prah, in to ga imaš kr precej. opazi pa se to pri biolj zaprtih blendah, kakor recimo v tvojem primeru, kjer si fotkal pr f/16. če veliko slikaš pri takih nastavitvah (recimo pokrajina ipd), potem obvezno rabiš (oz tvoj fotič )eno pucanje senzorja.
najlažje z pihalko, ampak namensko za ta zadeve (aka air rocket ipd), da ne boš kondenza šprical po senzorju.
če pa so smeti sprijtet na senzor, potem pa bo treba mokro spoucat, recimo kakšen senzor swab ipd.
še pred obojim pa sprobaj funkcijo čiščenja prahu, če ga premore kamera. sicer ponavadi kaj dosti ne pomaga (baje to šiščenje zares deluje le pri oly kamerah), probat pa ni greh..
D40x nima čiščenja prahu ... edini način je pihanje, sesanje in mokro-suho.
Glede na količino mislim da pihanje ni glih najbolša rešitev ker boš dobil taisti prah čez nekaj časa nazaj na senzor.
Jest raje posesam ( pa ne z domačim sesalcem ) uporabljam green clean vakumski sesalec potem pa še mokro/suho čiščenje.
Če pa je senzor zares svinjski ( ponavadi po dopustu ) pa dam rajš na servis
Na Dolenjski cesti ti ga spucajo za 20€ - preverjeno mojster se potrudi 100%.
Jaz sem zdej prvic po enem letu spucal senzor, pa fotoaparat kar velik uporabljam in tudi kar velik menjujem objektive in sem vse spravu dol s puhalko .
Če pa je senzor zares svinjski ( ponavadi po dopustu ) pa dam rajš na servis
Na Dolenjski cesti ti ga spucajo za 20€ - preverjeno mojster se potrudi 100%.
Lahko poveš kje in kdo na Dolenjski cesti to dela? Lahko tudi na ZS.
Hvala vnaprej!