1   

Andrej @fotokaj 30. Jan 2011, 10:53

matejo je napisal/a:
Prodajalec mi je rekel da mi ne more zamenjati fotoaparata če nima potrdila o napaki od servisa.


Se opravičujem, ampak ... kako lahko temu verjameš, kako lahko nasedeš na tako finto? Kar se tiče mene, si si povsem sam kriv za nastalo situacijo.
Trgovec ti je dolžan vsak produkt, prodan fizično v trgovini in na katerem je ugotovljena napaka, neskladnost z lastnostmi ali okvara, zamenjati v roku 8 dni - brez debate. Če je bil nakup opravljen prek spletne trgovine, je pa trgovec v roku 15 dni dolžan zamenjati ali vzeti nazaj vsak artikel in to po načelu "no questions asked".

Tako da zdaj bobnat naokrog, da ima Nikon slab support zgolj zato, ker te trgovci prinašajo naokrog in imaš domnevno slabo izkušnjo s pooblaščenim servisom (ki, mimogrede, kot je rekel vtomo, niti približno ni isto kot "Nikon support"), je pač traparija in nič drugega.

Nenazadnje pa; aparat si kupil z veljavnim garancijskim rokom in ta garancijski rok je zato, da se na stroške proizvajalca odpravi morebitne napake na aparatu. Vsa ta popravila v garancijskem roku morajo biti opravljena v roku 45 dni. Kateri del ti ni jasen? Mislim, stari - ti jamraš mesec dni prezgodaj? Kot praviš, je minilo (šele) 14 dni, zato se zavedaj, da kar se tiče strogo zakonskega pogleda, ti do izteka 45 dnevnega roka ni nihče ničesar dolžan. To, da se ti ne zavedaš svojih pravic in da glede tega za brez veze jokaš po internetu, je pa tudi tvoj problem.
Zahvala: Danijelz
 0   

Žiga @zcetrt 30. Jan 2011, 11:36

Dolžni so mu nuditi nadomestni aparat ali povrniti nastale stroške zaradi tega, ker ne more uporabljati fotoaparata.

Če je artikel enkrat na servisu zaradi napake, se zaradi enake napaka ne more več uveljavljati stvarne napake. Verjetno so ga zato poslali na servis. Zvito, ni kaj.
4.
 0   

matejo @matejo 30. Jan 2011, 11:59

Sam ne bi mogel nekomu prodati fotoaparata za katerega bi vedel da je okvarjen, niti ne bi mogel kot serviser delo opraviti površno in bi preveril kaj sem naredil.
 1   

Janez Pelko @Wartburg 30. Jan 2011, 12:21

Najbolje, da se obrneš kar direktno na predstavnika Nikona za Slovenijo, Roka Gašpariča:

Nikon GmbH - Podporna pisarna Slovenija

G. Rok Gašparič
Koordinator za Slovenijo
Leskoškova 9e
1000 Ljubljana

Tel: 00386 599 483 56
Fax: 00386 599 483 63
Email: [email protected]

Podatke sem dobil na nikon.si, Rok je pa zelo v redu možakar.
Zahvala: matejo
 0   

fotospecialist @fotospecialist 30. Jan 2011, 20:50

Podravljen Ma_ej

Danes sem celo prejel prvo informacijo od tebe o tem problemu in glej ga zlomka me je o tem prijatelj skoraj istočasno opozoril tudi preko tega foruma.

V glavnem postopek je tak:
Aparat bi nam moral vrniti takoj, ko so v servisu potrdili napako in bi ga zamenjali za novega. Ker je poteklo 8 dni od nakupa, ga žal ne moremo prevzeti nazaj.

Od tu dalje je za vse odgovoren uradni servis, ki ga ne hvalim ali šimfam, je pač tako, da shit happens in potem je potrebno ta shit prebaviti in nekdo pač mora "pojesti sra...". NIKAKOR PA TI KOT KUPEC, ki si v dobri veri kupil in plačal izdelek (in to drag), da ti bo BREZHIBNO DELOVAL.

V glavnem se bom še sam zavzel, da ti bo servis zrihtal, kot se spodobi - pa hvala za nakup in opravičilo v imenu prodajalca!

(celo razmišljam, da bi po novem testirali aparate pred prodajo .... vendar potem bodo verjetno spet pripombe, "nisem prejel nov aparat, ker ga je nekdo naredil 3 posnetke", ali kot je že bilo, "nekdo je že odprl škatlo, nočem tega aparata, ker ni nov" kar je pač posledica, DA SE VZAME VEN GARANCIJSKI LIST, če pa ga ne potrdimo, pa je spet problem, da ne govorim, ko nekomu pošljemo opremo in si vmes premisli, ter ne prevzame aparata mi pa že potrdimo garancijski list in pošiljka pride nazaj, kdo bi pa želel opremo, kjer je POPRAVLJEN DATUM GARANCIJE, ali ko stranka zavrne D5000, ker nima digitalnega zooma, pa piše, da je digitalni fotoaparat ...."

Pa še vseeno verjamem, da je Nikon zaupanja vredna znamka!
đojn as on fejsbuk: fotospecialisti.si
 0   

fotospecialist @fotospecialist 30. Jan 2011, 20:56

Pa še ena huda obtožba:

“Sam ne bi mogel nekomu prodati fotoaparata za katerega bi vedel da je okvarjen,..”


TUDI JAZ OZ. MI NE!

lp
đojn as on fejsbuk: fotospecialisti.si
 0   

ohinsploh @ohinsploh 30. Jan 2011, 21:11

Vi kot prodajalec ste po 37. in 38. členu Zakona o varstvu potrošnikov dolžni zaradi stvarne napake kupcu zamenjati blago če vas kupec v 2 mesecih od dneva nakupa obvesti o napaki, tako da prosim ne bluzite nekaj o 8 dneh.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=51154

37. člen

(1) Prodajalec mora potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve.

(2) Napaka je stvarna:

1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;

2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;

3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;

4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

(3) Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.

(4) Za odgovornost za stvarne in pravne napake se uporabljajo določbe zakona, ki ureja obligacijska razmerja, če ta zakon ne določa drugače.

37.a člen

(1) Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.

(2) Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.

(3) Obvestilo o napaki lahko potrošnik prodajalcu sporoči osebno, o čemer mu prodajalec mora izdati potrdilo, ali ga pošlje v prodajalno, kjer je bila stvar kupljena, ali pa zastopniku prodajalca, s katerim je sklenil pogodbo.
 0   

Andrej @fotokaj 30. Jan 2011, 21:13

No evo - lepa beseda mesto najde, pravijo - tu je pa mesto našla tudi "nelepa" beseda". Še enkrat več se bo na koncu izkazalo, da so še najmanj krivi trgovci in serviserji ...

Preden kdorkoli začne zlivat žolč na forumih, naj se najprej loti kulturno zmenit s trgovcem in serviserjem. Če ne bi z večino slednjih imel takšnih ali drugačnih (večinoma dobrih) izkušenj, bi morda kdaj komu še verjel, da so vsi "barabe".
 1   

ohinsploh @ohinsploh 30. Jan 2011, 21:22

Še to dolžni ste mu tudi povrniti vse stroške ki jih je imel;

37.c člen

(1) Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:

– odpravi napako na blagu ali

– vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali

– blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali

– vrne plačani znesek.

(2) V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega odstavka tega člena.

(3) Pravice potrošnika iz prvega odstavka ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

37.č člen

(1) Z nobenim pogodbenim določilom ni mogoče omejiti ali izključiti prodajalčeve odgovornosti za stvarne napake, kot je določena s tem zakonom.

(2) Pogodbeno določilo, ki nasprotuje prejšnjemu odstavku, je nično.

38. člen

(1) Potrošnik ima pravico, če je bila storitev opravljena nepravilno, od izvajalca storitve zahtevati, da:

– odpravi pomanjkljivosti pri opravljeni storitvi ali

– vrne del plačanega zneska v sorazmerju s pomanjkljivostjo pri opravljeni storitvi ali

– ponovno opravi storitev ali

– vrne plačani znesek.

(2) Roki, ki so določeni za odgovornost prodajalca za stvarne napake, se smiselno uporabljajo tudi za izvajalca storitve, če s posebnim zakonom ni določen daljši rok.

39. člen

(1) Če v primerih iz 37. in 38. člena napaka ni sporna, mora podjetje čimprej, vendar najpozneje v roku osmih dni ugoditi potrošnikovi zahtevi.

(2) Podjetje mora pisno odgovoriti potrošniku na zahtevo najpozneje v osmih dneh po njenem prejemu, če je napaka sporna.
Zahvala: matejo
 0   

Janez Pelko @Wartburg 30. Jan 2011, 22:00

fotokaj je napisal/a:
Preden kdorkoli začne zlivat žolč na forumih, naj se najprej loti kulturno zmenit s trgovcem in serviserjem. Če ne bi z večino slednjih imel takšnih ali drugačnih (večinoma dobrih) izkušenj, bi morda kdaj komu še verjel, da so vsi "barabe".

Verjamem ti, da imaš ti dobre izkušnje s servisom, verjetno te kot NPS člana in celo Nikon predstavnika obravnavajo malce drugače.
Sam sem vedno nastopil zelo prijazno in kulturno, pa sem bil že nekajkrat zelo butalsko opetnajsten, na tak ali drugačen način. Šele po konkretnih opozorilih so se nekatere stvari poštinale tako kot bi se morale že takoj na začetku.
Pa vem, da sami mehaniki niso kaj dosti krivi. Na koncu si upam s prstom pokazati na pohlep lastnikov!
 0   

Janez Šturm @jj65 30. Jan 2011, 22:21

Ejga 'ohinsploh'! A ta zakon še velja? Če velja, bi bilo zelo lepo in vsem nam v veliko veselje, če bi ga naš 'nikonov specialist' prebral (mogoče celo naučil na pamet). Ne pa da nam z VELIKI ČRKAMI in POVDARJENO soli pamet in trosi 'rožice'! No tudi glede Beseničarjevih zapultnikov bi se naš 'specialist nikonov' smel zamisliti. Pa to ne samo zaradi naših uporabniških koristi, ampak tudi svojih in sicer: svoje plače (saj mu jo mi plačujemo). Tip in vsaj dve tipici se znajo znebiti tudi takele: '... d7000 ni namenjen za visike iso. Fotografira se z iso100, mogoče 200 vse ostalo pa ne...'. O tem, da originalen račun ne velja, pa moraš prinest še listek od kartice (pa dotični mesečni izpisek)! No 'specialist', ta primer sploh ni osamljen. Iztok je serviser na mestu, ampak vse do njega in vaše nepriznavanje tovarniških napak... (da ne napišem kaj grdega) ... pa ne.
Samo dva kolega sta ta mesec v RS kupila d7000 in oba sta že imela fotoaparat na servisu. Eden ima še vedno 'bele' piksle na fotkah, drugemu pa AF niso popravili. Zakaj se to do sedaj ni dogajalo v takšnem obsegu, pri nakupih v tujini (100% potrebo za servis je težko doseči)? Kaj pa tovarniške napake/popravila pro serije zoom-ov?
Javno sprašujem: kdaj si/ste zadnjič razmišljal o dodatnem (drugem) uradnem servisu v RS? Ali vsaj sprejemnici za Dusseldorf ali vsaj Munchen? Ali pa vsaj večji fleksibilnosti pri menjavi nedelujočega blaga? Saj to blago se da kasneje, ko se opravi popravilo, še čisto lepo prodati kot 'factory refurbishment', ne pa da se, za svoje veselje in seveda denar, mi potrošniki preganjamo po z vaše strani določenem servisu...
V pričakovanju odgovora Janez
 0   

ohinsploh @ohinsploh 30. Jan 2011, 22:28

Seveda velja, saj je objavljen v uradnem listu. Državni zbor ki sprejema zakone jih razglaša v uradnem listu, kar za njega pomeni da smo državljani z njem seznanjeni. Zato se nihče ne more zgovarjati da ne pozna zakonov....se pa tegale o potrošnikih splača poznati vsakemu potrošniku in z njem seznaniti tudi prodajalca, če ga le ta ne pozna.
 0   

fotospecialist @fotospecialist 30. Jan 2011, 23:02

ohinsploh

To kar zalepiš na stran je potrebno tudi včasih prebrati, kaj je stvarna napaka in na kak način se obvesti prodajalec, kako je organizirano poslovanje, kaj je vsebina garancijske izjave, kako se rešujejo takšne zadeve,...

V tem in vsakem drugem primeru bo kupcu sigurno zadoščeno in bo dobil vse bonitete ki izhajajo iz tega zakona.

jj65

Mislim, da gre za zamenjavo z nekom drugim - nimam nobene veze z "Beseničarjevimi zapultniki".

Pa še nekaj: stranka nas je o tem obvestila DANES, in zaradi nedelje ni bilo moč rešiti situacije, sicer na forumu je bilo objavljeno prej, kot je prišla reklamacija do nas, kar tudi nekaj pove.


Boris - .../.../edit: thunder_road
đojn as on fejsbuk: fotospecialisti.si
 1   

ohinsploh @ohinsploh 30. Jan 2011, 23:14

Seveda način da mi o tem razpravljamo tu na forumu ni pravi, vendar pa se je matejo obrnil na nas z namenom da mu pomagamo in jaz sem mu že večkrat predlagal da naj vas pisno obvesti o stvarni napaki. Ko ste se oglasili me je zmotilo to da ste ga odpravili in odgovornost preložili na servis, v zakonu o potrošnikih pa piše da odgovornost nosi prodajalec in ne serviser. Seveda vi boste zaradi tega imeli nekaj dela, vse stroške pa vam bo nikon oziroma uvoznik povrnil in zato ne razumem zakaj se bunite in si na forumu mažete ime. V tujini to zamenjajo brez vprašanj z opravičilom in nasmeškom. Ta aparat bo šel itak nazaj v tovarno kjer bodo napake odpravili in ga prodali pod refurbished.

S tem sem jaz v tej debati zaključil, Lep pozdrav
Zahvala: matejo
 0   

matejo @matejo 30. Jan 2011, 23:16

Citiram:
Pa še nekaj: stranka nas je o tem obvestila DANES, in zaradi nedelje ni bilo moč rešiti situacije, sicer na forumu je bilo objavljeno prej, kot je prišla reklamacija do nas, kar tudi nekaj pove.


Da ne bo pomote... na forumu nisem nikjer navedel poimensko prodajalca...
 0   

fotospecialist @fotospecialist 30. Jan 2011, 23:27

ohinsploh

Saj o tem tudi jaz govorim.

Stranki bi seveda menjali brez vprašanj. Ampak komaj danes smo prejeli obvestilo o napaki, opreme pa žal ne.
Nihče od nas ni preložil odgovornost na servis razen stranke, ki je bila nezadovoljna.

Mene je zmotila le neresnična izjava: “Sam ne bi mogel nekomu prodati fotoaparata za katerega bi vedel da je okvarjen".., kar leti na nas prodajalca, kot da to mi počnemo.

Če si s tem mažem ime pa lahko vsak presodi sam.

Sem tudi končal.

Boris - o-video d.o.o. - fotospecialisti.si - nima nobene zveze z Beseničar
đojn as on fejsbuk: fotospecialisti.si
 0   

Stane Crnjak @staneC 31. Jan 2011, 08:27

A ni pri nakupu preko spleta univerzalen 30 dnevni rok za vračilo kupljenega blaga? Zakonsko, nič potrdil o servisu, in ostalih bla bla bla.
 0   

Andrej @fotokaj 31. Jan 2011, 08:52

Wartburg je napisal/a:
fotokaj je napisal/a:
Preden kdorkoli začne zlivat žolč na forumih, naj se najprej loti kulturno zmenit s trgovcem in serviserjem. Če ne bi z večino slednjih imel takšnih ali drugačnih (večinoma dobrih) izkušenj, bi morda kdaj komu še verjel, da so vsi "barabe".

Verjamem ti, da imaš ti dobre izkušnje s servisom, verjetno te kot NPS člana in celo Nikon predstavnika obravnavajo malce drugače.

Povsem nepotreben stavek, res; namiguje na povsem drugačno sliko. NPS članstvo mi s tem, da sem v opremo vložil na desetine jurjev, daje Nikon, ne Beseničar - kjer plačam enako ceno in stojim v isti vrsti kot vsi drugi.

Vseeno pa bi rad izpostavil, da ne glede na to, za katerega trgovca, zastopnika ali serviserja gre, se je treba najprej poskušat zmenit z njimi, ne pa hodit srat po ljudeh na splet! Sploh ne gre za to, kdo je česa zares obdolžen in kriv. Tale primer je klasičen; pol Slo-foto članstva je zanj vedelo, preden je vedel trgovec, ki je več kot očitno pripravljen zadevo rešit.
Se ti oz vam zdi to prava pot, se vam to zdi normalno?
Forum je idealen zato, da nekoga oserješ, s tabo pa absolutno nekritično potegne cel trop ovac (preden vas pol živčnega faše; ne namigujem na nikogar), ki se ne vpraša, kaj je v zgodbi res in kaj ne ter kakšna je ista zgodba, le slišana z druge strani.
 0   

matejo @matejo 31. Jan 2011, 09:50

Dejstvo je da je edini uradni serviser Nikona Beseničar in se na žalost takoj ve o kom je govora, trgovca pa nisem nikjer navajal in se je javil sam. Na forum sem postal z namenom da slišim druga mnenja o tej stvari in da zvem kake so moje pravice. Pri nas se očitno mora kupec zavedati svojih pravic namesto da bi se prodajalec in serviser držala svojih obveznosti do kupca. Mnenja sem da kupcu sploh ni potebno poznati zakona temveč se mora prodajalec držati svojih obveznosti in jih v popolnosti izpolnjevati ter jih tudi na primeren način posredovati kupcu. Ko se kupec enkrat pritoži mora biti prodajalec tisti ki kliče naokoli za kupca in v njegovem interesu mora biti to da poskrbi da bo stranka zadovoljna. Zadovoljna stranka je najboljša reklama.
 0   

Andrej @fotokaj 31. Jan 2011, 09:59

matejo je napisal/a:
Pri nas se očitno mora kupec zavedati svojih pravic namesto da bi se prodajalec in serviser držala svojih obveznosti do kupca. Mnenja sem da kupcu sploh ni potrebno poznati zakona temveč se mora prodajalec držati svojih obveznosti in jih v popolnosti izpolnjevati ter jih tudi na primeren način posredovati kupcu.


Absolutno se moraš zavedati svojih pravic! Kaj pa misliš? Za obe strani velja enako - poznati in držati se svojih pravic in dolžnosti.
Lepo te prosim, ne moreš biti tako naiven in pričakovati, da bodo drugi skrbeli zate. Tega ni več; če ti ni nihče povedal, je Tito maja '80 umrl ... grin

Predstavljaj si isti scenarij v drugem filmu; nobenemu ni treba poznat svojih pravic in zakonov, bosta že policija in sodstvo naredila svoje? O Marija Kristusova mat pomagaj tistemu, ki daje život v roke dvema babama ... (Kresalova in Brezigarjeva)!
laugh


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati