4   

Jure Korber @JKSniper 30. Maj 2011, 15:08

Pozdravljeni!

Ker je najbrž že komu izmed vas padla po tleh bliskavica skupaj s stojalom, ali (upam da ne) fotoaparatom, ste najbrž jezni nase ali krivca opazili tole: (zlomljen Hotshue - nosilec fleša)


Jaz osebno sem kupil rabljen fleš ceneje z zlomljenim nosilčkom, in ga nato zamenjal po postopku, ki ga bom opisal. Čisto iz firbca sem povprašal uradni Canon servis in po "prijaznem" odgovoru ugotovil sledeče
Citiram:
Zaloga =, cena z DDV €65
.

65€ Z DDV?! stars

Kakorkoli že, potreben je le nov nadomestni del, ki izgleda sledeče:


Kupi se ga najlažje preko Ebaya, ter stane skupaj s poštnino okroglih 10€ (iz USA) ter traja dobava nekje 8-10dni. V kolikor ne zdržite toliko časa, se dobi tudi iz Anglije za ca. 20€ s poštnino in pride v parih dneh. (vsekakor priporočam USA!).
( http://cgi.ebay.co.uk/CANON-SPEEDLITE-430EX-HOT-SHOE-HOTSHOE-FOOT-REPAIR-PART-/390214212797?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item5ada945cbd )

LP!
Jure
 0   

Jure Korber @JKSniper 30. Maj 2011, 15:14

Za popravilo je potreben nov Hot-Shue, ter navadni križni izvijač.


Postopek je ZELO enostaven, ter ga bom tudi podrobno predstavil, da ja le ne-bi kdo imel pomislekov, da sam tega ne zmore. laugh

Najprej se odvijači označene 4 vijake na spodnji strani bliskavice. V izogib kakšnemu praznenju kondenzatorju na vaši roki, priporočam da bliskavico prižgete, blicnete z polno močjo in v istem trenutku odprete pokrovček baterij in jih odstranite. Tako bo bliskavica gotovo prazna, sicer pa tudi tu spodaj naj nebi bilo nič takšnega, po čemer bi lahko preveč šlatal.


Nato vijake postavite na kupček, ter odprite pokrov.
 0   

Jure Korber @JKSniper 30. Maj 2011, 15:16

Pokrov ostane na kablih, tako da ne cukajte preveč. Ni potrebe po iztikanju kablov, saj so dovolj dolgi.


Iz notranje strani boste zagledali tole...


Spet z križnim izvijačem odvijačite naslednje 4 vijake, ki so označeni na sliki. Pazite na kable, ki so v bližini.
 1   

Jure Korber @JKSniper 30. Maj 2011, 15:20

Vijake spet spravite na kup, ločeno od tistega prej, saj se vijaki rahlo razlikujejo. Sedaj lahko previdno izvlecete stari hotshue z obročkom za montažo ven. Pini bodo ostali na flešu, zatič pa bo šel skupaj s starim nosilcem ven.
Tisti zatič, ki ima na sebi fedro previdno izvlecite iz starega nosilca, ter ga shranite in pazite na fedrco. Nato odvijačite obroček za montažo.
[/img]
Zahvala: kleb
 0   

Jure Korber @JKSniper 30. Maj 2011, 15:23

Nato vzamite nov nosilec - hotshue, ter nanj privijte montažni obroček. Naj bo obrnjen prav.
[img]

ter vanj vstavite zatič, tako kot je bil prej na starem. Obrnjen je lahko samo na en način, tako da ni potrebe po doktorskem nazivu biggrin


Naslednji korak je pa še morda najtežji, in traja celih 10 sekund, v kolikor ne trofite iz prve. Hotshue držite vodoravno, da zatič ne pade ven, ter pokrovček previdno potisnite na hotshue, tako da skočijo pini nazaj na mesta. Vse gre precej brez sile skupaj, mogoče je potrebno poizkusiti srečo 2x.


Takole, vsi pini morajo gledati ven smile
[/img]
 0   

Jure Korber @JKSniper 30. Maj 2011, 15:26

Nato držite hotshue in pokrovček skupaj, ter privijte 4 vijake na notranji strani pokrovčka.


Ko imate to narejeno, preverite ali so vsi pini zunaj, ter če deluje zatič pravilno. Ko pritegnete montažni obroč, mora iti zatič ven.


Ko ga spet odtegnete, mora iti notri...
 4   

Jure Korber @JKSniper 30. Maj 2011, 15:38

Nato le še zaprite pokrovček, pospravite kable v notranjost, da jih ne priprete, ter privijačite še ostale 4 vijake. Fleš bo kot nov smile
Medtem pa lahko stari nosilec vržete med plastične odpadke grin


------------------------------------------------------------------------------
Za delo torej ne potrebujete nobenega specialnega orodja, niti vesoljskega znanja, le malo potrpežljivosti v kolikor ste bolj nerodne sorte. Zadeva je na nivoju menjave baterije v daljincu od televizije ali menjave žarnice biggrin. Vsega skupaj traja popravilo nekje 3-5min. Meni je vzelo 10min, ker sem mogel zraven še slikat in prosit desno osvetlitev, da je sodelovala (zadnjih par slik je iz desne čudno temačnih) biggrin.

Cena popravila je torej nekje 10€, ob naročilu večih komadov ali skupnem naročilu s kom (deljena poštnina itd. ) še ceneje.

Dejstvo je, da se tistih par dni po "krešu" da slikati z polomljenim hotshuem, le da je potrebno paziti na to da fleš ne pade (ker je slabše fiksiran), ter v kolikor se zlomi tista stran nosilca, ki jo Canonov fotoaparat prepozna kot fleš, se vtakne notri konec zobotrebca. Tako lahko nadomestite tistih 8 dni, ki jih je treba počakati na novi Hot-shue in še zmerom sicer bolj "z birglami" uporabljate bliskavico.

Vem, da se na isti način popravlja tudi 580EX, ter je identičen rezervni del, le notranjost fleša je MALENKOSTNO spremenjena, postopek pa je izredno podoben! Za ostale verzije in modele pa ne vem, predvidevam pa, da tudi ni zelo težko.

PS: To počnete na lastno odgovornost!
PS2: Ni težko, in predvsem; 55€ ste v dobrem!
PS3: Občutek ko popraviš nekaj sam, je zelo dober!

Upam, da vam je ta hitri "DIY" kaj pomagal, ter predvsem da veste, da tudi če zlomite hotshue, ni tako huda reč.

LP!
Jure
Zahvala: zapp0, misfits, cedo, mavrica
 1   

Martini456 @Martini456 30. Maj 2011, 15:44

Zelo lepo in priročno...
Zahvala: JKSniper
 1   

Zelod @flambirana_oFca 30. Maj 2011, 22:08

Vse pohvale za trud in voljo, da si spisal tako imeniten in detajlen vodič! Meni osebno ga na 430EX ni bilo potrebno menjati, sem ga pa še dvakrat menjal na Sigma ST-500 DG. Postopek je zelo podoben.
Zahvala: JKSniper
 1   

Klemen Blokar @kleb 31. Maj 2011, 08:46

Taki vodiči so zares koristni. Hvala v imenu vseh, ki bodo kdaj potrebovali to popravilo in bodo našli prav ta navodila.
Zahvala: JKSniper
 0   

MiroN @MiroN 31. Maj 2011, 12:35

Dober vodič. Hvala thumbsup


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati