ja, ta varjatnta z narobe obrnjenim objektivom v sili kar gre, samo je pri tem vedeti, da je pri tem globinska ostrina zelo, zelo majhna (dober milimeter), če pa manjšaš zaslonko se pa pojavi črna obroba na slikah (vsaj v mojem primeru, slikal sem z 50 1.8 in narobe kit objektivom (300d), ki sem jih kar s selotejpom zalimal. za slike poglej v galeriji pod humovit2004). dobiš pa kar dobro povečavo na ta način, po mojem nekje 2:1 (vsaj v mojem primeru, opuštevati treba tudi 1,6x crop).
dejansko se mi zdi izbira sigme apo zelo dobra (kr dober makro in zelo soliden tele-objektiv v enem za svoj denar). tudi sam se oziram za njim. pri tem je treba upoštevat, da na dslr-jki treba vse povečave pomnožit s 1.6, se pravi če maš objektiv z makro povečavo 1:1, je to dejansko 1.6:1.
če ti v primeru sigme povečava 1:2 ni dovolj, kupi predlečo (naviješ jo na objektiv, podobno kot filter), ki ti omogoče slikanje objekta z pol manjše minimalne razdalje, ki jo omogoča objektiv in s tem seveda recimo 2x večjo povečavo. to je po mojem v tvojem najbolj elegentna, kvalitetna in ekonomična rešitev. evo še link za predlečo, mislim, da ima sigma navoj 58 mm:
http://www.mixi.tv/trgovina/izdelek.php?id=951
upam, da nisem bil predolg, mam preveč cajta :mrgreen: