Sem slikal z obema, a pipetkal nisem. 16-85 velja za enega boljših Nikon kit objektivov, če mu glede na ceno še sploh lahko rečemo kit objektiv. Pred leti sem bil v podobni situaciji in sem se odločil za 17-55/2.8 in moram potrditi, da ta objektiv je pa oster. Trenutno uporabljam (čez srednje kote) 24-70/2.8 in tudi ta je vidno bolj oster od kakšnih reciva temu kit objektivov. Potem imaš tu še plejado fiksnih. Predvsem novi (24/1.4, 35/1.4, 85/1.4, tudi 50/1.4) so zelo ostri.
Je pa tako, če slikaš pri zaprti zaslonki 8+ potem so razlike majhne. Vsaka malenkost boljša optika je pa po pravilu bistveno dražja: 18-105 (273€), 16-85 (569€), 17-55 (1375€) in 24-70 (1670€). Cene so naše v RS (www.ceneje.si). Med prvim in zadnjim pa slika ni 6x boljša! Je pa večina Nikonovih kit objektivov na dokaj visoki optični ravni. So pa ohišja manj vzdržljiva, pa 5.6 je tudi včasih 'dolgocajtna' blenda, pa plastični bajonet (če imaš en objektiv je to čist ok), pa hitrost ostrenja je večinoma prepočasna za kakšene 'konjske dirke' ali 'agiliti', pa zatesnitve glede prahu in vlage, pa občutek cenene plastike (tudi pro objektivi so izdelani vsaj delno iz plastike!), ...
Join the club. Tole je šele začetek. Lp j