0   

Robert Purkart @robert_purkart 26. Apr 2007, 12:11

Za nekaj starejših (leto in pol) obdelanih RAW posnetkov, so izginile korekcije, ki sem jih naredil. Izbrisale so se, ko sem v Adobe Bridge odprl mapo, kjer so bile korigirane slike shranjene.
Slike sem pred tem premaknil drugam, preimenoval sem tudi mapo, kamor sem jih selil. Ničesar drugega. Zakaj se potem v Bridge, pri prvem odpiranju mape, korigirane slike najprej pokažejo tako, kot sem jih obdelal, nekaj trenutkov zatem pa se korekcije začnejo brisati in slika postane res SUROVA - taka, kot je bila slikana. Pri drugem odpiranju iste mape korekcij ni več. Preimenovanje in premikanje slik bi ne smelo biti vzrok, tako vsaj piše v Pomoči za omenjene programe.

Adobe Camera RAW ima 2 možnosti za shranjevanje popravkov. Ena je s spremljajočo XMP datoteko, kamor so popravki zapisani ločeno, druga zapisuje popravke neposredno v RAW datoteko. V začetku sem imel nastavljeno drugo varianto in takrat popravljene slike so sedaj problematične. Kasneje sem to spremenil in popravki se mi sedaj zapisujejo v ločeno XMP datoteko. S temi težav nimam.
Ali je možno tistim izbrisanim kako vrniti popravke nazaj? Imam namreč še 3 varnostne kopije. Dvakrat na DVD-jih in enkrat na zunanjem disku. Tam se menda ni (še) nič zgodilo? Vsaj na DVD-jih ne.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati