0   

Jero @Jero 26. Feb 2006, 15:36

Lep pozdrav vsem!

Pred kratkim sem dobil Nikkor AF-D 180mm 2.8 (najnovejša verzija). Slike z D70s in omenjenim objektivom so vse po vrsti neostre oz. območje na katerega izostrim je neostro, nekaj cm pred tem območjem pa je vse ok - zelo ostro. Je to front focus? Razlike so bolj očitne pri daljših razdaljah. Naredil sem test ostrine z ravnim popisanim listom pod 45 stopinjami napram objektivu, ki je potrdil moje ugotovitve s terena. Prava ostrina se pojavi nekaj cm pred črto, na katero ostrim. Je to problem objektiva ali aparata (D70)?
300 f4 AFS je popolnoma natančen, vendar AF pogoanja notranji motor. Nikkor 35-70 AF-D 2.8 ima zaradi krajše goriščnice manj problemov vendar je na 70mm tudi rahlo zaznaven front-focus. Tokina ATX 100 2.8 makro nima problemov, vendar je pri enakem zajemu slike kot pri zgornjih objektivih zaslonka na 3.6 zato so problemi manj očitni.
180 2.8 je objektiv, pri katerem so problemi zaradi najmanjše globinske ostrine najbolj izraziti. Kje je sedaj problem? Naj nesem na servis D70 (še v garanciji) ali objektiv? Mogoče oba? Objektiv ni več v garanciji.

Med testiranjem sem ugotovil še to, da moj D70s na levi in desni AF točki zelo zelo težko ujame focus, hkrati pa pri ostrenju z različnimi (vseh skupaj jih je 5) AF točkami in objektivom 180mm 2.8 najbolj natančno (skoraj prav) ujame ostrino prav z desno AF točko. Zelo čudno!

Najlepša hvala!
 0   

iztok @izo 26. Feb 2006, 16:56

ja, tisto z 180mm je front focus. nejprej preveri, če imaš front focus z vsemi objektivi ali samo z tem. če se zadeva pojavlja pri vseh, je možno da je trebo poštelat body, če pa samo pr tem objektivu, potem je najbrž objektiv problem. preveri še manulani fokus, če ti ostri pravilno.
glede servisa pa je lahko zelo različno. kolkr sem slišal, je nikon servis pri nas bolj tako, tudi nočejo uveljavljat evropske garancije ipd, če imaš slučajno kupljeno kaj v tujini. ponavadi na servisu zahtevajo tako objektiv kot body, vendar teoretično ni tole najbolj prav, saj ti lahko poštimajo da be določen objektiv delal perfektno, ko pa boš dal drug objektiv gor, pa bo štala (pa je prej recimo delal čist ok). zato je v tem primeru mogoče najbolje kar vse objektive poslat na servis skupaj z bodijem, da se neklako "zgliha". kot sem rekel, prav bi bilo (upam,da tako delajo, čeprav sem včasih v dvomih, ker so zelo različno mnenja o teh raznih štelanjih), da se stvar kalibrira (tako bodyije kot objekitve) na en skupni standard, ki ga ima vsaka firma. le-ta omogoče, da recimo isti objektiv deluja pravilno ne različnih bodijih, se pravi, če imaš dva ali tri nikon bodije, naj bi objekrtiv bil enako (pravilno) natančen na vseh glede front/back focusa. ok, so razlike glede af sistema, velikost af senzorčkov ipd, vendar upam, da veš o čem govorim. gre ze nek "optičen" stndard, na katerega umerjajo tako objektive kot bodije, vendar v masovni proizvodnji pač pride do odstopanj, saj kontrola ni najboljša, najbrž tudi ne kotrolirajop vsak objektiv tako natančno ipd, zato pride do odstopanj že v sami proizvodnji.
zdej kako to poštelajo na servisu ne ve, točno, lahko rečem, da sem enkrat nekaj iskal za canon, pa sem izbrskal, da je ppotrebno imet za umirjanje posebno optično pripravo, lahko bi se reklo praobjektiv in praohišje, na katerega je cela serija naštimana, oba sta perfektno usklajena, vendar v proizvodnji pač ni tako.
v teoriji in najboljše, primeru naj bi servis kalibriral ali testiral zadeve z takšno priprava, vendar močno dvomim, da imajo kat takšnega v naših servisih, kakšne canon servis v nemčiji najbrž že. baje (nepreverjeno)se da poštelat front/back focus softwersko (govorim za canon), tako da ni potrebno odpirat zadeve ipd, in p mojem pač rihtajo v plus/minus, dokler zadeva pač ne dela kakor treba na določeni kameri (zato tudi hočejo oboje na servis). vendar kot sem omenil prej, če je body naštelan ok, potem ne bo problemov, če pa recimo imae samo kamera front/back focus, potem bo objektiv delal ok samo na njej, na ostalih (pravilno naštalanih) kamerah pa ne.
z tem imajo vse firma kr veliko probleme in zelo težko kar uradno priznajo, a tako pač je, optika je pač zelo delikatna stvar in če bi hotelo imeti perfektno stestirane in naštimane zadeve, bi oprema stala najbrž 2,3x več kot je zdej. žalostno, a recimo tudi pri canon L seriji in to najdražjih objektivih so zelo veliko odstopanja, pa bi čleovek pričakoval da pri tako dragi opremi tega ni. a kot pravim, niso edini.
po drugi strani je tudi res, da z digitalci dost lažje takšne stavri pogruntaš, ker pač lahko fotko povečaš do vsakega pixla in preverš zadeve, tega včasih ni bilo, saj recimo na manjših fotkah dao a4(katere so večinoma vsi delali) tega ne opaziš ali pa vsaj ne tako močno. in ponavadi niso krivili opremo, ampak si pač msilil, da si falil fokus ipd in se nisi preveč sekiral, hehe.
glede fokus točko je tudi zadeva splošna, tudi canoni ne delajo 100% z stranskimi af točkami, najbolj ziher je ponavadi centralno, saj centralni senzor razpozna vertikalne kot horizontalne linije, stranske fokusirajo samo na vertikelne linije, sem izdi, je pa odvisno od bodija ipd. tudi objektivi nimajo perefektno izdelanih leč in je večkrat opaziti slabšo recimo samo na enem vogalu (nsaploh je pa slika slabša po vogalih, to je pač optično pogojeno). mogoče bi bilo tudi za test af točk fajn, da stestiraš z vsemi objektivi. podobno kotprej, če so rezultati (napake) enake pr vseh, potem je krivda najbrž bolj na strani bodija.
pa srečno, ponavadi je tako,da je rabiš s temi raznimi servisi ipd in predvsem veliko živcev, vsaj pri nas.
 0   

iztok @izo 26. Feb 2006, 17:10

če si pa upaš, lahko tudi sam poštelaš zadevo, vendar na svojo odgovornost hehe, in upoštevaj vse napisano zgoraj
http://dvdhelp.narod.ru/D70_back_focus.html
p.s. stran se bolj počasi odpira
 0   

Jero @Jero 26. Feb 2006, 18:22

Hvala Izo za tako izčrpen odgovor! Sem si pogledal stran in... bom raje še malo počakal smile v skrajnem primeru mogoče.
Focus sem sprabal z vsemi objektivi, vendar kot sem že napisal, problemi pri ostalih niso tako opazni, verjetno predvsem zaradi krajših goriščnic. tudi 35-70 2.8 pri 70mm ima nekaj malega front-focusa, vendar se pri npr. portretih niti ne pozna. 180 je v trenutnem stanju skoraj neuporaben, saj so vse slike mehke oz. zelo ostre šele nekaj cm oz. nekaj 10cm (pri daljših razdaljah) od objekta ostrenja. Najprej ga bom sprobal še na kakšnem drugem bodiju in upošteval tvoj nasvet glede testiranja manual focusa.
Je možno, da je problem v objektivu? Glede na to, da ni AFS objektiv in da objektiv poganja body, se mi to zdi malo verjteno.
 0   

iztok @izo 26. Feb 2006, 18:40

hja, najbrž je objektiv problem, če imaš samo z njim težave
ha, glede ostrenja imaš po svoje, prav, človek bi pročakoval, če kamer poganja avtofkous, prav tako tudi meri ostrino, potem naj bi kamera bila kriva za napačno fokusiranje, vendar v praski ni čist tako, tukaj gre za povratni singnal objektiva o razdalji do objekta, logične zanke signala za af ipd. v glavnem pr teh novih af objektivih z čipi je ponavadi bolj problem z elektroniko, kjer treba zadeve amlce poštimat, da je zadeva 100&, ja pa včasih tudi to, da objektiv ni optično brezhiben.
najboljš, da greš na servis dat preverit, pa poročaj, kako so kaj ustrežljivi ipd, ker najbrž bo še koga zanimalo, ki ima podobne probleme.
 0   

noname @xpr0ject 26. Feb 2006, 20:55

Izo, morda ves, kje bi kalibrirali canonovo optiko tu pri nas, sam Besenicarja ne! Mam dva ista lensa 70-200 F4 en dela cisto ok drugi pa ma mal back focusa...le kdo bi to znal postimat??

LP
Xpr0
 0   

iztok @izo 26. Feb 2006, 21:34

a3, uradni servis za canon.
 0   

iztok @izo 26. Feb 2006, 21:35

zakaj pa imaš dva? meni je en čisto dovolj, hehe
 0   

Jero @Jero 26. Feb 2006, 21:44

Sam sem nameraval k Beseničarju, ki naj bi bil uradni serviser za Nikon. Xpr0ject kaj je narobe z Beseničarjem?

Je še kakšna druga možnost? Koliko pa stane kalibracija objektiva?
 0   

iztok @izo 26. Feb 2006, 22:20

najprej greš k uradnemu servisu za nikon, kaj pa boš. in kot sem že omenil, poračaj, kao si obavil, najbrž še koga zanima, pa naj bodo izkušnje pozitivne ali negativne.
se mi zdi kar prav, da se te naše serviserje malce javno da na tapeto, ker včasih je slišat negaitvne kritike ipd, in je prav da ljudje vedo za to, če je pa kritika pozitvna, je pa samo v plus servisu oz. prodajalcu/zastopniku.
 0   

Jero @Jero 26. Feb 2006, 23:03

Stvari bom urejal enkrat ta teden. Trenutno smo v zaključni fazi natečaja in je časa res malo, živci, adrenalin, malo spanja.... Sej veš kako je... smile
Seveda bom poročal. Hvala še enkrat za vse odgovore.
 0   

noname @xpr0ject 27. Feb 2006, 00:23

Jero...Ce bi bil moj najvecji sovraznik ti nebi svetoval Besenicarja, tam pa res niso resni..
Hehe izo...ta drugega sem ugodno dobil(zelo) bo sel naprej...

LP
Xpr0
 0   

Jero @Jero 27. Feb 2006, 16:27

xpr0ject... kaj mi potem svetuješ?

Izo... naredil še en test, kot si predlagal. Najprej sem izostril na ravno površino z AF, potem pa še ročno. slika z AF je neostra, ročno ostrenje pa je ostro. Kaj lahko iz tega sklepam? Da je problem v bodiju?
 0   

iztok @izo 27. Feb 2006, 17:39

ja, potem je najbrž v af signalu nekaj narobe oz ni čisto poštiman, verjetno treba uzadevo poštimat na objektivu, če ti samo ta dela težave (lahko pa je deloma tudi kamera).
mislil sem, da preveri na ta način, da manualno fokusiraš, dokler ti kamera ne potrdi fokus (pri canonu se prižge zelena lučka v iskalu, ko je fokus najdene ali pa zapiska, pri nikonu ne vem, kako je).
no, vsaj si lahko ziher, da nimaš problem z ročnim ostrenjem oz. je špegl za manualni fokus pravilno nastavljen (tisti večji, za af senzorje je tist manjši pod ta velikim).
jero, vsekakor pojdi se najprej pozanimat na uradnis servis, zgubit nimaš ničesar. drgač pa peleta vprašaj za popravilo objektivov, baje on pozna nekoga, ki se s tem ukvarja, nisem pa ziher.
 0   

Jero @Jero 27. Feb 2006, 18:14

>> mislil sem, da preveri na ta način, da manualno fokusiraš, dokler ti kamera ne potrdi fokus

Točno to sem napravil. Hvala za vse nasvete! Bom kontaktiral Peleta, če bo treba.
 0   

Jože Petrak Zajc @FotoJoe 4. Mar 2006, 15:59

Zdravo!

Najprej, zgoraj našteti objektivi so vsak posebej in vsak zase na moji listi želja in življenjskih ciljev. Kar sem počel, je bilo z 18-70 in 50mm.

Kupil sem si rabljen D70 z 18-70 in nato še 50mm/1.8D. Ker sem zdeval že preveč denarja za (ob)rabljeno robo, z novim objektivom pa potrdil backfocus, sem se popravljanja lotil sam. Deluje! Gre!

Zgornja povezava je od ruskega avtorja, katerega je potem povzel neki Američan in nato še dodatno popravil svoj postopek. Tako da je bržkone najboljše, da se lotimo zadeve po tehleh navodilih:

http://leongoodman.tripod.com/d70focuspart3.html

Tukaj je tudi posebej razloženo, kako deluje lovljenje fokusa znotraj okvirčkov ene AF točke.

Veselo na delo!
 0   

Jero @Jero 4. Mar 2006, 20:09

FotoJoe hvala za link! V skrajnem primeru, se bom popravljanja lotil sam. Kje se kupi tak 2-milimeterski ključ? Imajo take v Merkurju?

Trenutno imam D70 skupaj z 180mm na servisu. Upam, da ga kmalu dobim, saj ga drug teden nujno rabim. Pred tem sem objektiv testiral na prijateljevem Nikonu D70. Slikal sem par različnih motivov na različnih razdaljah s stativom in obema aparatoma. Slike z mojim D70 so vidno mehkejše, njegove pa popolnoma ostre. Problem je torej izključno v D70. Na servisu - Beseničar - je bil gospod zelo prijazen, s profesionalnim pristopom, zato upam, da se bo tudi končalo v tem stilu. Javim, ko dobim nazaj in opravim teste.
 0   

Jože Petrak Zajc @FotoJoe 5. Mar 2006, 21:25

Aja, še opomba!

DOF oz. področje ozostritve naj bo nastavljeno v priporočenem razmerju 1/3 področja pred ostritveno črto in 2/3 za njo, ne pa točno na sredini testne črte. Testne karte so dvo, fotografski objekti (ali subjekti) pa tridimenzionalni, in seveda se slednje ostri na najbližji ravnini. Področje izostritve pred objektom (subjektom) gre rahlo v nič, medtem ko ga na zadnjih ploskvah objekta rado zmanjka, sploh pri bližnjih posnetkih in močno odprti zaslonki (big science, huh? vse je enkrat prvič). Tretjina pred je bržkone zaradi naravnosti izgleda in nemara malo tudi za rezervo, da ni slika neostra.

Ja, sem se zeznil, a bom tudi popravil ob prvi priliki (sem družinski človek in imam obveznosti baby ). Zato pa je tisti vijak tam in ima obe smeri. Nisem preveč pameten po naravi, a na poti proti smrti vendarle nabiram izkušnje. indian2

P.S.: V Merkurju imajo vse, razen bazena s foto opremo po nizkih cenah. Pa tudi drugje najdeš tak 2mm imbus ključ. Lahko si ga tudi sposodiš pri hišniku ali kakšnemu tehniku v službi.
 0   

Tomaž Velechovsky @Tomazv 5. Mar 2006, 22:14

Na spodnjem naslovu najdete tudi zanimivo obliko tarče za testiranje ostrenja.
Lahko bi rekli, da je testna karta 3D.

http://www.canon-uk.com/Canon_Jan05/Canon_SLR_Focus_Tests.htm

Če boste po linku raziskovali še naprej, boste našli razlog za jezo tega uporabnika. Naj vas naslov linka ne zavede - to ni uradna Canon stran ampak Canon hate stran.
 0   

Jero @Jero 10. Mar 2006, 14:25

Tako!

Fotoaparat z objektivom sem danes zjutraj dvignil pri Beseničarju. Moja izkušnja z njimi je v nasprotju z nekaterimi zelo dobra. Ko sem prinesel fotoaparat so bili zelo prijazni. Trajalo naj bi 14 dni. Oddal sem prejšni četrtek. V torek so me poklicali iz servisa in opisali kaj počno z mojim fotoaparatom. Danes zjutraj pa poklicali, da ga lahko pridem iskat. Skupaj 8 dni. Po prvih testih sem zelo zadovoljen. Pri 2.8 je sedaj ostrina enkratna, prav tako ni nobene razlike v ostrini med f2.8, 4, 5.6, 8 (raw). Pri testu s črtno tarčo pod 45stopinjami je sedaj ostrina točno na sredini ostrenja. Se pravi je na levi in desni od črte ostrenja enak del ostrega, preden se začne neostrina. Ne bi moralo biti razmerje 1/3 pred in 2/3 za, oziroma ravno obratno?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati