0   

Gaber @Bagi 17. Feb 2009, 19:06

Zivijo,

vedno bilj me vleče k fotografiranju narave in panorami, ter da bi iz tega delal kasne večje printe ala A3 in podobne povečave. Sedaj me pa zanima kaj bi blo to sploh mozno z D80 in pa kasnim dobrim objektivom ali je bolje za to klasika DIA in pa kašn 18mm objektiv, ki ga imam trenutno doma!
Torej premisljujem, da če že imam doma MD objektive zakaj nebi kupil klasiko in na njej delal slike! Se to sploh se splača? V mislih imam Minolto X-700 ali pogojno kako XD-7, ali kdo predlaga kaj drugega!

Vsi nasveti seveda močno dobrodošli yes


LP
 0   

iztok @izo 17. Feb 2009, 19:22

za večje printe (recimo a3 in več, sploh panorame, kjer so detajli važni), bo treba panorame sestavljat iz več posnetkov, da daobiš dovolj resolucije.
to lahko nardiš z navadnim 50mm objektivom, prograom za "štukanje" in pa en boljši stativ z panoramsko glavo.
 0   

Gaber @Bagi 17. Feb 2009, 21:26

torej če prav razumem je bolje nabavit spodobno stojalo im pa recimo fiksni objektiv pa na delo z digitalcem?
kasno stojalo pa priporočate=
 0   

Jernej @Horse 17. Feb 2009, 21:33

300 DPI (oz. mogoče bolj rečeno 300 PPI) je načeloma standard za "revijalni" tisk, kar pomeni, da 300 pixlov zadostuje za en palec dolžine/širine; slika 300x300 pixlov je velika 1 kvadratni pacel oz. 2,54 x 2,54 centimetra.

Sam se z DPI-ji in PPI-ji tudi profesionalno ukvarjam (nisem profesionalec, ampak kljub vsemu je to moja služba smile ) in lahko rečem, da včasih ne gre drugače, kot da sliko izdelamo z resolucijo npr. 80 DPI oz. PPI in so stranke povsem zadovoljne. Nedolgo tega sem naredil panoramo v dimenziji 240 cm x 40 cm, izvorna datoteka pa je bila velika 11000 x 2000 pixlov, narejena z Olypusom E-420.

Če povzamem, tudi s svojim D80 bi lahko naredil panoramski posnetek (sestavljen iz večih posnetkov) zadovoljive kvalitete; je pa res, da je precej odvisno od tvojih toleranc...
 0   

Gaber @Bagi 17. Feb 2009, 21:37

aha se pravi treba je imet dobr objektiv in stojalo ter potrpežljivost pa se vse naredi.
Vseeno me zanima tudi kako ja s klasiko? Koliko so velike povešave in podobno.
 0   

iztok @izo 17. Feb 2009, 21:47

horse, fine print in panorame so čisto druga stvar, tukajponavadi ne gledaš zadeva ravno 5m stran ipd. vem,da se lahko tudi iz 2mpix da nardit jumbo plakat, ampak pri takšni zvrsti ofotgrafije so malce drugačne zahteve, ponavadi. sploh pri digitalu, ki se (po mojih izkušnjah) precej drugače obnaša kot povečava iz filme (pa čeprav skenirana). vem,da je bil že a4 problem pri fotki iz 300d-ja (6mpix al kolk ma že), pa ne zdej računsko gledam, ampak čist tako na uč, je blo že opazit zadeve. sicer pa spet: največ odvisno od motiva. recimo kakšen portret, kjer je več ali manj sam blur v ozadju in nima nekih detajlov (recimo), je dosti lažje povečat kto panoramo, kjer je veliko detajlov in se bo videlo, da gre za interpelacijo pxlov ipd.
za manj zathtevnega (teh je itak večina) ni sicer tolk pomembno, bo tudi tako povečana fotka čist ok, vendar, ko se malce bolj v to vpikneš, pa hitro nisi zadovoljen, ko vidiš, da se da precej bolje.
seveda pa ni vse v pixlih, še evedno bo naredila bolj vtis super fotke iz 3mpix, kot povprečna ali slaba fotka it 30 mpix ipd. pa smo spet tam, pri začetkih..
 0   

Jernej @Horse 17. Feb 2009, 22:03

@ izo

Mogoče sem se nerodno izrazil - printamo 720 DPI, resolucija fileja pa je šla tudi pod 80 PPI, ampak to načeloma tu niti ne igra vloge.

12MP narejenih s 5D gre na A3 oz. spread A4 v reviji in zadeva presenetljivo dobro izpade. Res, da ne gre ravno za panoramo, a kljub temu ima izdelek par detajlov, ki jih ne bi pričakoval. Obenem je pa tudi res, da bil objektiv "taprav".

No, pa da ne bom spet preveč zašel: Popolnoma se strinjam, da je za dobro panoramo potrebna odlična oprema (zgolj dobra ni dovolj). Glede na to, da Bagi sprašuje(š) o primernosti opreme, bi ti predlagal, da najprej poizkusiš napravit kaj s opremo, ki jo imaš na voljo. Lahko, da boš dosegel svoja pričakovanja. Vsekakor pa velja poslušati nasvet, da sliko sestaviš z večih slik; kot si že ugotovil, bi bil 50mm fiksni objektiv prava izbira.
 0   

Gaber @Bagi 17. Feb 2009, 22:16

no nekako tako sem mislil ja. ob nasledjem lepem vremenu vn pa slikat laugh

objektiv imam pa tudi ta pravi! Sej ponavadi me najbolj jezi ravno to ko objektiv ni dovolj sirok za vse kar bi hotel spraviti vanj potem pa gledam po netu razne širokokotne in podobno. Bom poskusil s 50 fiksnim pa bomo videli kako bo!
Kaj pa stojalo to je verjetno kar pomembna zadeva v takelih situacijah ane? je treba na kaj posebno pazit?


Lp
 0   

Jernej @Horse 18. Feb 2009, 01:36

Pri panoramah bi ti svetoval, da ne slikaš povsem avtomatsko, ker se ti zna zgoditi, da bo prišlo do preveč različnih si slik in boš tako precej težko zmontiral slike. Sam sem imel ponavadi fiksirano zaslonko.
 0   

iztok @izo 18. Feb 2009, 01:58

ja, za sestavljanko je treba vse dat na manual (vključno z af-jem) in zaklenit. prej pa seveda izmerit neko povprečje za svetlobo, da ne bo prevelikih odstopanj.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati