0   

Matic Redelonghi @MaticRedelonghi 10. Mar 2011, 15:12

Tole sem dal na forum splošno in ko sem kliknil 'pošlji', sem se spomnil, da bi najbrž post bil bolj primeren za tule... Skratka, tole me muči:

Vprašanje za strokovnjake, ki me že nekaj časa muči...
V časih Fuji Velvie, je bilo potrebno pri daljših osvetlitvenih časih (mesto ponoči), fotko preosvetliti za kakšno blendo ali dve (iz recimo 5 sekund, na 10 ali 20), zato da so bile barve na diasu bolj pravilne in polne. KAko je pa to sedaj na digitalnem tipalu? A se lahko barve ekvivalentno izboljša z nastavitvami, recimo že na sami kameri, ali celo pri obdelavi na kompjuterju, ali bi bilo dobro še vedno dat blendo več? Ker poleg barv, je bila cela fotka malo svtlejša in so bili zato tudi detajli bolje vidni. Če so določeni predeli v temi, mi kasnejša obdelava nič ne pomaga pri detajlih... Ali bi bilo mogoče celo bolje narediti HDR fotko v takem primeru?
 0   

Janez Pelko @Wartburg 10. Mar 2011, 15:55

Film je imel takoimenovan 'reciprocity failure', nekateri so pri dolgih časih zahtevali več kompenzacije, drugi manj. Brez kompenzacije je bil posnetek podosvetljen.
Za tipalo ne vem, itak pa takoj vidiš, kaj si naredil. Ampak mislim, da te napake nima. Sicer pa so nočni posnetki lahko zelo različni, enim bi morda pasal kak HDR, drugim verjetno ne.
 0   

Matic Redelonghi @MaticRedelonghi 10. Mar 2011, 23:48

Saj, to je bila bolj kemična fora če se ne motim. V elektroniki po mojem tega ne bi smelo biti. Je pa res odvisno od vsakega posnetka posebej, samo na filmu je bila recimo rumena vedno nekam bleda, če nisi presvetlil. Tukaj najbrž to lahko urediš že s saturacijo na kameri...
 0   

andyz @andyz 11. Mar 2011, 07:36

Kasneje se da marsikaj popravit. Je pa, vsaj po mojih izkušnjah, pri digitalu bolje iti s kompenzacijo v minus, predvsem pri motivih, ki imajo relativno močna ali bližnja svetlobna telesa. Izmerjena osvetlitev jih ponavadi "prekuri".
Jaz grem vsaj z eno do dve blendi navzdol. Če pa je mogoče, pa je seveda najbolje napraviti nekaj različnih osvetlitev.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati