0   

Goran @tassek 12. Mar 2009, 15:30

Veliko slikam pse (hrte) v gibanju. Pogosto se mi zgodi tole, kar je vidno na spodnji fotografiji... skratka; levi pes neoster, kljub temu da sta oba v isti "ravnini".
Sicer sem ostril na desnega, a vseeno....Zgodi se mi tudi, da je npr. prsa so ostra, glava pa neostra...


Kaj delam narobe oz. ali imam kaj napačno nastavljeno?
Bi moral uporabiti "Dinamic area" ali celo "Auto area"?
Še podatki: Nikon D80, 18-200 VR, AF-C, AF-AREA MODE: Single area

Hvala za vsak uporaben nasvet!
 0   

Jernej Lasič @Sviri 12. Mar 2009, 15:49

prvi prvi sliki psa nista v isti ravnini. torej če si ostril na desnega in je oster, ne moreš pričakovati da bo tudi levi, saj je pred njim.

pri drugi je pa pač falilo fokus, oziroma si ti narobe fokusiral. jaz ko slikam pse v gibanju nastavim na ai servo focus, centralno točko in continuous shooting mode... da naredi 6 posnetkov v sekundi. potem pa skos fokusiram na glavo in držim sprožilec... večinoma ratajo, seveda pa je vmes tudi kakšna podobna tvoji drugi, kjer je sfaljen fokus (sploh če pes teče direktno v kamero). Je pa tudi odvisno od objektiva in aparata, kako hitro in natančno ostrita.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

iztok @izo 12. Mar 2009, 16:12

1.kot povedano, na prvi fotki psa nimata glav v isti ravnini.
2. tudi če bi bila, bi verjetno fokus "skočil" na tistega ani na tisto stvar, ki za af točko proedstavlja boljši kontrst oz lažje zazna vse skupaj.
3. hitro premikanje objekta proti kameri je najtežji mogoči pogoj za af, poleg tega so hrti (sej gre nek vret hrtov, right, ne poznam psov preveč) precej orenk hitro, tako da takšen objekta lahko spremlja kolk tolk uspešno le kamera z pro af sistemom (seveda s kombinacijo pro objektiva)
 0   

Jernej Lasič @Sviri 12. Mar 2009, 16:18

evo ena moja od včeraj, ko sem imel skoraj identično situacijo. aparat pa canon 40d + 70-200 f4, zaslonka je bila na 4.

pes na sliki je hiter ko hudič, pa sem bil presenečen nad količino ostrih fotk!

Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

iztok @izo 12. Mar 2009, 16:25

napram 80d in predvsem uproabjjemu objektivu, je 40d in 70-200/4 rang višje glede af-je. nasploh je af pri 40/50d (predvsem ob uporabi sredinske točke) po besedah uporabnikov po odizvnosti precej približan 1 seriji. in to govorijo tisti, ki lastijo oboje. bi pa verjetno tist hrt zgoraj "stegnil" tega tvojega kosmatinca (verjetno kakšen terier, čeprav zgleda precej zmiksan), če bi šla "dregat", hehe.
pa tudi kr orenk svetlobo si imel, imam občutek, tudi zelo zelo pomemben fakotr, slike zgoraj se mi zdijo narejjeno v difuzni svetlobi, torej oblačnem vremenu (ali pa je drugačen wb).
 0   

Bostjan @Archie 12. Mar 2009, 16:35

Kaki zmiksan .. a ne vidiš maske.. po moje je dr. Lecter laugh
 0   

Goran @tassek 12. Mar 2009, 16:59

izo je napisal/a:
bi pa verjetno tist hrt zgoraj "stegnil" tega tvojega kosmatinca (verjetno kakšen terier, čeprav zgleda precej zmiksan), če bi šla "dregat", hehe.
.


Sicer OT; lahko mirne duše brišeš "verjetno". Bolj pravilno bi bilo 100%.

Fantje;
Pojasnili ste mi veliko; še eno vprašanje:
Je bolj uporabiti pri AF "Single area" ali "dynamic area"?
 0   

Luka @lukas123 12. Mar 2009, 19:21

AF dynamic area, ker single area ti sfokusira in fokus zaklene in če isti moment ne pritisneš na sprožilec je že iz fokusa, sploh če imaš velik mm, odprto zaslonko al pa če si precej blizu, za na fejst daleč bi tud z single area šlo.
 0   

dobran laznik @marcelmai 12. Mar 2009, 22:57

mislim da na nikonih obstaja funkcija Closest subject za AF, vsaj moj d50 še ima to, za novejše modele ne vem. Pri takih primerih je bolj uporabno ker po nepotrebnem ne vleče na ozadje če je le ena od točk na psu.

Je pa skoraj znanstvena fantastika ulovit tako fotko. Ni vsak pes hrt in težko si je predstavljat to hitrost. Sam ogromno poskušam fotkat svoja psa v teku (imam tudi to srečo, da sta hrta, eden je dobesedno kopija tega desnega Whipeta, drugi galgo pa malo bolj rjava verzija levega) in je % uspelih fotk v fokusu zelo mali. Da se, občasno rata, ampak nerealno je pričakovat da bo vsaka fotka uspela.

Poskuši bit čim dlje in delat na 200mm, ker ko so enkrat bližje ga ni AF ki bi sledil. Pa obvezno z rafalolom. Po nekaj poskusih se že izlušči kakšna dobra.
 0   

Žiga @zcetrt 13. Mar 2009, 00:32

Ti rabiš objektiv s front focusom biggrin

Če imaš res dobro svetlobo in v redu visok ISO, lahko poskusiš tudi malo zapret zaslonko... Čeprav vem, da je cilj čim krajši čas.
 0   

tmt @tmt 13. Mar 2009, 08:25

Ostrina že, mene pa nekaj drugega boleče zmoti na teh treh slikah zgoraj. Psi namreč ne izgledajo kot v gibanju, ampak kot "pohabljeni" stoječi psi. A res mora biti osvetlitveni čas tako kratek, da popolnoma zamrzne še tako hiter premik noge psa? V kolikor bi bil čas malenkost daljši, bi se tudi zaslonka malo bolj zaprla, pa bi na zgornjih dveh bile tudi glave ostre, pa še videlo bi se, da se pes zares giblje.
 0   

Branko Dolinar @grizliboy 13. Mar 2009, 11:39

Probaj slikati s 1/800 in čim bolj zaprta zaslonka (kolikor ti bo aparat dopuščal), če pa tudi to ne pomaga pa slikaj pri različnih oddaljenostih (bolj oddaljen več globinske ostrine bo).
 0   

Jernej Lasič @Sviri 13. Mar 2009, 11:57

tassek je napisal/a:
izo je napisal/a:
bi pa verjetno tist hrt zgoraj "stegnil" tega tvojega kosmatinca (verjetno kakšen terier, čeprav zgleda precej zmiksan), če bi šla "dregat", hehe.
.


Sicer OT; lahko mirne duše brišeš "verjetno". Bolj pravilno bi bilo 100%.ja seveda, da ga razni whippeti stegnejo... saj nisem napisal, da je najhitrejši. napisal sem, da je hiter "ko hudič".

moj oči je pa močnejši od tvojga bigrazz

je pa mešanec. velika verjetnost je, da ima v sebi precej hrta. sicer pa je to offtopic
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

dobran laznik @marcelmai 13. Mar 2009, 13:01

To, v kako pokvekani pozi so psi je problem. Te poze med njihovim dvojnim galopom so očem skrite in v večini primerov posnetek razkrije bedaso pozo, ki deluje nenaravno. Najslabše je takrat ko letilo na pol hotrosti. Zato pa veliko poskusov in rafal. Poskusi tako, da bo hrt res že od daleč letel direktno proti tebi in imaš lahko dolg rafal, pa v polnem šprintu, da bo čist korak. Bo pa z dvema to bolj problem...
Tisto z malo daljšim časom tut ne bo ravno najboljš. Problem je, da hrti med dirom intenzivno ukrivljajo hrbtenico in posledično gre glava gor in dol in je takoj zamazano.
 0   

Goran @tassek 13. Mar 2009, 15:22

Kot pravi marcelmai; naše zverine imajo zaradi načina teka in telesne konstitucije "poseben"/drugačen način gibanja. Zaradi miganja z glavo gor/dol prihaja do neostrih, zamazanih slik.
In zaradi načina gibanja ter hitrosti, ki jo razvijejo, jih je tako prekleto težko slikati oz. biti z narejenimi fotografijami zadovoljen....
Prav tako ponavadi ne tečejo v neki ravnini, temveč delajo nenadne zavoje, ki jih sploh ne moreš pričakovati...
Jih pa je čudovito gledati s kakšno lahkoto in hitrostjo dirjajo... biggrin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati