0   

primoz75 @primoz75 1. Apr 2006, 19:35

tinekr je napisal/a:
Hvala za vse nasvete, drugač pa primož, navsezadnje kot sem rekla- dobra oprema še ne naredi dobrega fotografa. Se že ponavljam, ja. Drugače pa, če kdo zbija ceno Vam, kvazi profesionalcem... To pa je čista faušija in nesramnost s tvoje strani, saj si je delo resnično težko poiskat in če delaš in si plačan za to, ni s tem nič narobe. Profesionalci pa dostikrat niso to, kar glumijo. Amatersko dela jaz ne bom naredila. Dostikrat nisem prepričana vase, ampak kaj se fotografije tiče....
Hvala za pozornost.


Tinca, veš kaj je definicija pro fotografa?Očitno ne veš...ker ti boš, čeprav boš lahko dobro delala bila amaterka, nič več. Razen če...Drugo: oprema ne naredi fotografa, se strinjam. ne vem kaj si hotela povedat s tem; da imaš solidno opremo in da delaš dobro ali da meni ne pomaga moja oprema ker itak da nimam pojma?Al kaj?...Kar se cene tiče: jaz svojo ceno imam, moje potrebe zadovoljuje, seveda ne morem od nekaterih zahtevat preveč, je treba bit pri teh rečeh realen. Ampak ko delam 'za prav' tudi računam zaprav. Oprema pač stane. Tretje: jaz nisem poročni fotograf in zato nisem nič fouš tebi in ostalim. Jaz se tega ne grem ker mi enostavno ni do te slikarije. Pa imam že kar nekaj porok za sabo, kot fotograf seveda. Pa pri vseh so bile stranke (kolegi) zelo zadovoljni. Iz zadnje je v poročnem albumu več mojih fotografij kot od 'pro' fotografa, ki bi jim, če ne bi jaz nekaj fotk prispeval, naredil bolj klaveren foto album, oz. spomin na poročni dan.

Pa brez zamere.
 0   

tomaž @mju 1. Apr 2006, 19:37

Heretic je napisal/a:
a tako simpl je to? malo pogledaš in se že preživljaš s poročno fotografijo dead


Tako malo jo potrebno, da lahko naredimo kakovostno fotografijo.. Kupi EOS in postani PRO upset upset
 0   

Robert Purkart @robert_purkart 1. Apr 2006, 19:49

http://www.storybookweddings.com

Na tej strani je večina albumov že umaknjena, oziroma izbrisana, nakaj se pa še da videti.
Fotografirala sta vsaj dva hkrati. Če si sam, moraš slikati kar MORAŠ, ostalo gre neopazno mimo tebe. In tisto ostalo je lahko pika na i.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
 0   

tinekr @tinekr 1. Apr 2006, 20:14

Chipsy, ne pikaj s takšnimi bezveznimi. Dobro veš kaj sem mislila ali se pa delaš neumnega. Gre samo za to, da dostikrat kvazi profesionalni fotografi ne opravijo dela profesionalno, ampak amatersko. Štekaš ali ne štekaš.
Robert, hvala za link. .)
 0   

chips @chips 1. Apr 2006, 20:23

Ne, ocitno sem neumen, ker ne stekam, kaj si hotla povedat. Zal razumem le prebrano, branje med vrsticami mi gre slabo od rok.
Torej, napisala si, da amaterskega dela ne bos naredila (torej ostane profesionalizem, ne?) in da si zelo prepricana v svoje fotografsko znanje in izkusnje. Tukaj vidim samo precenjevanje samega sebe.
 0   

tinekr @tinekr 1. Apr 2006, 20:50

Ja, točno tako, bravo chipsy. Prepričana sem vase. Ti pa ne ravno najbolj ane?
Prosim te no, rabila sem nasvete, dobila sem jih, tako, da sem zadovoljena in ne rabim več nekoga, ki mi bo predaval o svoji superiornosti.
Ko bom naredla fotke, pa dam reportažo profijem ocenit. Okidoki?
 0   

hobitek @hobitek 1. Apr 2006, 21:39

ne rabiš dat ocent profijem.,.....stranka mora bit zadovoljna.. yes
 0   

pripravnik @pripravnik 2. Apr 2006, 06:05

konkretni nasveti (izpeljani iz napak, ki jih je delala pro fotografinja na neki poroki, kjer sem fotkal tudi sam):
1
celofigurni portret mladoporočencev, oz. še posebej nje mora biti RES celofiguren, brez npr. rezanja spodnjega dela - saj so bili njeni čeveljci posebej izbrani in plačani ohoho, torej se morajo videti.
2
preširoki kot za skupinsko fotografijo sicer lahko ustreza mladoporočencema, ki stojita na sredini in sta lepo vitka, ampak tisti strici, oziroma bolj one tete ob robovih pa ne bodo vesele, ko bodo na fotkah še širše kot v resnici.
3
stisni zobe in pri portretih zataji lastni občutek za lepo ter udari na čisti kič, to jim je všeč (kako se stvari res streže lahko lepo vidiš kakšno pomladno sončno soboto v Opatiji, ko fotografi mučijo "mladence" na vsemogoče načine.
recimo on v prvem planu kleči in steguje dlan, ona nekaj metrov za njim nameščena tako, da na fotki potem izgleda kot da mu stoji na dlani al pa on hrepeneče širi roke in guba čelo, ona pa vsaj sijoča čez trato teče k njemu v objem laugh ...)

tinekr, ti kar slikaj, cel kup "kao pro" fotografov dela to - milo rečeno - zanič.

Pa še to: v temi se kar krešejo iskre. Vsakdo ima po svoje prav.
Lobiji povsod branijo svoj vrtiček in poudarjajo pomembnost svojega dela ter ne vidijo radi, da jim kdo hodi v zelje. Tudi, če je potrebno malo pretiravati.
Po drugi strani pa je res, da VISOKO profesionalno in kakovostno delo - tudi pri poročni fotografiji - mora biti cenjeno in drago zaračunano in da ni ravno lepo, ko se že "vsak stric z digitalčkom" loti fotkanja poroke namesto profesionalca.
lp
pripravnik
 0   

tinekr @tinekr 2. Apr 2006, 11:29

Hvala za nasvete, pripravnik. Kaj se tiče rezanja, sem videla v teh dnevih, da se naprimer pofotka pogreb in se da v album sliko na kateri je nekdo vrezan tak na pol. Takšnih kiksov si ne bi smeli privoščiti, pa si jih.
Kaj se tiče skakanja v zelje, pa je res. Tisti, ki fotka poroke, bo vedno rekel začetniku, naj se niti ne dotika tega področja, ker to, kar on dela je pa res težko.
 0   

Aleksander @discom 4. Apr 2006, 09:36

Malo za šalo in malo zares (upam da ne bom preveč "smetil").
Ko je ravno govora o poročni fotografiji......po e-mailu sem dobil "najlepše" poročne fotke. bigeek bigrazz

1. http://www2.shrani.si/files/image002385320.jpg

2. http://www2.shrani.si/files/image003385321.jpg

3. http://www2.shrani.si/files/image004385322.jpg

4. http://www2.shrani.si/files/image005385323.jpg

5. http://www2.shrani.si/files/image006385324.jpg

6. http://www2.shrani.si/files/image007385326.jpg

7. http://www2.shrani.si/files/image008385327.jpg

8. http://www2.shrani.si/files/image009385328.jpg

9. http://www2.shrani.si/files/image010385329.jpg

10. http://www2.shrani.si/files/image011385330.jpg

11. http://www2.shrani.si/files/image012385334.jpg

12. http://www2.shrani.si/files/image013385335.jpg

13. http://www2.shrani.si/files/image015385336.jpg


Mogoče se lahko ob kakšnih neprimernih,slabo osvetljenih in prežganih še kaj "naučimo"..... grin


upset grin bigrazz
thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Oracle @Oracle 4. Apr 2006, 09:47

te pa so nekaj posebnega biggrin
 0   

tinekr @tinekr 4. Apr 2006, 09:48

Zadnja je the best thumbsup Te sorte pa bi tudi jaz fotkala thumbsup biggrin
 0   

janezek @janezek 4. Apr 2006, 10:26

Glede na tarife, kakrsne so pri nas za porocne fotke, niso zgornji ekzampli nikakrsna referenca.
Porok ne slikam vec, ker sem sit stalnega zbijanja cen, zraven pa hocejo imeti res carske fotke. Zame je dobra porocna fotografija povezana z veliko odgovornostjo in posledicno stresom, kar se v tujini (upam da) placa, pri nas te pa gledajo kot enega voluharja, ki bi v kratkem casu rad zasluzil. Nihce ne vidi tega, da se porocni album dela se kar nekaj casa, vsaka fotka naj bi bila skrbno izbrana, zgodba izdelana do zadnje potankosti, narejena z duso in srcem!
Fotografski studii so to dojeli in ponujajo poceni storitve in povprecne fotke, potem pa: take it or leave it. Kvaliteto je pri nas pripravljen placati malokdo.
 0   

tinekr @tinekr 4. Apr 2006, 10:39

Eto, fora je v tem, da so mene vzeli za to, ker bi radi imeli bolj kvalitetne fotke kot so jih imeli doslej. Fotke z osebno noto in narejene z občutkom, zato sploh nimam nobenih zadržkov za lotit se.
Po eni strani bom delala za studio in ne čist za sebe, po drugi strani pa je to okej, zato, ker bom dobila od njih album, fotke bodo razvili in s tem ne bom imela nobenih stroškov.
 0   

janezek @janezek 4. Apr 2006, 10:46

Če si že prej bila na kaki poroki, sploh ni problem. Treba je le imeti pogum. Protokol se da tudi ustaviti, jaz nisem imel s tem nikoli problemov. Itak je tričetrt poroke zrežirane, saj se da to naresti na nevsiljiv način.
Mene je vedno skrbelo bolj to, da mi ne bi oprema crknila (pa sem vedno imel dva bodija, dva fleša in vsaj osnovni lens 28-70 podvojen), da se ne bi z avtom zaletel in te stvari.
Če obvladaš reportersko fotografijo in portrete, če znaš komunicirati, se ti samega fotkanja ni treba bati.
Dobra oprema je pa pomambna že za imidž in tudi samozavest.
 0   

tinekr @tinekr 4. Apr 2006, 13:56

Tinca, veš kaj je definicija pro fotografa?Očitno ne veš...ker ti boš, čeprav boš lahko dobro delala bila amaterka, nič več.

Ta stavek sem pa čisto spregledala. Kaj je to neka podpora ali faušija?
Ne sliši se niti malo pozitivno, zato dajem svojo kontro.
Kaj se tiče Vas, profesionalcev.
Tipično profi fotografsko je hvalisanje z opremo, potem pa dejansko vidiš, kaj je produkt profesionalizma. Tehnično brezhibne fotke, temu ne gre oporekati, vendar te takšne fotke pustijo hladnega, ker so hladne. Kdo pa se skriva za takimi fotkami?
 0   

janezek @janezek 4. Apr 2006, 14:01

Tudi mene zanima definicija pro fotografa.
Zame je to tisti, ki se preživlja s fotografijo.
Se motim?

Sicer pa ni treba vseh profijev metati v isti koš. Jaz jih poznam kar nekaj, ki še kako dajo fotkam en osebni pečat, razpoznavnost, čustva...
 0   

tinekr @tinekr 4. Apr 2006, 14:12

ne sploh ne, za enega je bilo mišljeno none
 0   

Oracle @Oracle 4. Apr 2006, 17:22

profesionalno pomeni poklicno, zatorej nekdo, ki s fotografiranjem služi, je profesionalec. ampak slovenci ponavadi gledamo na profesionalce kot tiste "top". pa ni tako.
 0   

primoz75 @primoz75 4. Apr 2006, 18:42

janezek je napisal/a:
Tudi mene zanima definicija pro fotografa.
Zame je to tisti, ki se preživlja s fotografijo.
Se motim?

Sicer pa ni treba vseh profijev metati v isti koš. Jaz jih poznam kar nekaj, ki še kako dajo fotkam en osebni pečat, razpoznavnost, čustva...


pro je pač nekdo ki se z to dejavnostjo preživlja, ja. Ne enakj na pol. In takih, ki so pro fotografi je tu gor...koliko?Jaz nisem, pa z fotografijo služim...Koliko jih je? Je sploh kakšen?

In profi ne pomeni da dela fotografije 'hladne' al pa kaj vem kakšne. Lahko je dober pro ali pa slab pro. Tko kot je lahko deber 'amater' in slab 'amater'.

zato tinca, ne piši da boš delal fotografije kot pro...ker to (najbrž) ne boš.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati