0   

Nejc @Neco 16. Maj 2006, 16:54

Živjo vsem skupaj shy

Rad bi začeu z izdelavo črno belih fotografij doma, ampak sem popoln zelenec biggrin Nekaj malga sem uspel dobit po internetu sam ni dovol...nekaterih reči sploh ne razumem bigeek Mi lahko kdo kaj več pove od tega, da kakšen dober link ali naslov literature s katero bi si pri tem pomagu?

In še neki...danes sem v življenje in tehnika prebrau člavek ki piše o tem, da bo kmalu klasično fotografiranje izumrlo oz. da bo kmalu zelo težko dobit kar koli v zvezi s tem...vi gotovo veste kaj več povedat o tem... smile
 0   

gasper trampus @gtyrant 16. Maj 2006, 17:55

https://www.slo-foto.net/reviews-26.html
 0   

Nejc @Neco 16. Maj 2006, 18:18

gtyrant hvala thumbsup

Se počutim kar mal neumno, kr sm meu to čist pred očmi pa nism najdu dead Edin ni mi jasn kako obdržiš kemikalije tempirane na 20°C bigeek

Pa zanime me še kje bi lahko kupu pripomočke pa kemikalije in kolk bi me to približn stalo? biggrin
 0   

slowenien @slowenien 16. Maj 2006, 19:11

Kar se temnice tice bom jaz v teh dneh naredil eno cistko pa ti lahko kako dozo dam al pa se kaj uporabnega kar seveda sam ne rabim ...........kar se pa tice lajanja da bo klasika sla v pokoj pa sam poslusam ze 15let in se se nic ni zgodilo .....vse se dobi vedno se bo vse dobilo vsaj dokler bom jaz ziv grin
 0   

Nejc @Neco 16. Maj 2006, 21:40

ja lohk... smile sej sm meu namen kar kupt, sam če ti res ne rabiš bi ti biu hvaležn biggrin thumbsup

No torej ko boš meu čistko me lahko obvestiš na mejl: [email protected] smile
 0   

Marjan Krebelj @Nikio 17. Maj 2006, 07:34

S kemikaljami pri 20°C je tako:

Zelo važno je, da imaš razvijalec za film pri 20°C, ker boš na ta način najbolje kontroliral proces (ki je normiran na to temperaturo). Stopinja gor dol, to se hitro zgubi. Jaz recimo pripravim razvijalec na 19°C, ker sem prepričan, da je doza sama nekoliko toplejša, tako da pride kemikalija na 20°C, ko vstopi v dozo.

Fiksir je lahko drugih temperatur, ni pomembno. Itak ga imaš shranjenega pri neki sobni temperaturi (18-24°C), važno je, da ga ne pregrevaš. Splača se fiksirati kakšno minuto dlje, kot piše v tabelah, da kompenziraš anomalije (temperatura, koncentracija, premešanost...).

Razvijalec za slike je običajno tudi drugačnih temperatur, vendar ne bistveno, ker bo tudi temperatura zraka v temnici tam okoli 20°C. Prej ali slej se tista "župca" prilagodi temperaturi zraka. Itak boš razvitost slike kontroliral z očmi (pri filmu tega ne moreš, zato je tako važno, da je tam res prav pripravljeno).


Glede ostalega je pa tako, da je najbolje, da kar poskusiš, pa konkretno vprašaš. Tako na pamet težko dam kak nasvet grin

srečno!
 0   

Olaf @Olaf 17. Maj 2006, 13:27

Razvijaš lahko pri različnih temperaturah. Imeti moraš samo neko izhodiščno temperaturo in čas (dobiš npr. tukaj ali pa sam probavaš), potem pa samo s pomočjo tabele pretvoriš v željeno temperaturo in odčitaš čas.

Najlažje je, da vzameš sobno temperaturo, saj boš imel tako najmanj dela z ohranitvijo konst. temperature. Prav tako je dobro podobno temperaturo ohranjati skozi celoten proces (razvijanje-stop-fiksiranje-izpiranje). Konstantno temperaturo pa v izjemnih primerih ohranjam z vodno kopeljo (poln lavor vode, potem pa dodajam vročo/hladno vodo, da ohranjam temp.).
 0   

Matjaž @sajhtam 17. Maj 2006, 13:46

Neco je napisal/a:
In še neki...danes sem v življenje in tehnika prebrau člavek ki piše o tem, da bo kmalu klasično fotografiranje izumrlo oz. da bo kmalu zelo težko dobit kar koli v zvezi s tem...vi gotovo veste kaj več povedat o tem... smile


Čist izumrl ne bo, ker bo se zmeraj najdlo nekaj entuzijastev, ki bodo prisegli na analogno fotografijo, ali pa jo bodo na novo odkrili! Je pa možno, da bo ta veja postala ekskluziva in da bodo stvari drage, vendar kakovostne. Podobno se dogaja z gramofoni.
 0   

Nikolaj @Mxaudio 28. Jan 2007, 23:55

Slo-Foto zakon
 0   

Miha Razdrih @razdrih 17. Sep 2008, 15:43

Pozdrav!
Pred kratkim sem se začel intenzivneje ukvarjati s fotografijo, zato bi si v hiši, kjer živim rad uredil tudi temnico! Priznati moram, da sem velik začetnik in se kaj dosti ne spoznam na to, kateri povečevalnik je najboljši in podobno. Z veseljem bi po ugodni ceni odkupil vse kar potrebujem za razvijanje ČB fotografij. O samem postopku in uporabi me bo podrobneje podučil prijatelj, ki se s tem že dalj časa ukvarja...
A če obstaja možnost, da mi lahko pomagate (lahko tudi z nasvetom, kje bi to najceneje dobil ali če mogoče kdo od vas to lahko proda...) - bi bil zelo hvaležen za vsak namig, pomoč!!

Kontakt: Miha Razdrih
Nadlesk 15
1386 Stari trg pri Ložu
GSM: 041 983 764
mail: [email protected]


Že vnaprej najlepša hvala in lep dan še naprej !!

Miha
 0   

Olaf @Olaf 17. Sep 2008, 16:17

Sam sem si temnico uredil kar v kopalnici. Z debelim kartonom in roleto sem si dobro "zadihtal" okno. Okoli vrat nalimal tisto gumo za tesnenje in prelimal ključavnico. Sicer ni 100% tema (neverjetno, koliko svetlobe opaziš, ko si 5min v taki temi), je pa sprejemljivo.
Povečevalnik lahko ugodno dobiš na bolhi in na raznih forumih (tudi na tem). Če ne drugače objavi oglas "kupim...".
Najceneje in najpogosteje se najde kak Meopta Opemus (od 50€ do 100€). Zadeva je za učenje več kot odlična. Kasneje lahko po potrebi dokupiš še kak boljši objektiv.
Potrebuješ pa še banjice, kemikalije, luč za temnico, pincete, termometre, menzure ipd. Kar nekaj stvari.

Sam osebno sem sicer preživel nekaj časa v temnici, vendar sem kmalu ugotovil, da zadeva ni tako enostavna. Sicer je zabavno, vendar za dober rezultat potrebuješ kar nekaj časa, papirja in kemikalij. Če gre za kake zaj*** slike in potrebuješ še malo burn-in ali doging-a potem pa sploh. In sčasoma postane vse skupaj kar malo muka...

Zato sem si kasneje ugodno kupil skener za 35mm filme (160€, rabljen, trenutno sicer pokvarjen, vendar delam na tem grin) in postopek postane sila preprost! Ja, vem, ni ravno "silver print", je pa veliko več časa za slikanje. Samo v premislek...
Oprema od temnice se mi valja doma, ker še vedno mislim da enkrat bom pa mogoče spet šel v kopalnico, vendar se mi dozdeva da temu ne bo tako.
 0   

Miha Razdrih @razdrih 17. Sep 2008, 16:45

Olaf

Res najlepša hvala za vse nasvete in odgovore...
Tudi meni so taisto že razlagali znanci, ki se dlje ukvarjajo s fotografijo, a neka čudna romantika me vleče, da bi poizkusil z razvijanjem sam.... Tudi eno dekle, ki mi je zelo všeč, se ukvarja s fotografijo in bo pri meni razvijala svoje posnetke... Tako, da se iz več razlogov veselim teme in temnice pri meni doma.... ;-)
Malo heca mora bit....
Še enkrat hvala in če se odločiš prodati kake stvari - me kontaktiraj....
Miha
 0   

Katja Žerko @palcica 21. Jan 2009, 17:31

Ali kdo ve kje prodajajo rdece luci za temnico?
thnx za pomoc
 0   

Miha @cedo 21. Jan 2009, 18:03

palcica je napisal/a:
Ali kdo ve kje prodajajo rdece luci za temnico?
thnx za pomoctole je luč s filtrom, ki ga lahko menjaš, notr pa gre bela žarnica:

http://www.cumulus.si/product/c1418/3493

tole je pa rdeča žarnica, ki jo priviješ v običajno grlo:

http://www.cumulus.si/product/3544

BTW, ni nujno, da uprabljaš rdečo luč; večina modernih ČB papirje je "slepa" tudi za rumeno-zeleno svetlobo, ki je manj utrujajoča za oči.
 0   

Katja Žerko @palcica 22. Jan 2009, 08:27

1000xHvala za info!
in lep dan vsem skupaj
smile
 0   

najed01 @najed01 26. Mar 2010, 22:11

Da ne odpiram nove teme.
Zanima me, koliko časa vam vzame da razvijete 36 slik?? Nevem a sem jaz tako "lev", ali je pa normalno, da jaz za to porabim skoraj tri ure. Ali lahko na oko ocenite, koliko boste odprli ali zaprli blendo na povečevalniku in čas osvetlitve? Ko si jaz na začetku naštimam test printe, se mi dogaja, da moram kasneje ko že naredim nekaj slik prilagajat od časoa osvetlitve in celo časa razvijanja. Enostavno ne pridem skoz, da se držim predpisanih časov razvijanja, ker pol vse prežgem. Kaj delam narobe Help
 0   

najed01 @najed01 26. Mar 2010, 22:20

Sem tok slabe volje zaradi tega, da grem raj na pir v Orto bar thumbsup
 0   

Miha @cedo 27. Mar 2010, 10:19

najed01 je napisal/a:
Da ne odpiram nove teme.
Zanima me, koliko časa vam vzame da razvijete 36 slik?? Nevem a sem jaz tako "lev", ali je pa normalno, da jaz za to porabim skoraj tri ure.

Dolgo časa. Preden se lotiš povečav 135 filma, je smotrno narediti kontaktne kopije - stripe filma po 6 posnetkov zložiš na papir velikosti 24x30 cm, pokriješ z enako veliko šipo in osvetliš - tako imaš na eni fotki cel film in lahko izbereš tiste ponetke, ki jih želiš povečat. Teh ni nikoli 36!
najed01 je napisal/a:
lahko na oko ocenite, koliko boste odprli ali zaprli blendo na povečevalniku in čas osvetlitve?

Ne. Vsak posnetek rabi svojo poskusno osvetlitev, razen, če nisi celega filma poslikal pri enaki svetlobi in enako osvetlil. Običajno ostaja blenda enaka, prilagajaš le čas.
najed01 je napisal/a:
Ko si jaz na začetku naštimam test printe, se mi dogaja, da moram kasneje ko že naredim nekaj slik prilagajat od časoa osvetlitve in celo časa razvijanja. Enostavno ne pridem skoz, da se držim predpisanih časov razvijanja, ker pol vse prežgem. Kaj delam narobe

Papir se mora razviti "do konca", tj. 1 minuta za RC. Če osvetliš preveč in vzameš prej iz razvijalca, dobiš kar imaš na svoji drugi fotki.
 0   

najed01 @najed01 28. Mar 2010, 18:17

Hvala za prejšni odgovor.
Kako, se pa da ostrit, če nimaš ostrilnega povečevala? Jaz se zanašam na napis in št.zaporednega posnetka, ki je pod perforacijo. Ampak nisem prepričan, da je to to?
Cedo a si dobil sporočilo na ZS?
 0   

Miha @cedo 28. Mar 2010, 19:09

Ostriš kar na oko, ampak ne na napis, ker če negativ ne leži ravno, potem ne bo ostro. Če ne spreminjaš velikosti povečave, ostriš tako samo enkrat. Imaš ZS.
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati