0   

Jan Kajfež @Geccko 1. Nov 2009, 20:02

Zanima me kako kej dslrji prenašajo prehode med mrazom in toploto?
Fotič nosim sabo v službo in ker delam ponoč je zdej zunaj mrzlo k hudič notri pa lepo toplo in me zanima kako kej s kondenzom? Fotoaparat ni nikoli v uporabi takoj ko pridem na toplo/mrzlo ampak vsaj 30 - 60 min stoji...
A se lahko kakšen kondenz nabere na lečah? Ker temparaturna razlika je za cca 30 stopinj...

hvala za informacije
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Aleš @lial 2. Nov 2009, 07:04

Pred leti sem naredil neke vrste test ogrevanja aparata: KLIK, vendar je bilo tisto bolj za hec, čeprav so podatki zanimivi.

Kondenz na objektivu se ti bo vsekakor pojavil, razen če ne delaš v kakšnih zelo suhih prostorih.
Kaj lahko gre narobe, je težko reči, verjetnost da se bo kondenz ustvaril tudi v notranjosti je majhna, skoraj zanemarljiva, razen, če bi takoj ob prenosu na toplo menjal objektiv, ali pa še slabše - kartico ali baterijo.

Če želiš biti popolnoma siguren, potem priporočam vsaj 15-20 minut mirovanja aparata.

LP
 0   

urosm @urosm 2. Nov 2009, 07:38

Pa fino je, če je aparat, ko vstopiš v topel prostor, zavit in dobro zaprt v kakšni PVC vrečki. Tako se kondenz nabere na zunanji strani vrečke, ker topel zrak nima neposrednega stika z aparatom. Najbolj kritičnih je prvih 10 - 15 minut, najbolje pa da se kake 1/2 - 1 uro ogreva. Odvisno od temperaturnih razlik, pa seveda kam si vstopil.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 2. Nov 2009, 08:11

urosm: a pol bi pomagalo ce bi imel fotoaparat v torbi kar skos zavit v eno PVC vrecko? sepravi bi ga doma pred odhodom lepo zavil in v sluzbi po dolocenem casu odpakiru smile

lial: zakaj bi bilo pa kriticno ce bi menjal baterijo ali kartico? a ni v primeru kondenza bolj problematicen objektiv pa senzor?
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Aleš @lial 2. Nov 2009, 08:25

Zavijanje v vrečko nima smisla, razen če bi rad koga nasmejal grin grin
Kondenz se bo nabral na hladni površini in po določenem času tudi isparel. Večjih težav torej pri zaprtem aparatu ne bo, to ni voda, ki je poškropila aparat, ampak zračna vlaga (ki je seveda tudi H2O), ki se bo zopet 'vrnila' v okolico, ko se bo aparat segrel. Problem bi lahko bil, če bi se nabrala na kontaktih za kartico ali baterijo, kjer kakšen potencialen stik takoj zatem ni izključen. Pa še to le v primeru, da v toplem prostoru menjaš eno ali drugo takoj za tem, ko si vanj vstopil.
Je pa treba zapisati še nekaj - takšne možnosti so silno majhne in posebne panike zaradi tega ni.
Da bi se kondenz nabral na tipalu je zaradi same konstrukcije aparata skoraj neverjetno, edina možnost bi bila, da pri zelo hladnem aparatu poskušaš s čiščenjem tipala. Verjetno bi se potem zaščitno stekelce nad tipalom tudi orosilo, še enkrat: VERJETNO.
 0   

urosm @urosm 2. Nov 2009, 08:31

Ni tako kritično, ko greš iz toplega na mrzlo. Ko pa prideš iz hladnega na toplo, pa pride topel zrak, z veliko relativno vlažnostjo v stik s hladno površino, se ob njej ohladi, zato vlaga v njem kondenzira.

A v službi nimaš možnosti imet aparata s seboj na toplem? Jaz imam aparat tudi vedno s seboj, pa ga zdaj, ko so temperature padle, s sabo v službo vzamem in torba lepo pod mizo čaka na konec šihta. Drugače pa je lepo v prtljažniku v avtu čakal.

Skozi imet zavitega pa, kaj pa vem? Pomisli malo, kaj fizika dela v določenih pogojih, pa kdaj je neškodljivo, da ima zadeva stik z okoliškim zrakom pri spremembi klime in kdaj ne.
 0   

Peter Atanackov @Geo 2. Nov 2009, 10:06

Nic ne skodi... Sem imel svojega že na -10 in pol prisem na +25 in menjal objektiv. Vzunaj je ze bil v taksni vlagi da je teklo od njega (brez heca) in sem ze tudi v taksnem menjal objektiv. Tako je blo ne malokrat in brez posledic.

Ni se za bat. Edino pusti ga kaksnih 20 min, da se aklimatizira in je smile.
 0   

Žiga @thunder_road 2. Nov 2009, 11:14

Mogoče še če ponazorim s podobnim problemom pri očalih. Najbrž tisti, ki nosite očala veste, kaj se zgodi, če hodiš po mrazu, potem pa vstopiš v segrevan prostor? No, enak efekt je na lečah.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 2. Nov 2009, 17:18

no tole z ocali je scary! vidm pri kolegu kok se mu zarosijo k stopi na trolo, in ce se tako tudi lece, jao... hehe

no sej fotoaparat imam v sluzbi pri sebi na toplem, je shrajen na 30 stopinjah biggrin sigurno ga ne zebe, samo malo me strah da bi ga prehodi iz mrzlega v toplo kej zjebal.... dobro tole z vrecko je res malo smesno smile))))

no ja, sicer pa sej fotic je za uporabljat, brez veze da mi skos doma stoji, bo ze pac mogu prezivet.

Hvala vsem za koristne informacije.
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

urosm @urosm 2. Nov 2009, 21:09

Tole z vrečko ni nič smešno. Ko greš iz toplega na hladno že morda, ko pa v toplo stopiš iz mraza, pa se ne boš smejal, ko se bo začela voda cedit po opremi.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 2. Nov 2009, 21:24

je smesno, vrjamem da pomaga, samo je pa smesno vidt smile
ravno mal prej sem vidu kako ena punca odpakira svojega laptopa iz vrece ko je prisla v lokal, pa napajalnik je mela tudi lepo v svoji vrecki, hehe.

No samo ce pomaga... biggrin
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Peter Atanackov @Geo 2. Nov 2009, 21:32

Ma kolk ste cudni... pa to je narejeno za taksno uporabo pismo, ne more ti fotoaparat crknit zato ker je na malo bolj mrzlem bigeek.
 0   

iztok @izo 2. Nov 2009, 21:42

za normalne temperature ni tak problem, ko pa je bolj mraz, pa se zna fotič orenk orosit (sveda, ker je mrzel), ko ga prineseš v topel prostor. zato je najbolje, da se klimatizira v kakšni foto torbi ipd, ki se obnaša kot izolacija ni ne pride do takšne ekstremene temperaturne razlike in seveda kondenzacije kot stranski produkt tega.
 0   

urosm @urosm 2. Nov 2009, 22:49

Edino važno je, da ne pride do direktnega stika toplega zraka in hladnega aparata, torej do kondenzacije na aparatu.

Ja madona ja, kolk smo čudni. Saj ni uporaba na mrazu nič kritična.
 0   

Matevž Lavrič @rezist 22. Okt 2011, 18:19

kaj pa če prideš iz hudega mraza in daš fotoaparat naprimer v garažo ali klet in ga tam pustiš npr pol ure v torbi?? ker tole se mi res zdi malo prehud prehod... ( iz -15 na +20 ) kaj pravite ? hvala
 1   

Dule @DuleB 22. Okt 2011, 18:54

rezist je napisal/a:
kaj pa če prideš iz hudega mraza in daš fotoaparat naprimer v garažo ali klet in ga tam pustiš npr pol ure v torbi?? ker tole se mi res zdi malo prehud prehod... ( iz -15 na +20 ) kaj pravite ? hvala

Se ti bo pač dvakrat zarosil. Prvič, ko ga boš iz -15 prinesel v klet ali garažo (recimo +6) in drugič, ko ga boš iz kleti (garaže) prinesel v sobo na +20.
Zahvala: rezist
Dušan Brezovnik
 0   

Matevž Lavrič @rezist 22. Okt 2011, 18:56

kaj bi torej bilo najboljše narediti ? smile
 1   

Dule @DuleB 22. Okt 2011, 19:17

rezist je napisal/a:
kaj bi torej bilo najboljše narediti ? smile

Če mene vprašaš, jaz bi direkt na +20. Sem že slikal z balkona ognjemete za novo leto, ko je bil zunaj sibirski mraz, potem pa z ugašnjenim aparatom direkt v sobo na +23 (imamo radi bolj toplo). Nič se ni zgodilo. Le kakšne pol ure sem počakal, kot ostali zgoraj, preden sem ga zopet vklopil.
Zahvala: rezist
Dušan Brezovnik
 1   

Jan Kajfež @Geccko 22. Okt 2011, 19:51

treba je pocakat to je pa to... z pametjo pa nau tezav :-)
Zahvala: rezist
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 1   

Klemen Blokar @kleb 23. Okt 2011, 01:05

Fotoaparat je pri prehodu na toplejši prostor dobro obdržati v zaprti torbi nekaj časa, da se počasi segreje. Bistveno je, da se aparat segreva v istem zraku, v katerem je bil na mrzlem. Mrzel zrak ima zelo malo vlage, ko se segreva pa se relativna vlažnost še manjša. Tako ni nevarnosti kondenza. Sicer rahel kondenz ni huda težava, v ekstremnih primerih pa odstraniš baterijo in jo vstaviš nazaj notri, ko se posuši. Kondenzu se izplača izogibat predvsem v situacijah, ko bi aparat rad kmalu spet uporabil, sicer ni panike.

Kot astronom aparat uporabljam tudi v precej ekstremnih pogojih. Tako vem, da kondenz na zunanjih površinah ne dela težav aparatu, dokler ne napade optike - potem so fotke pač zanič. Lahko pa povem tudi to, da pri določeni temperaturi (recimo -20°C) na Canon aparatih odpovejo vse tipke in dela le še žični sprožilec - je pa to (vsaj po mojih izkušnjah) reverzibilna odpoved - pri višji temperaturi spet vse dela normalno.
Zahvala: rezist


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati