0   

hawkeye @hawkeye 16. Maj 2014, 09:21

Imam nekaj kompletov Eneloop belih rechargable baterij, ki jih uporabljam za bliskavico oz. flash.
Verjamem, da marsikdo od vas tudi. Te baterije so znane po tem, da dolgo ostanejo napolnjene z malo izgubami.

Vseeno, jutri imam en foto šuting in me skrbi, da bodo baterije polne.

Kako se lahko preveri, koliko je katera baterija napolnjena , da potem vem, katere napolnitii in katere ne?

Polnim jih z original belim Sanyo Ni-Mh polnilcem. Kako sploh deluje ?
Če je baterija napolnjena do polovice in jo dam polniti - a se najprej baterija sprazni in jo potem napolni do 100% ?
Kako naj vem, kdaj je baterija polna, ko jo polnim? To delam vedno po občutku, npr. polnim jo cca. 2-3 ure.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 16. Maj 2014, 09:43

Kolikor je meni znano, te baterije nimajo spominskega efekta. Ti lepo vse napolni do konca, dobri polnilci sami nehajo polnit, ko je potrebno.
Sicer pa daš komplet v fleš, ga bliskneš na polno in spremljaš, koliko časa se polni. Če traja več kot 6 ali 7 sekund, so verjetno že blizu polovične kapacitete.
 0   

samos1111 @samos1111 16. Maj 2014, 11:49

Kolikor je meni znano, te baterije niso imune na spominski efekt, čeprav ni grozno izrazit.
Original beli polnilec (sta sicer vsaj dva različna) gotovo ne zna izpraznit pred polnjenjem, pa tudi stanja napolnjenosti z njim ne vidiš. Eni polnilci imajo lučko ki posveti ko je baterija polna. Lahko da takrat neha polnit, lahko pa ponovno začne ko napetost malo upade.
Z voltmetrom lahko pomeriš napetost na neobremenjeni bateriji, 1.33V naj bi štelo za čisto polno (polni sicer menda do 1.52V, ampak napetost kmalu malo upade). 1.2V pa je prazna.
https://www.youtube.com/watch?v=0F8O86xtEjo
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?351666-When-to-charge-Sanyo-Eneloops
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?252729-When-to-charge-Eneloops
http://budgetlightforum.com/node/9373
 0   

Aleš @lial 16. Maj 2014, 14:11

Kontrola napetosti bolj malo pove o kapaciteti.
 0   

samos1111 @samos1111 16. Maj 2014, 14:20

> Kontrola napetosti bolj malo pove o kapaciteti.
No nekaj že približno pove o stanju al je polna ali prazna ali nekaj vmes. Tam vmes res slabo, ker je karakteristika precej ravna. Kapaciteto ti pa boljši polnilec določi tako, da naredi cel cikel polnjenja in praznjenja.
 0   

porkoja @porkoja 16. Maj 2014, 14:35

Priklopiš jo na enosmerni motorček in, ko se ta preneha vrteti, veš, da je prazna. smile Malo za šalo, malo za res.
Sicer pa predlagam, da v kolikor že imaš boljše baterije (kar Eneloop vsekakor so), investiraj še tistih 30-40 evrov v veliko boljši polnilnik baterij.
Ta osnovni Sanyo ni bogve kaj. Je pač optimiziran za povprečne uporabnike, polni z nekje srednje velikim tokom, da polnjenje ne poteka predolgo in ne prehitro (da ne uniči baterij), nima pa pravega indikatorja in tudi dvomim, da baterije maksimalno izkoristi (v smislu polnitve). Moj primer, ko napolnjeno baterijjo Eneloop dam iz Sanyo polnilnika v IPC-1L, jo tisti polni naprej še kakšne pol ure do uro. In baterije zdržijo opazno dlje časa (več bliskov in tudi daljša življenjska doba).
Zato predlagam recimo nakup odličnega polnilnika Voltcraft IPC-1L, ki baterije dobesedno vzdržuje in ne zgolj polni.
Z njim sem rešil kakšnih 4 komplete sedaj že prastarih baterij, ki mi jih običajni polnilniki (Sanyo NC-MQN09W, GP SmartBank ipd.) niso uspel napolniti, da bi zdržale več kot 30-40 bliskov pri največji moči. Sedaj delajo približno enakovredno ostalim novim.
 0   

Aleš @lial 16. Maj 2014, 14:40

Ker sem se prevečkrat 'opekel' samo z merjenjem napetosti, sem nabavil sicer cenen, vendar še vedno dovolj zgovoren merilec kapacitete in pravkar vstavil, ter poslikal dva primerka baterij iz različnih kompletov:

Verjetno sta ta dva posnetka dovolj, da podkrepita mojo trditev glede kontrole uporabnosti Enellop baterij.
 0   

samos1111 @samos1111 16. Maj 2014, 14:52

Meni se zdi, da je ta meritev "kapacitete" vprašljiva. Seveda se da dobro izmerit, koliko se napetost spremeni pod obremenitvijo, ampak ne vem kolk to zanesljivo govori o preostalem naboju v bateriji, zlasti pri takih ki niso v najboljši formi. Tisto na 1,2V bi dal na praz-polnjenje, ne glede na to da piše da je 78% polna.
 0   

Aleš @lial 16. Maj 2014, 15:04

Ti kar.
Meni pa že nekaj let zadošča takšna oblika merjenja na tem merilcu in vem da mu lahko zaupam.
Sicer pa - koliko pa je nazivna napetost Eneloop baterij, kaj misliš? 1.2 V, vsaj tako piše na njej.
In da ne bo prehitro kakšne zmede - zgornja, pri 77,6% brez obremenitve merilca, samo na inštrumentu pokaže napetost 1,24V

Mnenja sem, da je način testiranja, kakršnega je predlagal Janez, dovolj dober za nekoga, ki nima možnosti takšnih merjenj.

LP

Edit: pravkar pa sem dve iz polnega kompleta vstavil še v IPC-1L, kakor je predlagal 'porkoja', zanima me rezultat, ker sem do sedaj res vedno polnil samo z originalnim Sanyo polnilcem.
 0   

Janez Ule @ulej 16. Maj 2014, 15:10

Meritev napetosti na neobremenjenem akumulatorju ti ne pove skoraj nič. Izmeriš 1.33V in je kao poln, ko ga obremeniš pa:
- se napetost malenkost sesede; recimo na 1.29V in tam tudi ostane (nekaj časa). Kar bi pomenilo polon akumulator.
ali
- se napetost sesede na 1.2V in tam ostane (nekaj časa). Kar bi pomenilo malo več kot polovico kapacitete.
ali
- se napetost sesede na 0,9V in tam tudi ostane (nekaj časa). Popolnoma prazen akumulator. (Spodnja meja!)
ali
- se napetost sesede na 0,5V in tam tudi ostane (nekaj časa). Preveč izpraznjen akumulator (vprašanje če se bo sploh pobral)
ali
- napetost začne počasi padati iz 1.33V in v času kakšnih dveh minut pade na recimo 1V. Kar ponavadi pomeni da je akumulator zanič.
ali
....
Seveda je potrebo za vsak akumulator pravilno izračunati primerno obremenitev, da se potem lahko izračuna dejansko kapaciteto. Najbolje je to narediti enkrat na začetku, ko so akumulatorji novi in imajo za seboj kakšnih 5 do 10 ciklov (praznenje/polnenje).
 0   

Aleš @lial 16. Maj 2014, 17:03

Citiram:
Edit: pravkar pa sem dve iz polnega kompleta vstavil še v IPC-1L, kakor je predlagal 'porkoja', zanima me rezultat, ker sem do sedaj res vedno polnil samo z originalnim Sanyo polnilcem.


In to kar je predlagal 'porkoja' očitno drži.
Po dobrih dveh urah dodatnega polnjenja že polne Eneloop-ke, se je ta dodatno napolnila do 134%

Kljub temu pa bom še naprej polnil le z originalnim polnilcem, ker mi je do sedaj to zadoščalo, pa mislim da mi bo še naprej.

LP
 0   

Janez Ule @ulej 16. Maj 2014, 18:32

Sam tudi uporabljam eneloop akumulatorje in prav tako njihov polnilec (MQR06), ter dva paketa akumulatorjev; 2000mAh in 2450mAh. Uporabljam jih samo za bliskavico, tako da jih polnim po štiri naenkrat. Zanekrat brez problemov. Kadar jih potrebujem delajo. Če se pa slučajno ne morem spomniti ali so napolnjene ali ne, jih enostavno dam v polnilec in to je to. Ima pa ta polnilec funkcijo da polni vsak akumulator posebej, tako ni bojazni, da bi akumulatotji zakuhali. Zankrat mi to odgovarja, tako da ne bom delal neke znanosti iz polnenja, polnilcev, shranjevanja, akumulatorjev...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati