0   

iztok @izo 10. Mar 2006, 16:14

pri kratkih razdaljah do predmeta tega ne boš pogruntal, odvisno je tudi od kota fotkanja oz kota predmetov glede na fotič.
lepo je slišat, da so porihtali zadevo, upam, da bodo z vsakim tako prijani in hitri. a lahko malce bolj opišeš, kako so stvar poštimali, ker je ponavadi teško kakšno konkretno informacijo dobit iz servisov.
 0   

masa gojic @maha 10. Mar 2006, 16:32

cisto informativno.. koliko si pa placal?
 0   

Jero @Jero 10. Mar 2006, 17:35

izo: V torek me je, kot sem že omenil, klical en stric iz servisa in povedal, da so testirali objektiv (omenil je da na nečem 3D ampak se ne spomnim točno) in da mi bodo nastavili AF, MF na D70. Potem mi je razložil zakaj levi, desni, zgornji in spodnji AF senzor ne ostri tako dobro kot srednji in me vprašal, če je to vse al mam še kakšen drug problem. Prijazno skratka.

maha: Plačal nisem nič ker je moj aparat še v garanciji.

....ker pa seveda nikol ne more bit vse tako kot bi si želel, sem danes popoldne naletel na dodatne težave. Poleg 180mm sem testiral še vse ostale objektive. Vsi razen enega so že vedno čisto ostri. Problem je sedaj v 35-70 2.8, ki je bil prej zelo oster, sedaj pa ima back-focus... se pravi obratno kot prej 180, kar je na nek način logično, čeprav sem potiho upal, da ne bo tako. Back focus je na tem objektivu tak, da ni več uporaben smile, se pravi, da ni nič razen ozadja ostro. Ker so mi na 180 ostrino nastavili na sredino, bi se sigurno dalo malo kompenzirati, zato sem se odpeljal v Markur po 2mm imbus in po zgornjih navodilih nastavil focusno točko na 2/3 : 1/3. 180mm je še vedno zelo oster (ni razlike), 35-70 pa pri f2.8 še zelo malo odstopa od prave ostrine, vendar je že čisto uporaben. Ostrina je minimalno slabša pri 100%. Ker dons ni več svetlobe sem se nehal igrat z AFjem, mogoče se bom jutri še malo, če je mogoče še kje kaj rezerve. Zanimivo se mi zdi, da na ostale tri objektive nastavljanje AFja v D70 prav nič ne vpliva. Ostrina je vedno enaka (dobra). Čudno.
 0   

masa gojic @maha 10. Mar 2006, 20:25

offtopic:
resnicno me veseli, da se je besenicar popravil glede svojih strank!! ker kar nekaj casa je bil, vsaj meni vodilni v servisiranju.. je pa res da sm imela tut sama bedne izkusnje z njimi.. ampak to je bilo pred letom in pol dni. thumbsup
 0   

iztok @izo 10. Mar 2006, 20:38

hmm, tole z kalibracijo me je vse manj jasno, kakor praviš spet eni objektivi delajo ok, ostali pa ne, oz eden ne.
pri nikonu je veretjeno še bolj problemtično, ker enkrat premika leče za fokus motoreček v objektivu, drugič spet tisti v kameri itd itd.
očitno je še največ odvisno od sreče, na neko sposobnost serviserjev se najbrž bolj zeško zaneseš, če lahko vse kar oni delajo, postoriš doma.
kaj pa vem..
 0   

Jero @Jero 10. Mar 2006, 21:05

Prav imaš. Ampak zdaj vsaj vem, v čem je problem. Ko je fotoaparat skalibriran na en objektiv ima drugi back oz. front focus. Idealna nastavitev v mojem primeru je sedaj taka, da je razmerje pri 180mm 2/3 pred in 1/3 ostrine za objektom, na katerega ostrim, pri objektivu 35-70mm pa ravno obratno, torej 1/3 pred in 2/3 za objektom. Mogoče je bila moja napaka v tem, da nisem na servis odnesel obeh objektivov, pa bi mi mogoče že oni AF nastavili tako, da bi odgovarjalo v obeh primerih. Je pa res zanimivo, kako so te stavri enostavne in kako malo časa mora vse skupaj vzeti serviserjem, ki to delajo vsak dan, če sem sam delal prvič in porabil dobro uro za teste in nastavitve skupaj. Zaradi AFja sigurno ne bom več pošiljal aparata na servis. smile
 0   

iztok @izo 10. Mar 2006, 21:20

ja, čeprav ni tako enostavno, to sem že prej na dolgo pisal. samo naštimat kot zrcala še ne pomeni rešitev težave, objektiv more biti pravilno naštelan na nek skušen stanadar z posebno pripravo.
tist 3d nekaj je najbrž navadna fokus tabla pod kotom 45 stopinj, fotič pa na stojalu nad njo. tudi to sem že videl, kako gre.
uf, da mi je enkrat videt te servise v živo, bi že slišali svoje, hehe. sam se tudi odločem, da bi nekaj poštimal za canona, vendar hočem prej točno vedet, kaj bodo prčkali, drgač ne dam robe kar tako nekomu v roke, ki dela na pamet.
 0   

PIPI @PIPI 10. Mar 2006, 21:48

Jero, si tako dober in poveš, kaj ti je un stric razložil glede AF točk in ostrenjem. Tudi sam opažam razliko v ostrenju med AF točkami. Na levi in desni Af točki precej počasneje ostri.
 0   

iztok @izo 10. Mar 2006, 22:12

to z af senzorji velja pri večini fotičev, da malce slabše delajo na vogalih (odvisno tudi od fotiča, pro fotiči imajo bolj poštimane te zadeve).
finta je ve tem, da center točka rapozna kontrast tako v vertikalnih kot horizonzalnih linijah, ostale pa samo vertikale, se mi zdi, zato je tudi fokus bolj počasen in nenatančne, če je izbran ena od teh točk.
veliko je tudi odvisno do količine sveltobe, problem je tudi to, ker je upad svetlobe po robovih večji kot na sredini, tudo ostrina leč je slabša po vogalih, kar tudi prispeva k slabšemu fokusiranju ipd.
veliksot af točk je tudi dosti večja, kakor kaže obris v okularju in odstikrat to prispeva k zgrešemu fokusus, saj af senzor ujame še marsikaj zraven, za kar mislimo, da ne. itd..
spet cela znanost, hehe.
 0   

Jero @Jero 10. Mar 2006, 22:42

Izo a si prepričan, da nisi ti tisti serviser pri Beseničarju? smile PIPI... točno tako so mi razložili.
 0   

iztok @izo 10. Mar 2006, 22:50

hehe, njim je vsak izgovor dober, očitno. če ti vse ostalo točke delajo in ena ne, je jasno napaka nekje. mislil sem bolj na pslošno, da je lažje razumet.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati