0   

Jernej Lasič @Sviri 6. Jun 2008, 17:21

Pozdravljeni!

Delam prostorske slike in mi nikakor ne rata lepo zlepit 6 posnetkov zajetih s fisheye objektivom. Probal sem veliko programov (da ne omenjam kakšni zapleti so tukaj...), pa mi še ni ratalo. Na določenih mestih se objekti ne stikajo.

Primer:Je to mogoče posledica tega, da ne delaam s panoramsko glavo... ali pa jaz pri lepljenju kaj narobe delam. Tolej je zlepljeno v Hugin-u, kontrolne točke pa so postavljene na roko. Kljub temu je nastala prava packarija.

Imate kakšne nasvet, dober program? Karkoli..
Hvala.

Sviri.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Uroš @Gauner 6. Jun 2008, 17:36

Se mi zdi, da panorama ne gre z fisheyem. Probej z navadnim objektivom, pa tolk več slik nared.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 6. Jun 2008, 17:46

Seveda da se da, ravno to je namen, da ni treba delati toliko slik. Nameravam namreč narediti prostorske slike posameznih prostorov ene stavbe. in se že pri enem prostoru pozna... 6 vertikalnih slik da dobiš 360stopinj plus strop in tla, se pravi 8. Če bi pa delal z navadnim širokokotnim objektivom, tam okoli 18mm bi pa rabi vsaj še enkrat toliko slik, če ne še več. in potem to skupaj limat je še večja muka kot teh 8.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

iztok @izo 6. Jun 2008, 18:00

če si omenil hugin, najbrž pounaš to:
http://www.ptgui.com/
baje je to najboljši software za te zadeve

drgač pa je osnova za dober stiching pano glava zu možnostjo štimanja "nodal" točke, se pravi optičnega težišča objektiva al kako bi to prevedel.
se pravi, obvezno boš rabil takšno glavo, če nimaš glih dveh levih rok, se da tudi doma nardit, ni pa seveda tako precizno.
tako zgleda, recimo:
http://www.tawbaware.com/nodalninja_review.htm
 0   

Bostjan @Archie 6. Jun 2008, 18:00

Očitno ne rotiraš okoli optične osi objektiva in potem pride do pojava paralakse in so težave.

It's not difficult to see that parallax is a problem when stitching photographs: a stitcher can either align the objects in the foreground or the objects in the background, but not both at the same time. Even worse: the optimizer will get severely confused, unable to determine the camera and lens properties, causing misalignments in other areas of the panorama as well. Unlike other artefacts like barrel distortion, correcting for parallax errors is impossible; the best one can do is attempting to mask the misalignments by retouching the stitched panorama afterwards.

Sicer pa poskusi s programom PTGui.
 0   

Bostjan @Archie 6. Jun 2008, 18:03

Matr sva z izotom usklajena na 15s... smile
 0   

Saša Manojlovič @DrJotz 6. Jun 2008, 19:42

jaz uporabljam Panoram Factory, sprobal sem tudi PTAssembler in po mojih izkušnjah tvoji problemi niso posledica neuporabe panoramske glave.

sicer ne poznam Hugina, ampak z vsemi temi programi se da tudi iz roke narest cisto zadovoljivo panoramo, s panoramsko glavo pa se toliko boljso.

tule izgleda kot da so slike med sabo preprosto zlepljene, brez transformacije. vsako sliko mora program namrec distortat, da se lepo zlije s sosednjo. morda moraš kaj obkljukat v programu, nastavit lens parameters itd..
 0   

Heki @Heki 15. Jun 2008, 09:38

Kot so ti že zgoraj povedali ... nujno rabiš panohead, če hočeš, da ti slike lepo pašejo skupaj, ker samo na ta način boš našel nodal point, kateri je pa bistvenega pomena, da ti bodo slike lepo pasale skupaj! ...

potem pa sledi samo tem navodilom:
http://www.dffe.at/pano360/360_3e.html

(glej samo nastavitve za določitev vertikale in potem optimiranje slik in ne koliko slik on uporabi za sestavo panorame ...)

jaz sem isto uporabil 6 slik (tla in nebo sem naredil potem ročno ...). Upam tudi, da tudi uporabljaš auto creat control points. jaz sem nastavil, da jih naj najde 30 med slikama ...
|This is me|
 0   

Jernej Lasič @Sviri 15. Jun 2008, 12:47

hvala, bom probal nasvete. trenutno je panohead v izdelavi in bi moral kar dobro izpasti. bo izdelan v delavnici na pravih mašinah grin ko zadevo sprobam se javim s sliko panoheada in panorame.

poročam, se slišimo. še enkrat hvala.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Heki @Heki 15. Jun 2008, 15:03

ko boš imel glavo moreš še določit nodal point ...
http://www.edb.utexas.edu/teachnet/QTVR/NodalPoint.htm
|This is me|
 0   

Jernej Lasič @Sviri 19. Jun 2008, 14:37

Pozdravljeni,

se oglašam, ker je panoramska glava končana in ker mi je tudi po vaši zaslugi ratalo zrihtati problem! Hvala še enkrat.
Dodajam 3 slike:

Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

iztok @izo 19. Jun 2008, 15:13

tole si pa dobro naredil oz. pač tisti, ki je delal. imam že nekaj cajta v planu to naredit, pa nikdar ne pride na vrsto, bom pa najbrž kolegu dal delat, ki ima cnc pa material ipd.
 0   

iztok @izo 19. Jun 2008, 15:13

aja, kakšen objektiv si nucal, a kakšen peleng?
 0   

Saša Manojlovič @DrJotz 19. Jun 2008, 15:20

bravo, odlična panoramska glava! Sprejemaš naročila? grin

pa mimogrede me zanima ali si vijak z navojem za stojalom sam izstružil ali se ga kje dobi? iščem po vsem možnih bauhausih in mercurjih pa nikjer nimajo...

morda kdo ve kje se dobi tak vijak?
 0   

Jernej Lasič @Sviri 19. Jun 2008, 15:40

DrJotz, izo,

nisem sam izdelal glave, jo je od punce oče. ima namreč delavnico za take stvari. lahko ga vprašam koliko bi prišla izdelava, pa vama sporočim... če vaju zanima seveda.

moram pa namontirati gor še libele in mogoče sčasoma še kakšen popravek. je pa zadeva trdna in deluje kot mora.

slikano je bilo s tokino 107ATX, mogoče bi bilo treba po meri narediti za druge objektive, predvsem za fisheye, saj se lahko zgodi, da pri zajemanju slik pride v kader prečna lajšta.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Saša Manojlovič @DrJotz 19. Jun 2008, 16:42

hvala, saj ponudba je bila bolj za šalo:) pod 200€ bi me bilo sram ponudit, ker vidim da je zadeva profi in je vloženega kar nekaj časa, pa bom raje poskusil tudi kaj sam spacat.

zanimalo me je samo za tisti vijak, ker zmeraj prav pride - zelo preprosto bi si npr naredil monopod itd..
 0   

Aleš @lial 19. Jun 2008, 16:45

Pred leti sem se čisto resno lotil izdelave panoramske glave z nosilcem in možnostmi natančnih stopinjskih obratov za 10, 15, 20 in 30 stopinj in jo tudi nekajkrat uporabil:
nato sem srečal po mojem mnenju najboljšega panoramskega fotografa (Boštjan Burger - www.burger.si), ki mi je nalil čistega vina: "nobenih glav, nobenih nodalnih točk, kakšna paralaksa neki! Važen je trening, nekaj poskusov in primeren program, vse ostalo je samo balast" Tako nekako ga je bilo slišati. Najprej sem mislil, da se šali, potem pa je pokazal nekaj primerov prostorskih panoram narejenih na način, da dvigne aparat nad glavo in se zavrti okrog svoje osi:
http://www.panoramas.dk/2008/flash/Quadrille-Dance.html
Tole je recimo na letošnji četvorki in ker so v ospredju slučajno prav moji dijaki, sem dobil še eno potrditev te njegove tehnike.

Torej: kilometrina, kilometrina...

LP
 0   

Aleš @lial 19. Jun 2008, 16:54

DrJotz je napisal/a:
hvala, saj ponudba je bila bolj za šalo:) zanimalo me je samo za tisti vijak, ker zmeraj prav pride - zelo preprosto bi si npr naredil monopod itd..


Še najbliže je colski 1/4", čeprav nima popolnoma enakega navoja, vendar po mojih iskušnjah privijanja v kar precejšnje število različnih aparatov ni problema.
Take vijake imajo ameriški motorji kosilnc Brigss&Straton, pa bi kakšen mehanik to skoraj moral imeti.
 0   

Saša Manojlovič @DrJotz 19. Jun 2008, 17:05

hvala..

Burgerju pa vsa čast za tisto panoramo, ne gre mi v glavo kako mu je to uspelo.

Pokrajinske panorame res lahko brez problema delaš iz roke. Nodalno točko pa je fajn upoštevat če imaš predmete tako v prvem planu kot v ozadju, ker se zna že pokazat paralaksa. Najhujši pa so premikajoči subjekti. Ravno zato mi ni jasno, kako je uspel ujeti vse plesalce brez ghostinga..respect!
 0   

iztok @izo 19. Jun 2008, 17:43

no, pri teh azdevaj je potrebno ogromno prakse, pa tudi dobro poznavanje programa in obdelave. če nočeš ghosting, je potrebno obdelat fotko (fotke) z prekrivanjem in ogromno layerji ipd.
če pa gre ta tehnično panoramo ali vr (recimo notrnaji prostori, notranjost avtomobilov ipd) pa brez pano galve ipd ne gre, kot je že bilo omenjeno zradi bližnjih predmetov itd. no, vsaj če hočeš nardit, tako kot treba.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati