0   

Jernej Lasič @Sviri 14. Maj 2014, 13:20

No-brainer. iPad.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

-lux- @-lux- 14. Maj 2014, 15:28

Verjetno je bila ta tema glede kalibracije že neštetokrat na tem forumu. Vedno so majhne razlike v barvah, kar pa sploh ni toliko pomembno. Tukaj ni zanemarljiv tudi človeški faktor. Recimo, danes ti dela fotke en operater, naslednjič drugi. Ali pa tiskar. Rezultati ne bodo vselej enaki, predvidevam. Lahko pa to z gotovostjo trdim v primeru televizijske slike, ko dva tehnika ne nastavita enakih slik, kljub predhodnim nastavitvam beline in ostalih parametrov. Najbolj zahtevno je pravilno določiti barvo kože....aja, kaj je že fant spraševal? Katero tablico naj kupi...
 0   

iztok @izo 14. Maj 2014, 16:53

lux, ravno zaradi tega so izumili vse te gizmote, kjer potem recimo ton kože ni problem, ampak to je že stvar kalibarcije (ali ustreznega nastavljenega profila) kamere, ne monitorja.
jst se samo sprašujem, ali so recimo tablice dovolj ziher osnova za obdelaov fotk. s temi novimi zasloni, resolucijo ipd se sigurno že da čist ok kaj naredit, samo si malo težje zamišljam neke resno obdelavo barv ipd na terenu, kjer se nonstop menjajo pogoji, ti tablica sveti enkrat na minimum, enkrat na polno ipd. zaenkrat pač še (vsaj za android) nekih bolj konkretnih aplikaicj, ki bi omogočile kalibracijo tablic (omenil sem že datacolor, vendar še ni dovolj dodelano), ki bi deloma (po mojem) te zadeve rešila, da dobiš nekej podobno, če že ne isto osnovo, kot jo imaš doma na mizi oz je pač standard.
 0   

-lux- @-lux- 15. Maj 2014, 09:17

Odvisno, kaj fotografiraš. Športni fotoreporter, ki mora med polčasom tekme izbrati recimo deset fotk izmed stotih, ki jih je naredil, ne bo kaj dosti gledal kakšne so barve. Malo jo bo poravnal, mogoče obrezal, verjetno zmanjšal velikost in jih poslal v redakcijo. Drugi polčas se bo ravnokar začel!:-) Za neko umetniško fotografijo pa je vsekakor ključnega pomena poznejša obdelava v studiju. Je pa dobro prekontrolirati na kraju snemanja posneti materijal. Koliko metrov dragega filma je bilo včasih zavrženega, ravno zaradi tega.
V enem od prjšnjih postov so bili omenjeni kabli (USB....) si predstavljaš, da na terenu delaš sam in moraš za vsak premik aparata razštekati napravo...., ali pa v studiju, ko je skoraj tema potegneš laptop ali tablico za seboj, ko prestaviš stativ! Jaz mislim, da je smisel teh naprav prav v tem, da se znebimo vse te navlake. Lp
Ps. Sem videl, da je fant medtem že kupil tablico. Naj bo kreativen, z tablico ali brez, to je edino kar šteje!
 0   

mako66 @mako66 15. Maj 2014, 15:06

Iztok, tablice niti pod razno ne mislim uporabljati za obdelavo fotk, to počnem izključno na hišnem PC-ju in velikem monitorju... seveda skalibriranem. Na majhnih ekranih se ne vidi toliko napak.

Tablica je namenjena predvsem preverjanju fotk, ki so posnete na terenu, na kraju samem (na zaslončku fotoaparata slika izgleda ostra, na večjem monitorju pa ne), in pa uporabi raznoraznih pripomočkov, ki jih ponuja google play. OK, saj se da tudi s telefonom, ampak ekran telefona je za določene stvari še zmeraj premajhen.

In tako kot je napisal Lux... smisel teh gizmotov je v tem, da se znebimo navlake kot so recimo kabli. Veliko lažje je delati preko brezžične povezave in ne gledati, kdaj se boš zapletel v kakšen kabel in vse skupaj prevrnil. Tehnologija gre naprej, zakaj nebi šli še mi?
 0   

notko @notko 15. Maj 2014, 20:05

Pa sej lahko na samem aparatu sliko povečuješ in vidiš napake.
 0   

-lux- @-lux- 15. Maj 2014, 20:14

Lahko, seveda, ampak napak tako zagotovo ne boš opazil! Pa ene sto fotk probaj na ta način pregledat!
 1   

notko @notko 15. Maj 2014, 20:24

Jaz jih opazim, mogoče zato, ker ne delam veliko napak. bigrazz

In če potrebuješ 100 slik za en motiv, potem je pa res čas, da se vprašaš kaj delaš narobe.
Zahvala: Sandokan
 0   

-lux- @-lux- 15. Maj 2014, 21:18

Ah, to sem kar tako napisal, ena okrogla cifra pač. Kot pravijo vsak motiv lahko vidiš(slikaš, narišeš, zgneteš, izklešeš)na sto načinov! Tisti, ki to zmore videti je nedvomno umetnik. Se vsaj malo strinjaš? Ali si mogoče preveč zaverovan vase, ker bojda ne delaš napak?
 0   

mako66 @mako66 15. Maj 2014, 21:33

notko je napisal/a:
Pa sej lahko na samem aparatu sliko povečuješ in vidiš napake.


V službi sem lani slikal cca 500 različnih artiklov (za spletno stran in za katalog). Preko laptopa (s programom smart shooter), kamor je bil priklopljen 23-inčni monitor. Tako se je napake (neostrina, napačni odboji svetlobe ker se je slikalo bleščeče materiale in še marsikaj) videlo takoj. Vsega tega na majhnem ekrančku ne vidiš... lahko zoomiraš, ampak izgubiš dosti časa.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 16. Maj 2014, 07:21

Notko, spet bluziš.
 0   

iztok @izo 16. Maj 2014, 07:39

@lux:
seveda, za reportaže ipd sigurno ne boš sproti obdeloval. za kontrolo pa je fajn imet poštimane zadeve, sploh če imaš recimo na kameri naložene profile oz so sproti naredi umiritev barv preko barvnih kart ipd. ampak v teh primerih je itak največkrat delo v studiu, kjer je itak verjetno že zraven pc ali vsaj kakšen laptot, ki je seveda poštiman. ampak pravim, škodit ne more, hecno mi pač je, da za te stvari še ni toliko aplikacij ipd, že zaradi trga, če ne drugega.
glede kablov se strinjam, sigurno je čim manj bolje, ampak vem zase, da brez vsaj kakšnega usb konektorja verjetno ne bi kupoval zadeve (mogoče sem pač še bolj old skul varjanta, hehe). tablico se da montirat tudi na stojalo ipd. tudi vsi fotiči nimajo ravno wi-fi varjant še ipd (je pa možno tudi to poštimat prek raznih wi-fi vmesnikov ipd, recimo)

@mako:
ja, sej to sem mislil, ko sem omenjal terenske razmere, v takšnih primerih je bolj pripomoček za preveritev histograma ipd ali pa recimo kot malo bolj pametno sprožilo z večjim predogledom ipd. že dolgo nazaj sem načel temo, kako se še niso spomnili ponucat tablic za te zadeve, pa seveda ni bilo treba preveč čakat (sem pa že takrat navrgel tudi o možnosti kalibracije, nenazadnje gre za ekran kot vsak drug, in če recimo dobiš gizmote za tv, projektorje ipd ne bi jih nič stalo, da naredijo podporo tudi za to. ampak ker očitno ni potrebe? (čeprav racionalna potreba z biznisom večkrat nima kaj dosti skupnega), pač ni tega na trgu. pa pustimo to, da ne utrujam.

povej, kako zadeva špila, v glavnem. mene predvsem zanima to, kar je bilo že omenjeno, da recimo samsung zraven v spomin nabaše nekih miljon malih aplikacij, ki delujejo v ozadju, ki potem vplivajo na odzivnost, porabo baterije itd itd in znajo biti zelo zelo moteče. sploh, ko naložiš tudi lastne nabor aplikacij gor najbrž. tega se mi zdi, da je bilo v starejših verzijah androida manj.
 0   

notko @notko 16. Maj 2014, 08:19

Sviri je napisal/a:
Notko, spet bluziš.

Vsaj svoje misljenje imam in nisem ovca, ki samo kima, ko nekdo nekaj rece.
 1   

Jernej Lasič @Sviri 16. Maj 2014, 08:53

Že res da imaš svoje, ampak je žal napačno.

"In če potrebuješ 100 slik za en motiv, potem je pa res čas, da se vprašaš kaj delaš narobe." - tale stavek veliko pove o tvoji ignoranci.

Ravno sem prišel domov iz obale, kjer sem pokrival večjo konferenco. Naredil sem, čez uč, 2000 fotk. Pa verjemi, da bi jih z veseljem manj, pa žal včasih ni možno. Če naredim 100 fotk key-speakerja na konferenci ne pomeni, da kaj delam narobe, ampak da želim dobiti najboljšo fotko za v časopis. Na nekaterih bo imel zaprta usta, na nekaterih zaprte oči, nekatere bodo stresene zaradi premikanja, na nekaterih bo imel blazno čuden izraz itd. In na koncu si hitro na 100 fotkah, da dobiš par res dobrih. Gibanje imaš omejeno, paziš da kamermanu ne skačeš v kader itd. Na koncu vse to vpliva na št. fotk. Lahko pa bi bil šalabajzer, naredil 5 fotk od katerih ne bi bila nobena posebej dobra in bi naslednjič bil doma (in palamudil po forumih). Seveda je treba potem to hitro pregledat in oddat v redakcijo. Jaz to naredim na laptopu, če bi bil workflow vsaj dokaj primerljiv na tablici, bi delal s tablico. Pa ni.
In verjemi, da nisem edini, ki naredi toliko fotk na zgoraj opisanem dogodku. Tako se pač dela. Pa ne samo na dogodkih, tudi marsikje drugje. In če o teh zadevah nimaš pojma, potem ne delaj norca iz sebe.
Zahvala: -lux-
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

notko @notko 16. Maj 2014, 09:00

Okej je napacno. Ti imas prav.
LP
 0   

Andrej @f0r3st727 16. Maj 2014, 09:11

notko je napisal/a:
Okej je napacno. Ti imas prav.
LP


Kar ti je sviri hotel povedati je to, da različna fotografija potrebuje različno število fotografij. Športna, naravoslovna in novinarska fotografija pač potrebuje xx slik, zato da dobiš ven nekaj uporabnega (zaradi premikajočih motivov,...), pri, recimo landscape fotografiji, pa je to overdose in potrebuješ mogoče 4 slike motiva. Pa še to je preveč... smile
 0   

notko @notko 16. Maj 2014, 09:28

Saj sem napisal, da ima prav. In to ni misljeno kot sarkazem.

Pac sem na hitro napisal, ker sem imel v mislih samo landscape fotografijo.
 0   

mako66 @mako66 16. Maj 2014, 15:08

Notko, tudi landscape ni tako enostavna, odvisno seveda, kaj fotkaš... recimo pokrajino, kjer je tudi tekoča voda, ki jo hočeš zablurat... mogoče na terenu, kamor prideš enkrat ali mogoče parkrat v življenju, ker je ta teren zelo oddaljen od doma... takrat hočeš narediti najboljšo fotko in pač narediš več "poskusov" različnih nastavitev, uporabljaš tudi filtre ... in tukaj na večjem ekranu vidiš več napak. Pišem iz lastnih izkušenj, ko je fotka na fotoapratu izgledala OK, na PC-ju pa nisem bil zadovoljen...
Če pa gre za totalno mirujoč motiv, potem seveda kaj dosti fotk ni treba posneti.
 0   

-lux- @-lux- 16. Maj 2014, 17:29

mako66 je napisal/a:

Če pa gre za totalno mirujoč motiv, potem seveda kaj dosti fotk ni treba posneti.

Se ne strinjam! Sem šel namenoma pogledat, koliko fotk sem naredil za predzadnjo sliko, ki sem jo dal v galerijo.https://www.slo-foto.net/portfolio/lux1/galerija/129318 Okoli 90! Pa je tihožitje, statičen motiv. Ampak je tukaj pomembna svetloba, ki je še kako "živa". Vsak premik luči izriše drugačno podobo. Pa je potm tukaj še senčenje, dosvetljevanje detajlov, iskanje pravega svetlobnega razmerjain še cel kup stvari, da ne naštevam naprej. Pa razni popravki kompozicije. Potem gremo na sam aparat. Probat vsaj dva objektiva, kot snemanja,nekaj različnih vrednosti zaslonke...pa smo kaj hitro na stotici!
 0   

mako66 @mako66 16. Maj 2014, 18:20

Mislil sem na mirujoč motiv v "rubriki landscape". Seveda, za take fotke, kot si jo linkal, je to čisto druga pesem.
Tukaj pa je malo morje variant.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati