Pozdravljen!
No jaz se ne bi tako enostavno osredotočil na Canonove fotoaparate, kot Nikio, ker kolikor lahko vidim iščeš nadomestek SLR fotoaparata, ne pa kompaktneža, kot je omenil.
Osnovna prednost je seveda to, da imaš vse v enem in tudi pri t.i. nadomestkih SLRjev so v zadnjih nekaj letih nastale prave prodajne uspešnice ravno zato, ker ponujajo vse, kar "amater" potrebuje, v zadnjem času, pa se prav uspešno pribljižujejo tudi profesionalcem.
No kaj se tiče samih izkušenj uporabnikov, je to pri FZ28 nemogoče, ker je fotoaparat bil le predstavljen v prodaji pa ga na EU tržišču trenutno še ni.... no vsaj do nslednjega ponedeljka, ko ga bo možno v večjih prestolnicah najti pri dobrih prodajalcih.
Ostaladva si pa je možno pogledati tudi v nekaj zanimivih preiskusih... kar pomeni, da jih lahko hitro uvrstiš po kakovosti. Tako, je moč najti pri testni hiši
www.chip.de SP-570 na 6 mestu in P80 pa na 21. Meni to pove, da je P80 izpadel iz igre, še posebaj, če si pogledam, da je FZ18, ki je predhodnik FZ28 na 4 mestu. (Pa ne težit glede pristranskosti in podobno, ker če želite lahko naštejem vsaj 5 renomiranih testnih laboratorijev, ki imajo primerljive razultate.)
No pa se osredotočimo na ostala dva.
Predpostavlja se tudi, da je tipalo v obeh primerih isto, na kar kažejo v zadnjem času povezovanja obeh podjetij na področju fotografije....
Pri dpreview, ki si ga omenil imaš možnost side-by-side primerjave, kar ti bo sigurno pomagala (
http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp )
No in tukaj so različne nekatere malenkosti:
570 ima večji zoom, FZ28 ima večji čas zaslonke, FZ28 ima boljšo bliskavico, pri 570 pa lahko dodaš externo bliskavico, itd.
Največja razlika in zame odločilna pa je snemanje video posnetkov. Sam imam doma Sonyjevo kamero, ki se lahko ponaša (za pred 10 leti kupjeno stvarco) z 800.000 pikami in ima soliden 20x optični zoom. No F28 ima 18x optični zoom in ločljivost 921.600 pik, kar to presega. To zame pomeni, da imam v tem fotoaparatu tudi digitalno kamero, ki sploh ni slaba (do sedaj je meni obstoječa ponujala vedno super slike).
In to je tudi odločilna prednost. Po mojem je edina izbira, ki jo imaš FZ28, če si dodatno privoščiš še 16GB kartico, ki jo je moč kupiti že za pod 80€ in nekaj dodatnih filtrov in torbico boš prišel pod 500€ in imel mega mašinco, ki si jo sam kupim prvi dan, ko bo na polici.
Javi mi, kako si se odločil in kako boš zadovoljen.
LP
Proten