0   

dushan @dushan 13. Mar 2009, 19:16

Največja doslej odkrita in verificirana piramida na svetu se nahaja v Bosni, v Visokem blizu Sarajeva, pravzaprav ne ena, dve sta tam večji od doslej znane največje Keopsove piramide – Velike piramide (147m), piramida sonca v Visokem pa je visoka 221 m.

Poleg tega pa je tam še cela vrsta objektov. Kompleks sestavljajo piramida sonca, piramida meseca, piramida zmaja, piramida ljubezni, pa še ena piramida, tuneli v brečnatem materialu, ki gredo od Raven proti piramidam, tuneli pod Visokim zgrajeni iz megalitov, polkrožni hrib - tumulus – hrib zgrajen iz megalitov pri Gornji Vratnici Toprakalija, idr.

Da so to arheološke najdbe je uradno verificirala skupina strokovnjakov iz Egipta pod vodstvom pod vodstvom trikratnega doktorja znanosti, človeka, ki je sam odkril štiri egiptovske piramide in ki je kataloško obdelal vseh 130 egiptovskih piramid, prof. dr. Nabil Sweilma. V skupini so bili tudi drugi ugledni strokovnjaki za to področje iz Egipta, prof. dr. Mona Fovad Ali, prof. dr. Soliman Hamed, prof. dr. Aly Bakarat, prišli pa so s podporo in pod pokroviteljstvom Egiptovske vlade. Premieru FBiH Nedžadu Brankoviću je dr. Swelim rekel: »Vsem na svetu lahko in morate povedati, da so ti veličastni objekti v Visokem piramide, edinstvene na svetu. Če nekdo v to sumi, ga morati popraviti, ker to v Visokem so piramide….«
V letu 2008 je bila od 25. do 30. avgusta organizirana prva mednarodna znanstvena konferenca o bosanskih piramidah ICBP 2008, kateri je predsedoval dr. Nabil Swelim, dr. Oleg Khavroshkin pa je predsedoval znanstvenemu svetu, v komiteju konference pa je bilo veliko strokovnjakov iz celega sveta. Zaključki konference.

Več o piramidah si lahko pogledate na strani Fundacije Arheološki park Bosanska piramida sonca!

Koliko so piramide stare? 12.000 let ali preko 30.000 let? Kdo jih je gradil? In v kakšne namene? Kako so gradili piramide in iz kakšnega materiala? Kako pa ostale objekte? Tuneli – v brečnat material ? Tuneli grajeni iz megalitov? Kamnite krogle? Kaj pomeni najdena pisava na megalitu izpred 30.000 let?

Ta in še mnoga druga vprašanja se nam postavljajo ob tem in znanost bo morala odgovore šele poiskati. Ob tem sodelujejo ekipe arheologov, geologov, geofizikov, speleologov, zgodovinarjev in drugih, uporabljajo pa kombinacijo klasičnih geoloških in arheoloških metod z najnovejšimi visoko tehnološkimi metodami (satelitska snemanja, termalne analize, geo-radarske metode, metoda snemanja seizmičnih valov, elektromagnetna snemanja, 3D geodetski-topografski zemljevidi visokih resolucij itd.)

Naj omenim še kakšen dogodek, ki se mi zdijo še posebej zanimivi med množico ostalih: snemanje elektromagnetnih polj piramid britanskega znanstvenika dr. Harry Oldfield-a, snemanje seizmičnih valovanj, ki jih je izvajala ekipa dr. Olega Khavroshkina, merjenje nemških geofizikov, rezultati analize organskega vzorca, ki je bil na megalitu z najstarejšo pisavo na svetu, matematična analiza geometrije piramide sonca in mnogo drugih, več o teh in drugih posameznih temah pa si lahko poiščete na strani Fundacije sami.

S prijatelji smo bili na izletu v marcu 2007, ogledali smo si piramido meseca, piramido sonca, tunele Ravne in zgodovinsko Sarajevo z Baščaršijo. Naš obisk na arheoloških najdiščih so zabeležili tudi na njihovi strani in dodali fotografijo nekaterih izletnikov s piramide meseca.

Letos pa so ponovno odpravljamo tja na izlet od 16.04. do 19.04.2009, medtem se je dogodilo precej stvari in ogledali si bomo nekaj (čimveč) od naštetih objektov in lokacij. Stran objave izleta ni namenjena razpravljanju o samih piramidah in drugih objektih ter arheoloških najdbah, je namenjena samo organizaciji izleta, ta prispevek pa je namenjen eventualnim razpravi o teh prazgodovinskih najdbah in če ima kdo kakšne pripombe ali vprašanja, naj to stori na tej strani.

V Visokem se bo 18.04.2009 odvijala tudi kulturno zabavna prireditev namenjena začetku Četrte arheološke raziskovalne sezone Bosanske doline piramid na zgodovinskih objektih.


Dušan P.
 0   

roman @romeno 13. Mar 2009, 20:23

Kje so pa fotografije?
 0   

dushan @dushan 18. Mar 2009, 12:08

Na strani izlet od 16.04. do 19.04.2009, sem dodal nekaj fotografij z izleta v marcu 2007.
 0   

Bojan Stepancic @bododo 18. Mar 2009, 15:19

EPP upset upset upset

Ma dajte no dajte, vse kar so potrdili tuji znastveniki je to, da so nekateri artefakti na najdiščih, verjetno delo človeških rok. Dva najbolj ugledna znastvenika iz Egipta in Velike Britanije pa sta celotno zadevo zavrgla in opisala kot naravno tvorbo.

Še najbolj zanjimiv del tega izleta bo ogled kulturnih znamenitosti, ki dejansko so avtentične, in pa jasno kulinarika... al pa vas to ne bo zanimalo....

V Ljubljani imamo tudi verjetno največjo piramido na svetu... pod Šmarno goro se skriva, samo še zadost prostovoljcev je treba, da začnejo kopati laugh
 0   

najed01 @najed01 18. Mar 2010, 21:51

Baje je bilo Ramzesu pravo ime Ramiz,in da naj bi v resnici živel v Bosni,in da so bile piramide v Egiptu samo njegov vikend. laugh laugh


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati