Mislim, da bi bil zate še najboljša izbira kakšen 50mm F/1.8D, ki bi se rabljen prodajal za 380 EUR na obroke
Šalo na stran - zdaj pa res že dolgo kupuješ tole lečovje. Če bi takrat, ko smo ti predlagali, kupil 50 1.8 za 100 EUR rabljenega, bi imel lahko že nekaj 100 dobrih in par deset odličnih portretnih fotografij.
Kar se tiče makro objektivov - tudi jaz sem mislil, da bo Tamron 90mm F/2,8 hkrati lahko igral vlogo portretnega objektiva, pa je ne more. Prvo kot prvo ima vsak makro objektiv (vsaj kolikor mi je znano) največjo zaslonko, ki je navedena, šele pri ostrenju na neskončnost. Pri portretih sicer res ne izgubiš kaj dosti, če jih slikaš malo bolj na daleč, a vendarle. Poleg tega se mi zdi, da so makro objektivi vseeno tudi prilagojeni za slikanje z zaprtimi zaslonkami. Morda imam le malo slabši primerek Tamrona, ampak za makro fotografijo je super, z odprto zaslonko ima pa toliko barvnih napak na ostrih prehodih (nisem prepričan, če bi se temu reklo aberacija... Prisotno je v enaki meri v centru kot na robovih), da je praktično neuporaben.
4.