0   

dusan @galop 20. Dec 2008, 15:44

Lep pozdrav imam objektiv sigma 16-35 ex dg in opazil sem da se je v notranjosti
zlomil ploščati kabel.zaslonka ne dela in tudi slika je čudno zamegljena čeprav mi objektiv ostri.Zanima me kje je dober in ugoden servis za objektive oz kdo bi mi odpravil težavo.Za odgovore se vam lepo zahvaljujem.
 0   

iztok @izo 20. Dec 2008, 16:00

očitno so ti polomljeni kabli klasika pri sigmah. ne vem, zakaj ne spremenijo dizaj pri teh detajlih, ker je res slabo rešeno to. mogoče je pri novejših modelih to bolje izvedeno, ne vem..
v glavnem, obrni se na sigma-si, mislim, da so zelo fajn glede servisov ipd (kar na žalost ni ravno pogosto pri nas), vsaj jst sem dobil tak občutek.
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 20. Dec 2008, 16:06

Jaz sem mel Sigmo pr Beseničarju in so jo poštimali (ne ni bla v garanciji sad ) Da je zamegljena je mogoče kriv kolešček za dioptrijo?
 0   

Aleš @lial 20. Dec 2008, 16:21

Tole s polomljenim kablom mi ni čisto jasno.
Ne vem namreč, kaj ga lahko zlomi?
Kabel je pri vseh premikih objektiva pri miru, spodaj zalotan na drsne kontakte, zgoraj na ploščico s čepki. Vsaj tako je pri Sigmah, ki jih imam jaz, razstavljal in sestavljal pa sem jih že kar nekaj...

Kje je torej možnost loma?
 0   

iztok @izo 20. Dec 2008, 16:32

odvisno od modela očitno. galop je najbrž mislil na sigmo 17-35, ki im verjetno podobno rešeno tako kot pri sigmi 15-30, ki jo imam sam doma. in dejansko se kabel na določenem delu (posebej tam, kjer je prispajkan, tudi bedasta rešitev, če še niso slišali za kontakte) non stop malce zvija pri zumiranju in fokusiranju oz neka plastika zraven drgne al kako že (sem malo pozabil, ko sem odpiral), tako da ščasoma se zadeva natrga in se zgubi kontakt.
in kolkr sem iskal po netu, imajo te sigme dosti problemov stem (blenda ne dela več), kar je po mojem ziher posledica tega potrganega kabla.
 0   

Aleš @lial 20. Dec 2008, 16:52

Aha. Možno, da gre za nerodno izvedbo.

Pa se ta kabel, ko pogledaš objektiv, tudi vidi?
Namreč pri vseh, ki jih imam sedajle pred seboj (18-200, 28-70/2.8, 28-200, 70-200/2.8, 170-500 in 50-500) jaz tega kabla ne morem videti.
Morda je pri Nikon mountu drugače, ker Canon in Pentax imata enako konstrukcijo, kakor je za Minolte?

Sicer pa, da ne bomo preveč OFF - servis v Trzinu, Infocona je seveda OK, dobri so tudi v Fotomehaniki, zgoraj piše, da je tudi beseničar OK, torej ni panike.
 0   

iztok @izo 20. Dec 2008, 16:55

no, to je še pogled na te nesrečne kable

če pa kdo kaj ve več o tem, pa bom veselo vsakega predloga, itak gre zadeva na servis ob prvi priliki..
pri tej novejših zadevah z elektroniko nimaš kaj dosti sam šlatat, razen, če gre res za kaj mehanskega ipd kar lahko sam poštimaš..
 0   

Aleš @lial 20. Dec 2008, 16:58

In kje se zadeva premika?
Tole me res zanima, ker sem bil vse do sedaj 100%, da so kabli ves čas pri miru, ampak kakor sem napisal, lahko da se motim.

LP
 0   

iztok @izo 20. Dec 2008, 17:04

ma, to sem enkrat odprl, da bi vidu, če je kaj manjšega (kakšen polomljen šraufek ipd) in če bi lahko poštimal, vendar je to beyond me, kakor se reče. sem pa potem pogrnutal pri razstavljanju in setavljanju,da je en kabel že bil nalomljen in ziher vsaj en kontakt stragna, na konc pa se je komplet stran odstrgal se mi zdi, tako da bo treba vse nazaj prispajkat ipd. vendar to bom drugemu prepustil, nimam prav opreme ipd..
vem, da se nekako kabel premika med zumiranjme, ker imaš na eni strani (bolje rečeno platoju) eno fiksiranje in na drugi pa drugi, vmes se pa te dva ravnine prekrivajo oz različno rotirajo po isti osi če se prav spomnem. in potem ta torzija na kabel začne natrgovat kabel oz fiksiranje. vsaj tako iz spomina, bi pa moral spet razstavit vse, popogledat točno, kar pa vrjetno ne grem več delat..
 0   

Aleš @lial 20. Dec 2008, 17:24

Brez zamere, izo, vendar se ne sme premikati - nič.
Obe vezji sta priviti na osnovo ohišja, ki je v enem kosu. Bolj točno - zgornji del je privit na sekundarnem obroču, ta pa na ohišje.

Bistvo je verjetno drugje - in tukaj se pričnejo problemi: vijaki med sekundarnim obročem (to je ta, na katerega je privit bajonet) in med ohišjem se včasih razmajejo. Po besedah človeka, ki je živel od popravil objektivov in imel med ostalim tudi opravljen seminar za Sigmo, je bila največja količina pritožb prav čez neenakomerno privite vijake pri teh objektivih. Nekaterih se ne da odviti, drugi se odvijejo sami od sebe.

In nato se prične: rahla zračnost, ki ji uporabnik niti ne posveča dovolj pozornosti, lahko morda res povzroči lomljenje tega kabla.

Pri vsej stvari pa je res, da brez pravega orodja, (kjer kitajski kompleti odpadejo), velike mere potrpežljivosti in po možnosti še s sestavnico za določen tip objektiva nima smisla eksperimentirat.
Kakor radi napišejo ameri - don't try this at home grin grin

LP
 0   

iztok @izo 20. Dec 2008, 17:43

no, nekaj objektivov sem že dal čez in orodje ni ravno kitajsko, hehe. lahko pa povem, da je problem v kablu, ker ima namesto priklopa fiksno prilotane kontakte, kar že pri razstavljanju pripelje do natrganega ali počenega kabla, če ne drugega. to ima recimo vsak canon objektiv dosti boljše rešeno, pa psloh tisti ploščati kabli iz takšnega materiala so nasploh no-no za take aplikacije, če mene vprašaš.
ta model sigme ima veliko popravil ravno zaradi blende, ki neha delat, ne govorim čist na pamet, se kr najde po netu ljudi, ki omenjajo to. in še enkrat, sem skoraj ziher, da je največkrat krivec pretrgan kabel, ki pošilja signal ou napetost blendi, nič drugega. vseeno pa vprašaj kolege pri sigmi, bi rad slišat uradni odgovor..
zdej ne vem, kje točno se drgan ali zakaj, ampak na koncu imaš pokvarjen objektiv, drugo najbrž uporabnika ne zanima, razen popravila seveda.
 0   

Aleš @lial 20. Dec 2008, 17:59

Evo, sem kar takoj poklical Jureta in to je uradni odgovor:
Prav imava oba, le da jaz poznam Sigme za Minolta-mount, ti pa verjetno za Canon-a.
In pri Sigmi za Canon se dejansko ta kabel, ki skrbi za zaslonko premika.In strga, kar povzroči nedelovanje zaslonke.
Pri Minolta/Sony objektivih pa se zaslonka premika mehansko, preko bodija, zato nisem pri mojih objektivih nikoli videl nič gibljivega.

Problem pa je pri novih modelih, po besedah JJ-ja že rešen, za stare pa ima prav ta trenutek nekaj kosov tega vezja naročenih.

Se opravičujem za zmedo - moja krivda, se bom poskušal poboljšati sad sad

LP
 0   

iztok @izo 20. Dec 2008, 18:31

super, hvala thumbsup
sej nasploh so zelo fajn ti fantje za sigme, sem že nekaj spraševal in je povedal da se da porihtat, tako da..
nič se ni treba opravičevat, pač nisi imel konkretne izkušnje z tem modelom (za canon), to je vse. no, zdej vsaj vemo (tudi uradno) kaj je lahko narobe in prav je tako.
 0   

dusan @galop 20. Dec 2008, 21:22

kolk pa košta to?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati