0   

daylight @daylight 6. Okt 2005, 10:08

Balž samo malo te bom popravil.

"Če pa nimaš prilike in časa merit in raztmišljat (terja veliko prakse da bi hitro obvladala situacije) pa pač od oka popraviš ekspozicijo - kot vsi pravijo - na snegu moraš za 1,5 - 2 stopnje zapreti zaslonko (zmanjšati čas) - na peščeni plaži in da se valovi penijo enako 1,5 in tako naprej. "

Pri snegu, pesku, svetlih scenah osvetlitev PODALJŠUJEŠ ne skrajšuješ, saj ti materiali reflektirajo vec svetlobe kot S Siva in zato svetlomer podosvetli stvar. Se pravi.. če meriš svetlobo z zelo svetle površine, povečas osvetlitev za 1 ali 2 stopnji (odvisno od scene) da prideš iz izmerjene srednje sive v dejansko belo.
 0   

Blaž Ogorevc @balž 6. Okt 2005, 10:14

ups, pa res lapsus, bom še v članku popravil - tule pa omenjam, da ne bi ti čudno izpadel. Hehe. Hvala.

Izo, vem da je malo zmedeno, je pa na unem linku vse kar rabiš zelooo dobro opisano samo malo časa si je treba vzet (kot za vse, če hočeš, da ti obrestuje). Ja sem razmišljal ali napisat 18% sivina, ampak enmu, ki to prvič bere in ne ve za kaj gre in tudi ne bo se poglabljal, se to po moje zdi če pogleda lestvico 11 stopenj ful nizko na lojtri (saj veš od 0 do 100%) tam ena druga stopnja a ne - ker ne ve, da gredo eksponentno - glede na količino svetlobe. Vsaka stopnja je kvadrta prejšnje - ker omogoča enostavno določanje stopnje in uskajevanje glede na zapiranje zslonke /podaljševanje časa.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

iztok @izo 6. Okt 2005, 10:22

hehe, sej prav, teorije nikdar ne manjka. samo treba videt v globalu, da se ne ukvarjaš z nepomebnimi detajli. največ se naučiš iz prakse in digitalci so kot nalašč za to, kjer to ni škoda vsakega posnetka, tako da lahko potreniraš.
 0   

daylight @daylight 6. Okt 2005, 10:26

ni panike.. se zgodi smile

tud k imaš to stvar že zacementirano v možgane moreš kdaj mal pomislt kako in kaj laugh

drugace ima pa tud slo-foto ze en moj clanek o tem: https://www.slo-foto.net/reviews-53.html thumbsup
 0   

hobitek @hobitek 6. Okt 2005, 10:26

hej fantje muchas gracias..zelo ste se potrudili..res.. thumbsup ...hvala..
 0   

iztok @izo 6. Okt 2005, 10:31

ko smo glih pr teh sivinskih skalah ipd, ali imate naštiman pravilno monitor, da vidi vse odtenke v tej skali pravilno, hehe, se pravi da je vsak kvadratej drugačen od drugega in da nista dva ali več zilmana skupaj?
to je tudi ena osnova, ki mora bit poštiman v dig. temnici, sploh pr obdelovanju fotk ipd.
 0   

daylight @daylight 6. Okt 2005, 10:34

se en mali nasvet... ce teh stvari ne poznas se dobro od prej, pusti sedaj ob strani ta conski sistem, ko si na potovanju, nauči se samo kje si nastavljaš kompenzacijo osvetlitve, naredi fotko, če je pretemna nastavi na kompenzacijo na plus in try again in obratno smile ker je na zacetku ta stvar dokaj komplicirana in ko bos zacela ti tam razmisljat v kateri coni meriš itd. bo tisti slon že veselo odmahedral naprej smile Rajsi posklocas par fotk vec, pa se bos z bolj natancnim merjenjem svetlobe ukvarjala kdaj ko bos mela mal vec casa pa nebo skoda zamujenih motivov. my advice smile
 0   

iztok @izo 6. Okt 2005, 10:40

jep, to bo kr dobr nasvet, za kašne bl precizne stavri pa fotkaj v raw, če že ne vse, kakor je blo že povedano. v raw formatu je lažje popravit svetlobo in barve, saj lahko bolj natačno določiš belo in svetlobo v pragramu kot fotič sam v naprimer jpeg fotkah, kjer dobiš ven pač kar dobiš in jepotem kasneje težje vse obdelat.
 0   

dušan @alle 6. Okt 2005, 11:01

blaž, strinjam se da ima vsaka stvar svoje meje in da se odločaš glede na situacijo. res je da se za filtre verjetno odločaš bolj za pokrajino. imajo pa ti filtri postopen prehod in jih lahko premikaš, tako ,da ni treba imeti poplnoma raven horizont. če pa v PS sestavljaš dva različno osvetljena posnetka zamenjaš samo tisti del,ki je prosvetljen in s filtrom gaussian blur na približno
40 pixlov zabrišeš prehod. nisem noben ekspert,toliko sem probal in videl,da deluje.
lep pozdrav
 0   

Blaž Ogorevc @balž 6. Okt 2005, 11:08

jep, če greš že zdaj in nimaš cajta vadit, bo najbolje da upoštevaš oba nasveta zgoraj. Ko boš pa mela cajt, pa malo poglej. Nisem mislil, da naštudiraš cel conski sistem - samo da malo veš kako deluje svetlomer.
Daylightov članek je dober za to.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
 0   

Mina Mokar @minamokar 6. Okt 2005, 13:44

Uf, po teh učenih nasvetih bo moje zvenelo preveč preprosto. A je učinkovito, in to preverjeno. grin
Ko vidiš nekaj zanimivega, si vzemi še trenutek ali dva. Pomisli, kako bi to na čimbolj zanimiv način predstavil tistemu, ki ga ni s teboj. In naredi nekaj zanimivega.
Aha, zdajle gledam, da je Matto že dal podoben nasvet, samo opisal je z drugačnimi besedami ...
No, samo to. Pa srečno!
 0   

Jaka @Guda 6. Okt 2005, 14:49

Še nasvet vseh nasvetov biggrin biggrin biggrin
UŽIVAJ in ne misli samo na fotkanje, ker te bodo (bomo) tako in tako samo kritizirali, ko jih pokažeš bigrazz bigrazz
Slo-Foto zakon
Najboljše fotke so ponavadi spontane, zato je dobro imeti aparat vedno pri roki in ne v hotelu.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati