0   

Bogdan @Bogdan444 20. Nov 2006, 11:46

Končno so, kakšna dva meseca pozneje kot v tujini, tudi v Slovenijo prispeli težko pričakovani kompaktni digitalni fotoaparati Panasonic Lumix DMC-FZ50. Takoj, ko je bilo mogoče, smo aparat sami preizkusili. Čeprav smo že prej poznali njegove odlične tehnične karakteristike, je aparat močno presegel naša pričakovanja.

Že predhodnik digitalnega fotoaparata Panasonic FZ-50, FZ-30 je bil po našem in po mnenju mnogih vodilni v razredu naprednih digitalnih fotoaparatov z velikim zoomom. Novi FZ-50 je to mesto samo še potrdil. Od svojega predhodnika se novi FZ-50 razlikuje v petih pomembnih lastnostih:

večja hitrost zajema in obdelave slike

večja občutljivost do ISO 1600

še boljši stabilizator slike

večje število točk – 10 milijonov pixlov

izboljšane nastavitve aparata

Večjo hitrost so pri Panasonicu dosegli z novim procesorjem Venus Engine III. Ta poskrbi za hiter vklop (1 s), hitro ostrenje slike (od 0,2s - wide do 0,5s – tele), majhno zakasnitev sprožilca (0,08s), kvalitetno in hitro obdelavo. Večja hitrost nikakor ne gre na škodo kvalitete slike, kot se to dogaja pri nekaterih drugih digitalnih fotoaparatih.

Občutljivost na aparatu FZ-50 lahko nastavljamo do ISO 1600, poseben programirani način pa ima celo ISO 3200. Posnetki do ISO 800 so še zelo kvalitetni z malo šuma. Skupaj z odlično optiko Leica, ki ima zaslonko 2,8 (wide) do 3,7 (tele), nam omogoča kvalitetne fotografije pri ulični razsvetljavi ali pod gledališkimi reflektorji brez uporabe stativa. K temu pomembno prispeva tudi izredno dober stabilizator slike. Ta omogoča ostre posnetke brez uporabe stativa na širokokotnem področju do 0,5 s in na tele področju do 1/30 s. S tako visoko ISO občutljivostjo in odlično svetlobno jakostjo objektiva aparat močno posega v področje, ki so ga doslej obvladovali zrcalno refleksni SLR fotoaparati.

Povečana resolucija fotoaparata na 10 Mpixlov zagotavlja slike tiskarske kvalitete do 30 cm. Vsi tisti, ki vedno ne potrebujejo tako velike ločljivosti, lahko aparat nastavijo na 3, 5 ali 8 milijonov točk. V tem primeru se odvečno število točk lahko uporabi za večje približevanje slike z razširjenim optičnim zoomom. Tako ima aparat pri 5 Mpixlih maksimalni zoom 17x, pri 3 Mpixlih pa kar 21x. V tem primeru varčujemo s prostorom na kartici in disku. Poleg tega pa dobimo bolj kvalitetno sliko, kot če bi na računalniku posnetke izrezali.

Aparat ima kar na dva načina izboljšane nastavitve. Aparatu so dodali funkcijsko tipko F, s katero lahko zelo hitro spreminjamo ISO občutljivost, ločljivost v Mpixlih, nastavitev beline, področje in način ostrenja slike in kompresijo pri shranjevanju na kartico. Druga izboljšava je shranjevanje treh prilagojenih uporabniških (CUSTOM) nastavitev. Uporabnik si lahko shrani tri kombinacije vseh nastavitev za posebne, njemu prilagojene načine snemanja, ki jih potem prikliče v položaju CUSTOM gumba za izbiro delovanja. Sorazmerno redki so fotoaparati, ki omogočajo shranjevanje vsaj ene kombinacije nastavitev.

Poleg vseh novih lastnosti in izboljšanih karakteristik je FZ-50 ohranil vse dobre lastnosti svojega predhodnika FZ-30: velike povečave (do 420mm), ostre slike, enostavno uporabo, ročne nastavitve in žive barve, ki jih pri FZ-50 lahko še dodatno prilagodimo. Prilagoditev slike opravimo preko menijev. Tam lahko posnetkom povečamo ali zmanjšamo kontrast, ostrino, zasičenost barv in šum. Za vse, ki želijo sliko obdelovati na računalniku ima tudi FZ-50 možnost shranjevanja posnetkov v RAW formatu.

Za ljubitelje makro fotografije je pomembna lastnost FZ-50 tudi uporaba zooma in bliskavice v makro načinu ostrenja. Tako lahko posnameš dobcene živali, ne da bi se jim čisto približal. Za FZ-50 je mogoče dokupiti tudi širokokotne in tele predleče.

Tako kot predhodnik ima tudi FZ-50 še eno pomembno funkcijo, ki mu daje prednost pred mnogimi drugimi kompaktnimi in vsemi zrcalno refleksnimi fotoaparati. Ta prednost je zoomiran predpregled posnetka. Aparat lahko nastavimo tako, da nam posneto fotografijo pokaže za eno sekundo v celoti, potem pa osrednji del 4x poveča. Na ta način takoj vidimo, ali je posneta slika ostra ali ne. Pri večini drugih digitalnih fotoaparatov je za takšen pregled posnetka potrebnih nekaj sekund ali nekaj 10 s pritiskanja gumbov na fotoaparatu.

Novi kompaktni digitalni fotoaparat Panasonic Lumix DMC-FZ50 je res odlična izbira za mnoge uporabnike. To je zagotovo najprimernejši fotoaparat za ljubitelje fotografije in za fotoamaterje, ki želijo klasično tehniko zamenjati z digitalno, pa si ne želijo zahtevnih in zamudnih obdelav na računalniku, menjave objektivov in s tem povezanega prahu na senzorjih. Vgrajeni objektiv tega aparata pokriva področje, za katerega klasični ali zrcalno refleksni SLR digitalni fotoaparati rabijo najmanj dva, običajno pa tri zoom objektive z običajno precej slabšo svetlobno jakostjo. Tega fotoaparata bodo veseli tudi vsi lastniki manjših digitalnih fotoaparatov, ki bi si radi razširili možnosti pri fotografiranju in hočejo imeti res kvalitetne fotografije.

Novi kompaktni digitalni fotoaparat Panasonic Lumix FZ-50 je odličnen za vsakovrstno uporabo: za fotografiranje narave, ljudi, za popotovanja, počitnice in športne dogodke, za umetniško fotografijo. Lahko ga uporabljamo tudi v poslu: za marketing, dokumentiranje in podobno.

Cena fotoaparata FZ-50 je kljub mnogim izboljšavam celo nekoliko nižja kot je bila cena njegovega predhodnika.

Tako kot nekatere druge aparate lahko Panasonic FZ-50 kupcem pokažemo, lahko ga pri nas preizkusijo in se sami prepričajo o njegovi kvaliteti. Prav tako našim strankam pokažemo slike, ki smo jih z njim napravili. Poznamo prednosti in tudi kakšno slabost aparata in tako kupcem laže svetujemo. Tudi za fotoaparat FZ-50 bomo na željo kupcev organizirali tečaj digitalne fotografije. Predvsem pa svojim kupcem lahko zelo strokovno pomagamo pri uporabi tega odličnega fotoaparata in jim pomagamo rešiti morebitne težave.

Če želite, si lahko naložite katero od naslednjih slik v polni resoluciji: Sončni zahod, Jesen v hribih, Ulica ponoči. Slike imajo tudi Exif podatke o posnetku, zato predlagam, da jih downloadate s Save As in pogledate s programom za fotografije.

Opozorilo: slike so velike od 1,2 do 5 MB, zato njihov prenos lahko traja nekaj minut.

http://www.3bm.si/images/novice/P1160021.zip
http://www.3bm.si/images/novice/P1160474.zip
http://www.3bm.si/images/novice/P1160131.zip

Lep pozdrav

Bogdan
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 20. Nov 2006, 12:10

Avtor objavil post z mojim dovoljenjem, po tem ko so bile v njem odstranjene vse sporne povezave.
 0   

JureV @JureV 20. Nov 2006, 14:54

meni kvaliteta slike ni glih všeč no
[url=http://www.tarok4.com/][img:cb4cc67d4e]http://www.tarok4.com/themes/default/images/t8.gif[/img:cb4cc67d4e][/url]
http://blog.slo-foto.net/jurev/
 0   

Gregor Žunko @boiler 20. Nov 2006, 15:20

meni tudi ne
 0   

Bogdan @Bogdan444 20. Nov 2006, 16:21

Kaj mislita pod kvaliteto slike? Ostrino težko dobiš boljšo pri kakšnem kompaktu in brez kakršnekoli obdelave. Nočni posnetek je narejen z ISO 800, 1/30 s iz roke. Pa če ga pomanjšaš na 30x40 cm, ne boš videl dosti šuma, ki je strah in trepet za vse kompakte pri visokem ISO.

Lep pozdrav

Bogdan
 0   

JureV @JureV 20. Nov 2006, 16:31

ko dam na 100% izrez, deluje slika kot da bi bla z akvarelom nareta, v glavnem s tega jas nekih izrezov ne bi delal.
[url=http://www.tarok4.com/][img:cb4cc67d4e]http://www.tarok4.com/themes/default/images/t8.gif[/img:cb4cc67d4e][/url]
http://blog.slo-foto.net/jurev/
 0   

Aleksander @discom 20. Nov 2006, 17:21

Škoda,ker pri slikah niso pripisani podatki (zaslonka,ISO,....)
Res je da nimam bogve kakšen monitor,tudi meni se slike ne zdijo nič posebnega,nekatere prav fino "šumijo" povečane.

Tale prispevek se zdi bolj marketinška poteza za povečanje prodaje omenjenega modela.
Žal pa v mnogih drugih pravih testih ni vse tako rožnato.
Res je da ga tudi pohvalijo na mnogih področjih (hitrost,stabilizator slike,nov lažji dostop do spreminjanja funkcij....),nekje ga tudi zelo priporočajo.
Toda kar se tiče uporabnega višjega ISO Panasonic ostaja Panasonic.Tudi na račun večne tekme za čimveč MP.
Omenja se odličen rezultat pri ISO 100 in "še uporaben" ISO 200 ,naprej pa gre vse na slabše-nekaj na račun šuma,še več pa na račun programa za odpravo šuma in posledično izgubo podatkov.Tako da uporabo višjega ISO ne priporočajo v testih no .Omenja se tudi "inteligentni" ISO,ki gre celo do 3200,toda pri zmanjšanih mega pikslih.

Izrez s testa:

We find the overall image quality of the Panasonic Lumix DMC-FZ50 at ISO 100 to be excellent with good details in the shadows and highlights. ISO 200 is usable. Noise is objectionable at higher ISOs.

Deli testa,kjer so prikazane slike pri različnih ISO vrednostih:

http://www.photoxels.com/panasonic-fz50-image-quality.html

Link do celotnega testa:
http://www.photoxels.com/panasonic-fz50-review.htmlŠe en izrez (drug test)

Panasonic Lumix DMC FZ50 verdict

While these are all admittedly modest enhancements, they are none-the-less enhancements to what was already an award-winning camera. On paper then the FZ50 should be a winner.

In reality though there’s some serious problems. The earlier FZ30’s maximum sensitivity may have only been 400 ISO, but at this point it was already suffering from above average noise levels. Since the FZ50’s sensor shares the same physical area but increases both the sensitivity and resolution, alarm bells inevitably start ringing.

And with good reason too: as seen on our outdoor noise results page, the FZ50 sadly runs into trouble at 200 ISO and above, where ultimate detail is smeared-out by aggressive noise reduction systems; you can turn the noise reduction down, but the results still leave much to be desired. At 400 ISO and above the images begin to resemble impressionistic paintings when viewed at 100%.

We originally awarded the FZ30 a Highly Recommended, but feel the FZ50 with its compromised image quality above 100 ISO is arguably a step-backwards. For this reason, especially one year down the line, it cannot share the same rating as its predecessor. Indeed if remaining FZ30’s could be picked-up at cheaper prices we’d say go for it instead.

Link do celotnega testa:
http://www.cameralabs.com/reviews/PanasonicFZ50/


Res je da imajo vsake oči svojega malarja,toda moje mnenje-sam se ne bi odločil za fotoaparat s takimi rezultati.thumbsupP.S.:

Bogdan444 je napisal/a:
Kaj mislita pod kvaliteto slike? Ostrino težko dobiš boljšo pri kakšnem kompaktu in brez kakršnekoli obdelave. Nočni posnetek je narejen z ISO 800, 1/30 s iz roke. Pa če ga pomanjšaš na 30x40 cm, ne boš videl dosti šuma, ki je strah in trepet za vse kompakte pri visokem ISO.

Lep pozdrav

Bogdan
Pri Fuji visoki ISO že dolgo ni trepet.In to je stestirano v praksi in ne samo napisano na papirju.

Panasonic DMC-FZ50 naj ne bi bil "kakšen kompakt",ampak naj bi kot njegov predhodnik (FZ30) spadal v tako imenovani razred hibridov (pa še Sony R1,Fuji S9500,9600...)Še sam imaš v prispevku opis:.."v razredu naprednih digitalnih fotoaparatov ".In naj bi bil vmes med kompaktnimi in DSLR fotoaparati.Tako po ceni kot seveda tudi po kvaliteti!
In po kvaliteti z višjim ISO ni prepričal.
Za cca 140.000,- sit se da dobiti v novejšem času tudi DSLR kit komplet (mogoče nekaj tisočakov več).Res,da ima "samo" 6 MP in priložen en objektiv ,toda kvaliteta pri ISO....


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Bogdan @Bogdan444 21. Nov 2006, 17:12

JureV je napisal/a:
ko dam na 100% izrez, deluje slika kot da bi bla z akvarelom nareta, v glavnem s tega jas nekih izrezov ne bi delal.Seveda, saj tudi en meter velike slike ne rabiš, običajno. Če pa narediš izrez na 3 ali celo 2 Mpixla, si pa lahko daš k Čebronu naredit sliko 30x40 cm in bo čisto OK. Sem imel že kar nekaj takih razstavljenih na FIAP razstavah.

Lep pozdrav

Bogdan
 0   

Bogdan @Bogdan444 21. Nov 2006, 18:02

discom je napisal/a:
Škoda,ker pri slikah niso pripisani podatki (zaslonka,ISO,....)
Res je da nimam bogve kakšen monitor,tudi meni se slike ne zdijo nič posebnega,nekatere prav fino "šumijo" povečane.

Panasonic DMC-FZ50 naj ne bi bil "kakšen kompakt",ampak naj bi kot njegov predhodnik (FZ30) spadal v tako imenovani razred hibridov (pa še Sony R1,Fuji S9500,9600...)Še sam imaš v prispevku opis:.."v razredu naprednih digitalnih fotoaparatov ".In naj bi bil vmes med kompaktnimi in DSLR fotoaparati.Tako po ceni kot seveda tudi po kvaliteti!
In po kvaliteti z višjim ISO ni prepričal.


Slike so na strežniku neobdelane skupaj z Exif podatki, ki si jih lahko vsakdo pogleda. No, če nimaš takega programa:
Sončni zahod: 1/500 s, zaslonka 5,6, ISO 100, focus 88,8 mm, slikano med vožnjo skozi avtomoblsko šipo;
Jesen v hribih: 1/200 s, zaslonka 5, ISO 100, focus 14,4 mm
Ulica ponoči: 1/30 s, zaslonka 2,8, ISO 800, focus 7,7 mm (35 mm ekivalent).

Pripombe v testih gredo predvsem na račun prehudega odpravljanja šuma. Tisti, ki ima posebno veselje, seveda lahko posname slike v RAW formatu in jih obdela po svojih željah. Na sliki Ulica ponoči so dovolj dobro vidni detajli, recimo luknje žebljev v fasadi. Na Fuji 9500 (imam tudi nekaj slik) sploh ni takšne ostrine, da bi podnevi in pri nižjem ISO videl tiste luknje. Strinjam pa se, da je šum tudi pri FZ-50 še vedno večji, kot pri zrcalno refleksnih.

Izraz Napredni kompakti sem povzel po reviji Digitalna kamera, oktober 2006, stran 95. Med temi je FZ-50 na 1. mestu. Sledijo mu Sony DCC-H5, Fuji S9500, Kodak P850, Panasonic TZ1. Canona S3 sploh ni med njimi.

Res je, da cenovno lahko primerjamo FZ-50 z DSLR aparatom in poceni objektiom. Za tistega, ki rabi samo širokokotni objektiv bo to mogoče res optimalna izbira. Kdor pa hoče imeti 420 mm objektiv s svetlobno jakostjo 3,7 za DSLR aparat, bo pa dal zanj celo premoženje, kot je napisal Matjaž Intihar na E-fotografiji v obrazložitvi Zlate DIWA nagrade, ki jo je prejel manjši Panasonic FZ-7.

Lep pozdrav

Bogdan
 0   

primoz75 @primoz75 21. Nov 2006, 18:12

sončni zahod 100 ISO?

uh,uh...

je pa DSLR svetlobna leta naprej, se mi zdi...
 0   

Bogdan @Bogdan444 21. Nov 2006, 18:27

Primož,

a mi pošlješ kašnega svojega z DSLRom? Pa z 10 Mpixli.

Lep pozdrav

Bogdan
 0   

Miki @Miki 21. Nov 2006, 18:29

Ne trudi se Bogdan... smile. Nima smisla. To so profiji. Ta portal že dva meseca ni več za uporabnike kompaktov. Pff pa tak aparat... Rofl

Mi rabimo aparat za večje printe kot A4...pa tudi zelo od blizu jih gledamo.
 0   

Lenart Senica @lenyn 21. Nov 2006, 19:29

moj s9500 ga poseka cool
nima pa stabilizatorja cry
dobra reklama
 0   

Aleksander @discom 21. Nov 2006, 21:15

Mogoče bom spet malo "zasmetil" temo,se opravičujem


Bogdan444 je napisal/a:
Seveda, saj tudi en meter velike slike ne rabiš, običajno. Če pa narediš izrez na 3 ali celo 2 Mpixla, si pa lahko daš k Čebronu naredit sliko 30x40 cm in bo čisto OK. Sem imel že kar nekaj takih razstavljenih na FIAP razstavah.
Lep pozdrav
BogdanRes je,da malokrat delaš slike A4 formata ali večje.Samo taka tolažba je bolj slaba.Če rabiš sliko samo z 2 ali 3 MP,tudi ne rabiš kupovati "mrcin" z 6,8 ali 10 MP.

Bogdan444 je napisal/a:
discom je napisal/a:
Škoda,ker pri slikah niso pripisani podatki (zaslonka,ISO,....)
Res je da nimam bogve kakšen monitor,tudi meni se slike ne zdijo nič posebnega,nekatere prav fino "šumijo" povečane.

Panasonic DMC-FZ50 naj ne bi bil "kakšen kompakt",ampak naj bi kot njegov predhodnik (FZ30) spadal v tako imenovani razred hibridov (pa še Sony R1,Fuji S9500,9600...)Še sam imaš v prispevku opis:.."v razredu naprednih digitalnih fotoaparatov ".In naj bi bil vmes med kompaktnimi in DSLR fotoaparati.Tako po ceni kot seveda tudi po kvaliteti!
In po kvaliteti z višjim ISO ni prepričal.


Slike so na strežniku neobdelane skupaj z Exif podatki, ki si jih lahko vsakdo pogleda. No, če nimaš takega programa:
Sončni zahod: 1/500 s, zaslonka 5,6, ISO 100, focus 88,8 mm, slikano med vožnjo skozi avtomoblsko šipo;
Jesen v hribih: 1/200 s, zaslonka 5, ISO 100, focus 14,4 mm
Ulica ponoči: 1/30 s, zaslonka 2,8, ISO 800, focus 7,7 mm (35 mm ekivalent).

Pripombe v testih gredo predvsem na račun prehudega odpravljanja šuma. Tisti, ki ima posebno veselje, seveda lahko posname slike v RAW formatu in jih obdela po svojih željah. Na sliki Ulica ponoči so dovolj dobro vidni detajli, recimo luknje žebljev v fasadi. Na Fuji 9500 (imam tudi nekaj slik) sploh ni takšne ostrine, da bi podnevi in pri nižjem ISO videl tiste luknje. Strinjam pa se, da je šum tudi pri FZ-50 še vedno večji, kot pri zrcalno refleksnih.

Izraz Napredni kompakti sem povzel po reviji Digitalna kamera, oktober 2006, stran 95. Med temi je FZ-50 na 1. mestu. Sledijo mu Sony DCC-H5, Fuji S9500, Kodak P850, Panasonic TZ1. Canona S3 sploh ni med njimi.

Res je, da cenovno lahko primerjamo FZ-50 z DSLR aparatom in poceni objektiom. Za tistega, ki rabi samo širokokotni objektiv bo to mogoče res optimalna izbira. Kdor pa hoče imeti 420 mm objektiv s svetlobno jakostjo 3,7 za DSLR aparat, bo pa dal zanj celo premoženje, kot je napisal Matjaž Intihar na E-fotografiji v obrazložitvi Zlate DIWA nagrade, ki jo je prejel manjši Panasonic FZ-7.

Lep pozdrav

Bogdan@Bogdan444
Hvala za podatke.Kot sem rekel omenjene slike na mojem monitorju (malo povečane,ker imam "samo" 17" monitor) izgledajo grobozrnate in neostre.

Pripombe gredo tako na program odpravljanja šuma kot na sam šum.V končni fazi pa je čisto vseeno zakaj slika ni izpadla najbolje.
Panasonic FZ50 ima kot njegov predhodnik FZ30 isto velikost senzorja.Samo ima več mega pikslov in višji ISO.In če je senzor občutljiv na šum tega ,tudi če slikaš v RAW formatu ,ne moreš odpraviti.Res je več možnosti popravka s programom,toda čudeži niso mogoči.


Ni pošteno primerjati lansko letni model Fuji S9500 (ki pa je bil vseeno boljši kot lansko letni FZ30) z najnovejšim Panasonic FZ50.Počakajmo raje na test letošnjega Fuji S9600.Potem bomo lahko govorili kako in kaj.Osebno sem itak že mnenja,da vem zmagovalca med obema.Vsaj kar se rezultatov pri višjem ISO tiče.


Razne lestvice "najboljših" fotoaparatov so subjektivne narave.Na tem in na drugih forumih je že dolgo poznano da najboljšega fotoaparata ni.Vsak ima pač svoje dobre in slabe lastnosti.Kako jih potem posamezno podjetje ali revija razvrsti po vrsti je mogoče odvisno tudi od česa drugega...
Zanimivo je da med omenjenimi fotoaparati ni Sony Cyber-Shot DSC-R1,ki bi si to (po mojem mnenju) absolutno zaslužil.


Zakaj je Panasonic DMC-FZ7 dobil Zlato Diwa nagrado ne vem.Dejstvo je da je to dober fotoaparat in cenovno ugoden.Dejstvo pa je tudi da se tudi ta Panasonic spopada z istimi težavami (že od ISO 200 naprej) kot njegovi večji bratje.Poleg tega ima resolucijo 2,5" LCD-ja samo 114.000 pikslov,kar je za današnje čase žalostno.Toda za nekoga je bil pač "najboljši",pa pustimo razloge zakaj.

Velikokrat je bilo povedano,da imajo vsake oči svojega malarja.Samo,če so na večih testih dobljeni isti (ali podobni) rezultati,so to bolj dejstva kot pa samo mnenje posameznika.

Pa brez zamere,moje mnenje pač (podprto z testi tujih strokovnjakov).


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Miki @Miki 22. Nov 2006, 07:07

discom je napisal/a:
Res je,da malokrat delaš slike A4 formata ali večje.Samo taka tolažba je bolj slaba.Če rabiš sliko samo z 2 ali 3 MP,tudi ne rabiš kupovati "mrcin" z 6,8 ali 10 MP.
:

Tako je. Aparati naj bodo 2-3MP ali pa 12-16MP. Oni vmes so slaba tolažba. Kako nespameten sem bil, ko sem kupil ravno 5 MP. Škoda. Pa še strokovnjaki me niso podprli. Ne domači ne tuji. cry
 0   

Bogdan @Bogdan444 22. Nov 2006, 09:15

Miki je napisal/a:
Ne trudi se Bogdan... smile. Nima smisla. To so profiji. Ta portal že dva meseca ni več za uporabnike kompaktov. Pff pa tak aparat... Rofl

Mi rabimo aparat za večje printe kot A4...pa tudi zelo od blizu jih gledamo.


Točno, Miki. 10 Mpixlov je ravno toliko dolga slika kot A4 v tiskarski kvaliteti (300 DPI). Se mi zdi, da se vas kar tare takih z 12 in več megapikslskimi DSLRi.

Komaj čakam kakšno sliko za primerjavo, vsaj 10 Mp, po možnosti neobdelano, da bom delal izreze 1:1 in gledal ne-akvarelne in ne-šumeče barve.

Lep pozdrav

Bogdan
 0   

steppenwolf @steppenwolf 22. Nov 2006, 10:29

Meni se slike ne zdijo tako slabe. Sicer se pri 100% vidi, da je pikslov enostavno preveč na senzorju, vsaj za to tehnologijo. Verjetno bi naredili bolje, če bi obdržali prejšnjo resolucijo, pa optimizirali algoritme in popravili kar pač so...
Pri zadnji sliki je odpravljanje šuma absolutno premočno, saj je slika res čudna, ampak zopet, če pogledaš na 100%.
Sicer pa ne bi preveč o šumu razpravljal, ker imam Olympusa E300, ki ni ravno biser laugh na tem področju , ampak fotkat se pa da, tako kot se da tudi s tem Panasonicom!
Verjamem, pa da so fotke na papirju do neke razumne velikosti več kot zadovoljive! Kot so tudi pri ogledovanju pri celozaslonskem načinu.

LP
 0   

Darko @Kremen 22. Nov 2006, 11:21

discom je napisal/a:
.....Zakaj je Panasonic DMC-FZ7 dobil Zlato Diwa nagrado ne vem.Dejstvo je da je to dober fotoaparat in cenovno ugoden.......

O tej nagradi DIWA so objavili tudi tole na:
http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_1217.shtml

"....zakaj je lahko »megazoom« boljša izbira kot DSLR. .... Refleksnih kamer, ki bi kot standardni objektiv imele takega z 12x zoomom ni, še manj pa takih, ki bi imele objektiv s svetlobno jakostjo f/2,8-3,3....Če bi želeli vse te lastnostni dobiti v digitalni SLR kameri, bi bila že samo cena objektiva astronomska."

Morda je res, kar so zapisali, vendar, če bi se jaz poklicno ukvarjal s fotografijo bi poleg Panasonic DMC-FZ7, ki ga imam sedaj, zagotovo dokupil še DSLR aparat. Ostrenje slike je pri DSLR aparatih veliko bolj natančno kot pri kompaktih.

Se pa strinjam s tem, kar je napisal discom, da je DMC-FZ7 dober fotoaparat in cenovno ugoden. Danes ga prodajajo za 84.365 sit, v začetku leta je bil precej dražji, izgleda, da se dobro prodaja, večja serija pa znižuje stroške proizvodnje. Dodal bi še, da je FZ7 zelo lahek ima komaj 0,357 kg (skupaj z baterijo in kartico) kar je zelo dober rezultat za aparat z objektivom 36 - 432 mm.
 0   

Aleksander @discom 22. Nov 2006, 18:56

Miki je napisal/a:

Tako je. Aparati naj bodo 2-3MP ali pa 12-16MP. Oni vmes so slaba tolažba. Kako nespameten sem bil, ko sem kupil ravno 5 MP. Škoda. Pa še strokovnjaki me niso podprli. Ne domači ne tuji. cry


@Miki

Raje dobro preberi kaj se napiše kot pa da nepotrebno uporabljaš sarkastične pripombe.Drugič naj te podpre kakšen strokovnjak za branje.... yes

Moj citat si si vzel iz konteksta.Bogdan444 je napisal:

Bogdan444 je napisal/a:
Seveda, saj tudi en meter velike slike ne rabiš, običajno. Če pa narediš izrez na 3 ali celo 2 Mpixla, si pa lahko daš k Čebronu naredit sliko 30x40 cm in bo čisto OK....


Zato sem napisal,da potem ne bi bilo smiselno kupovati fotoaparate z več MP (6,8,10),ker bi bil to samo nepotreben strošek.Če se bo slika naredila iz 2 ali 3 MP ni potrebe po večjem senzorju.


Drugače pa je meni vseeno kaj kdo ima ,kaj kupi in kaj uporablja.
Samo pretirane pohvale nekega artikla,ki si to čisto ne zasluži, me pa motijo.
Tudi Panasonic DMC FZ50 je sigurno dober fotoaparat,ki pa ima tudi slabe lastnosti.In ki jih je treba priznati.P.S.:Tale izjava je bila pa res cvetka.Kremen je dal link do celotnega prispevka.

Kremen je napisal/a:
O tej nagradi DIWA so objavili tudi tole na:
http://www.e-fotografija.com/artman/publish/article_1217.shtml


Izrez:


"Obstaja več razlogov, zakaj je lahko »megazoom« boljša izbira kot DSLR. "Eden od ključnih razlogov je pravzaprav kar LUMIX FZ7.To je lahko samo čisti marketinški (da ne rečem kaj).Mogoče ta izjava velja za družinske fotografe ali podobne,ki ne rabijo večje kvalitete fotografije (ali velikih povečav),in ne bi nosili s sabo preveč opreme.Tisti pa,ki si s fotografiranjem služijo tudi kruh se lahko takim izjavam najbrž samo nasmehnejo.
Mogoče bom pa na naslednji tekmi namesto belih Canon-ov,videl cel kup fotoreporterjev z Panasonic Lumix DMC FZ7 v roki...... laugh


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Lenart Senica @lenyn 22. Nov 2006, 19:38

uzp6 je napisal/a:
Veliki optični zoomi na kompaktih so več al manj no

LP!


yes


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati