0   

Anže Verbič @Verbo 22. Avg 2007, 13:13

Iščem monopod, ki bi zdržal d80+grip+80-200/2.8+fleš, ter bi bil dovolj velik zame, ki imam 195cm ( torej mora biti monopod velik od oka nekako 170 cm). Zraven bi rabil še glavo. Sam na to temo bolj malo vem, saj je to moj prvi mono/tripod, sploh tele glave me čisto zmedejo. Zadevo bom uporabljal večinoma na športnih prireditvah, tako da mi posebej trda glava ne pomeni dosti, ker se bom večinoma premikal. Glede cene: iščem nek best value for money

Do sedaj sem gledal tegale manfrottota, ki bi biu z neko 6cm glavo ravno še dovolj velik. Kašno glavo bi vzel se mi pa sanja ne. Kakšne vrste glav sploh obstajajo in kašne pridejo v poštev na monopodih?

LP

edit: pa pa pri glavi bi uzeu takšno k ma quick release plate
 0   

Anže Verbič @Verbo 23. Avg 2007, 11:48

Kaj mi res ne zna noben ničesar priporočiti??
 0   

Anže Verbič @Verbo 23. Avg 2007, 18:54

Bo tale combo uredu?

Manfrotto 681B
+
glava Manfrotto #234 RC

Glava je tilt glava, torej je namenjena spreminjena spreminjanja vertikalnega/horizontalnega položaja ( to se prav, da lahko slikaš v portretnem položaju). Vendar pa sem prebral na nekem forumu da lahko fotoaparat samo drugače obrneš in lahko potem premikaš fotkič gor/dol. A mi lahko to kdo potrdi?

Če mi bo slučajno premajhen, ga lahko na kakšen način podaljšam?
 0   

Stanko @sgr 23. Avg 2007, 19:11

Za monopod ne rabiš glave, ker boš težko upravljal z njo. Imel boš premalo rok, vsaj moje izkušnje kažejo na to.
LP Stane
 0   

ogabe @ogabe 23. Avg 2007, 19:13

Ta glava ni namenjena obracanju iz horizontalnega v vertikalen polozaj. Glava na monopodu ima en sam namen in to je nagibanje gor dol, saj ti tako monopod ostane navpicno, kar pomeni da se vedno nosi 100% teze, brez glave pa ti zelo hitro vse skupaj visi na tvoji glavi. Vse ostale glave so za monopod, ce ne ze brez veze, pa vsaj hudicevo nerodne.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Anže Verbič @Verbo 23. Avg 2007, 19:27

Ne, se mi zdi da bo glava nujna...bom kr tale combo uzeu.
Če mi bo pa premejhen bom pa kšn svoj DIY podaljšek si naredu, ker višjih monopodov nism najdu ( ubistvu sm sam so vsi carbon fiber pa €€€).

Hvala
 0   

Peter @Focus 24. Avg 2007, 16:31

Priporočam Manfrotto digi 676B. Najcenejša in najlažja zadeva. Glede glave se strinjam z sgr. Monopod lahko brez težav spreminja naklon saj stoji na eni točki in ga zgoraj premikaš gor,dol, levo in desno .
 0   

Aleš @lial 24. Avg 2007, 16:56

Pri mojem načinu slikanja v naravi je monopod nujen del opreme. Prav tako imam oba monopoda ki jih pogosteje uporabljam, opremljena z glavo 234 rc. Poleg uporabnosti in prav nič težavnem upravljanju, mi omogoči še precej stabiliziran način fotkanja 'iz rame' (ne iz roke!).
Vodoravno položen sestavljen monopod namreč naslonim na ramo, zategnem nosilni pas aparata okrog komolca in nato slikam v tehniki, kakršno uporabljajo strelci - manjši vdih, polovičen stisk in proženje. Pri bigmi je to skoraj nujno.
Res pa je, da klasična, triravninska glava na monopodu nima smisla, pa ne da se z njo ne bi dalo delati - pretežka je.

Torej je kombinacija, ki jo nameravaš kupiti čisto v redu. Tudi delo z aparatom, ki te zanima, je čisto normalno izvedljivo.

LP
 0   

Bostjan @Archie 25. Avg 2007, 17:27

Focus je napisal/a:
Priporočam Manfrotto digi 676B. Najcenejša in najlažja zadeva. Glede glave se strinjam z sgr. Monopod lahko brez težav spreminja naklon saj stoji na eni točki in ga zgoraj premikaš gor,dol, levo in desno .


Ne prepriročam 676B! Veliko boljši je 681. 676 je prelahek, monopod je pretanek za karkoli težjega (n.pr. 300 mm) in spojke na 676 so plastične, na 681 pa kovinske. Če kupuješ enkrat za zmeraj potem je 681 boljša izbira. 676 je zobotrebec proti 681.

Svetoval bi tudi, da glede teže pobrskaš tudi za carbonskimi variantami.

Tudi glede glave se ne strinjam. Vertikalna pozicija monopoda je slaba, če ga podpreš z nogo v razkoraku je zadeva postrani in vsak nagib palice avtomatično pomeni naklon aparata bodisi iz horizontalne oz. vertikalne smeri.
Minimum je glava z nagibom (naprej - nazaj Mf 234...) in uporaba objektiva s tripod colarjem, da lahko pri nagnitvi monopoda v stran (levo, desno) izravnaš horizontalo na obroču objektiva.

Ker včasih uporabim tudi objektiv brez kolarja sam uporabljam manfrotovo krožno glavo 486. In ni premalo rok... zadevo naštimaš enkrat na lokacijo in potem je monopod in aparat res lahko v optimalnem položaju. Če vedno slikaš le na horizontalnem terenu iz +/- enake višine (n.pr. nogometno tekmo iz roba igrišča), potem pa glave res praktično ne rabiš.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati