0   

Miha @zeKo 23. Jun 2007, 03:11

Zdravo!

Za darilo kupujem digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat, pa se nekako odločam med CANONovo EOS serijo, Nikonom, ter Olympusom E-510. Moram reči, da mi je po opisih prodajalca še najbolj pri srcu slednji. Predvsem zaradi optičnega stabilizatorja in protiprašnega sistema...

Morda kak pomislek proti? Morda kak nasvet glede palete objektivov pri drugih znamkah (Canon, ipd.)?
Katero znamko bi nabavili vi? Je sploh kaka bistvena razlika med npr. CANONom, NIKONom ter OLYMPUSOM istega cenovnega razreda (razen optičnega stabilizatorja)?

Hvala!
 0   

steppenwolf @steppenwolf 23. Jun 2007, 10:03

Pozdravljen.

Sam imam Olympusa tako da sem malo pristranski.
V vstopnem razredu je 510 gotovo odlična izbira. Tudi Zuiko optika je dobra, boljši objektivi so sicer dragi, ampak če primerjaš podobne objektive z drugimi sistemi so tam še dražji. Predvsem je tukaj odlični 14-54 in 50-200. Potem so pa še boljši in odločno dražji objektivi. Kar nekaj objektivov je na voljo tudi od Sigme, vendar še zdaleč ne toliko kot za Canon ali Nikon.
Problem se pojavi, če hočeš naprednejši body, ki ga (za sedaj) še ni.
Jaz sem bil že čisto odločen, da zamenjam za Nikon D80, ampak ker za relativno razumno ceno ni za dobiti primerljivega objektiva z 14-54 ostajam na Olympusu.
Upoštevaj, da v kolikor te fotografija resneje zagrabi, boš body sčasoma želel verjetno zamenjat. Objektivi pa so dolgoročnejša naložba, če seveda ne menjaš sistema. In trenutno body-ja pri Olympusu ni boljšega. Sicer se sušlja, da letos bo pa res prišel naslednik E1, ki je bil mišljen kot pro aparat in je tako tudi izdelan. Vendar bo cena gotovo precej visoka.
Za letos Olympus napoveduje nove objektive, ki naj bi bili precej hitrejši od sedanjih. Vendar bodo cene verjetno kar visoke. Za začetek bo dvojni kit primerna zadeva (če prej nisi imel DLR aparata). Potem pa že vidiš, kam te potegne in kakšen objektiv rabiš...

No še par besed o E510, kolikor sem do sedaj prebral, videl in pošlatal.
Ima kar nekaj naprednih možnosti, ki jih konkurenca nima - Live view, stabilizacijo, za sedaj najboljši protiprašni sistem (ni popoln, deluje pa precej dobro), Napredne možnosti ala spot metering itd, Večino stvari, ki jih rabiš nastavljati med fotografiranjem, je možno nastaviti preko gumbov na ohišju - način ostrenja, iso, belina, točka ostrenja...
Pomanjkljivost glede na konkurenco je manjši okular, kar zna biti problematično, če uporabljaš stare objektive preko adapterjev (se da, ampak je težje).
Sicer pa pojdi v trgovino in pošlataj vse, ki so v ožjem izboru, da vidiš kateri je pravi, ker če ti ni za prijet, tudi fotkal ne boš veliko.
Aja, pa Flash sistem ima izmed teh treh Olympus najbrž najslabši. Tako, da če boš rabil kakšne specijalne flash rešitve je kakkšen drugi boljša izbira.

LP
 0   

Miha @zeKo 23. Jun 2007, 15:08

Hvala ti!

Kaj pomeni flash sistem? A to je neki z objavo fotk na netu v zvezi al kaj že?

Ok, poskusi gledati na problem z očmi nekoga, ki še ni nikoli slikal z digitalnim SLR, je pa pred tem že precej z navadnimi zrcalnimi aparati...
Katero znamko nabaviti?
Ali sploh Olympus, ali mogoče raje Canon, Nikon?

Kako je z objektivi? A je optični stabilizator zelo pomembna funkcija? Če prav razumem imaš na izbiro ali aparat brez stabilizatorja + stativ ali aparat z vgrajenim stabilizatorjem, kjer je potem stativ odveč?

Hvala!
 0   

boris kozjan @borisk 25. Jun 2007, 22:17

Če si začetnik, poglej še za pentax K100D...
 0   

Matej @Teyc 16. Okt 2007, 17:08

..tud sam sem bol sveži lastnik E510 in me kr uboga. Za detajle mam mal premal ikušenj ampak se miz di da je kr OK zadeva thumbsup
 0   

maMile @maMile 16. Okt 2007, 17:42

Če bo prav bomo jutri izvedel kaj več o novem Olympusu smile
Sicer je pa pomoje E-510 trenutno eden boljših vstopnih modelov.

http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE510/verdict.shtml
http://www.eisa-awards.eu/2007/node/759


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati