Hja, nikoli nisem rekel, da prav, da nekomu ne plačaš tega, kar mu moraš plačati. Če se zmeniva, da ti meni pošlješ fotko, če ti jo jaz plačam, potem je edino pravilno, da ti jo jaz tudi plačam. Pika.
Pogovarjamo se ne o tem, ali je prav krekati programe ali ne, kregamo se o tem, ali je etično zahtevati za program plačilo ali ne. Ker ravno ta intelektualna lastnina je en bullshit. Tebe so učili vse sorte, da so te spravili na tak nivo znanja, da lahko vse to nadgradiš in dodaš temu en nov košček k mozaiku, pogruntaš nekaj novega. In zdaj boš ti to novo znanje skril pred vsemi in koval dobiček iz tega? A to je pa etično, ali kaj? Kaj bi si mislil, če bi tebi zaračunali, da se lahko poštevanko naučiš? Nekoga bi preklel, po mojem...
Gre za to, da se je programer programa, ki je rešil fotke s kartice, SAM odločil, da program daje vsem na razpolago, brez zahteve po plačilu. Ker od svojega programiranja živi, je na stran postavil tipko donate - če ti je bil program v korist in si želiš podpreti programerja, mu lahko plačaš kolikor hočeš - ampak ni pa to POGOJ za to, da lahko program uporabiš. In ne boš verjel fotokaj, za tak način dajanja programov naokrog se dandanes odloča vse več programerjev. In marsikdo si služi vsakdanji kruh s pisanjem takih programov.
In jaz z veseljem uporabljam take programe, ki jim imam lahko legalno nameščene na disku, ne da bi komu rabil kaj plačati za to. In kljub plitvemu študentskemu žepu sem se že kdaj odločil in prostovoljno plačal za tak program, da podprem programerja. Tudi sem že doniral za delovanje wikipedije, ki je po filozofiji popolnoma enaka reč. In ja, trudim se nadomestiti vse plačljive programe s takimi, ki to niso. In gre kar dobro, mi ne fali kaj dosti.
In prosim ne me zmerjat s tem, da jaz trdim, da je prav krasti programe. Napisal sem, da se mi zdi brez veze podpirat sebične riti od programerjev, ki hočejo plačilo od vsakega, če obstaja program za isto stvar, ki ga njegov programer daje prostovoljno naokrog zastonj. Jaz sem za rešitev predlagal tak program in je očitno deloval. Ti morda tudi uporabljaš mozillo firefox, ki jo avtorji dajejo naokrog zastonj in z izvorno kodo vred - pa se ti ne zdi obstoj mozille firefox nič perverzen?
Sicer se je pa težko pogovarjati s človekom, ki se je vnaprej odločil, da ne bo bral. Pač, zaprl si se v svoj mehki balonček lastne realnosti in dokler se ne boš sam odločil pokukati ven, boš pač imel svoja nespremenljiva stališča in vsi ostali bodo perverzni in neumni.