne gre za predmet, ki je vreden 50-100 evrov ampak krepko več.
V svoji branži na vsako pritožbo stranke odgovorim skrajno detajlno in podkrepljeno s tehničnimi dokazili kot so priloga z meritvami, izpis predpisanih vrednosti iz priročnika za uporabo in izpis servisnih vrednosti iz servisne dokumentacije. Prav tako mi na pomoč priskoči uradni zastopnik ali direktno proizvajalec te znamke in tudi oni dokazujejo zadevo s tehničnimi podatki. Seveda pa ne morem biti kot serviser nezmotljiv in tudi proizvajalec ne more vedno zavrniti primera. Če se kakorkoli na testih in laboratorijski analizi dokaže, da aparat ima stvarno napako oziroma se je napaka ponovila in uporabnik ni nič kriv, se aparat popravi ali se ga zamenja z novim.

Jaz bi v tem primeru kot ga imaš, še "vrtal" naprej in iskal tehnična dokazila tako od enih kot od drugih, vmes pa vpletel še kakšno zvezo potrošnikov.
Ampak.... Seveda samo v kolikor bi bil res 100% prepričan, da nisem jaz ali kdorkoli drugi od uporabnikov aparata, storil te napake. Saj v takšnem primeru si pa resnično lahko nakoplješ več škode kot koristi.
Vse velike firme imajo zelo močne in sposobne pravne službe in v kolikor jim kvariš ime ter obsojaš nekaj, lahko uporabijo vsa pravna sredstva, da te fino pokosijo in naprtijo globo.
 0   

Sašo @HRCo 4. Apr 2013, 19:39

senzor sem se spravil sam pucat le na pentaxu.. brez prave opreme.. kar na neko palčko sem namotal kos krpice za očala pucat.. našprejal zadevo z čistilom za čiščenje senzorjev.. boljše da ne govorim kaki senzor je šele potem bil.. biggrin .. po nekaj poskusih in pridobljenih "izkušnjah" in izgubi straha, da senzor le ni tako hudo občutljiv mi je uspelo spucat tako kot treba.. brez prask in kakršnih koli deformacij.. tak da kot je že bilo rečeno.. ali je bil na senzorju kak kovinski prašn delec.. ali pa je prišel noter s serviserjevo opremo smile
 0   

manfred @manfred 17. Jan 2014, 09:53

Pozdrav !

Ker imam tudi sam ne preveč lepe spomine na omenjen servis, me zanima kateri servis mi priporočate za čiščenje senzorja. Sam se kar ne upam zadeve lotiti in raje reskiram nekaj €. Sem sicer iz Ljubljane ampak se mi ni težko tudi kam zapeljati, če je potrebno.


Hvala !
 0   

Jernej Lasič @Sviri 18. Jan 2014, 13:32

Pa sej senzor spucat ni nič groznega, ne vem kaj se tolk bojite tega. greš v trgovino, kupiš set za pucanje in doma spucaš. brezveze dajat dnar servisom...
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Veteran @fotoveteran 18. Jan 2014, 18:59

Ne vem kdo tu ne zna brati???
Človek piše odgovor, ki ga je dobil: ".....Nato sem poskušal še posredno preko prodajalca (Big bang) z uveljavljanjem stvarne napake, kar so zavrnili češ, da je prah na senzorju normalen pojav in da praske ne morejo biti posledica njihove napake, saj pri čiščenju uporabljajo krožno metodo in bi morale zato biti praske krožne, na mojem senzorju pa so vodoravne ter da za tem stojijo in nimajo več kaj dodati. ....."

Torej kolikor razumem imajo v Big bang inovatino krošno metodo čiščenja senzorja?.... ja verjetno je kupil promo aparat pa so ga predhodno še malo očiistili kar trgovci. Drugač pa v trgovino po čistilni set, da senzor pri čiščenju popraskaš je skoraj nemogoče če prej po navodilih najprej uporabiš pihalko.....in izpihaš ev. trde delce, ter nato nadaljuješ z mokrim čiščenjem Vsak z vsaj malo žilice bo ja senzor bolje očistil kot bilo kateri trgovec strokovnjak! smile
...
 0   

CAAC @CAAC 19. Jan 2014, 07:49

Kolikor sam vem, v Big Bangu pošljejo na čiščenje (oz. servisiranje) pooblaščenemu serviserju.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 19. Jan 2014, 13:54

Veteran in CAAC, zakaj odgovarjata na temo, ki je bila očitno zaključena lani v začetku aprila? Manfreda zanima kam dat očistit senzor ampak je nerodno izbral temo, ki ima samo posredno vezo z njegovim vprašanjem. Skratka, pojdi v Fotomehaniko na Dolenjski cesti, ti bojo spedenali.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

CAAC @CAAC 19. Jan 2014, 14:17

Se ti ne zdi, da veteranove insinuacije na Big Bang oz. njihove trgovce zahtevajo reakcijo?! Ne glede na to, ali je s tem resno mislil ali pa gre zgolj za ironijo ali sarkazem ...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati