0   

Borut @banban 11. Okt 2007, 08:41

Verjetno se bo mnogim to vprašanje zdelo nadvse butasto in se vam ne bo zdelo vredno odgovoriti, pa vseeno upam, da pa bo kdo.

Torej, kupujem nov DSLR, kupil bi pa rabljen body, objektive pa bi šel iskat v Celovec. Zanima me, kako v bistvu stestirati body, da bo v redu? Ker vso to govorjenje okoli front in back focusa me je kar malo prestrašilo, da ne bom kupil kaka "gnila jajca", ker pač ne vem kako ga stestirati pravilno, posebej zato ker objektiva še nimam.

Še eno butasto: Ali je na vseh objektivih "kazalo" oz parameter pri AF, ki vam pokaže, kje je bil izmerjen focus? Primer: Fotkamo drevo, ki je oddaljeno 7 metrov. Če je focus pravilen, bi moralo to kazalo vedno pokazati 7metrov pri vseh gorišnicah...

Ja, kaj hočeš, tudi taki obstajamo.

Hvala!
 0   

stlux @stlux 11. Okt 2007, 08:46

front in back focus se da ponastavit ,imajo ga tudi objektivi grin
 0   

Borut @banban 11. Okt 2007, 08:49

ponastavit?

Lahko mogoče kakšen stavek več o tem poveš bigeek
 0   

andyz @andyz 11. Okt 2007, 11:16

Katerga DSLR pa nameravaš kupiti?
 0   

Borut @banban 11. Okt 2007, 11:35

Canona 100%. Se pa še odločam v bistvu med 350d, 400d in tudi 30d, ki se da rabljenega že kar poceni dobit, potem pa mislim v Celovcu nabavit tamron17-50 ter canon 70-300 IS.

Za ohišje še ne vem...
 0   

iztok @izo 11. Okt 2007, 11:44

banban, malce se skoncentriraj, govoriš, da kupuješ nov dlsr, pa rabljen body, pa da boš testiral body, po objektive greš v celovec , testiral boš oboje itd.

torej: verjetno kupuješ rabljeno, tako body, kot objektive in bi se rad prepričal, če je vse ok.
zdej pa malo teorije: tako body kot objektivi so nastavljeni na en tovarniški standard (vsaka znamka ima svojega, seveda) , ki zagotavlja, da je oprema univerzalna, se pravi da je en objektiv enako točen tako na 400d, 40d ali pa kakšni film kameri, recimo eos 30, 50e ipd. na žalost je pa to teorija, v praksi je malce drugače in so odstopanja, pač povsod, kjer je človeški faktor, je možnost napake, sploh pri množični proizvodnji, kjer se zelo hitro vse odvija, optika pa zahteva kr precej točnosti oz štelanja, tega pa seveda ni (vsaj do te mere, da bi res vsak fotič posebej res orenk pogledali in naštimali)
front/back focus je laho zarat zelo veliko razlogov, od nepozanavnja opreme dalje. na bodiju se to ponavadi NE popravlja, razen, če je napaka očitna in imaš probleme z vsemi objektivi, ki jih natakneš gor.
malce lahko loviš +- z nastavitvijo kota zrcala, primarno (veliko) je za manualni fokus oz sliko v iskalu, sekundarni (manjši) pa je za af senzor. in kakaor lahko sklepaš, moreš imeti oba usklajena, sicer se lahko zgodi, da tisto kar vidi af senzor kot ostro, ne bo ostro v iskalu in obratno.
pravilno se pa body skalibrira le z servisnim "pra" objektivom (canon nuca 50mm se mi zdi), ki je zelo točno nastavljen oz točen. ttorej to lahko najbolj točno nardiš le v dobrem servisu (stavim, da takšnega pri nas ni), kjer imajo vso opremo, analizatorje itd.
obratno gre pri objektivih, skalibrira se jih v uporabi s "pra"bodijem oz podobnem postopku. ti novejši imajo vsi vezje, ki imajo gor priklop za servisni računalnik, s katerim štelajo v + ali -, dokler zadeva ni usklejan oz,. nastavljena na tisti standard, omenjen prej. če je body pravilno naštiman (na standard), bo potem objektiv tudi pravilno deloval. seveda fabrika določi, do kje so tolerance oz. ostopanja in ponavadi je oprema znotraj teh toleranc (vsaj po njihovo, to najbrž najrajši na servis povejo, da imajo mir).
za testirat fokus je pa najboljš nardit čimveč fotk v različnih pogojih in pogledat fotke, kakoe je z točnostjo. lahko si tudi tisti razne af tarče sprintaš, pa probaš fotkat ipd, ampak tisto ni čist pravilno, tudi rezultat je lahko enkrat takšen, drugič spet drugačen. i tistih metrih na skali pa škoda besed, tisto je za približno orientacijo, da vidiš kam približno af fokusira, da bi se čist na tito zanašal, nima smisla, rajš fotke poglej, pa boš takoj vedel. če je možno, vzemi s sabo kakšen prenosnik (če ga nimajo tam), nardi fotke in poglej razultate. pri digitalcih je to prednost, uporabi jo.

p.s. če sem kakšno neumnost napisal v tem mojem nakladanju, me prosim popravite, ampak tisti, ki res zadeve poznate. bi prav rad slišal kdaj kakšen odgovor serviserja, da me postavi na laž ali pa vsaj približno pove, v čem je hec, pa se to do zdej še ni zgodilo, še vedno čakam..
sem pa te zadeve že kr precej preveril oz. me je pač zanima iz istih razlogov, ko je sploh at post narjen, tako da vsaj približno poznam zadevo.
 0   

Borut @banban 11. Okt 2007, 13:10

izo, res lepa hvala! sedaj mi je to veliko bolj jasno. Saj niti ne vem, a naj kupim to rabljeno ali pa naj naročim online novo iz Nemčije. Recimo preko pixxass.de . Baje, da je bila še vedno dobra roba, sam ne vem kako je z garancijo.

Eh, zdj sem pa že zašel s teme. Je****, k se ne moreš odločt, kako pa kaj, pol si pa ves zmešan od celodnevnega branja recenzij, testov, cen itd... stars
 0   

iztok @izo 11. Okt 2007, 13:48

ma, do majdiča (ali kaj v tem smislu) se zapelji, probaj, če je ok, vzemi. jst sem recimo pr njem tamrona vzel, je bla ugodna cena, za bodije ne vem, samo najbrž tudi niso tolk dražji kot v nemčiji.
po 30d sem šel takrat v grazcamera la kaj je že tista štacuna, je bil cena takšna kot v de oz. so bli takrat celo med prvimi, če ne prvi po geizhals lestvici.
ok, daš za benz ipd, malo izleta pač, lahko vas gre več gor po nakup, da sir razdelite stroške ipd.
 0   

andyz @andyz 11. Okt 2007, 13:56

A bi kupil 350D s kit objektivom in tremi baterijami za 500 EUR ? Star eno leto, brezhiben.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati