0   

Primoz @MtJavnk 6. Maj 2007, 03:43

Zadnjič sem nekje prebral, da senzor aparata 'predvideva', da vsak slikani kader vsebuje 18% (upam, da sem si pravo številko zapomnil) sivine. V kolikor je sivine več (recimo večer) ali pa pretirano manj (nebo, plaže) aparat sam naredi svetlobno korekcijo. Temne scene osvetli, svetle potemni - zaradi česar lahko pride do podosvettlitve oz. preosvetlitve. In zaradi tega, moramo uporabiti ročno nastavitev EV in s tem izničiti kompenzacijo, ki jo je opravil aparat, kajti šele s tem, dobimo spet pravi odtenek na sliki.

Vendar kolikor sem probaval, sam nisem zasledil kej velikih razlik. Ponavadi je aparat kar zadel odtenek. Pa me zato zanima, če zgornja trditev sploh drži?
Poleg tega pa je možno svetlost slike popraviti tudi tako, da pomerimo neko 'nevtralno' točko na sceni in na tistem delu zaklenemo merilec svetlobe, nakar postavimo slikani subjekt nazaj v kader. Verjetno je to mogoče le pri 'spot meteringu'?
 0   

Samo Hajtnik @guzman 6. Maj 2007, 07:18

Predlagam ti, da slikaš v RAW formatu in boš vse te stvari (WB, EV, barvne kontraste ...) urejal kasneje na računalniku. S tem boš imel sam vpliv na obdelavo in je ne boš prepustil procesorju fotoaparata.

To se obnese predvsem pri tistih fotkah, ki vsekakor morajo uspeti (npr. poroka ...)
 0   

Primoz @MtJavnk 6. Maj 2007, 16:23

Rešitev je verjetno najbolj sigurna, vendar mi znajo trenutne SD kartice prehitro ratat premajhne na kakem potovanju smile
Še vedno pa me zanima, če aparat dejansko izvaja zgoraj omenjene samodejne korekcije?
 0   

daylight @daylight 6. Maj 2007, 16:36

ok.. govorimo o osvetlitvi same fotke (zaslonka/zaklop) tu nima obdelava čisto nič zraven. Tako da tudi rešitev z raw formatom je sory.. zelo smešna.
RAW format pomaga rešiti kar smo zaj*** pri fotkanju.. da bi pa se na račun raw formata ne bi gledali na pravilno osvetlitev... upset

to kar si prebral o svetlomerju 100% drži... svetlomer vedno meri 18% sivo.. in kar to ni.. bo poskušal narediti da bo. Do razlik pa pride zato ker ponavadi ni čisto cela scena črna ali bela.. oz. ker se v fotičih uporablja bolj kompleksne načine merjenja svetlobe.. ki delajo dobro tudi na "trotlziher"

Je tudi tukaj na portalu en mini članek o svetlomerju... svetujem branje..
lahko pa poskusiš z simple testom.. fotkaj en bel in en črn papir.. pod enakomerno osvetlitvijo na avtomatiko brez korekcij..

Ta stvar z koregiranjem mogoče zgleda obremenjujoča, toda počasi ti s prakso "pride v kri" in delaš korekcijo že podzavestno. Sploh pri digitalcih ni panike.. Naredi fotko.. poglej.. če je treba popravi... se hitro navadiš smile

good luck..

ps. kar pa vseeno mal zaj*** lahko raw popravi grin
 0   

Primoz @MtJavnk 6. Maj 2007, 18:43

Hvala thumbsup


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati