0   

tmt @tmt 4. Okt 2011, 21:10

V Sloveniji je žal miselnost bila in je še vedno taka ( z digitalizacijo je postalo še bolj izrazito), da tisto vlečenje harmonike je res vredno včasih tudi celega bogastva, medtem ko fotografiranje poroke je nekaj kar bi moralo biti praktično zastonj in je ponavadi celo simbolična cena, ki ne pokrije niti stroškov, znatno previsoka.
Lial pravi pomanjkanje samozavesti. Jaz bi temu rekel pomanjkanje nesramnosti, sebičnosti in egoizma - kajti to je danes edini ključ do uspeha kjerkoli. Celo strokovno znanje in kvaliteta imata le v izredno redkih primerih sploh kak pomen.

Tudi, če imaš s.p., te bodo sorodniki ali takoimenovani prijatelji nosili pošteno po zobeh, ne glede kakšno ceno jim postaviš. Sam sem se tega že davno naveličal, zato preprosto raje najdem izgovor, da nimam časa. Če gre za resnične prijatelje ali bližnje sorodnike, tudi kakšne tekme ali piknike mojih otrok, pa to z veseljem naredim zastonj in se ob tem pošteno potrudim, da primerjava kvalitete z raznimi "konkurenti" (kajti danes se ima skoraj prav vsak za fotografskega mojstra), ki bliskajo vsepovsod, že v osnovi odpade.
 0   

dobran laznik @marcelmai 4. Okt 2011, 22:40

stranke moraš s svojim izdelkom pustiti brez besed... pol ni problema s plačilom.
 0   

Dule @DuleB 5. Okt 2011, 00:05

marcelmai je napisal/a:
stranke moraš s svojim izdelkom pustiti brez besed... pol ni problema s plačilom.


Ja, ja, @marcelmai, ja, ja, seveda... laugh
Dušan Brezovnik
 0   

andyz @andyz 5. Okt 2011, 06:59

Se popolnoma strinjam s tmt kar zadeva splošno stanje duha v naši družbi.
 0   

ogabe @ogabe 5. Okt 2011, 07:18

tmt je napisal/a:
medtem ko fotografiranje poroke je nekaj kar bi moralo biti praktično zastonj in je ponavadi celo simbolična cena, ki ne pokrije niti stroškov, znatno previsoka.

In na zalost je to cisto prav. 90% (raje pa vec) izdelkov "porocnih fotografov" je taksnih, da bi zares oni morali placati da sploh lahko slikajo. Realnost je na zalost taksna, da vsak, ki si kupi prvi fotoaparat, ki je malce vec kot slab kompakt, po dveh mesecih "dela" kot "porocni fotograf". In kvaliteta je temu primerna, tako da mi prosim ne jokat o "majhni vrednosti" vasega dela. Saj se strinjam... obstaja par (hudo) dobrih, ampak vecina je pa tak pofl, da bi resno morali placati, da lahko sploh slikajo... pa to mislim cisto resno, ne glede na to kdo bo sedaj to zameril.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

tmt @tmt 5. Okt 2011, 07:45

Ogabe, do neke mere glede fotografov imaš prav. Predvidevam pa, da nisi nikoli imel s.p., kajti drugače bi vedno znova doživljal, kljub temu, da te vsi poznajo, vidijo tvoje izdelke, jih hvalijo, so jim izredno všeč, da je pa vseeno tistih nekaj sto evrov izredno drago. Vse ostalo pa ni in ravno z glasbo lahko primerjam, kjer ljudje odštejejo tudi 3krat in 5krat več, pa ni potrebnega nobenega materiala in stroškov razen osnovne opreme, ki zna biti celo bistveno cenejša od fotografske. In kot sem navedel so pri vsem tem najslabši ravno takoimenovani "prijatelji" in sorodniki - teh se je potrebno izogibat v velikem loku.

Vseeno je pa pri MX- Petru že v samem startu napaka. Mladoporočenca lahko zgolj predlagata lokacijo glavnega fotografiranja, ne pa tudi določata. Nikakor pa ne moreta odločat o času, ampak bi ju moral že pred poroko seznanit, koliko časa bo potreboval za tiste osrednje fotografije.
 0   

ogabe @ogabe 5. Okt 2011, 08:05

Najbrz se hecas kajne? Pri glasbi ni potrebno nobene opreme in nimas stroskov, medtem ko jih ima fotograf neprimerno vec? Sicer o glasbi in opremi za to nimam prav veliko pojma, ampak tako na hitro bi rekel, da stvar stane neprimerno vec kot pa povprecna oprema kvazi fotografa, ki misli, da je vrhunski porocni fotograf. Glede firme pa ne bom komentiral grin
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

tmt @tmt 5. Okt 2011, 08:15

Ogabe, verjetno imaš v mislih zgolj prestižne poroke, sam imam za sabo tudi zajetno število takih povprečnih po vseh krajih Slovenije. In pri glasbi gre nekako takole: pevec in pevka, mogoče še tretji član - harmonika, kitara in 20 let star synthesizer - cena za nastop na poroki in ohceti od 1500 - 2500 eur.
 0   

ogabe @ogabe 5. Okt 2011, 08:32

In harmonika, kitara pa se nekaj ozvocenja pride koliko? Po moje vec kot nek recimo Canon 500d/50d pa dva objektiva grin O talentu je tezko govorit, ker ga prav na pretek nimajo ne taksni "glasbeniki", ne "fotografi", tako da se vedno trdim, da ima nek kvazi glasbenik vec stroskov kot nek kvazi fotograf.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

tmt @tmt 5. Okt 2011, 08:44

Ogabe, počasi sem začel dvomit, da sploh pišem slovensko. Govorim ti o splošni miselnosti ljudi, ti pa o preganjavici do nekega uporabnika slo- foto foruma, ki je dobil možnost, da gre s svojim aparatom, katerega si je lahko privoščil enkrat v življenju fotografirat tudi poroko.... Pa saj, če bi poslušal recimo kakega Hodaliča, je fotograf, ki fotografira poroke tudi fotograf, v bistvu pa ni fotograf... tako da mnenja , kot jih imaš ti Ogabe me ne presenetijo, tudi marsikaj drugega me pri teh letih več ne...
 0   

Matej @OKO 5. Okt 2011, 08:51

Lani sem naredil 14 porok, po celi sloveniji od maribora do pirana, bila sva dva, jaz in prijateljica.
Lahko vam povem, da se od poroke do poroke vse totalno razlikuje, ne samo da je poroka enkrat v življenju, no sem imel tudi take ki so se poročili že drugič.

V glavnem glavno besedo pri fotografiranju in vsem uradnem delu ima fotograf, on je tisti ki naredi fotografijo, veliko je znancev od ženina in neveste, ki imajo fotoaparate in se postavljajo pred objektiv uradnega fotografa... ne moreš verjet ampak to se dogaja...

Druga stvar, ki je pomembna je da se razporedi čas ki je namenjen fotkanju, lahko rečem, da sva imela od dveh ur pa tudi samo pol ure romantičnega fotografiranja..

Seveda rezultati so bili temu primerni, je pa tako da takrat ko je poroka je evforija in vsi so polni pričakovanj, vsem se mudi, vsi kolovratijo se vrtijo v krogih, v glavnem kaotično gibanje... ,
da ne govorim o tem da pozabljajo prstane in šopke..vse to vzame svoj čas... in seveda poveča nervozo, ki pa je na fotografijah zelo opazna, zato je pa fotografiranje porok zelo zahtevno in obenem zelo odgovorno delo, ker potem ko je vse mimo seveda pričakujejo da bodo na fotkah kot modeli iz modnih revij... kar pa seveda je daleč od resnice, ker fotoaparat ne laže, se ponavadi neveste ki so bolj močne in ki morda niso tako lepe kot pa se imajo za lepe, so potem slabe volje... itd.... ko je objektiv oster in ko fotoaparat naredi skljoc se vidi vsaka guba in izraz na obrazu ki je ponavadi, bolj ko se želijo delati lepe, slabše je... usta zategnjena, zobje stisnjeni, oči nesproščene, obrazne mišice napete, itd...

no toliko o fotkanju porok, seveda so izjeme in to so drage poroke, kjer pride fotograf ali dva za 2000 EUR, teh porok hvala bogu nimam.... ni vse v denarju.....

lp
m
[b:a0bce5c5bb]kali juga[/b:a0bce5c5bb]
 0   

chips @chips 5. Okt 2011, 09:25

marcelmai je napisal/a:
stranke moraš s svojim izdelkom pustiti brez besed... pol ni problema s plačilom.


Lepo in edino pravilno povedano! thumbsup
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

tmt @tmt 5. Okt 2011, 09:42

chips je napisal/a:
marcelmai je napisal/a:
stranke moraš s svojim izdelkom pustiti brez besed... pol ni problema s plačilom.


Lepo in edino pravilno povedano! thumbsup


Besede se včasih zelo hitro vrnejo, ko je potrebno iz denarnice povlečt evre, le da te niso več tako navdihojoče in obarvane s fascinantnostjo, kot so bile še minuto pred tem biggrin in to včasih kljub temu, da so bili v naprej seznanjeni s ceno....taka je pač realnost, ne vedno...pri "najbližjih" pa zagotovo vedno.
 0   

ogabe @ogabe 5. Okt 2011, 09:52

Tmt zares nimam nobene preganjavice do posameznega uporabnika slo- foto foruma. Mi gre pa delno do pretezno na zivce jokanje o tem, kako je porocna fotografija podcenjena in kako zahtevno opravilo je to. Moj point je bolj kot ne v tem, da ce se s to stvarjo lahko ukvarja vsak, ki je en mesec nazaj kupil fotoaparat (in glede na to, kar se da videti po forumih in v realnem zivljenju, je to povsem tocna trditev), potem stvar ni ne zahtevna niti ne more biti pretirano cenjena stvar. Zato se mi zdi malo bolano jokanje o tem, kako za hudica se lahko zdi nekomu predrago placati 500+eur nekomu, ki zna komaj drzati fotoaparat, kaj sele da bi uspel sproducirati vsaj na pol kvalitetno fotko.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Dule @DuleB 5. Okt 2011, 10:18

Kot že ves čas do zdaj, si tudi tokrat zgrešil point Ogabe. Nič ni bilo govora o tem kolikšna je primerna cena za poročno fotografijo in kakšne reference naj bi imel "fotograf", ampak je MX-Peter le opisal svojo izkušnjo z naročnikom, ko mu ta noče izplačati prej dogovorjenih 500€ za fotografiranje...
Okoli tega, kako se izogniti takim in podobnim zapletom nimaš nič za povedat? upset
Dušan Brezovnik
 0   

ogabe @ogabe 5. Okt 2011, 10:20

DuleB je napisal/a:
KOkoli tega, kako se izogniti takim in podobnim zapletom nimaš nič za povedat? upset

Ne zares nimam... ce nisi dovolj pameten, da te stvari delas le ob placilu v naprej (in z ustrezno pogodbo), potem pac ne vem kaj naj tebi (ali pa njemu) se recem. upset
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Dule @DuleB 5. Okt 2011, 10:29

ogabe je napisal/a:
DuleB je napisal/a:
Okoli tega, kako se izogniti takim in podobnim zapletom nimaš nič za povedat? upset

Ne zares nimam... ce nisi dovolj pameten, da te stvari delas le ob placilu v naprej (in z ustrezno pogodbo), potem pac ne vem kaj naj tebi (ali pa njemu) se recem. upset

Meni osebno res nimaš kaj povedat, ker se ne pečam s temi stvarmi, biggrin bi pa mogoče koga drugega zanimale tvoje morebitne izkušnje.
Dušan Brezovnik
 0   

tmt @tmt 5. Okt 2011, 10:38

A ni malo čudno in neprimerno (no vsaj včasih je bilo) zahtevat v celoti plačilo v naprej?

Ogabe, kar se pa zahtevnosti tiče, moje čisto osebno mnenje zgolj za primerjavo; več kot polovica športov se da kvalitetno fotografirat iz bližnjega bifeja z daljincem, poroke ne moreš. Za vsak slučaj se pa oglasi kdaj pri komu, ki zna izdelat resnično kvaliteten poročni album ( niti jih ni tako malo v Sloveniji) in potem razmišljaj naprej...
 0   

ogabe @ogabe 5. Okt 2011, 11:01

tmt je napisal/a:
A ni malo čudno in neprimerno (no vsaj včasih je bilo) zahtevat v celoti plačilo v naprej?

Zakaj ze? Kar se mene tice, je pri ljudeh/firmah s katerimi se nikoli nisem delal to povsem normalna stvar. Kdor misli placat, s tem nima problemov, tisti ki ima probleme, naj si pa najde koga drugega, ki ga bo nategoval. Zaenkrat mi gre dovolj dobro tudi brez taksnih ljudi, pa se zivcev ne izgubljam z izterjavami in tem povezani nategovanji, ki se vlecejo v nedogled.

tmt je napisal/a:
več kot polovica športov se da kvalitetno fotografirat iz bližnjega bifeja z daljincem, poroke ne moreš.

Zato je vecina fotografov na tekmah locirana v bifejih. In ce mislis, da je lahko popiti dve gajbe pira med eno tekmo, se motis. :roll:
Recimo, da sem kaksno poroko ze videl (ce nic drugega svojo), poleg tega pa tudi kaksen sporten event, zato mi je zares smesno, ko potem slisim razlagati ljudi o zahtevnosti slikanja porok, o stresu, ter o tem, kako se stvari hitro odvijajo. Dajte nategovat koga drugega s temi stvarmi. Pa se to, ce si sposoben malo logicno, predvsem pa samokriticno, razmislit. Koliko ljudi imas tule, ki po enem mesecu sprasujejo kako postimati stvari, ker so se odlocili (za denar ali pa zastonj) poslikati neko poroko. In koliko ljudi imas tu, ki sprasujejo, kako poslikati dirko Formule 1? Ce bi bilo drugo tako simpl, potem bi bilo razmerje malenkost obrnjeno.
PS: Pa ne recem sedaj, da je slikanje sporta ne vem kaksna vesoljska znanost. Ampak tudi porocna fotografija ni nic kaj pretirano zahtevnega.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

chips @chips 5. Okt 2011, 11:20

tmt je napisal/a:
chips je napisal/a:
marcelmai je napisal/a:
stranke moraš s svojim izdelkom pustiti brez besed... pol ni problema s plačilom.


Lepo in edino pravilno povedano! thumbsup


Besede se včasih zelo hitro vrnejo, ko je potrebno iz denarnice povlečt evre, le da te niso več tako navdihojoče in obarvane s fascinantnostjo, kot so bile še minuto pred tem biggrin in to včasih kljub temu, da so bili v naprej seznanjeni s ceno....taka je pač realnost, ne vedno...pri "najbližjih" pa zagotovo vedno.


Res je, vendar kaj je razlog temu, da neki par najame kolega ali "uncle Bob-a" kot poročnega fotografa? Jasno, zaradi prišparanega denarja v primerjavi z najemom profesionalca. Torej keč je v denarju že v samem štartu, ki pa se privleče do trenutka, ko je treba to storitev plačat. To ni samo pri žlahti, ampak tudi pri ostalih, ki iščejo najcenejšo storitev in najamejo nekoga krneki. Temu segmentu strank ni pomembna kvaliteta, ampak le najmanjši možen strošek.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati