0   

Lenart Senica @lenyn 29. Dec 2010, 11:45

To je karakter fotke, ne objektiva IMO.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 29. Dec 2010, 12:11

Za tistega, ki razlike med makro in portretnim objektivom pri portretih ne vidi, je res bolje, da si omisli makro varzijo.
 0   

Oliver Ruškovič @eLiSiR 29. Dec 2010, 12:22

Huda fotka! Drugače pa bi zadevo tako ali tako vzel novo (ne kupujem rabljenega) in pa na obroke. Sicer so pa v trgovinah cene hudo nabite, vsaj kolikor sem gledal. A ve kdo za kakšno dobro foto trgovino kjer je dokaj poceni in se da na obroke vzet?

Kar se tiče makro fotografije z DSLR pa na tem področju nimam čisto nič izkušenj zato bi prosil tiste, ki jih imate, če mi lahko razjasnite par stvari. Najbolj me zanima to, če je res treba pri vsakem fotkanju uporabiti flash?
 0   

Oliver Ruškovič @eLiSiR 12. Maj 2011, 20:20

Kaj pa pravite na novega AF-S NIKKOR 50 mm f/1.8G? Samo ga pri nas še ni za dobiti...

A mislite, da bi bilo smiselno v mojem primeru vzeti zgoraj omenjenega 50mm in pa 85mm 1.8D? Nekako me bolj vleče, da bi se v glavnem podal predvsem v portretno fotografijo. Prvega bi imel bolj za close-up pa kje notri, 85mm pa potem še za kje zunaj pa tudi bolj za body shots.
 1   

Tomaž Pirman @tomovader 12. Maj 2011, 23:14

Upam, da te ne zmedem še bolj... ampak samo dajem ti še eno opcijo smile
Imaš omejen Budget kajneda... Zanima te predvsem portetiranje in pa mogoče malo macro...

Jaz bi ti tako odprl še takole možnost:
kupi en dober portretni objektiv... glede na to da imaš d90 ki je crop bi rekel 50mm, da se še da slikati v zaprtih prostorih (z 85 je malo ozko mogoče)... in pa en macro objektiv npr... sigma 105mm ali tamron 90mm, ki sta oba cenejša od nikkorjevega pa naj bi bila precej ostra in dobra (predvsem hvalijo Tamrona..)

Če ti je kaj v pomoč, pa si lahko tukajle pogledaš razne slike posnete z določenimi objektivi:) http://www.pixel-peeper.com/lenses/

veliko sreče in uspeha pri odločitvi grin
Zahvala: eLiSiR
Če hočeš spremeniti svet, moraš najprej spremeniti sebe!
 0   

Oliver Ruškovič @eLiSiR 13. Maj 2011, 00:20

Tale ideja mi je pa kar precej všeč. Ta Tamron res dela zelo lepe fotografije in pa finančno se bi obneslo.

Hvala za predlog. smile
 0   

Horvy @Horvy 13. Maj 2011, 06:26

Ne vem, koliko ti makro pomeni, vem pa to, da js ne bi vzel 50mm in 85mm skupaj, ker je mogoče malo preblizu. Vzemi kakšno 35/1.8 in 85./1.8
 0   

Žiga @zcetrt 13. Maj 2011, 07:20

Mislim, da bi bil zate še najboljša izbira kakšen 50mm F/1.8D, ki bi se rabljen prodajal za 380 EUR na obroke smile

Šalo na stran - zdaj pa res že dolgo kupuješ tole lečovje. Če bi takrat, ko smo ti predlagali, kupil 50 1.8 za 100 EUR rabljenega, bi imel lahko že nekaj 100 dobrih in par deset odličnih portretnih fotografij.

Kar se tiče makro objektivov - tudi jaz sem mislil, da bo Tamron 90mm F/2,8 hkrati lahko igral vlogo portretnega objektiva, pa je ne more. Prvo kot prvo ima vsak makro objektiv (vsaj kolikor mi je znano) največjo zaslonko, ki je navedena, šele pri ostrenju na neskončnost. Pri portretih sicer res ne izgubiš kaj dosti, če jih slikaš malo bolj na daleč, a vendarle. Poleg tega se mi zdi, da so makro objektivi vseeno tudi prilagojeni za slikanje z zaprtimi zaslonkami. Morda imam le malo slabši primerek Tamrona, ampak za makro fotografijo je super, z odprto zaslonko ima pa toliko barvnih napak na ostrih prehodih (nisem prepričan, če bi se temu reklo aberacija... Prisotno je v enaki meri v centru kot na robovih), da je praktično neuporaben.
4.
 0   

Oliver Ruškovič @eLiSiR 19. Maj 2011, 16:01

zcetrt; Katerega Tamrona pa imaš ti za makrote slikat? Lahko pokažeš kako fotko? smile
 1   

Žiga @zcetrt 19. Maj 2011, 16:26

http://www.shrani.si/f/2m/Bt/1HlExDlE/dsc1677resize.jpg
http://www.shrani.si/f/27/xk/11LZFWtt/dsc1681resize.jpg
http://www.shrani.si/f/K/5W/1IdGBB8g/dsc1775resize.jpg
http://www.shrani.si/f/2s/kt/1XrI9V06/dsc3402resize.jpg

V glavnem pa zadnje čase z njim "skeniram" negative. Kateri objektiv imam, je pa že napisano. Starejša verzija brez vgrajenega motorčka sicer.
Zahvala: eLiSiR
4.
 0   

Oliver Ruškovič @eLiSiR 21. Maj 2011, 02:30

Horvy; a nisi ti zase kupil 50/1.4D in 85/1.8D?
 0   

Horvy @Horvy 21. Maj 2011, 09:59

Ne, nisem, sem mel to v planu, pa sem potem zaradi goriščnic, ki so preblizu kupil samo Nikkorja 50mm 1.4G AF-S za DX, pa mi je dovolj zaenkrat. Če bi šel na FF bi obdržal Dx body pa dokupil 85mm, pol pa maš še tolk večji razpon, 50 na ff pa 85 na dx...

Lp
 0   

Oliver Ruškovič @eLiSiR 22. Maj 2011, 03:30

Vzel bom 50mm 1.8D in pa razmišljam še o tem, da bi si vzel še 70-300mm.

Če bi že kupoval macro bi si po vsej verjetnosti izbral tistega, ki ste mi ga svetovali (Tamron 90mm). Me pa vseeno zanima v čem je fora teh dveh: Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO in Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG Macro.

Zanima me tudi kateri od spodnjih dveh objektivov je po vašem mnenju boljši...
Tamron SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD ali Sigma 70-300mm F4-5.6 DG OS ?

PS. Če je možno naj nekdo preimenuje temo v "Pomoč pri nakupu objektivov..." ali nekaj. smile
 1   

Horvy @Horvy 22. Maj 2011, 06:22

Samo en nasvet, na bolhi se prodaja zelo poceni sigma 70-200, poglej, pa ni moj oglas!

Lp
Zahvala: Alien

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati