0   

Aleš @lial 20. Sep 2010, 20:55

Po petih dneh druženja in petih dneh sestavljanja prispevka, sem na svoji spletni strani objavil nekaj vtisov o A55.
Moja končna ocena je - odlično (5), seveda za aparat, ne za prispevek.
Tekst in slike so (če koga zanima) v rubriki 'testiranja'.
Pripombe, vendar ne anonimne, so zaželene in dobrodošle!

LP
 0   

Aleš @lial 16. Okt 2010, 08:43

No pa je doma!
S precejšnjo mero sreče in ob pomoči prijaznega znanca je A55 moj.
Pixmania.at pa se je izkazala vrhunsko.

Zdaj pa fotkat.

LP
 0   

Blaž @Jazzi 16. Okt 2010, 12:30

Mene zanima v smislu videa. Kako je kaj uporabno samodejno ostrenje v videu? Kakšna je ponudba aftermarket objektivov?
 0   

Aleš @lial 16. Okt 2010, 13:38

Deluje tako, kakor pri fotografiranju, torej odvisno od objektiva in goriščnice. Problem je v zvoku, ker je kasneje v posnetku lahko precej moteč, posebej še, če veliko zoomiraš gibljive objekte in mora motorček ves čas delovat. Kadar je scena 'glasna' se ta šum ne sliši toliko, če pa je zvok scene občasen, potem pa... Za več snemanja bi se splačalo imeti zunanji mikrofon, priključek v aparatu je že.
Objektivi z 'A' mountom so vsi uporabni, do sedaj še nisem naletel na kakšnega, ki bi ne deloval. Tudi novica Sigme, da bi lahko kakšen objektiv imel težave, se pri meni ni potrdila, vse Sigme, ki jih imam delujejo, vsaj v dosedanjih pogojih so. Lahko pa, da bom našel kakšno situacijo, kjer bo Sigma 'zmrznila', ne vem še.
 0   

Blaž @Jazzi 16. Okt 2010, 18:42

Se pravi da ni problema ob zunanjem mikrofonu, kajti sam bi rad malo prešel iz fotkanja na video. Pa nevem 5d mk2 mi je malo predrag v poštev bi prišel 550d mogoče 7d, veliko rabljenih in dokaj poceni objektivov, kako je z sonyem tukaj? Pri alphi mi je všeč samo to samodejno ostrenje. Ima možnost 60fps pri 720p? Ali ima alpha stabilizator v bodyju že vgrajen?
 0   

Aleš @lial 16. Okt 2010, 19:02

Stabilizacija je vgrajena, objektivov je dovolj, kvaliteta videa pa je v formatu AVCHD ali MP4 1920 x 1080, 1080i (60/50fps)
Moram pa te opozoriti, da ima A55 omejitev dolžine posnetka pri vklopljeni stabilizaciji 8-9 min, pri izklopljeni pa 26-30 minut, odvisno od zunanje temperature.
 0   

Blaž @Jazzi 16. Okt 2010, 19:49

Hvala za odgovor. Tu je omejitev glede baterije potem verjetno? Pomnilniška kartica verjetno nima veze ane. Bolj kot gledam se mi zdi da je to trenutno najboljša varjanta za video.
 0   

Aleš @lial 16. Okt 2010, 20:24

Omejitev je zaradi pregrevanja tipala in ker je pri stabilizaciji le to še bolj obremenjeno, je čas krajši.
Baterija zdrži brez težav, čeprav je za takšen aparat tudi to šibka točka - okrog 400 posnetkov.
Koliko videa zdrži, pa ne vem, tudi še nikjer nisem zasledil tega podatka.

Veseli me, da ti lahko postrežem s podatki, ob tem pa si ne morem kaj, da bi ne bil spet enkrat začuden nad dejstvom, da je prav video tisti, ki vzbuja pozornost.
Ostale karakteristike aparata, ki marsikje presega srednje zahtevne DSLR-je, v nekaterih pa tudi pro modele (10fps, ob sprotnem ostrenju vseh posnetkov) pa ni toliko zanimanja. Recimo mene je najbolj navdušila opcija stalnega visokega dinamičnega razpona in združevanje šestih posnetkov pri vseh ISO vrednostih (avto HDR, multi-frame NR), kar rezultira v neverjetno malo šuma tudi pri ISO 3200 in višje.
Prav tako je sestava panorame nekaj, kar drugje nisem še videl, predvsem končni rezultat je brezhiben.

LP
 0   

Aleš @lial 18. Okt 2010, 08:35

Novo odkritje uporabnosti (morda bi moral to celo dodati v 'test'): pri predogledu žive slike na obeh ekranih se pri nastavitvah v A, S in M izbrane vrednosti izrazijo v realnem pogledu, torej nista več za kontrolo pravilnosti nastavitve 'le' indikator in histogram, kakor je slučaj pri ostalih DSLR-jih, pač pa je rezultat možno kar dobro opazovati.
Zelo zanimivo je, da se pravzaprav lahko kontrolira na ta način v realnem času (torej brez pritiska na gumb) tudi nastavljeno ISO vrednost, vse skupaj s histogramom vred pa je popolnoma zadovoljivo vidno tudi v EVF-ju.
Vse deluje tudi skupaj s povečevanjem (povečava se ob polovičnem pritisku na sprožilec izklopi)
Mislim, da je uporaba takšne 'žive' slike, z vsemi elementi predogleda naenkrat, edina med DSLR-ji.
Če se motim, me prosim popravite.
 0   

Janez Šturm @jj65 26. Okt 2010, 12:50

Lial zdravo!
Par vprašanj iz prve roke:
1. Fiksno zrcalo 'pobere 1/3 do 1/2 blende' svetlobe! Je to res?
2. Ali SLT res nima optičnega iskala (samo elektronskega in LV)?
3. So res v temnejših delih slike možni odsevi/duhovi (zaradi zrcala)?
Za odgovore thanks hvala. Lp j
 0   

Aleš @lial 29. Okt 2010, 06:03

Malo pozno, ker nisem prej opazil posta.

1- to sem želel ugotoviti tudi sam, zato sem že ob prvem testiranju naredil primerjavo med A700 in A55 z istim objektivom in ob enakih pogojih (nekaj minut razlike) na istem kadru. Namenoma sem pustil aparatoma najprej popolno avtomatiko, nato pa sem naredil še tri posnetke z nastavitvami A, S, M, vendar razlik praktično ni bilo, razen v barvah. Razlog tako natančne primerjave je bil seveda v mojem namenu menjave, ki se je izkazal za upravičenega. rezultat si lahko ogledaš na originalih, ki so na naslovu: http://dl.liales.com/a700-a55

-2 res je, vendar je ta EVF zelo blizu sposobnostim optičnega, v (zame) bistvenem detalju pa ga presega: ima možnost predogleda posnetkov in nastavitvenih menijev.

-3 tega do sedaj nisem opazil, res pa je, da nisem niti bil pozoren na to možnost. Ker niti ne vem, kako to preskusiti bom vesel vsakega predloga!
 0   

Miha @cedo 29. Okt 2010, 10:04

@lial: kaj si to testiral? A55 ja nima nikakršnega zrcala.

@jj65: če misliš na fiksna zrcala, kakršne so imeli Canoni (Pellix, EOS RT in EOS 1 RS), potem imaš prav; slednjemu zrcalo "pobere" 2/3 zaslonke - nekoč premerjal z Nikonom F90.
 0   

Bostjan @Archie 29. Okt 2010, 13:55

cedo je napisal/a:
@lial: kaj si to testiral? A55 ja nima nikakršnega zrcala.

@jj65: če misliš na fiksna zrcala, kakršne so imeli Canoni (Pellix, EOS RT in EOS 1 RS), potem imaš prav; slednjemu zrcalo "pobere" 2/3 zaslonke - nekoč premerjal z Nikonom F90.


O pa ga ima .. za potrebe "phase detection" AF.

http://www.dpreview.com/reviews/sonyslta55/page2.asp
 0   

Aleš @lial 29. Okt 2010, 14:01

Zrcalo seveda je, vendar se ne dviga pri fotografiranju, dvigne se ga le za potrebo čiščenja tipala.
Citiram:
The mirror in the A55 is semi-transparent. According to Sony, it allows approximately 70% of the light that strikes it straight through to the 16.2MP CMOS imaging sensor. The remaining proportion is reflected upwards to a large 15-point phase detection AF array. This equates to a roughly 1/3 EV reduction in light transmission for live view/image capture but means the AF sensor is always receiving light.

na to tretjino zaslonke je verjetno mislil jj65, ki pa je jaz nisem opazil. Verjetno pa nekaj je na tem... za 10fps ob stalnem ostrenju je pač treba nekaj dat, kakor pravijo 'brez nič ni nič' grin grin
 0   

Miha @cedo 29. Okt 2010, 14:49

Ups, hvala Archie in lial! coldshower

Nekaj popolnoma novega: What makes the A33 and A55 unique is that they can maintain phase-detection AF at all times, even during an exposure.
 0   

Aleš @lial 29. Okt 2010, 14:56

Sem pa zdajle (prvič!) malo bolj pogledal v jašek: manjka zavesica! stars

Preko tega pol-propustnega zrcala gledam direktno v tipalo.
Ali pa sem dobil 'škart' primerek? (hec)
Malo manj hecna pa je možnost okvare tipala zaradi stalne izpostavljenosti svetlobi, recimo da nekje odložim aparat in se sonce upre v objektiv.
Hm.

Najbrž kompliciram, ne vem.
 0   

Miha @cedo 29. Okt 2010, 15:32

Hja, pri Panasonicu je enako; zavesice zaklopa se zaprejo (in seveda odprejo) šele ob ekspoziciji. Tile EVF-ji so vse obrnili na glavo grin
 0   

Aleš @lial 29. Okt 2010, 18:06

Res je, nič ne manjka, le na glavo je postavljeno grin grin

Sem se kar oddahnil grin grin
 0   

Peter Atanackov @Geo 30. Okt 2010, 10:03

ne samega tipala ne bos uničil lahko pa low pass filter pred njim, za katerega je znano, da ne smes pustit predolgo na svetlem, mogoče imajo ti novi hibridi, drugačne, bolj odporne filtre, bi pa vseeno priporočal, da dajes pokrovcek na objektiv, kolikor se le da pogosto.
 0   

Blaž @Jazzi 5. Nov 2010, 21:36

Torej dokončno je moj stari dslr je odšel v prodajo. Vsekakor se zanimam za oba a33 in a55.

Ali sta oba tipala enako velika, oziroma sta enaka razen gostote pixlov?
Ali imata oba aparata enake možnosti za video oziroma je video enak? Kako je z rolling shutter efektom na enem in drugem?
Kje jih prodajajo in koliko so MPC?

Ker bom delal le video (ok malo fotkanja tudi) me zanimajo predvsem te razlike med videi A55 in A33


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati