0   

iztok @izo 10. Apr 2006, 14:40

nekaj cajta imam že zdaj to starino doma, kupil kakšen slab mesec nazaj. če kdo še ne ve, gre za rengefinder, se pravi, da zadeva nima zrcala, fokusira se z iskalom na osnovi paralakse (fokus je dosžene, ko se dve sliki v iskalu pokrijeta). tak sistem uporabljajo vsem znane laice od 30tih let prejšnega stoletja dalje (mogoče še dlje) in so v uporabi še danes. veliko je bilo posnemovalcev in klonov leic, v 50-70tih je bil pravu razcvet tekšnih fotoaparatov, med katerim je tudi moja yashica, kasneje so primat prevzeli slr-ji z svojim naprednješim fokusiranjem, zaklopom, elektroniko ipd. danes je še vedno moč kupit nov rangefinder, vendar ponavadi niso poceni, so pa več ali manj vsi zelo kvalitetni z zelo dobro optiko (leica, konica, viogtalnder ipd).
no, dost glede uvoda. že takoj pri prodajalcu sem opazil, da zaklop zaslonke sploh ne deluje, in tako sem ceno lahko še zbil na manj. že nekaj cajta sem iskal eno takšno yashico, vendar sem računal boj na kakšen manjši model (yashica gx, gs ipd). tole je kar velika zadeva za rangefinder, ima tudi zelo veliko 45 f1.4 objektiv, ki pride prav v šfoh luči.
ok, malce sem oklavel, našel par linkov in se lotil popravila. začuda sploh ni bil takšne problem in zadevo sem popravil, da deluje brezhifbno, očitistil sem tudi optiko v okularju, nalotal preparelo žico za baterijo (čeprav dela kamera somostojno brez nje, je samo za merjenje svetlobe) in sedaj zadeva deluje (skoraj) kot nova. prvi film sem poškljocal še z pokvarjenim aparatom (slike spodaj), se pravi vse pr f/1.4, vendar je že tukaj ostrina zelo dobra, objektiv je po mojem lahko primerjat z leitz optiko. malce je problemov z flare, vendar je pri takih starjšeih in svetlih objektivih to nekako pričakovat, pač bo treba nabavit primerno sončno zaslonko. mislim, da me bo tale fotič kar dostikrat spremljal, sploh zdej, ko dela tako kot treba.
ok, zakaj sem bluzil o vsem tem? predvsem zato, da se ne bat potegnit kakšen dedkov fotoaparat iz omare, ga malce prepihat, naštimat idp in delat fotke z njim. včasih so zelo dobro znalo delat fotoaparat, sploh pa optiko, ki je še danes superiorna vsem tem poceni zadevam, ki jih ponujajo po štacunah (tudi v objektivih za (d)slr kamere in moraš odštet vsaj dve normalne plače, da dobiš nekaj na enakem nivoju. so pa zadeve satre tudi po 30 let in več, zato je jasno skoraj potrebna ena generalka prej, vendar nič takšnega, kar se bi treba ustrašit. sploh če se prej malce pozanimaš o zadevi ipd, nabaviš pravo orodje itd. kar lepo na plan razne canonete, zorkije, fede, yashice itd itd, lahko vam obljubim, da boste prijetno presenečeni.
ok, zadeva zgleda nekako takole:

potek popravila:


razstavljen objektiv

vzrok težav. ker je bil tale pimpek ukrivljen, ni zagrabil utora za premikanje blende. na sliki je lepo trd in pokončen, pripravljen za širjenje in ožanje luknje, hehe

zadeva se zdaj lepo zapre, moja yashica je spet devica.

nekaqj linkov, ki so bili v pomoč, če koga zanima.
http://www.yashica-guy.com/document/lynxfix.html
http://feuerbacher.net/photo/frame.html?Cameras/Lynx14E/YashicaLynx14E.html~Main
http://www.rangefinderforum.com/forums/showthread.php?t=20649

no, in še skeni iz prvega filma, kot sem že omenil, vse pri f/1.4:
100% crop iz slike zgoraj.biggrin
 0   

dobran laznik @marcelmai 10. Apr 2006, 17:38

ne morem verjet da se da taka stvar ročno doma popravit. sam imam doma Yashico 635, dvo-oko, lepo ohranjeno. sem pred leti poslikal nekaj filmov pol sem jo pa pospravil. zadnjič sem preveril pa zaklop ne dela več. škoda se mi jo zdi vrečt v kontajner ker je zanimiva za uporabo, ima medlico, gledaš u bistvo od zgoraj, pa objektiv tut zelo lepo riše, fiksna 50ka je.
hec je da sem se je lotil popravljat, hehe, sam je niti razšravfat nisem znal. daj povej kje si ti našel kaka navodila za to če obstaja. al si res tak maher. al pa če veš mogoče kdo se pri nas s tatkimi stvarmi bavi?


[/url]http://www.theothermartintaylor.com/moveabletype/archives/cameras/000196.html
 0   

Aleksander @discom 10. Apr 2006, 17:52

Izo,kakšna slika je res malo neostra,samo globinska ostrina je pa super.
Čestitke za uspešno popravilo.

thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

iztok @izo 10. Apr 2006, 17:52

yashica 635 je pravtako zelo fajn 6x6 kamera, se jo splača porihtat. ja, objektiv je tudi dober, verjetno pa ni 50mm ,ampak okrog 80mm, kar je pri 6x6 kameri enakovredno 50mm v leica formatu glede zajema vidnega polja.
pr nas popravljajo to v fotomehaniki v lj, msilim,d aso nekje na dolenjksi po tanovem.
nekaj linkov za začetek:
http://www.kyphoto.com/classics/yashica635.html
http://www.butkus.org/chinon/yashica_635/yashica_635.htm
http://www.photographyreview.com/cat/cameras/film-cameras/medium-format/yashica/PRD_84560_3107crx.aspx
http://cgi.ebay.com/Yashica-635-Factory-Repair-Manual-Parts_W0QQitemZ7527827106QQcategoryZ30037QQcmdZViewItem
http://cameras.alfredklomp.com/yashica635/
 0   

dobran laznik @marcelmai 10. Apr 2006, 18:02

ja ja, 80-ka, jasno, ne 50mm. tnx za linke, čeprav ne vem če bi lahko kaj iz njih spacal, saj pravim sem poskušal, ampak človek ne moreš verjet kako so te stvari zajebano skupaj narejene. ni šravfkov in ničesar kar bi šlo narazen. kot uliti so.

kako pa misliš da se splača popravilo. 50čukov dat ni ravno smiselno. al je to bolj poceni? ima kdo kake izkušnje s to fotomehaniko?
 0   

iztok @izo 10. Apr 2006, 18:13

dal sem link na ebay, kjer dobiš repair manual, not so ponavadi eksplozijske risbe ipd, opsiani vsi deli in kako razstavit zadevo.
vse se da razstavit, ker nekako je treba spravit gor zadeve, ki morajo imet možnost zamenjave. objektivi se ne razstavijo prek vijakov, ampak imajo obročke, ki jih je potrebno odvit z posebnim orodjem, v nasprotnem primeru poškuduješ material ipd.
je pa tako, če boš se soam lotil popravila, boš prvič ziher kaj narobe nardil in popraskal vijake itd itd. se splača imet eno staro, pokvarjeno kamero za trening. zelo pomebno je tudi, da imaš pravo orodje ipd, saj le tako lahko kvalitetno nardiš porpravilo itd.
kaj točne pa ne dal pri zaklopu, obvezno prej preberi manual, ki sem ga dal na tistem linku prej. večrkrat je namreč pomembno v kakšnem vrtnem redu navijaš film, zapiraš zaslono itd. nič ne sme it preveč na silo ipd.
 0   

Gasper @gash 12. Apr 2006, 10:42

Bravo Izo thumbsup
Jaz sem na žalost obsojen na zelo drage serviserje in nekaj takih zadev čaka boljše čase.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati