0   

NikonSport @NikonSport 16. Okt 2010, 20:38

Zdravo. Imam težavo s kartico (Micro SD II, 8GB). Pred odhodom na teren sem pobrisal cca 100 fotografij (ročno), pustil pa kakšnih 20. Kartice nisem formatiral. Po vrnitvi s fotkanja kartico v čitalec (prenosnik) in neprijetno spoznanje.

Svežih fotk nikjer, v seznamu pa tistih 20 od poprej ter vseh 100 pobrisanih, ki jih ne bi smelo biti več gor in katerih jasno ni mogoče odpreti. no

Vrnem kartico v Nikona (DC90) nakar vidim namesto svežih fotk "kuverte"(file does not contain any data). Zanimivo je, da so 3 nove celo preživele in so prikazane.


Obstaja kak softwear za povrnitev dokaj pomembnega materiala v tem primeru oziroma kaj storiti?

Hvala...
 0   

Klemen Blokar @kleb 16. Okt 2010, 21:02

Prvo pravilo je, da čim manj brskaj po kartici, dokler ne veš zagotovo, kaj boš naredil.

Drugo, sem našel enkrat en software, odličen, namenjen prav temu, samo sem popolnoma pozabil ime. Brskam, če bom zadevo uspel najti, ti napišem. Je pa tako z zadevo, da če stvari niso bile zapisane na kartico v redu, potem ti nihče ne more priklicat nazaj nečesa, česar ni bilo. Če pa so stvari bile zapisane ok, pa je problem nastal po tem, tedaj se da pa skoraj čudeže delat, kaj vse se nazaj dobi...
 0   

Klemen Blokar @kleb 16. Okt 2010, 21:12

Evo, tole je stran:

http://www.cgsecurity.org/
 0   

Dushan75 @Dushan75 16. Okt 2010, 21:36

Jaz sem nazadnje rešil fotke s pokvarjene kartice s temle programom:

http://www.cardrecovery.com
 0   

NikonSport @NikonSport 17. Okt 2010, 00:06

Dushan75 je napisal/a:
Jaz sem nazadnje rešil fotke s pokvarjene kartice s temle programom:

http://www.cardrecovery.comDushan, hvala za lnk - naredil pregled s tem programom, videl sveže fotke, a jih žal nisem mogel shraniti, ker gre za demo verzijo. Geslo za full verzijo programa je potrebno kupiti, kartičnemu poslovanju na netu pa ne verjamem.

Imaš morda geslo za ta program oziroma kako si svoje fotke povrnil?
 0   

Klemen Blokar @kleb 17. Okt 2010, 00:28

A TestDisk oz. PhotoRec pa ne dela?

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download

Tu ni nobenega ključa ali česa podobnega, stvar je Free Software, z izvorno kodo vred ga dobiš "prostega in zastonj"... smile
 0   

NikonSport @NikonSport 17. Okt 2010, 00:47

kleb je napisal/a:
A TestDisk oz. PhotoRec pa ne dela?

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download

Tu ni nobenega ključa ali česa podobnega, stvar je Free Software, z izvorno kodo vred ga dobiš "prostega in zastonj"... smile


Na linku, ki ga omenjaš, sem ta program downloadal z druge zaporedne povezave seznama –torej za Wndowse (imam namreč Visto), speljal postopke po korakih, na koncu processa označil select ALL in po zadnjem kliku na gumb NEXT se mi pojavi okno z obvestilom, da za dokončno shranitev popravljenih fotk moram plačati uradno verzijo.

Kje se nahaja izvorna koda?
 0   

Klemen Blokar @kleb 17. Okt 2010, 01:02

Izvorna koda (source) je deveti link na spisku...
Ampak jaz ne razumem čisto, kateri program tebe zdaj omejuje? Cardrecovery ali PhotoRec? Ker testdisk/photorec sem jaz na linuxu že uporabljal in to downloadaš in dela... Nihče te nič ne sprašuje po kaki kodi, ne vem no, razen če bi bilo na windows verziji kaj drugače, ampak jaz bolj mislim, da si pomešal oba navedena programa med sabo.
 0   

Žiga @zcetrt 17. Okt 2010, 09:13

Po drugi strani pa... Koliko denarja pa hočejo? Če so podatki veliko vredni, lahko z nekaj dolarji nagradiš programerje, hkrati pa sebi privarčuješ čas. Morda se jih celo da plačati preko PayPala, kjer je tveganje enako nič.

Zanimivo mi je namreč, kako se pritožujemo enkrat nad tem, da nam iz interneta snamejo fotografijo in objavijo v občinskem časopisu, ker mislijo, da kar je na netu je pa zastonj. Mi pa počnemo isto s programerji.

Sicer pa sem sam enkrat s tem programom rešil slike: http://pcinspector.de/SmartRecovery/info.htm?language=1 In mislim, da je za male uporabnike celo brezplačen grin
4.
 0   

Klemen Blokar @kleb 17. Okt 2010, 10:55

zcetrt, sicer se povsem strinjam s tabo, da je lepo nagraditi programerje, ampak ne vem pa, zakaj bi to počel preden je jasno, ali ti je program kaj koristil. Testdisk/Photorec ima tam lepo knofek "doniraj s paypal-om", ki ga lahko uporabiš kadarkoli, recimo po tem, ko ti reši podatke in ne še preden veš, ali program sploh dela. smile

Sicer pa seveda, če en program ne da rezultatov, se izplača sprobati vse, kar je na razpolago, samo začeti se splača pri najbolj etični možnosti in se šele potem, v nuji, spuščati po etični lestvici... upset
 0   

NikonSport @NikonSport 17. Okt 2010, 12:09

Hvala vsem za čas in trud pri rešitvi moje težave. Rešil sem jo uspešno prek PhotoReca.

Posebej hvala tebi Kleb, ki imaš pijačo v dobrem. thumbsup

Se slišiva še po ZS.

Hvala! smile
 0   

Klemen Blokar @kleb 17. Okt 2010, 12:34

Super, da je delovalo.

Zdaj pa ti svetujem, da testiraš kartico na nepomembnih zadevah, da vidiš, ali je s kartico kaj narobe. Če je kartica še v garanciji, bi jo nesel kar nazaj in naj se oni ukvarjajo s tem, ali je pokvarjena ali ne... Ker težko je zaupati opremi, ki je že kdaj zatajila. Če meni kartica naredi takole reč dvakrat, je sploh ne pogledam več - treba je samo paziti, da ta drugič ne naredi pomembne škode...
 0   

Žiga @zcetrt 17. Okt 2010, 13:14

Za preverit delovanje pomnilnika ni švoh tale enostaven program: http://www.slavasoft.com/hashcalc/

Pogledaš, kaj ti vrne za datoteko na disku, jo posnameš na kartico, in pogledaš, kaj ti vrne tedaj. Če je isto, je v redu. Poskusi pa s kakšno datoteko, ki čim bolj zapolni kartico.
4.
 0   

Andrej @fotokaj 18. Okt 2010, 08:36

kleb je napisal/a:
zcetrt, sicer se povsem strinjam s tabo, da je lepo nagraditi programerje, ampak ne vem pa, zakaj bi to počel preden je jasno, ali ti je program kaj koristil. Testdisk/Photorec ima tam lepo knofek "doniraj s paypal-om", ki ga lahko uporabiš kadarkoli, recimo po tem, ko ti reši podatke in ne še preden veš, ali program sploh dela.


To sem skušal zadnjič razložit tipu za pultom na Petrolu; zakaj bi mu plačal govrivo, če pa ne vem, kako kakovostno je in kako daleč se bom z njim pripeljal? Čemu?
Isto zadnjič v Mercatorju - počakajte gospa, lepo vas prosim, grem kruh domov najprej probat, če bo dober, bom prišel pa nazaj in ga plačal. Če mi ne bo všeč, naj pač ostane pri "trial verziji". Zakaj bi nagrajeval peke, preden vem kako dober kruh sploh znajo speči?

upset
 0   

Klemen Blokar @kleb 18. Okt 2010, 10:09

Hehe, fotokaj, na to temo se pa z veseljem tudi skregam, če je treba. smile

Najpomembnejši razlog za zadevo je to, da če ti programerju "vzameš" program, ga on še vedno ima in ni nič na slabšem, kot je bil prej. Pek pa ostane brez štruce kruha, prav tako Petrol brez bencina. Tako da se tega že v osnovi ne da primerjat. Poskusi vzpostavitve enakih principov za programe in za kruh imajo to slabost, da ne upoštevajo tega, da je pri programih cena dodatno proizvedene enote (angl. marginal cost, lahko bi prevedli robna cena) nič, pri fizičnih dobrinah pa je to vedno neka končna cena, ki pokrije material in stroške proizvodnje. In klasična kapitalistična teorija pravi, da se masovno proizvajanim izdelkom cena približuje robni ceni, saj se vsi zagonski stroški proizvodnje porazdelijo na veliko število enot in so zato na enoto vedno manjši, več kot enot proizvedemo. Torej naj bi se programom že po kapitalistični teoriji cena bližala nič. Seveda ko so to ugotovili, so "izumili" intelektualno lastnino in ves blabla okoli tega.

Imamo pa tudi moralni problem, ko začnemo razmišljat o kruhu in programih. Program nekaj stane, da ga naredimo, nadaljne kopije pa nič več. Predpostavimo, da bi šlo enako s kruhom. Naredili bi eno štruco kruha, potem pa bi lahko pritisnili na gumb in zastonj bi se tam pojavila kopija hlebca. Zastavlja se vprašanje: kako bi lahko v takih razmerah dobustili, da je kdo lačen, ker si ne more kupiti hlebca kruha? Saj vendar peka nič ne stane, če bi dal en hlebec revežu! In prav tako vprašanje se zastavlja danes pri programih, kjer je to, da dodatna kopija ne stane nič realnost, in ne utopija. Kako lahko nekomu odrečemo program, če te ne stane nič, da mu daš kopijo. V programih se skriva vse znanje človeštva in odrekanje dostopa do znanja je enak kriminal kot odrekanje dostopa do hrane, saj je človek brez možnosti priti do znanja oropan za svojo človeškost podobno, kot če mu fizično odrekamo živeti.

Na to temo ima nekaj zelo lepih govorov gospod profesor pravne zgodovine Eben Moglen. Na youtubu so filmi njegovih dobrih predavanj, recimo:

http://www.youtube.com/watch?v=NorfgQlEJv8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=tN00_v7gpbo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=tbcy_ZxXLl8#

trajajo nekaj časa, če si si ga pripravljen vzeti... upset
Če te gledanje angleških govorov utruja, sem besedilo prvega govora prevedel. Ni še izpiljen in lep tekst, razume se ga pa, lahko ti pošljem pdf.
 0   

Andrej @fotokaj 18. Okt 2010, 14:43

Vseh bedarij, ki si jih napisal, sploh ne bom bral, komentiral bom le tvoj prvi stavek:

kleb je napisal/a:
Najpomembnejši razlog za zadevo je to, da če ti programerju "vzameš" program, ga on še vedno ima in ni nič na slabšem, kot je bil prej. Pek pa ostane brez štruce kruha, prav tako Petrol brez bencina.


Torej, če jaz po tvojem naročilu posnamem digitalno fotografijo, jo doma shranim na disk in ti pošljem kopijo po elektronski pošti, ti pa mi potem fotografije ne plačaš, je to OK - ker jaz jo še vedno imam in nisem nič na slabšem...?
Si za intelektualno lastnino že kdaj slišal?
A ločiš med nakupom storitev, materiala, pravic do uporabe in intelektualne lastnine?
Misliš da je OK plačat za kruh pač iz enostavnega razloga, ker se ga da prijet v roke, programja pa ne bi plačal, ker je itak "fiktiven"?

Ko ti programerju plačaš program, mu plačaš za kup stvari - npr znanje, ki ga on ima (ti pa ne) da je ta program sploh naredil, plačaš za njegov talent in porabljen čas, plačaš mu za nakup in uporabo hardwarea s katerim je program naredil, plačaš stroške serverja s katerega nalagaš program ... skratka kup stvari, nenazadnje tudi zaslužek. Ravno tako, kot je pek v ceno kruha vštel stroške nabave in prevoza moke, električne energije, jajc, kvasa ... Štekaš?

Ne bi rad bil tu neki rezervni svetnik, ker sem daleč od tega in tudi na mojem računalniku takoj najdeš skrekano programje - a se vsaj zavedam in priznavam kaj s tem počnem. Da pa ti o tem razmišljaš kot da imaš prav in da je to povsem OK, se mi zdi pa prav perverzno kretensko.

In ne, ne rabiva se kregat - ti imaš lahko dovolj dela že s tem, da se najprej malo skregaš sam s sabo. Za začetek se postavi v kožo programerja in beri za sabo svoje poste.
 0   

Klemen Blokar @kleb 18. Okt 2010, 16:00

Hja, nikoli nisem rekel, da prav, da nekomu ne plačaš tega, kar mu moraš plačati. Če se zmeniva, da ti meni pošlješ fotko, če ti jo jaz plačam, potem je edino pravilno, da ti jo jaz tudi plačam. Pika.

Pogovarjamo se ne o tem, ali je prav krekati programe ali ne, kregamo se o tem, ali je etično zahtevati za program plačilo ali ne. Ker ravno ta intelektualna lastnina je en bullshit. Tebe so učili vse sorte, da so te spravili na tak nivo znanja, da lahko vse to nadgradiš in dodaš temu en nov košček k mozaiku, pogruntaš nekaj novega. In zdaj boš ti to novo znanje skril pred vsemi in koval dobiček iz tega? A to je pa etično, ali kaj? Kaj bi si mislil, če bi tebi zaračunali, da se lahko poštevanko naučiš? Nekoga bi preklel, po mojem...

Gre za to, da se je programer programa, ki je rešil fotke s kartice, SAM odločil, da program daje vsem na razpolago, brez zahteve po plačilu. Ker od svojega programiranja živi, je na stran postavil tipko donate - če ti je bil program v korist in si želiš podpreti programerja, mu lahko plačaš kolikor hočeš - ampak ni pa to POGOJ za to, da lahko program uporabiš. In ne boš verjel fotokaj, za tak način dajanja programov naokrog se dandanes odloča vse več programerjev. In marsikdo si služi vsakdanji kruh s pisanjem takih programov.

In jaz z veseljem uporabljam take programe, ki jim imam lahko legalno nameščene na disku, ne da bi komu rabil kaj plačati za to. In kljub plitvemu študentskemu žepu sem se že kdaj odločil in prostovoljno plačal za tak program, da podprem programerja. Tudi sem že doniral za delovanje wikipedije, ki je po filozofiji popolnoma enaka reč. In ja, trudim se nadomestiti vse plačljive programe s takimi, ki to niso. In gre kar dobro, mi ne fali kaj dosti. smile

In prosim ne me zmerjat s tem, da jaz trdim, da je prav krasti programe. Napisal sem, da se mi zdi brez veze podpirat sebične riti od programerjev, ki hočejo plačilo od vsakega, če obstaja program za isto stvar, ki ga njegov programer daje prostovoljno naokrog zastonj. Jaz sem za rešitev predlagal tak program in je očitno deloval. Ti morda tudi uporabljaš mozillo firefox, ki jo avtorji dajejo naokrog zastonj in z izvorno kodo vred - pa se ti ne zdi obstoj mozille firefox nič perverzen?

Sicer se je pa težko pogovarjati s človekom, ki se je vnaprej odločil, da ne bo bral. Pač, zaprl si se v svoj mehki balonček lastne realnosti in dokler se ne boš sam odločil pokukati ven, boš pač imel svoja nespremenljiva stališča in vsi ostali bodo perverzni in neumni.
 0   

Andrej @fotokaj 18. Okt 2010, 18:16

kleb je napisal/a:
Pogovarjamo se ne o tem, ali je prav krekati programe ali ne, kregamo se o tem, ali je etično zahtevati za program plačilo ali ne. Ker ravno ta intelektualna lastnina je en bullshit.

Zame to, ali je etično zahtevati za program plačilo ali ne, sploh ni stvar debate. Zakaj bi moral debatirati o tem, da/ali je ura gozdarjevega dela v gozdu vredna npr 50 eur, ura programerja pa ravno tako? Moje mnenje je, da se produkt, artikel, plača, pa naj bo to kruh, meter drv za kurjavo ali pa nek računalniški program - v vse je nekdo vložil sredstva, čas, trud, karkoli.
Nikakor se ne morem strinjat s tem, da je "intelektualna lastnina en bullshit". Če bi celo življenje za zaslužek polagal tlakovce, bi ti morda še prikimal. Ker pa živim od prodajanja fotografskih storitev in fotografij ter (sicer redkeje) od pisanja člankov in predavanj, pa nikakor ne.
Če ti denimo pride mojster zmontirat novo peč, je pri tebi 4 ure; 3 ure montira, 1 uro te uči, kako peč funkcionira in kako jo vzdržuješ. Po tvojem mu boš plačal kako? 3 ure ja, četrta je pa bullshit? Saj on je knjigo navodil, ki jo je naštudiral v nulo, kupil le enkrat, odtlej bi pa baraba rad služil s tem znanjem v nedogled?!

kleb je napisal/a:
Tebe so učili vse sorte, da so te spravili na tak nivo znanja, da lahko vse to nadgradiš in dodaš temu en nov košček k mozaiku, pogruntaš nekaj novega. In zdaj boš ti to novo znanje skril pred vsemi in koval dobiček iz tega? A to je pa etično, ali kaj?

Hočeš reči, da so plače vzgojiteljev, učiteljev, profesorjev ... pač tistih, ki delajo v izobraževanju, skregane z etiko? Ali ciljaš na nova spoznanja, nova odkritja, razvojne ideje, ki bi bile pa kaj, darovane človeštvu v obče dobro? Eno je medicina, kjer take prakse obstajajo, drugo je pa napredek na tehnološkem področju. Potem se skregaj še v Big Bangu ob nakupu novega objektiva ali aparata, češ, da dela cene, ki odslikava razvoj dotičnega aparata, njegovega tipala ali pa objektiva, pa ne boš plačal in naj ti ta del cene odštejejo. Če ne bodo razumeli, jim kar povej, da so študirali, kako aparat narest le do prvega aparata, odtlej je pa vse đabe, le tekoči trak šiba dalje. Leicini objektivi so tako dragi tudi zato, ker vsakega najprej dva vrhunska optična inženirja, ki sta v svoje znanje vložila desetletja truda in raziskav, 6-8 let zgolj rišeta in delata prototipe.


kleb je napisal/a:
Kaj bi si mislil, če bi tebi zaračunali, da se lahko poštevanko naučiš? Nekoga bi preklel, po mojem...

A ti pa misliš, da so tisti, ki so učili poštevanko tebe, to počeli zastonj?

kleb je napisal/a:
Gre za to, da se je programer programa, ki je rešil fotke s kartice, SAM odločil, da program daje vsem na razpolago, brez zahteve po plačilu. Ker od svojega programiranja živi, je na stran postavil tipko donate - če ti je bil program v korist in si želiš podpreti programerja, mu lahko plačaš kolikor hočeš - ampak ni pa to POGOJ za to, da lahko program uporabiš. In ne boš verjel fotokaj, za tak način dajanja programov naokrog se dandanes odloča vse več programerjev. In marsikdo si služi vsakdanji kruh s pisanjem takih programov.

Glej, če nekdo eksplicitno daje nekaj zastonj, je stvar jasna, gre pač za njegovo odločitev in naj počne kar hoče. Tudi moj prvotni odziv na tvoje pisanje je bil bolj izliv sarkazma, kot kaj drugega. Je pa tvoj nadaljni odziv odprl druge dileme oz tvoja stališča, s katerimi se ne strinjam.
Me pa zanima, koliko programerjev bi se odločilo za zastonjkarsko talanje programov, če v to ne bi bili prisiljeni zaradi okoliščin, v katerih danes špila internet. Se mi zdi, da je vprašanje, a so se za to odločili ali pa so bili v to prisiljeni, še kako na mestu.

kleb je napisal/a:
In prosim ne me zmerjat s tem, da jaz trdim, da je prav krasti programe.

Jaz pa prosim tebe, da me ne zmerjaš s tem, da trdim, da ti trdiš, da je prav krasti programe!

kleb je napisal/a:
Napisal sem, da se mi zdi brez veze podpirat sebične riti od programerjev, ki hočejo plačilo od vsakega, če obstaja program za isto stvar, ki ga njegov programer daje prostovoljno naokrog zastonj.

V končni fazi je program produkt kot vsak drug. Izdelek. Temu kar ti opisuješ, se reče konkurenca, raznovrstna ponudba. Ajde, pa se vrniva k intelektualni lastnini; zakaj bi jaz zaračunaval za download svojih fotk z moje spletne strani, če pa sosedov mulc enake fotke tala zastonj? A zdaj naj pa jaz zato, ker nekdo na trgu iz bogsigavedi kakšnih razlogov za svoj produkt ne zaračunava, neham prodajati svojega?
Ti o programerjih razmišljaš kot o sebičnih ritih, ki hočejo plačilo, programerji pa prav gotovo o tebi podobnih razmišljajo kot o sebičnih ritih, ki bi rade vse zastonj. In zakaj imaš ti prav, programer pa ne?

kleb je napisal/a:
Ti morda tudi uporabljaš mozillo firefox, ki jo avtorji dajejo naokrog zastonj in z izvorno kodo vred - pa se ti ne zdi obstoj mozille firefox nič perverzen?

Ne. Niti se mi ne zdi perverzna uporaba kateregakoli drugega zastonjkarskega programa. Perverzno se mi zdi razmišljanje, da si programer ne zasluži plačila. Pazi; ne da ga noče, ne rabi, se mu odpoveduje, pač pa da si ga ne zasluži. To se mi pa zdi perverzno, ja.
Ljudje smo si različni. Meni se zdi perverzno, da trgovke v Tušu 8 ur za šalterjem stojijo, njihovim šefom pač ne.

kleb je napisal/a:
Pač, zaprl si se v svoj mehki balonček lastne realnosti in dokler se ne boš sam odločil pokukati ven, boš pač imel svoja nespremenljiva stališča in vsi ostali bodo perverzni in neumni.

Daj ti tole o mehurčkih prihrani za kdaj drugič - čeprav imaš prav vsaj v tem, da imam stališča bolj ali manj nespremenljiva; spreminjam mnenja, stališč pač ne. Vsaj ne kar tako, "na počez". In nikoli nisem nikogar, niti tebe, označil za perverznega in neumnega, zato mi teh besed nikar ne podtikaj, niti ne posplošuj mojega pisanja. Napisal sem, kaj se MENI ZDI perverzno in kretensko, ne pa da kdo tak je.
Zato prosim brez odvečnega dramatiziranja in drekanja, ker oba zgolj razlagava svoja nasprotujoča si stališča in enostavno rečeno debatirava. Ne strinjati se je pravzaprav zdravo in povsem človeško in ... kam bi pa prišli, če bi vsi tulili v isti rog? To je forum, tu se debatira. V debati lahko kadarkoli napišeš odgovor ali postaviš svojo novo trditev, lahko tudi kadarkoli odnehaš, nihče ti ne brani.
 0   

tomaž @mju 18. Okt 2010, 19:54

lol

Periferija FTW
 0   

Andrej @fotokaj 18. Okt 2010, 20:02

Mju? A ti (še) nisi umrl?
In ja, točno tako - Free The Whales, to je tisto pomembno!
grin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati