0   

Matej @Bluey 29. Avg 2007, 12:29

discom, hvala za podporo. thumbsup

Res je, jaz bi rad namreč fotoaparat imel vedno nekako pri roki in da je zato tudi čimmanj težak. Konec koncev ga lahko tudi v torbici okoli vrata nosim, sam še vseeno nočem cegla okol vrata met. devilish

In kvaliteta mi je takoj zatem, mora biti enostavno dober aparat, če ga mislim dostikrat uporabljat, imeti ročne funkcije, optični zoom je definitivno plus, saj je bolši kot digitalni in longlasting battery, da me fotoaparat ne pusti na cedilu, ko bi ga najbolj potreboval. Slikal bi na pohodih, na kakšnih piknih, zabavah, žurih, diskotekah, potovanjih, etc. V glavnem, mora zares biti praktičen in zelo dober. In tale Soni in Canon imata te funkcije , ki si jih želim (saj bi naj bile to nujne za zelo lepe oz. lepše slike za bolj mali denar).
.:. Don´t hesitate to educate yourself .:.
 0   

Matej Ružič @mat 29. Avg 2007, 13:34

Discom: ja saj glede vsega se v bistvu strinjam. G7 pa sem predlagal zgolj zaradi primerljive cene. Meni osebno se pač ne zdi smiselno dajat več kot 300 € za kompakta, sploh pa ne za tak šiki miki model. Če se že hoče kaj majhnega in kar dela dobre slike je verjetno FUJI f31 prva izbira.
Sem pa lih v petek kupoval S6500 za darilo in me je kar zamikal, da bi še zase enga nabavil. biggrin
In ja Z5 ma seveda manj zooma in vsegam ampak ima po moje edini primerno ceno glede na kvaliteto, ki jo nudi.

Ja v Sloveniji res težko DSLR za tak denar, mislim pa da je lih tle na forumu prejšnji teden nekdo spraševal, če se splača kupit v mediamarktu v celovcu Pentax K110 Kit za 333EUR!!

Mrlce: Moraš tudi vedet, da je tisto kar piše na papirju (tehnične specifikacije) eno, praksa pa nekaj popolnoma drugega. Zato še enkrat: kaj sploh rabiš? Jaz sem zase npr. ugotovil, da pri 90% fotografij ne grem čez 110mm (preračunane) goriščne razdalje oziroma po domače povedano, največ uporabljam do 3 kratni zoom, več pa zelo redko. Stabilizator je seveda tudi fajn, ampak, spet jaz osebno, slikam največ ljudi v prostorih, kjer mi itak nič ne pomaga (mislim tud da mam še kolko tolko mirno roko smile ), bi mi pa zato zelo prav prišli uporabni višji ISO-ti, ki jih nudita zgolj že omenjena Fujija S6500 in F31 (blizu je tudi F20, ki v Mixi-ju stane celo neverjetnih 175 EUR).
Na žalost je pa tudi tako, da ni popolnega aparata, ki bi izpolnjeval vse želje in je tako treba sklepati kompromise. Tako Sony ima več zooma in stabilizator, dela pa zato v prostorihi pri višjih ISO vrednostih slabe slike, Fuji F31 (F20) pa je ravno tukaj daleč pred konkurenco.

Saj ti nočem nič hudega, da bi rabil podporo drugih laugh , ampak zame je 400 EUR veliko cvenka in se ga splača zapravit tako, da boš na koncu zadovoljen z rezultati. (kupi Fuji s6500 biggrin ).

Lp Mat
 0   

Tomislav @tomaz_urh 18. Sep 2007, 17:27

discom najprej hvala za tvoj trud, ker tako pojasnuješ
te zadeve glede kompaktov....
tudi sam sem se pred kratkim odločil, da si nabavim back up kompakta...
piševka pa sem po dveh tednih študiranja, prebiranja forumov še skoraj v isti temi...
tako da so tvoji članki pravi balzam za prebijanje čez šteeevilne
modele kompaktov......
nekako sem prišel do izbora
ali fuji F40 ali pa Ixus 75 ali 850 IS.....
kupil bom preko e baya pričakujem da bo plačal nekaj čez 200 evrov....
okoli 200 evrov morebit malo več pa je tudi denar ki ga bi namenil za to....

kolikor štekam imata fuji in ixus najboljšo" sliko (ok vsak ma svojega malarja)
face detection itd ...sorazmerno dober iso itd.....

malo me moti ker sta tako majhna za mojoj velko šapo....
ali je za ta denar in podobno kvaliteto tudi bolj večji" kompakt
z podobnimi performansi? kak starejši model....lp
tom
 0   

Aleksander @discom 18. Sep 2007, 20:24

Tomaž,hvala.
Zato tudi je spletna stran , da pomaga tistim ki kaj potrebujejo.
Čeprav sem mogoče včasih res preveč za računalnikom in premalo "za objektivom". upset
Tudi vse dane informacije niso zrasle na "mojem zeljniku" in mojih preizkusih,ampak tudi prebiram tuje teste.Ker sem precej menjal kompakte in iskal nove (in boljše) rešitve,sem se marsičesa naučil.Na žalost je to precej občutil (z stalnimi menjavami - z izgubo seveda) tudi moj žep.
Zato bi rad nekaj tega prihranil tistim,ki jih to še čaka ob iskanju pravega in najbolj primernega fotoaparata.Najboljšega ,se ve,pa tako ali tako ni.

Pa nazaj k temi.
Najbrž Mat uporablja DSLR (ali SLR) fotoaparat,ko govori o 110 mm preračunane goriščne razdalje (za 35mm format Leica).
To sicer ni ravno 3x optični zum ,bližje 4x optičnemu.Kar pa ni bistvo.
Nekje pri 100 mm (ne me zdaj vleči za jezik-podatek je približen) je razmerje slike 1 :1 v naravi.Toda to velja samo pri DSLR in SLR! Sem bil lastnik SLR Sigme in vem o čem govorim.
Pri kompaktih se ta povečava zaradi manjšega senzorja (in objektiva) začne pri nižji točki (ali pri manjši začetni povečavi).Tako da 100 mm pri kompaktu tudi približno ni enaka povečava kot 100 mm pri DSLR.

Za primerjavo lahko povem,da trenutno preizkušam Canon A710IS.
Po tehničnih podatkih ima 6x optični zum ,od 35 - 210 mm (preračunano).Lahko iz prakse povem,da pri največji optični povečavi (210 mm) objekt na zaslonu še vedno ni enako velik kot v naravi.Ampak malo manjši.Se pravi,da pri 6x povečavi (pri kompaktu) še vedno ne dosežemo 3,5x optične povečave pri DSLR.To pove vse.

Zato je kar nekaj novopečenih lastnikov malih kompaktov kasneje razočarano tudi zaradi tega.Poleg drugih stvari,kot so nižja kvaliteta slik (glede na DSLR),slabša kontrola globinske ostrine,nezmožnost menjavanja objektivov,itd..
Toda vse to ni nujno moteče,odvisno od namena uporabe pač.Če nekdo slika samo od blizu,ne bo pogrešal premajhne optične povečave.
Če pa bo potrebno na izletu poslikati grad ali cerkvico na nasprotnem hribu,ali kakšno živalco ali kaj drugega bolj oddaljenega - potem optičnega zuma sigurno "zmanjka".

Kar pa se tiče Fuji kompaktov.
Sliko imajo dobro (ampak tudi kakšne druge znamke),prednost je predvsem v boljšem senzorju od konkurence.
Zaradi tega se lahko lažje uporabljajo višje vrednosti ISO.To pa lahko v slabših svetlobnih razmerah veliko pripomore k boljšim rezultatom.Marsikatero fotko je mogoče narediti tudi brez bliskavice,kljub pomanjkanju svetlobe.
Tako kot dobre pa imajo fotoaparati tudi kakšne slabše performanse.In tudi Fuji ni izjema.Objektivi imajo nekaj kromatske aberacije (ki pa jo imajo z odstopanji skoraj vse znamke).Se pravi pri snemanju direktno ali delno proti sončni svetlobi,se pojavijo vijolčni robovi ,ki pa so vidni bolj pri povečavah.Pri navadnih družinskih fotografiranjih to sploh ni tak problem.
Bolj je moteče da žepne verzije Fuji modelov ne premorejo prav veliko ročnih nastavitev (razen F31).Minus je seveda tudi,ker Fuji (še) nima optične stabilizacije pri žepnih kompaktih ampak samo digitalno (za razliko od nekatere konkurence,ki jo že nekaj časa uporablja).
Ker mora tudi Fuji varčevati imajo F20 in F40 precej slabšo baterijo od F30 in F31,ki zmoreta precej čez 500 posnetkov,kar je najbolje v konkurenci žepnih modelov.

Za primerjavo je pri Canonu ravno obratno.Ixus modeli so znani po precej "kratki sapi" kar se baterije tiče.Odvisno od modela sicer toda med 150 in 250 (najnovejši model) posnetkov.

Face detection je pa tako bolj prodajna "fora".Pri vseh znamkah spoh ne deluje 100 %,tako ali tako pa lahko večina uporabnikov sama nameri direktno v obraz (tudi v Avto modu) in izostri sliko pred posnetkom.Ne morem reči,da zadeva nič ne pripomore,toda....

Za rezervni fotoaparat (sploh,če ima lastnik že DSLR) bo mogoče bolj primeren kompakt z malenkost več zuma in seveda obvezno z vsemi ročnimi nastavitvami.

Pri neki drugi temi se je omenal Ricoh Caplio R6 (7x zum),v to kategorijo pa sigurno paše tudi Canon A720IS (6x zum) in dolgo pričakovani Canon PS SX100IS,ki je "na poti" (10x zum).Panasonic TZ3 po mojem ne spada zraven,ker je skoraj brez nastavitev .

http://ceneje.si/canon-powershot-a720-is

http://ceneje.si/ricoh-digitalni-fotoaparat-caplio-r6

V tujini bodo cene še nižje.


Canon G7 se mi zdi precenjen (in predrag),sploh je G serija nekaj izgubila na "blišču".Da ne govorim o 12 MP pri G9... upset .Le kam peljejo te vojne z mega piksli.... confused

Jaz sem z Canon A710IS zadovoljen,samo od makra ni pričakovati preveč.Pri velikih približanjih je zum praktično neuporaben,ker pri povečani goriščnici potem ne more izostriti objekta.Tudi bliskavica se včasih polni tudi 2-3 sekunde (ko je že slabša baterija),toda še vedno zelo uporaben fotoaparat.Sploh,ker ga imaš lahko vedno ob sebi v manjši torbici za pasom.

Osebno (pač zaradi vsesplošne uporabe) vedno "navijam" za več optične povečave.
Kot vedno pa moramo razmišljati poleg namena uporabe tudi o kompromisih.


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Tomislav @tomaz_urh 19. Sep 2007, 09:25

discom hvala še enkrat že iščem Canon A710IS
lp
tom
 0   

Aleksander @discom 19. Sep 2007, 09:45

Verjetno ga boš bolj težko našel v Slo,ker ga ne prodajajo več.V tujini pa mogoče še.
Raje poglej za Canon A720IS,ki je njegov naslednik.Po dimenzijah sta enaka,ima pa novejši Digic III procesor in drug senzor.
Če je pri nas 255 €,bo v tujini kvečjemu cenejši.

Pa še na testu so lepo zapisali:

Whether you want a solid, flexible main camera, or a secondary camera to use alongside your digital SLR, the A720 IS makes a great choice.


Link do celotnega testa:

http://asia.cnet.com/reviews/digitalcameras/0,39001468,41072563p,00.htm


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody
 0   

Tomislav @tomaz_urh 19. Sep 2007, 11:04

Canon A720IS

ali mogoče kdo ve kje ga imajo na zalogi pri nas?

lp
tom
 0   

Tomislav @tomaz_urh 19. Sep 2007, 11:34

oziroma iz katere nemške ali avstrijske trgovine ga bi najhitreje poslali?
lp

p.s.
v sloveniji ga ne najdem na zalogi;-(

sem pa našel tole
http://cgi.ebay.de/Canon-Powershot-A720-A-720-2GB-MEGASET-DEUTSCHE-NEUWARE_W0QQitemZ270164787721QQihZ017QQcategoryZ83793QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
 0   

Aleksander @discom 19. Sep 2007, 12:35

Na Fotomarket.net so jih imeli,a je že prodan.Čakajo na novo pošiljko.
Če gledaš na njihovi spletni strani: če je ob artiklu rdeča pika ga nimajo; če pa je zelena je na zalogi.

http://www.fotomarket.net/katalog/index.php?catalogue_cat_id=2652&manufacturer_id=2

Trgovina 3A ga prodaja sicer nekaj ceneje,a ga še nimajo in čakajo pošiljko.

Najbrž bo prej dobavljiv v tujini.


thumbsup
But that´s just my opinion...


Nobody Is Perfect , I´m Nobody


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati