0   

Primoz @MtJavnk 21. Mar 2007, 03:49

Rabil bom še en stativ za D50. Pa sem tudi tukaj prvič v teh vodah smile Edino kar sem kupoval je bil nek mini za komapakterja, ki je bil polomija, saj se je majal ko star pijanc. Rekel sem, da bi vzel nekaj za 40-50€. V gore se z njim (zaenkrat) še ne nameravam podajati. Teža mi ni pomembna oz. raje nekoliko težji, da je bolj stabilen. Pa iščem nekaj, kar se da dovolj visoko dvigniti - 150cm ali čez.
Kakor vidim, se kupuje Vanguard, Silk, Velbon in nekoliko dražji Manfotto. Sam pogledujem po Velbonu, CX seriji, ki je nekoliko cenejša od Sherpe. Pa me na splošno zanima nekaj stvari.

Priporočili so mi recimo stative z povezanimi nogami - bolj stabilni. Imajo kake prednosti oz. slabosti pred onimi, ki nimajo povezanih nog? Potem sem zasledil fluidne glave, pa niti točno ne vem, kaj to pomeni. Z njimi vem da se lepše nastavi pozicija. Ali se 3 smerne glave lahko 'zaklenejo' v vodoravno pozicijo - tilt je namreč priročen ampak tudi neroden, če ga moraš ročno nastavit v vodoravni položaj. Hitro vpenjalne glave mi trenutno niso pomembne, je pa res, da z njimi še nikoli nisem delal, tko da se niti ne zavedam njihove uporabnosti. Pa na splošno, je kaj takega, kar moram paziti pri nakupu, da se nebi nasral že pri prvem nakupu biggrin
Gledam jih pa na fotomarket.

Hvala smile
 0   

andyz @andyz 21. Mar 2007, 08:31

Manfotto je v redu.
 0   

Matic Kos @MaticK 21. Mar 2007, 08:43

Samo en hiter nasvet..
Ce se mislil "resno" ukvarjati s fotografijo, ti svetujem, da kupiš najboljše kar si lahko privoščiš. Stojalo je podobno kot objektiv, ti lahko služi celo življenje. Ne kupuj nekaj kar je poceni, da boš potem v enem letu ugotovil, da bi rabil nekaj močnejšega, boljšega..
Sam stojalo bolj redko rabim imam pa Manfrotto 055PRO in kroglično 486RC2 glavo.
 0   

miha @mihaaa 21. Mar 2007, 20:39

torej sme ti tel ze odgovort prej pa sem pozabil

najprej 1 (ZELO POMEMBEN) stavek,.. stativ ki bi bil poceni, majhen stabilen NE obstaja... torej lahko imas trden oz stabilen stativ, ampak cena bo teza pa se vecji bo ko bo zlozen... in tako naprej..

druga je da se strinjam z maticek-om,.. kupi (skori) najboljse kar si lahko privoscis,.. ce se bos le ukvarjal s fotografijo ker,.. stativ je lahko za zmeti..

povezava med nogami.. to imajo najvecktrat slabsi stativi, to pa zato ke brez tega nebi zdrzali teze in bi se "razcetverili".. boljsi stativi (no razen video stativov k pa majo po 10 kil biggrin) teh poezav nimajo (in posledicno imas lahko za vsako nogo razlicen kot kar je zelo dobrodoslo ce teren ni raven)

naprej.. stativ, mora imeti (spet neko "pravilo" vsaj 2xno maximalno specificirano tezo, kot jo bo nosil (pri tem ne pozabi na glavo, ki je lahk otezja od 1 kile, odvisno kaj bos kupil).. no ravno tako je za glavo pravilo da mora biti max nosilnost 3x od tiste ki jo bo nosil,... to predvem zato da ohrani stabilnost...

zdej stojala so aluminijasta (ce niso kovinskih jaz nebi kupoval ker so ze aluminijasta tezka,.. sploh ce bos kupil takega z visjo nosilnostjo), lahk oso karbonska (lazja a dazja), gitzo dela tudi bazaltna (neki stiskajo magmo ,....) mapak so se drazja (RES drazja) pa se hvalijo jih ne kaj prevec..

se nekaj je ,.. na splosno velja da je stojalo bolj stabilno ce ima manj razdelkov kot vec (tore jtiszo ki ma noge iz 3 delov je bolj taiblno od tistega ki je iz 4 delov, ampak pozor, tisto k je pol bolj stabilno je potem vecje ko je zlozeno)

dodatno,.. center column kot u pravijo (torej tisto stanga ki gre na sredi ven, ce jo imas) spet znizuje stabilnost, tako da recimo tista res stabilna stojala tega nimajo, imajo samo noge, bazo in glavo..

kar se tice glav,..

vsaka firma jih po svoje grupira, glava je ravno tkao vazna kot stojalo (ker ce zaklenes in se ti "setup" povesi za 1 mm bos imel to pri tele objektivu za 2 frame-a nizje.. verjemi i've been there biggrin)
torej glav so tiste ki imajo vsako smer posebi zaklepanje, potem so ti. ballheads in izvedenke le teh (npr joystick od manfrotta), po lso video glave (ki so kot jaz razumem izpeljanka ballheads) pri video in ballheads je bistvo to da lahko z 1 "knofom odklenes glavo in premikas v vse smeri... pri dem se razlikuje jo glave med sabo po nosilnosti in po tem koliko lepo drsijo, ker ce ti sledis npr pticu z tele objektivom se ti ne sme zatikati...

pol so se specialne glave (za panormao pa kaj js vem se kaj)..

ce te zanimajo stvari poglej pri vsakem proizvajalcu posebej, ko ti bom ustrezal ostojalo pa utipkaj v googla to stojalo in review zravn prlimaj .. bo skoraj sigurno kaj vn vrglo..

sam ti priporocam manfrotto, so kar dobra, stabilna, niso pretirano draga,.. aja govoril si se od visine.. tkao racunaj da max visini stojala pristejes se, visino glave (recimo 5.10 cm) in se visino aparata, oz do okularja (pri tem ne pozabi da rabis imeti visino svojega ocesa in ne vrha glave), fajn je tudi a je malo visje ker ce si npr na klancu se mora 1 noga bolj stegniti in ti bo hitro lahko prenizko

aja pri manfortu je to problem da imajo ta quick rrelease sistem tak onastiman standard da dela samo z manfrotto sistemom (nekateri drugi imajo bolj "odprte" standarde in jih lahko uporabljas od razlicnih proizvajalcev..to ti goovrim o ploscicah ki jih prisraufas na aparat da ga vpnes v taquickrelease sistem

upam d sem kaj pomagal.. ce sem kaj spustil ali narobe povedal bo pa ze kdo popravil..

lp
m

tko..
 0   

janezek @janezek 22. Mar 2007, 08:22

Se pridružujem mnenju, da kupi dobro stojalo. Poceni stojala se hitro polomijo, predvsem tiste zaklopke pri raztegovanju nog. Kmalu prideš do stroška solidnega in večnega stojala!
Za 100 EUR se dobi že solidno stojalo z glavo, vsaj jaz sem nekaj časa nazaj v eni akciji dobil Manfrotto s kroglično glavo, ki mi zdrži pošten body s poštenim lensom in to brez problema.
Krogična glava mi sicer ni najbolj pri srcu, ampak to je stvar okusa. Je pa majhna in priročna.
 0   

Primoz @MtJavnk 22. Mar 2007, 11:08

U, super info, tnx! yes
Ravno včeraj sem po bivšem BOFu gledal Slik stojala. Ko tisti lahki aluminij navesiš s kako konkretno težo, zna zadeva kr majava ratat. In res je, da je treba stativ v živo videt in najbolje, tudi kar sprobat.
Samo še tole z glavami mi ni čisto jasno - glava je že pri vsakem stativu zraven, če sem prav razumel. KLIK FotoMarket. Ali te priložene ne pašejo na aparat? Ker drugače ne razumem, zakaj bo bi jo menjal, razen z namenom, da kupiš boljšo?
Na začetku sem hotel nekaj na hitro kupit, sedaj pa, ko sem tole prebral, sem se odločil, da si bom vzel nekaj časa in dobro premislil kaj bom vzel in mogoče namenil še kak dodaten € cekin za nakup.
 0   

miha @mihaaa 22. Mar 2007, 11:41

torej,.. ponavadi ce je le malo boljsi stativ NIMA glave in jo je teba posebej kupiti, ce ima ze gor glavo je ta navadno kar fixna gor in se je na da menjat in ponavadi ni prevec dobra, (no so verjetno tudi izjeme biggrin)
se en info, vceraj sme bil v mixiju v btc in majo kar nekaj manfrottov, enga giottos, pa sherpo ce se ne motim tudi, glav imajo tudi kar nekaj (v primerjavi z drugimi stcunami), majo manfortto in novoflex (k jo tudi folk hvali, sicer je najenostavnejsa ampak baje ucinkovita, vseakkor prej ssprobaj ce ti pase, fotodiskont ma tudi kar nekaj stativov, glav, razstavljenih, no saj majo verjetno tud idrugi, ce si iz kranja pejdi v cumulus ki je uvozni za stative

kar se tice malo razmislil.... to pa zacne clovek tonit globlje in globlje, vec ko ve tezje se odloci biggrin .. preverjeno .. ampak bos pa saj dobro stojalo kupil.. ti kr prinesi svoj aparat u stacuno in rpasi ce lahko rpobas in bos videl (opredvsem probaj s svojim teleobjektivom ker bos tam anjbolj videl koliko je stabilno)
lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati