Soočam se z nenavadno težavo. Na moj objektiv Canon EF 24-70 /2.8 sem pred časom montiral polarizacijski filter, sedaj pa ga ne morem nikakor odviti dol.
Ima kdo podobno izkušnjo ali idejo kako se da to opraviti brez poškodb filtra in objektiva?
Jaz uporabljam tole http://the-digital-picture.com/Reviews/Lens-Filter-Wrench-Review.aspx Kupil sem prek Ebaya (proizvajalec Kood), imajo pa tudi v Cumulusu v Kranju. Je zelo poceni in priročno. Če imaš dva filtra, daš vsako na en filter in obrneš. Preverjeno deluje brez zamrzovalnikov in uporabe moči.
to kot je cedo napisal ali pa da obroček filtra segreješ (fizika )
Fizika ze, samo si pa logiko malce prespal Ce ga segrejes, se raztegne. Ker je navoj na zunanji strani filtra, se z raztezanjem samo se bolj "zazre" v objektiv. Razen ce si mislil segrevati navoj na objektivu... to pa bi slo, je pa vprasanje kaksne posledice bi pustilo vse skupaj. Tako da sem jaz v ekstremnih primerih se vedno raje za zmrzovanje.
No treba je poznat oba materjala(navoj na objektivu in na filtru), pol se pa lahko greš temperaturne spremembe, ker raztezata in krčita se oba. Če se materjal od objektiva pri hlajenju bolj krči kot tisti od filtra ti hlajenje ne pomaga nič, je le še slabše. Sicer pa mislim da bi mogl s silo it, sam je treba stisnt iz vseh strani enakomirn in z kako gumo zagotovit dober oprijem.
Glede na to, da je -30c pri smucanju krepko bolj mrzlo kot zmrzovalnik, in do sedaj se nisem imel nobenih problemov s taksnimi temperaturami pri svojem delu, mocno dvomim da bi zmrzovalnik kaj pretirano skodoval
Mislim, da je najprej treba z občutkom. Enkrat sem imel že rorcange pripravljene, potem se je pa filter sam od sebe odvil, ko sem ga oplazil s prstom...
Kadar odvijam trdovraten filter, ga primem z vsemi petimi prsti, enakomerno razporejenimi po obodu filtra. Tako se pritisk razporedi in filter se lepo odvije, niti ni potrebno preveč močno stiskat da dobiš "grip"
Če pa primeš z dvema prstoma diametralno na obodu filtra, bolj kot stiskaš, težje ga odviješ. Obroč se namreč malo razširi v elipso in še bolj pritisne v navoj.
Poizkusi še z "nežno silo" . Filter prijemaj z dvema do tremi prsti in stisni samo zelo narahlo (nobene sile) in poizkusi obrnit, brez kakšne sile in z občutkom. Če ne gre, primi na drugih točkah in tako ponavljaj... Filter zaradi tankih sten ni popoln krog temveč malo elipse in ko primeš pravo točko, se odvije, četudi si se prej cel dan mučil z njim na vse mogoče načine in s silo. Meni se je takole večkrat odvil, brez težav, čeprav je prej zgledalo da se ne bo na noben način. Ni pa rečeno, da bo pomagalo, če je filter zategnjen na navoju... Da se te težave omili, jaz čisto na tanko namašem navoj filtra s silikonsko mastjo, ki se uporablja za tesnila. Ampak res čisto na tanko (samo tanek film), tako da postane navoj gladek in tako se ne "zaklema" tako hitro oz. se odvije tudi lažje...