0   

filius @filius 25. Jan 2014, 20:42

Pozdravljeni,

sem popolnoma nov v analogni fotografiji. Imam namen razvijati filme sam doma, trenutno imam za razviti dva črnobela filma Ilford FP4 plus.

Ker nimam še nobene opreme za razvijanje, me zanima, kje v Sloveniji oz. v tujini se jo da kupiti, zanima me tudi, če je temnična vreča vredu?

Zanima me tudi, katere kemikalije potrebujem za razvijanje tega filma, ter ali so to kemikalije za enkratno uporabo, ali se jih lahko tudi večkrat uporabi.

Upam, da niso preveč začetniška vprašanja, hkrati pa se tudi opravičujem, če je za ta film že kje drugje napisano, katere kemikalije se potrebuje.
 0   

Bostjan @Archie 26. Jan 2014, 12:58

Potrebuješ kaseto za razvijanje, termometer, razvijalec in fiksir (stop-bad in wetting agent nista nujna in ju lahko nadomesti voda). Večino teh zadev dobiš v Foto Tivoli v ljubljani, Cumulusu v Kranju, najbrž tudi Foto-format v Lj.

Fiksir lahko uporabljaš večkrat, večino razvijalcev je prav tako mogoče uporabiti večkrat (za nekaj filmov) a v krajšem časovnem obdobju, ker pripravljen razvijalec ni obstojen. Nekatere razvijalce (za redčenje) se lahko uporablja tudi enkratno in jih po razvijanju zliješ stran.

Za tvoj film bi bil primeren razvijalec n.pr. Michrophen, ID-11 ali Kodak D-76, Rodinal, ipd...

Temnična vreča je v redu, a le če "dihta" in če boš previden pri rokovanju s filmom.

Še štacuna v tujini:

http://www.phototec.de/Schwarzweissfilme:::4:4.html
 0   

jernej kaše @zapp0 26. Jan 2014, 22:03

Rabiš:
- razvijalno dozo
- pripomoček za izvlačevanje filma (film retriever)
- škarje
- termometer. Naredi si uslugo in kupi digitalnega, recimo v Conradu. Klasični alkoholni so nenatančni in traja celo večnost, da pokažejo temperaturo. Da dosežeš konsistenčen kontrast, pa rabiš konsistenčno temperaturo, saj vsaja stopinja celzija razlike pomeni več ali manj kontrasta.
- nekaj različnih menzur (500ml, 100ml, 10ml...)
- lij
- razvijalec
- fiksir
- kis za vlaganje (prekinjevalec). Zelo razredčen, jasno. Par kapljic v pol litra vode.
- destilirano vodo - namesto Photoflo, ko je film spran (za final wash), vodo odliješ in naliješ destilirano vodo in ga še malo spereš v njej - zanesljivo se film posuši brez flekov. Destilirano vodo lahko recikliraš.
- 3 prazne pol litrske plastenke, kjer si boš pripravil delovno mešanico kemikalij. Obvezno označi (naprimer: R, S, F).
- popolnoma temen prostor ali temnično vrečo (meni se obnese VC, vendar moram prej zatemniti predprostor in zadelati špranje; v prostoru moraš biti vsaj 5-10 minut, da vidiš, če je res temen. Presenečen boš, koliko svetlobe vidiš čez čas, ko se oči privadijo teme).
- za vajo, kakšno poceni rolo filma iz milerja, na kateri boš vadil navijanje na špiralo

Glede razvijalca... ma za začetek bi priporočal kar HC110. Liter stane ene 25E, imel ga boš pa verjetno do konca življenja. Je zelo dober v vseh lastnostih (vendar v nobeni izjemen), zelo ekonomičen in relativno enostaven. Pri micropenu, d76, xtolu.. moraš mešati praške in jih potem shraniti v zaprte flaše brez zraka, pa še tako trajajo samo nekaj mesecev. No, če se odločiš za HC110 rabiš še 5ml brizgo, ker se ga dozira izjemno malo in je treba biti natančen.

Rodinal je tudi zanimiva reč, vendar da nekoliko specifične rezultate, ki so ti lahko všeč ali pa tudi ne. Bi bil verjetno moja druga izbira, če ne bi mešal praškov. Sicer pa xtol.
 0   

filius @filius 26. Jan 2014, 22:21

Hvala obema za odgovora.

Sicer imam namen robo nabaviti čez nekaj časa, vendar bom pred tem še naprej dodobra pogledal vse video vodiče in članke.

Tako je, tudi sam imam namen pred prvim razvijanjem prvič pri svetlobi in nato še v temi naložiti film v razvijalno dozo, tako da dobim vsaj malo občutka. O temnični vreči ali pa o prostoru, kjer bom razvijal bom še malo razmislil, predvsem o tem kako bom zapolnil vse špranje (najlažje bi bilo s silikonom, vendar bi rad še ven prišel smile ).

To o kisu za vlaganje, kot prekinjevalec sem tudi slišal, vendar nisem bil prepričan, kako dobro deluje. Super, bom malo privarčeval.

Torej za opremo sta mi povedala vse, kar potrebujem in sem nekako to opremo tudi že preje načrtoval. Ko bom, pa pred nakupom kemikalij se pa ponovno oglasim.

Hvala še enkrat.
 0   

nocomment @nocomment 27. Jan 2014, 09:09

1. Ne rabiš izvlačevalca filma. Lahko uporabiš navadni odpirač za steklenice. Ali pa ne previješ filma čisto v kanister.

2. Alkoholni termometri niso nenatančni.

3. Za prekinjevalec bo dobra tudi navadna pipovača (voda iz pipe). Glej še točko 4.

4. Za začetek izberi razvijalec (oz. koncentracijo razvijalca) pri katerem imaš razmeroma dolge čase razvijanja. Tam okrog 10min.

5. Proces skoraj ne more spodletet v taki meri, da na koncu ne bi dobil uporaben negativ.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati