0   

Andrej @fotokaj 2. Apr 2008, 19:51

Vedno se pa najde kakšno sranje; od prijatelja, ki jo povsem BP uporablja v svojem D200, sem si sposodil SanDiskovo Extreme III 16GB kartico.

Zdej je pa fora v tem, da je ta moj prijatelj tako trapast, da je dejansko šel probat Canonovega 5D, kao če dela boljše fotke od D200...(?)
Ko je probaval torej ta klošarski 5D in v njem formatiral to 16GB kartico, mu je 5D iz ene 16GB particije na kartici naredil dve po 8GB, ena od teh pa je "izginila" - 5D namreč ne zmore formatirat CF kartic, večjih od 8GB. Od uporabe v 5D naprej je tako kartica prepoznana kot 8GB disk, in to v D200, na dveh različnih računalnikih in še na enem prenosniku - na nobeni od teh naprav kartice ne morem sformatirat nazaj na 16GB!

How da fak dobim nazaj teh 16GB???
 0   

iztok @izo 2. Apr 2008, 20:23

imperij vrača udarec biggrin
sorry fotokaj, samo nisem se mogel zadržat. sicer pa mislim, da je neka finta v omejitvi na 4gb particij, če se prav spomnem (fat datotečni sistem ipd) in verjetno kako potem kamera to interpretira. najbrž is zraven kartice dobil kakšen rescue program ipd (ali pa poglej na njhihovo stran) in se bo dalo s tistim rešit zadevo. ziher je ena čist simpl zadeva..
 0   

Peter Atanackov @Geo 2. Apr 2008, 20:24

San Disk customer service, oni ti bodo najboljse znali pomagat.

Klošarski 5d Rofl thumbsup
 0   

Ban @Ban 2. Apr 2008, 20:34

Pa saj zdaj, ko je 5d sprobal, bo itak presedlal na canona, d200 pa je verjetno ravno našel kaki med smetmi za organske odpadke, tak da ni problema.
 0   

Andrej @fotokaj 2. Apr 2008, 20:45

Ban je napisal/a:
Pa saj zdaj, ko je 5d sprobal, bo itak presedlal na canona, d200 pa je verjetno ravno našel kaki med smetmi za organske odpadke, tak da ni problema.

Ja pa kaj še; zdaj je šele dobro videl, kaj se pravi Nikon! Če bi mene poslušal že od začetka, 5D sploh nikoli ne bi vzel v roke in bi tud men pršparal tole štalo s kartico! A veste kako jaz opišem 5D, ha, ha? Kot strah, za katerega pravijo da je znotraj votel, okrog ga pa nič ni. No, za 5D jaz pravim "znotraj en velik senzor, okrog ga pa nič ni".
cool

izo je napisal/a:
najbrž is zraven kartice dobil kakšen rescue program

Jap, dobil in tud ne gre - isto sranje; tud Rescue PRO vidi 8GB disk ...

izo je napisal/a:
ziher je ena čist simpl zadeva...

Za to sem pa že izgubil upanje.
 0   

iztok @izo 2. Apr 2008, 20:50

no, 5d je pač samo 30d z ff (ok pa tiste dodatne af točke okrog srednje). se pa pač pozna na slikah, enim pač to več pomeni, kot super duper ohišje, drugi spet ravno to rabijo. pustimo zdej to.
to, da se neda nazaj sformatirat, skoraj ne morem vrjet. a gre za microdrive al "navadno" cf na čip?
 0   

alteredego @alteredego 2. Apr 2008, 20:54

izo je napisal/a:
imperij vrača udarec biggrin
sorry fotokaj, samo nisem se mogel zadržat. sicer pa mislim, da je neka finta v omejitvi na 4gb particij, če se prav spomnem (fat datotečni sistem ipd) in verjetno kako potem kamera to interpretira. najbrž is zraven kartice dobil kakšen rescue program ipd (ali pa poglej na njhihovo stran) in se bo dalo s tistim rešit zadevo. ziher je ena čist simpl zadeva..


Nah, pri FAT32, ki ga 5D verjetno podpira, je velikost posamicne particije omejena na 2TB. Omejitev 4GB velja za datoteke na FAT32 particiji.

@fotokaj: Kartico v citalec > Control panel > Administrative Tools > Computer Management > Disk Management. Tukaj zbrisi particije (ce obstajajo) in formatiraj v FAT32, ali pa formatiraj z D200.
 0   

iztok @izo 2. Apr 2008, 20:57

no, sej sem vedel, da je kaj v tej smeri. najbrž bio res najbolš komplet sformatirat na pc-ju nazaj na 16gb, potem pa še enkrat fast format na d200 za ziher oz. da priredi svoje številčenje in folderje, tako kot treba.
 0   

Andrej @fotokaj 2. Apr 2008, 21:31

alteredego je napisal/a:
fotokaj: Kartico v citalec > Control panel > Administrative Tools > Computer Management > Disk Management. Tukaj zbrisi particije (ce obstajajo)

Glej, nisem glih nek comp-frik, tak da bi prosil še, da mi poveš kako se znebim dveh particij (ja, sta 2). Jaz do "Disk Management" še pridem, pol pa ne vem, kaj naj ...?

Izgleda pa takole: na "Active" particiji mam z desnim klikom na voljo sledeče opcije:
- Open
- Explore
- Change Drive Letter and Paths
- Format
- Properties
- Help

... na "Unallocated" particiji pa zgolj tole:
- Properties
- Help

?

alteredego je napisal/a:
in formatiraj v FAT32, ali pa formatiraj z D200.

Z D200 ne gre, v tem je point; formatirat sem probal z aparatom in na treh računalnikih, pa nič.
 0   

Jernej @Horse 3. Apr 2008, 00:25

Kaj pa, če jo neseš nazaj v trgovino in rečeš, da ti jo samo 8 GB prepozna: "Jz nimam pojma, nism nč tazga delou... Majkemi!"
 0   

alteredego @alteredego 3. Apr 2008, 00:34

Ja, kaze, da v 2000/XP ni mogoce kar s pomocjo disk managerja kreirati/brisati particije na zunanjih nosilcih. confused

Dve orodji sta ti na voljo: preprostejsi HP USB Disk Storage Format Tool in malce bolj zahteven, a hkrati bolj pregleden CompuApps SwissKnife. Izbira je tvoja, navodila za oba programa imas spodaj.

HP USB Disk Storage Format Tool:
1. Najprej odkopi zunanji USB disk, ce ga slucajno imas (da ne bi bolela glava biggrin),
2. iz drop-down menija "Device" izberi crko pogona citalca v katerem je kartica,
3. izberi FAT32,
4. klikni "Start" in potrdi z "Yes".

CompuApps SwissKnife:
1. Beri 1. tocko zgoraj,
2. izberi "USB Host Adapter 1" (prepricaj se, da je res izbran medij, ki ga zelis formatirati),
3. v okencu "Current partition(s) details" izberi "Primary" in pritisni tipko delete na tipkovnici (hm, gumb Delete v programu ni aktiven), klikni "Yes" v pogovornem oknu, ki se pojavi (tukaj se je ob mojem veckratnem testiranju program vztrajno sesuval; le brez panike in ponovno zazeni program),
4. okence "Current partition(s) details" bi sedaj moralo vsebovati le en vnos, in sicer "Free Space". Klikni gumb "Format" in izberi "Full". Pred tem lahko se pobrises volume label SWISNIFE1, ki bi ga program rad vsilil.
 0   

Andrej @fotokaj 3. Apr 2008, 09:30

Zakon, hvala! Tale HP-jev programčič je fino rešil zadevo.
 0   

Samo Rovan @le-samo 4. Apr 2008, 09:12

Fotokaj, hvala ker si mi rešil kartico!
Madona ja, tale rdeče-rumena hladna vojna kot kaže nima ne konca ne kraja. smile
5D proti D200 je pa takole:
- 5D boljši fajn,
- D200 boljši aparat,
Izid: 1:1
Pole se pa znajdi. smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati