0   

Rok @Rok7 16. Avg 2010, 22:05

Mene zanima kaj priporočate, ker fish je najbolj primeren za navedeni Canon 40d, cena nima veleikega vpliva, tko da prosm čim bolše predloge

Hvala ze vnaprej!
 0   

Zelod @flambirana_oFca 17. Avg 2010, 08:59

Moje mnenje bi bilo takšno:
Tokina 10-17 za 1.6 crop senzor (40D, 50D...) in Canon 15mm za FF (5D, 1D...)
Za crop senzor Sigma 10mm f2.8 tudi ni slaba (pa še nekoliko več kadra zajame), vendar me po kvaliteti slike ni tako prepričal kakor pred tem omenjena Tokina.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 17. Avg 2010, 09:30

Tokina zna biti loterija.
Jaz sem dobil šele četrti primerek za silo oster. Vogali pa so spackani, dokler ne zapreš vsaj za dve zaslonki.
Na Crop senzorju je tudi Sigma 2.8/15 fantastična. Lahko ga uporabljaš skoraj kot navaden širokokotnik ali pa kot fisheye, odvisno od perspektive in kadriranja. Če pazljivo delaš, se da izvleči čudeže!
 0   

Mihy @Mihy 17. Avg 2010, 10:16

Samyang 8mm?
Res da je manualni, vendar pri fisheyu je AF čisto nepotreben.
 0   

Rok @Rok7 17. Avg 2010, 10:55

Ufff za tega pa prvič slism! Sm lastnik pelenga drgač... pa mi ej všeč pa vse, ampak bi rad mal zamenu, rad bi probu se kak 8mm al pa 10mm, da vidm če je kak razlika!!
 0   

Žiga @zcetrt 17. Avg 2010, 11:44

Imam Tokino na Nikonu, kupil rabljeno, a je bila ohranjena kot nova. Zelo zadovoljen z ostrino. Če so izjave z razlikami med primerki resnične, jo je pa pač treba poskusit. Je pa res, da na Canonu izgubiš nekaj zornega kota.

Je pa Tokina luštna tudi zato, ker je uporabna tudi na FF. Pozumiraš na 15mm in je isto kot na cropu 10mm. Sicer pa zuma v glavnem sploh ne rabiš, saj z njim izgubljaš učinek ribje oko in dobiš samo geometrijsko popačene širokokotne posnetke.

Kupovat FF fish za crop aparat je pa po mojem pojmu zgrešeno. Nimaš niti ribjega očesa niti širokokotnega objektiva. Neko skropucalo vmes. Kot pri Tokini, če zumiraš na cropu. Verjamem, da je lahko včasih zanimivo, ampak se mi ne zdi smotrna odločitev omejiti se na to.
4.
 0   

Rok @Rok7 17. Avg 2010, 11:50

Ja sej to mas prov! Zdej mam pač 8mm pelenga! in mi je všečen pa vse... ampak bi probu se kej, naprimer Af sam da vidm razliko, in sm brov da pri pentaksovih fotoaparatih obstaja adapter, ki ga kupš, če imaš star M objektiv, da dela pol AF. Ampak za canona pa nism to nikjer zaslediv?? a mogoče kdo ve a obstaja sploh?
 0   

Janez Pelko @Wartburg 17. Avg 2010, 11:58

zcetrt je napisal/a:
Kupovat FF fish za crop aparat je pa po mojem pojmu zgrešeno. Nimaš niti ribjega očesa niti širokokotnega objektiva. Neko skropucalo vmes. Kot pri Tokini, če zumiraš na cropu. Verjamem, da je lahko včasih zanimivo, ampak se mi ne zdi smotrna odločitev omejiti se na to.


Kakor za koga.
In kakor sem napisal. Če fotkaš s pametjo, imaš lahko oboje, fisheye in navaden širokokotnik. Če si pa komot ali pa razvajen ali pač len, potem pa nimaš od tega objektiva nič.
Fisheye je precej specifičen objektiv. Zlahka padeš v mainstream in ponavljaš že tisočkrat videne fore. Lahko pa ti je to izziv in ga uporabiš tako, da dobiš res osupljive rezultate.
Jaz uporabljam 15mm fisheje na crop senzorju, nekaj časa sem pa tudi Tokino 10-17, predvsem na 10mm. Tokine nimam več, obdržal sem pa FF fisheye.
Pač moja odločitev. 15mm je bistveno bolj ostra tja do zaslonke 8. Že pri 2.8 je izjemno ostra, tudi po vogalih. Tudi na FF.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 17. Avg 2010, 12:18

Še to, tudi na FF senzorju (ali na 135 filmu) je 35mm lahko lušten širokokotnik, ampak za nekaerre je pa še 24mm komaj dovolj, da mu rečejo široki kot. Pri čemer lahko trdim, da se na 24mm brez problema delajo UWA fotke. Oziroma obratno, 35mm je lahko tudi standarden objektiv.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 17. Avg 2010, 12:33

Tega glede Tokine, da se od primerka do primerka utegne razlikovati v ostrini, nisem vedel. Sam si lastim širokokotnika Tokina 12-24 in je oster po celotni sliki, prav tako pa je bila tudi testirana Tokina 10-17 zares ostra.
Sam sem pred leti imel Pelenga 8mm. Saj za igračkanje je bil fajn, vendar blenda f8 je bila pa kar velika omejitev. Pa popolnoma manualne nastavitve prav tako - za kakšne spontane posnetke oziroma hitre športne akcje ni bil dobra izbira. Samyang je po kvaliteti slike dosti boljši od Pelenga, zgradba ohišja in manualne nastavitve ostajajo enake.

Glede tistega vmesnika, da bi na starem objektivu delal AF pa vem le toliko, da konkreten vmesnik, da bi objektiv prek njega sam ostril, ne obstaja. Obstaja pa vmesnik, ki pri uporabi Canon EOS dSLR serije in M42 objektivov potrdi fokus - se ti pokaže rdeča pika in se sproži zvočno opozorilo (če je le-to nastavljeno). Vmesenik se prodaja na eBayu kot "AF confirm M42 to EOS adapter".
 0   

Rok @Rok7 17. Avg 2010, 12:42

Mene pri pelengu moti doskrat to da globinska ostrina izgine.... in zato bi probu kej druzga!
 0   

Žiga @zcetrt 17. Avg 2010, 13:11

@Wartburg: Se strinjam s tabo, podal sem le svoje mnenje o situaciji in se poskušal osredutočiti na splošnejša dejstva, ki se tičejo večine uporabnikov. Pogledi so različni. Ampak če avtor teme išče fisheye, mu efekt FF fisheya na crop aparatu najbrž ne bo všeč. In malo zavajujoče mu je predlagati takšen objektiv. Ali pa vsaj nerelevantno.


Kaj pomeni "izginotje globinske ostrine"? Načeloma območje globinske ostrine ni stvar proizvajalca objektiva, ampak nastavitev in lastnosti objektiva (zaslonka, goriščnica, razdalja ostrenja) in samega kadra (npr. oddaljenost ozadja od glavnega subjekta). Seveda pa se objektivi razlikujejo po tem, kakšno odprtost zaslonke dopuščajo (oz. kako svetlobno močni so).

Pri fisheye in širokokotnikih nasploh boš občutno zameglitev ozadja dosegel le pri ostrenju na zelo majhne razdalje in oddaljenih ozadjih.
4.
 0   

Rok @Rok7 17. Avg 2010, 14:34

Pač slika ni več ostra, če sliko nazumeraš slika z globino izgublja ostrino! In kle me moti da včasih peleng zahinav do konca! In zato razmislam o nakupu novega fisheye! ker nima ostrine do neskočnosti, tko kot piše da ta objektiv nudi! V tem primeru se mi je malce zameriv!
 0   

misfits @misfits 17. Avg 2010, 14:42

to ne bo držalo, očitno ne nastaviš fokusa in zaslonke pravilno, sem imel Pelenga in je lahko ostrina tudi na neskončnosti
 0   

Rok @Rok7 17. Avg 2010, 14:49

Sej glih to pravm! enkrat rata drugič ne... in to me zre!! Ker preden dobiš nastavitev do neskončnosti traja! In ker to vklučuje slikanje ekstremin sportom ni velik popravkov!
 0   

Miha @cedo 17. Avg 2010, 14:59

@Rok7, najprej boš moral naštudirat nekaj čisto osnovnih stvari.Na tejle fotki je vidna skala globinske ostrine. Iz nje je razvidno, da ta objektiv pri zaslonki f5,6 riše ostro od nekje 0,5 m pa vse do neskončnosti. Moraš pa seveda ustrezno nastaviti obroč za ostrenje. Recimo na 1 m.
 0   

Aleš @lial 17. Avg 2010, 15:00

Samyang 8 je za ljubiteljskega fotografa lahko ena najboljših pridobitev v pogledu razmerja kvaliteta/cena.
Ko si želim eksperimentiranja, ga vzamem s seboj. 'Fish' efekt je zagotovljen, ostrina pa praktično tudi vedno.

Seveda pa je kakšen od 10mm (Sigma, Tokina itd) lahko bistveno bolj uporaben, toda tudi vsaj enkrat dražji.

Pa še eden mojih poskusov na temo 'objem mesta':

 0   

Rok @Rok7 17. Avg 2010, 16:36

Mi tale samyang fulll dobr deluje!!! ne vem a je to sam ta fotka! al je pač to to?? k takoj zamenam, in sm brov primerjave in samyanga ful hvaljo, in da je veliko bolši od pelenga!
 0   

misfits @misfits 17. Avg 2010, 16:39

boljši je v kvaliteti slike, ampak je tud vse ročno za nastavljat, glih tko ti bo zahinavil pri ostrini na neskončno bigrazz Jaz sem mel prej Pelenga in ga menjal za Samyang thumbsup
 0   

Rok @Rok7 17. Avg 2010, 16:42

Vem da je ja. Ampak pa ni tok jebeno za nastimat k peleng baje...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati