0   

ivan zadnik @ivcek13 18. Apr 2011, 08:12

Lep pozdrav vsem !

Na to stran sem se obrnil ker vem da tukaj ste doma mojstri fotografije , tako kot tisti amaterski in tisti malo manj .
Sam sem popoln začetnik , z Nikonom 3000d in standardnim objektivom 18-55 .
Nikona zgoraj omenjenega sem kupil zgolj naključno , ampak ker me je fotografiranje zelo potegnilo in me veseli , bi prosil za nasvet glede objektivov. Ta vsesplošni mi postaja premalo , naprimer pri pokrajini je zelo slab. Slikam vsesplošno , naravo ,prtrete, konje, rože .... in vse kar je lepega. Kupil bi še dva objektiva za Nikon, lahko tudi malo dražja , ker v roku leta -dveh bi zamenjal tudi sam fotoaparat z malo boljšim Nikonom .
Zelo bom vesel kakršnega koli nasveta ki bi bi pomagal pri odločitvi.
Tako , to je vse in vsem želim veliko lepih fotografij in krasen sončen dan grin

lp. ive
 0   

JureV @JureV 18. Apr 2011, 08:47

če slikaš vsesplošno pol bo 18-200 VR rešitev, rableni 350e. Pa rajši kupiš boljši objektiv, ki ti ostane, kot pa body...mislim da ti je ta čist dovol glede na to da si začetnik
[url=http://www.tarok4.com/][img:cb4cc67d4e]http://www.tarok4.com/themes/default/images/t8.gif[/img:cb4cc67d4e][/url]
http://blog.slo-foto.net/jurev/
 0   

Janez Pelko @Wartburg 18. Apr 2011, 08:48

Za pokrajine Je definitvno najboljši Nikkor 14-24, za portrete in konje pa priporočam Nikkorja 2.8/70-200 II. Oba ti bosta prav prišla tudi pri FX formatu, ko boš menjal aparat.
Aja, kaj to pomeni, da je 18-55 za pokrajine slab?
 0   

MiroN @MiroN 18. Apr 2011, 08:50

No, če poveš, koliko denarja si pripravljen odšteti za objektive, ti bomo vsekakor lažje pomagali grin
Takole na hitro:
-narava-kakšen širokotni objektiv
-portreti-fiksni 50mm f/1.4 AF-S, 35mm f/1.8 AF-S
-rože-kakšen macro objektiv, na izbiro maš malo morje
-konji-nimam pojma, najbrž bi prav prišlo, kaj od zgoraj naštetega, razen macro objektivov, ker so počasni, kar se tiče AF-ja.

Pa glej, da bodo objektivi imeli vgrajen motorček za ostrenje, saj ga D3000 nima grin
Upam, da sem bil saj malo v pomoč biggrin
 0   

ivan zadnik @ivcek13 18. Apr 2011, 09:20

Hvala za nasvete, nekako 700e bi dal za dva objektiva. Mislim da 3000d res nima motorčka za ostrenje. Zelo fanj pri njemu je tak otroški vodič v menuju , ki te vodi pri ročnih nastavitvah . Sicer mi pomaga prijateljica ki je študerala fotografijo , ampak je globoko v portretih , tko da narava jo zelo malo zanima. Ampak nasvete sevglih podeli ko vprašam. Pri objektivu 15-55 se mi ne zdi ostra slika pokrajine. Nehlede kako ga nastavim , mislim ostrenje. Mogoče se motim sej sem šele začetnik.
No še moje mnenje o tem portalu , zelo fanj stcar je in čudovite fotografije delaste, počasi se vam bom pridružil. Ampak kot pri vsaki poeziji , najprej se je treba navadit dobro pisat in potem počas objavljat. Še enkrat Hvala. lp.,ivan
 0   

Janez Pelko @Wartburg 18. Apr 2011, 09:39

Fotke so lahko neostre zaradi dveh vzrokov:
1. Objektiv je neoster (zelo malo verjetno)
2. Opreme ne znaš uporabljati.
Toplo priporočam kako začetno fotografsko delavnico, še bolje pa branje fotografskega priročnika. Predvsem spoznavanje pojmov kot so zaslonka, čas, ostrina in globinska ostrina.
Pa še RTFM. Obvezno.
 0   

ivan zadnik @ivcek13 18. Apr 2011, 09:57

Tečaj to je dobra ideja, sicer imamo klub Sušec.(v katerem še nisem ) Odprtost zaslinke, hitrost zaslonke mi je jasna. Ostrenje tudi . Sicer se ostalim moje fotografije zdijo čudovite, vendar meni pokrajinske malo manj. Zato sem mogoče obkrivil objektiv. Seveda ne bom trdil da znam uporabljat 100% opremo , še zdaleč ne.
Naprimer ko nastavljam iso , nastavim pravilnega , vodi te vodič , imaš iskušnje bližnjic in podobno. Vendar tisto slabo pri začetniku je , da sam ne ve kaj točno je iso , zato ja , seveda, izobrazba je nujno potrebna. Kot pravim pismenost.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 18. Apr 2011, 11:13

Vseeno si natančno preberi kako knjigo. Zelo pomaga pri tem, da so nekateri objektivi potem bistveno bolj ostri. Pa ne hecam se...
 0   

Peter Atanackov @Geo 18. Apr 2011, 11:39

Wartburg je napisal/a:
Za pokrajine Je definitvno najboljši Nikkor 14-24, za portrete in konje pa priporočam Nikkorja 2.8/70-200 II. Oba ti bosta prav prišla tudi pri FX formatu, ko boš menjal aparat.
Aja, kaj to pomeni, da je 18-55 za pokrajine slab?

Očitno nikoli ne slikaš pokrajine...
 0   

Janez Pelko @Wartburg 18. Apr 2011, 12:25

Geo, hvala za 'kompliment' smile
Kakšno pokrajino sem pa tudi že naredil.
In kak koledar tudi prodal....
Pa tudi 18-55 sem že imel in pri srednjih zaslonkah čisto lepo riše.
Pa čisto lepe povečave 40x60 se z njim naredi.
Ampak očitno je za nekatere ta lens preslab.
Verjamem.
 0   

Marko @Marky 18. Apr 2011, 12:59

Osebno bi ti predlagal dva objektiva:
1. Nikon 16-85 VR DX varianta
2. Nikon 35mm 1,8 DX varianta

3. 2x UV filter in 1x polarizacijski filter za 16-85

vse skupaj pride nekje 700€ (lahko tudi kak € več ali manj)..

Če pa si želiš makro fotografij, pa ti priporočam mogoče Nikona 85mm DX varinta.

Vsi omenjeni objektivi so izjemno ostri!

To so pač objektivi primerni za tvoj aparat in kateri ti bodo tudi dobro služli če boš prestopil v hobby rang.
 0   

misfits @misfits 18. Apr 2011, 13:16

ivcek13 je napisal/a:
Pri objektivu 15-55 se mi ne zdi ostra slika pokrajine. Nehlede kako ga nastavim , mislim ostrenje. Mogoče se motim sej sem šele začetnik.

najbolje je pokazat sliko s katero nisi zadovoljen, mogoče imaš slab primerek objektiva, da ti zamegli kakšen del slike, ker drugače naj bi tak objektiv bil dovolj oster
 0   

Peter Atanackov @Geo 18. Apr 2011, 16:07

Wartburg je napisal/a:
Geo, hvala za 'kompliment' smile
Kakšno pokrajino sem pa tudi že naredil.
In kak koledar tudi prodal....
Pa tudi 18-55 sem že imel in pri srednjih zaslonkah čisto lepo riše.
Pa čisto lepe povečave 40x60 se z njim naredi.
Ampak očitno je za nekatere ta lens preslab.
Verjamem.

Sem mislil na to, da pozabljas da 14-24 ne sprejema filtrov (al po novem se celo dobijo sistemski ne vem...) polarizatorja sigurno se ne da nataknit gor in zato ni glih najboljsa opcija smile

Načeloma po mojem lasnem osebnem prepričanju so objektivi dovolj ostri za pokrajino slikat, ko ga zapres na f/8, po moje je bolj pomembna barvna reprodukcija, kako coatingi obarvajo sliko namreč... ampak to za kaksen drug dan.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 18. Apr 2011, 16:39

Lee ima že nastavek za sistemske filtre za 14-24.
Barvna reprodukcija je pa itak stvar nastavitev v aparatu in postprodukcije. Sicer je 18-55 čisto spodoben, kar se tiče barv in kontrastov.
 0   

Tomaž @Ktr1sk 4. Jun 2011, 15:46

Na ebayu sem kupil eos350d in objektiv 38-78mm pa me zanima še kaj menite o objektivu
Objektiv VIVITAR SERIES1 19 - 35 mm f/3. 5 - f/4. 5 širokokotni Full Frame EOS AF
na bolhi je poceni zato me zanima

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati