0   

Stane Crnjak @staneC 10. Feb 2008, 20:27

Potem moja trditev drži. Važno je kaj je posneto in ne kako je posneto, a ne de yes Če odstraniš komentar, nbi bore malo ljudi vedelo, kaj je to. Je pa verjetno zelo zanimiva press fotka.

PS
A Ogabejev teorem pri takih fotkah več ne velja? grin
 0   

ogabe @ogabe 10. Feb 2008, 20:35

Ponavadi je vazno ja kaksno zgodbo ima fotka... vsaj kar se tice fotoreporterstva. Ampak se vedno lahko tisti otroci s petardami to prodajo kot fotko atentata na kaj pa vem... recimo JJ. Ali pa zgolj kot igrico z vzigalicami in avto sprozilcem. Mogoce pa ljudje zares padajo na random fotke brez zgodb, in bo slo kaj takega tudi skozi.

PS: Moj teorem?
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

Matjaz @mbbirdy 10. Feb 2008, 21:00

staneC je napisal/a:
Ogabe, prosim če meni amaterju, ti kot profesionalec razložiš, kaj za koji k...c je pri tej fotki tako hudo dobrega?
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=1107&Itemid=187&bandwidth=high
Je nekaj oseb na obisku, pa eni mislijo, da je to izbruh vulkana, večina se pa nagiba k temu, da je neka štala s petardami.
A mnenaj ne smemo pisat več al' kako?
PS
Baje da je nekaj otrok obiskovalcev posnelo podobne fotke s trotl zihri, ko so slikali rakete za novo leto. laugh


Ok, ta ni bila načrtovana ali kadrirana (ni bilo časa), je res ena od radkih od tako blizu dogajanja, za večino ostalih pa ...
 0   

Stane Crnjak @staneC 10. Feb 2008, 21:00

Pri sosedovih si bil imenovan za "avtorja teorema", da je pri fotki vseeno, če nekdo 10 dni hodi po hribih pri -10°C do pasu v snegu, če je rezulat slaba fotka, je pač slaba fotka. (Al' nekaj takega.)
 0   

ogabe @ogabe 10. Feb 2008, 21:07

Kar se mene tice to se vedno velja, so pa kod povsod izjeme... recimo takrat ko ti eksplodira bomba kaksnih 5m od glave grin
Pa se kratka razlaga tega... to je bilo misljeno za normalno fotografijo, kjer imate/imajo malo morje razlogov, zakaj je fotka za en k**. Razlogi so pa ponavadi v stilu me je zeblo v prste, se mi ni dalo cakati, pozabil nastaviti pravilno blendo, saj zares sem imel v mislih streseno fotko itd. itd. itd. In za te stvari se vedno mislim enako, kot takrat ko sem to napisal. Po pravici povedano se vedno mislim tako za bolj ali manj vse stvari, vendar pa je vcasih tudi slaba fotka boljsa kot nobena fotka.
[url=http://www.photo.si]PhotoSI[/url]
 0   

dobran laznik @marcelmai 10. Feb 2008, 21:25

Vinjetiranje, predolgi časi in lens flari so na polovici od izbranih fotk.
 0   

heroj @heroj 10. Feb 2008, 22:09

Očitno kritikom take fotke ustrezajo grin

Itak je to čist subjektivno. Meni je že všeč, da so sploh boljše fotke na kupu. Predvsem se mi dopadejo fotke s neko zgodbo. Pa čeprav mogoče niso fotke nič wau, jih je lepo pogledat.
 0   

noname @xpr0ject 11. Feb 2008, 00:30

Fotografija je trenutek in to steje. Pustite tehniko.

LP
Xpr0
 0   

Andrej @fotokaj 11. Feb 2008, 12:03

Saj se ni treba prec spričkat glih zarad vsake stvari, no!
Saj je prav, da vsak malce drugače pokomentira, hvala koortzu da ne trobmo vsi v isti rog!
To so večne dileme pri nagrajevanjih, komu dat nagrado; tistmu ki je naredil senzacionalno dober posnetek povprečnega eventa ali tistmu, ki je naredil povprečni posnetek hude senzacije. Prvo dejstvo je, da eno brez drugega ne gre, drugo pa, da je težko to razmerje uravnat.
Sam se bolj nagibam k boljšim posnetkom, kot senzacijam na posnetkih. Zakaj? Prej ali slej vsakemu fotoreporterju pade sekira v med in pade direkt v vrtinec nekega senzacionalnega dogodka in vse kar mora narest je ostati zbran in opraviti svoje delo. Po mojih izkušnjah je težje narest dobro reportažo z nikakvega dogodka, kot pa dobro reportažo z neke senzacije, tu se najbrž strinjamo. No, maš tud klošarje, ki bojo drek naredl iz še tako foto-hvaležnega dogodka, ampak ti tipi spadajo v posebno kategorijo, o tem kdaj drugič.
Torej, v kateri situaciji se mora fotograf bolj izkazat in kje bo prej pokazal iz kakšnega testa je? V težkih oz ne-optimalnih delovnih razmerah. Če bo Ogabe hotel narest vsaj dva dobra smučarska šota na tekmi "članov" na logaškem 200-metrskem "smučišču" bo moral kri scat, česar mu na Zlati lisici ni treba - tam ima optimalne razmere (pustmo vreme in prazne baterije...) in tam je vse kar mora narest ostat zbran in opravit svoje delo. Kateri posnetek bomo potem nagradili; tistega povprečnega, na katerem je Tomba bo parih letih penzije pometel z vsemi ženskami tekmovalkami (jaz pa mam ideje, a?), ampak je to pač Tomba, ali tistega z logaškega smučišča, ki je tehnično res izjemen posnetek, povrh vsega nastal še v težkih razmerah, a je gor pač Kodermacov Stane v trenirki? Ja ne vem, če se nagrajuje fotografije, posnetke, pol bomo valjda nagradil Staneta, ne?
Ne, ne vedno ... John Moore je bil pač tam, ničesar ni planiral. Tipu so pri Getty images naložili nalogo, naj fotografira oz dokumentira zborovanje v podporo Benazir Buto in tam je delal čisto rutinske posnetke; mal njo, mal oborožene varnostnike, mal njo in v ozadju oborožene varnostnike, mal oborožene varnostnike in v ozadju njo, mal kričeč folk ki maha z rokami in v ozadju oborožene varnostnike, mal njo in v ozadju kričeč folk ki maha z rokami... par njenih close-up portretov, pa ona z dvignjenimi rokami... - klasika; do your job 'n get me those pics ASAP! Nato pa - KABUM!
Ja, ja masaker, itak - žalost, pretresenost itd, pustmo moralo. Da ne boste mislili, da je bila zadeva nepričakovana - agencije so ves čas spremljale Butovo s svojim kamermani in fotografi, saj se je vedelo in pričakovalo, da jo bo "enkrat kmalu" razpitchkalo po ulici... Kar se tiče prisotnih fotoreporterjev, lahko pa mirne vesti rečemo da jim je padla sekira v med, pa zarad mene lahko rečete temu tud lešinarstvo, whatever. V glavnem, Moore je moral sam škljocat, nič drugega. Namesto paničarit, bežat in jokat je moral delat naprej. In je delal naprej in dobil WPP nagrado.
Glede na to, da je na njegovih fotkah vidno kup po zraku letečih kosov šare, je očitno, da je fotografiral dobesedno MED samo eksplozijo. Zavidljiva mera vztrajnosti, predanosti delu, odločnosti in jasno, huda mera poguma! Mimogrede, Moorova fotografija me spominja na posnetek Mohameda Azakira (Reuters), nastal v Bejrutu ob bombni eksploziji, ki je februarja 2005 v večna lovišča spravila Haririja - http://jeffersoncorner.smartsolutions.ma/wp-content/uploads/2007/10/rafik_hariri_car_bomb.jpg
Ampak, si nagrado Moore zasluži? Same fotografije niso nič posebnega, tudi tehnično so šibke, imajo pa hudo vsebino in pretresljivo sporočilnost. Kaj se zdaj tukaj nagrajuje - World Press PHOTO?! Očitno je, da se nagrajuje agencije in (njihove) štorije in to štorije, ki jih producirajo ZDA. Tako so se od leta 2000 kot prvonagrajene zvrstile fotografije, nastale v Pakistanu, Iranu, Iraku, Indiji (pred cunamijem se pač ni dalo zamižat), Nigeriji, Libanonu in letos v Afganistanu. Kot da se vse dogaja le na bližnjem vzhodu, ves ostali svet pa to le spremlja in živi v vati, popolnosti in blaginji? Tudi sicer mi posnetek "izčrpanega vojaka" ne deluje kot neka fotka, vredna dotične nagrade. Jaz na tisti fotki ne vidim "izčrpanega vojaka", temveč enga tipa, ki se sprašuje "kaj mi je bilo tega treba, mar bi ostal doma na krušni peči; mater, nas tolčejo". Tole pa ja, tole pa je zame "izčrpan vojak" - Balazs Gardi: http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=1098&Itemid=187&type=&selectedIndex=10&bandwidth=high

Tudi sicer se mi zdi, da žirija v fotografijah preveč išče neko "dodano vrednost", nek "umetniški ekstra"; mal neostrine je kul, obvezno morajo bit fotke mal podosvetljene, tud mal Photoshopa ne škodi... pa je res v tem point REPORTAŽNE fotografije? Kaj ima umetnost veze z reportažo, čemu? Kje je predanost subjektu, kje je načelo nevtralnosti, kje objektivnosti, kje je pravilo podajanja informacije, kje je bistven del reportažne fotografije - podaj podobo, vsebina in sporočilo naj ostaneta stvar opazovalca?
Jaz sem letos "zadovoljen", če temu lahko tako rečem, s praktično vsemi fotografijami in tudi z njihovo vsebino, le z izborom in načinom nagrajevanja ne.
 0   

T @kookie 11. Feb 2008, 15:09

fotokaj, Bravo.
 0   

matej @shining 11. Feb 2008, 22:24

Nevem no, meni pa so slike všečne.

Vedno mi je bilo bolj pomembno kaj je na fotografiji, kot tehnična popolnost.
 0   

dobran laznik @marcelmai 12. Feb 2008, 06:23

itak da so fotke maksimalne. vsaj večina. Hec pri news fotkah je edino v tem da precej teh fotk sploh ni primernih za klasične medije, recimo časopise. Fotografi na terenu si po moje želijo posnet čisto kaj drugega. Na koncu so pa nagrajene take fotke ki nastanejo bolj po slučaju. Pa saj zato niso nič slabše.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati