0   

Jaka @JakacBatko 23. Dec 2007, 21:32

Zdravo. Imam problem. Pred kratkim sem kupil Nikon 50mm / 1.8D. Naredil sem že ogromno slik in niti ene meglene razen par izjem ki so bile narejene sredi belega dne + bilo je veliko snega tako da je bilo resnično svetlo. Morda je problem v tem da ga ne znam uporabljati. Če dam zaslonko na 1.8 mi napiše fotoaparat E33. Tako da imam skos na 22 zaslonko. Če dam avtomatsko mi je nikoli ne odpre bolj kot 2. Poznam eno, ki je že dobila pokvarjen objektiv. Kaj menite? Kaj naj storim?
 0   

Matic Kos @MaticK 24. Dec 2007, 08:08

Zakleni zaslonko na objektivu pa bo.
Ob strani imaš majhno stikalo z oranzno pikco. Zapri zaslonko na 22 (da bo številka 22 pri beli piki), nato premakni oranzno stikalo navzdol, da bosta oranzna pikica in oranzna crtica v isti liniji. That's it..
 0   

Jaka @JakacBatko 24. Dec 2007, 09:59

Sej to imam skos...vendar na 1.8 se ne da zaklenit. To mi je čudno...zakaj se sploh da obračati tisto če ne morem za nič koristiti?
 0   

misfits @misfits 24. Dec 2007, 10:45

JakacBatko je napisal/a:
Sej to imam skos...vendar na 1.8 se ne da zaklenit.

Objektive je treba zaklenit na najbolj zaprti zaslonki (ko enkrat to narediš tako pustiš), f1,8 pa potem nastaviš preko fotoaparata
 0   

Matic Kos @MaticK 24. Dec 2007, 11:30

Kater aparat pa sploh imaš?
Kot je misfits napisal, objektiv oz. zaslonko nadziraš preko aparata (oz. vsaj z novejšimi aparati), tako ti samo zakleni na 22 na objektivu, potem pa preko aparata nastavi na f1.8.. ali whatever.. pa bo šlo.
 0   

Jaka @JakacBatko 24. Dec 2007, 11:52

Nikon D50. Sem šele eno leto v tem poslu in se ne spoznam najbolje. Ampak...če nastavim preko fotoaparata na 1.8, zakaj so potem tako meglene slike?
 0   

martin @pikoli 24. Dec 2007, 12:25

Ker je malo dofa in ni focus taprav?
 0   

Jaka @JakacBatko 24. Dec 2007, 13:54

Lahko to male poenostaviš? Ne poznam teh strokovnih izrazov...Focus vem kaj je...dof je pa?
 0   

Anže @AlienW 24. Dec 2007, 13:56

Dof je globinska ostrina. Majhne/a dof/globniska ostrina.
 0   

M:P. @Maniak 24. Dec 2007, 14:37

...
 0   

Jaka @JakacBatko 24. Dec 2007, 15:17

Hvala
 0   

Damir Burnac @Damirb 24. Dec 2007, 16:02

Napisal si, da je bilo na sliki veliko beline (sneg + nebo). Včasih se zgodi, če ni na sliki nobenega kontrasta, da ti avtofokus ne zna izračunati razdalje, kot je to lahko v tvojem primeru (moral bi videti fotko) in ti ne zna pravilno izoštriti.
 0   

Andrej @fotokaj 24. Dec 2007, 18:31

Vse, kar ti skušajo tu razložit (glede zaklepanja obroča za manualno nastavljanje zaslonke), piše v obsežnih navodilih, priloženih objektivu. Ne samo da piše, tudi skicirano je. Če nimaš navodil od objektiva, isto velja za navodila od aparata.

Kaj so navodila? Drugi najpomembnejši del vsakega fotoaparata. Prvi je pa fotograf. Ponavadi fotoaparati ne delajo ali so pokvarjeni takrat, ko odpove njihov najpomembnejši del ...
 0   

Jaka @JakacBatko 24. Dec 2007, 22:38

Navodila so bol boga...fotoaparat ma bogata...res...fleš jih sploh ni imel...objektiv ima pa samo meni razumljivo angleščino, pa še to bol čudno...večina piše dele objektiva.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati