0   

Tomaž @Tobi 2. Avg 2011, 19:06

13. avgusta grem v celovec fotografirat koncert za katerega sem dobil "dovolilnico" za fotografiranje v zaodrju/pod odrom in na odru. Za koncert vem da bo v nočnih urah tak da mam za pričakovat bol slabe svetlobne pogoje, gre za rock/metal koncert tako da verjetno tudi lahko pričakujem konstantno spreminjajočo svetlobo.

Prejšnje izkušnje z fotografiranjem koncertov sem izkusil letos poleti na koncertu skupine Dweal in Celtica - Pipes rock, slednje grem tudi fotografirat. Prosim če mi lahko glede na te fotografije podate napotke kaj naj poskusim popravit/spremenit.

Od opreme imam Nikon D90, Nikon D60, Nikkor 50 1.4G, Nikkor 18 - 70 3.5 - 4.5G, Flash Metz 48 AF - 1, kupolast difusor za flash. Verjetno bo 20gb [cca. 1000 - 1300 raw posnetkov] kartic dovolj ?

Hvala že vnaprej za mnenja in napotke.
 0   

Matej @matejchek 2. Avg 2011, 20:12

Odpri zaslonko do konca (1.4 pride še kako prav), z iso pa ne pretiravaj če ni treba.
Po potrebi uporabi fleš (ne premočan)- že prej nastavi čas, pa vseeno pazljivo z njim, saj včasih povzroči še večjo škodo kot da ga nebi bilo.

A vse boš delal v RAW?

L.p
M.
 0   

matic serbelj @jmag666 2. Avg 2011, 20:20

20gb kartica bo prek tekla, ker po vsej verjetnosti boš imel samo prve tri komade možnost slikat potem boš moral ven iz "photo pit-a".

Od opreme pa je tak . Če boš imel prostor bi dal gor 50mm, ker je najbolj svetlobno močen, če ne pač ta drugi objektiv. Glede flasha pa je tak, probaj ga bouncat od stropa da ni direkten, ker če ne bo kak gospod stopil do tebe pa te opozoril da se na koncertih ne slika oz. ni dovoljeno z flashom slikat - vsaj tako je ponavadi.

glede nastavitev bi jaz dal na TV oz. nevem kak ima Nikon glede time priority in čas nastavil nekje med 1/80 - 1/125 vse kar je manj bo streseno oz. če bo band živahen nebo nič ostro. Iso do 1600, po potrebi zvišaj ali zmanjšaj. Blenda bo pa tak skakala med f1.4 - f4 ali f5,6 če se boš držal nekje 1/80 časa. če le gre se izogibaj f1,4 ker če se premakne za 5cm nebo slika ostra.

to je to.
 0   

Tomaž @Tobi 2. Avg 2011, 20:37

@ matejchek
vse bom delal v raw, pravijo da bolše prenaša spremembe če gre kaj narobe pri nastavitvah v aparatu.
Glede zaslonke bi jo raje nastavil med 1.8 pa 2.8 da je malo več globinske ostrine. ISO pa je še kr dober tam nekje okrog 2000 - 3000,

@jmag666
z skupino sem dogovorjen da lahko celotni 2 uri fotografiram, ker je to nekako v zameno za fotke. Sem osebno z njmi dogovorjen, pa potem bodo tudi moje fotke objavli če bodo uspele.

primarno bi res raje uporabil 50mm ker je vseeno dosti ostrejši kot pa 18 - 70. Glede flasha pa je tako da ga nimam od nikjer bouncat ker je outdoor koncert na nekem festivalu.
V zaodrju bi pa bilo bolje uporabit 18 - 70 da dobim širši kot ne? pa flash pa difusor, flash na manual 1/32 pa z highspeed syncom kontroliram količino svetlobe.

bi bilo bolše dat na M pa ročno nastavlat vse, blendo na 1.8 - 2.8 hitrost med 1/80 - 1/500 odvisno od akcije, osvetlitev pa prilagajam z ISO pa ga po potrebi višam al nižam?

Hvala vama za komentarje, upam da se bo še kdo pridružo pa dodal "svojih 5centov"
 0   

komar89 @komar89 2. Avg 2011, 20:49

Lahko probaš še kakšno fotko užgat direkten flash, pa daljši čas 1/10 do 1/2s, dobiš fajn efekte. Mora pa biti dosti šibka svetloba drugače ti fleš ne zamrzne dovolj.
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

Tomaž @Tobi 2. Avg 2011, 21:10

@ komar89
te dam flash na prvi zaklop al drugi zaklop? bom se s tem probo malo poigrat ko bom dobil par dobrih fotk
 0   

komar89 @komar89 2. Avg 2011, 21:22

Če se subjekt premika naprej, je boljše dat na drugo zaveso, da je sled za njim, za naključna gibanja pa nima tolk veze.
šank, drš me, jst te bom spustu...
 0   

MiroN @MiroN 3. Avg 2011, 07:51

Če je outdoor festival, pomeni, da bo najbrž oder zelo dobro osvetljen, kar pomeni, pozabi na flash, saj reflektorji na odru poskrbijo za zadostno količino svetlobe, fotografije so pa dosti lepše in boljše. Spremljaj gibanje nastopajočih in pa svetlobo reflektorjev in njeno "padanje" na glasbenike. Glede na to, da imaš možnost fotkanja celi dve uri si lepo vzemi čas in malo eksperimentiraj pod odrom. Boljše dvajset dobrih fotografij, kot pa 500 povprečnih, katere itak noben ne bo gledal, ker jih bo preveč. Pa priporočam, ti da delaš po tri zaporedne posnetke in potem izbereš tistega, ki ti najbolj ustreza oz. tistega, ki je najbolj oster. 1.4 blenda je zelo super, vendar moraš biti pazljiv, da ti subjekt ne pobegne iz fokusa, kar pa se na koncertih rado zgodi smile
 0   

Tomaž @Tobi 3. Avg 2011, 13:09

@ MiroN
Flasha pod odrom torej ne bom uporabljal, kak pa je za backstage? tak kot sem napisal al kaj drugega?
Bom lepo počasi delo pa sproti pazil na pravilne nastavitve da bodo kolko tolko dobre že iz aparata,
Verjetno če bom uporablajl 1.4 bolše da zvišam hitrost do 1/2000 pa ISO povišam da nadomestim spremembo hitrosti da so slike ko jih izostrim ostre tudi ko jih posnamem ne ? da nebi slučajno delček sekunde se premakno pa prišo iz DOF-a?
Bi bilo dobro če uporabim exposure bracketing?
 0   

MiroN @MiroN 3. Avg 2011, 13:31

V backstage-u ga uporabljaš, vsekakor grin Pod odrom, ga pa osebno ne bi, sicer se pa zna zgoditi, da ga tudi ne boš smel uporabljati pod odrom grin Kar se pa zaslonke, časa in ISO-za tiče, pa eksperimentiraj, mislim, da ne bo potrebe po blendi 1.4 in jo boš mirne vesti lahko zaprl na 2.8, 3.5 tudi 4še gre grin temu pa primeren čas in ISO. Pod 1/160 ne bi šel, oz. odvisno koliko so muzikantje na odru živahtni grin Bracketinga sam nikoli nisem uporabljal, rafal, 3je zaporedni posnetki in to je to. Vaja dela mojstra, ti boš imel pa dovolj časa za dober trening;)
 0   

Tomaž @Tobi 14. Avg 2011, 13:36

Evo ga prve slike tak malo za predogled, če lahko kdo prosim malo pokomentira pa to, bo sledilo še več ker imam okrog 1500 fotk še za pregledat.
 0   

Matjaž Vertuš @maki84 14. Avg 2011, 17:25

Obstaja en super video:
Kelby Training - Concert Photography

2 profiča razložita vse kar moreš vedet za fotkanje koncerta...
 0   

Tomaž @Tobi 16. Avg 2011, 11:11

zdaj ne potrebujem razlage trenutno bom si pa pogledal ko bo kaj časa.
Zanima me da mi kaj pokomentirate da vidim kaj sem naredil super in kaj je slabo.

Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati