0   

Dule @DuleB 23. Avg 2011, 22:33

Oprosti, ampak jaz na te rating lestvice, ko govorimo o fotografiji prav nič ne dam.
Janez in Mirko objavita fotografiji različnih vsebin v čakalnici... Janez prejme 13 glasov z oceno 5, Mirko pa le 10 petic. Po tej lestvici bi potem Janez moral imeti višji rating od Mirka...
Primerjati dve fotki s popolnima različnima vsebinama, dve umetnini (ali skrpucali - kakor kdo gleda) ter ju nato matematično uvrstiti na nekakšni kvalitativni lestvici je neumno (oprosti izrazu - nič osebnega!).
Namerno sem pri tem zamočal Janezov daljši staž na portalu in s tem večje število "podrepnikov", ki ga filajo s peticami... Ko se gleda na rating nekoga, se o tem ne govori, ker je nespodobno, a ne? biggrin
Dušan Brezovnik
 0   

Matjaž Vertuš @maki84 23. Avg 2011, 23:12

Ja

če bi bilo tako kot si rekel:
In bi imel še te parametre
min št glasov na fotografijo 5
povprečna ocena te fotografije 5
povprečna ocena vseh fotografij 4

Bi imel Mirko oceno 4,67, Janez pa 4,72.

Npr. da razširimo to galerijo na celotni splet. Pa ima McCurryev miljon 5k in eno štirko. Al pa je konkurenca fauš pa mu da 100 ljudi 1ko. Jaz ga po točkovanju šišnem. Ker mojo fotko je samo en človek pogledal in mi dal petko.
Jaz mam povprečje 5. McCurry pa 4,99960004
Je to fer? Meni se ne zdi...


Primerjati dve fotki s popolnima različnima vsebinama, dve umetnini (ali skrpucali - kakor kdo gleda) ter ju nato matematično uvrstiti na nekakšni kvalitativni lestvici je neumno (oprosti izrazu - nič osebnega!).
Če so že ocene, pol naj te tudi dajejo neke rezultate. Samo tak za okras pač nima nekega smisla.

Če pa uporabimo za določanje ocene to formulo dobim jaz oceno 4,5 mccury pa 4,999599.
 0   

Jure Korez @jupii76 23. Avg 2011, 23:31

Dajmo anonimo ocenjevanje, matematiki pa se zaj dogovorte kako je najbolše. Hm?
 0   

Dule @DuleB 23. Avg 2011, 23:43

Če so že ocene, pol naj te tudi dajejo neke rezultate. Samo tak za okras pač nima nekega smisla.
Oprosti Maki84, kakšne uporabne rezultate pa bodo meni kot fotografu dajali ti izračuni povprečja? Bodo kazali kje sem dober? Ne. Bodo kazali kje so moje fotko slabe in bi jih bilo treba dodelati? Tudi ne. Torej kakšna je uporabna vrednost te rating lestvice? Kaj nam kaže?
Nikarte mi zdaj reči da kaže, kdo je dober in kdo slab fotograf! Rofl
Dušan Brezovnik
 0   

Jure Korez @jupii76 23. Avg 2011, 23:55

DuleB je napisal/a:
Če so že ocene, pol naj te tudi dajejo neke rezultate. Samo tak za okras pač nima nekega smisla.
Oprosti Maki84, kakšne uporabne rezultate pa bodo meni kot fotografu dajali ti izračuni povprečja? Bodo kazali kje sem dober? Ne. Bodo kazali kje so moje fotko slabe in bi jih bilo treba dodelati? Tudi ne. Torej kakšna je uporabna vrednost te rating lestvice? Kaj nam kaže?
Nikarte mi zdaj reči da kaže, kdo je dober in kdo slab fotograf! Rofl


Pa to jaz probam že nonstop dopovedat, da vrag po teh ocenah, nič nem odneso od njih, kar pa mije cilj.

Pa naj bodo za neki rating, samo tu pa se to tak vleče v primarni pomen. none cry
 0   

Matjaž Vertuš @maki84 24. Avg 2011, 09:26

Juri&Dule
Podpišem. Primarne so konstruktivne kritike... To pozdravljajo vsi se mi zdi...

Glede ocen:
Prvih 10 filmov sem si pogledal na IMDB. Ali je res to (ocene lajikov) pravo merilo umetnosti? Seveda ni. Daje pa neki rezultat. Zdaj tebi ni merodajen, nekomu drugemu pa je. Če ne bi bilo te lestvice filmi niti ne bi prišli do mene...
Kot sem že povedal tudi večja masa ocen izkristalizira tisto oceno ki bi jo dal človek od lajika do profija...
Idi na IMDB poglej prvi film (oceno ima 9,2). Potem pa poglej nek film ki ma oceno 3. Razliko boš občutil.
 1   

Klemen Blokar @kleb 24. Avg 2011, 10:06

Pri teh ocenah je res problem v tem, da se primerja neprimerljivo. Za vzpostavitev sistema ratinga je potrebno najprej zagotoviti primerljivost ocenjevanih izdelkov - to je nekako uspelo na dpreview z izzivi - fotkami na dano temo in potem se ocenjuje. In po večini res boljše fotke prilezejo proti vrhu lestvice. A po drugi strani ni nobene primerljivosti med posameznimi izzivi - nekateri so tako polni slabih fotk, da tudi zmagovalna ni bogve kaj, pri drugih izzivih pa je prvih 20 fotk odličnih. Tako da absolutnega ratinga se pač ne da kar tako enostavno vzpostavit. In bolj kot se izgubljamo v želji, da bi dobili eno super formulo za izračunavanje, bolj izgubljamo smisel galerije.

Je že tako, da teoretično lahko velika množica neuke raje bolje oceni fotke kot žirija treh strokovnjakov (anonimnost je nujna!). A če želiš, da bo ta proces funkcioniral, je treba zagotoviti primerljivost med fotografijami, ki tekmujejo med sabo. Ocena o tem, ali je slika metulja lepša od nekega portreta bo pa za vse večne čase nesmiselna. Primerjamo lahko fotografije samo glede na nek kriterij, ki velja za vse. In če želimo imeti svobodno galerijo kjer fotografi prikazujejo svoje delo, ocenjevanja pač ne moremo smiselno prikazovati - to lahko naredimo samo, če imamo zunanje postavljen kriterij glede na katerega ocenjujemo (natečaji, dpreview izzivi,...).

Lahko pa bi za spodbujanje konstruktivnih komentarjev postavil galerijo tako, da bi znotraj posameznega vnosa v galerijo lahko avtor nalagal več različic fotografije - na primer, nekdo komentira, da bi bolj obrezal posnetek na levi, avtor to stori in pripne novo različico zraven. Zdaj pa je na mestu ocenjevanje, komu je katera različica bolj všeč. In tako bi se hitro videlo, kateri komentarji imajo smisel, kateri ne, in vsi bi lahko primerjali različne obdelave fotk in se iz tega kaj naučili. In prepričan sem, da bi s skrbnim načrtovanjem ocenjevanja izmed več verzij posnetka publika tu izbrala najboljšega.

Morda bi bilo smiselno celo tako, da bi avtor ob nalaganju posnetka izbral nekaj drugih iz galerije, glede na katere želi biti ocenjen - tako bi bile ocene smiselnejše, če jih že hočemo imeti...
Zahvala: maki84
 1   

Ime Priimek @poetski 24. Avg 2011, 10:29

Moderirarnje komentarjev. Anonimnost ocenjevanja in zapoznel prikaz rezultatov ocenjevana (po parih dneh).

Če se hočete znebit vseh "smajlijev" in "lepih barv" je potrebno malo bolj strogo udariti po neuki "flickr" drhali. Nihče ne zagovarja, da bi se laikom prepovedalo komentirati ali ocenjevati (saj večina gledalcev prihaja ravno iz vrst laikov, zatorej je njihovo mnenje dobrodošlo in zaželjeno). Menim pa da bi se moralo od njih zahtevati, da se pri podajanju ocen in komentarjev vsaj potrudijo. Naj se zahteva, da je predpogoj za vsako objavo fotografije vsaj 3 objavljeni komentarji. To se poveže z moderiranjem komentarjev (da se znebimo vseh smajlijev), pa dobimo skupnost, ki diha in živi fotografijo.

Povprečnih ocen se niti ne potrebuje (načeloma se tudi samih ocen ne potrebuje), ampak če hočejo "smajlijarji" tiste svoje petke, pa naj jih imajo smile Samo naj napišejo 3 stavke, ki imajo veze z ocenjeno fotografijo.

To smo že prevečkrat rekli in se nič ni naredilo. Slo-foto živi zaradi res dobrega foruma in ne zaradi objavljanja dobrih fotografij smile Slovenski flickr. Ti meni plus, jaz tebi plus. A skupaj nisva zmožna narediti fotografije vredne zenfa.

Naj živi forum!
Zahvala: maki84
 3   

Jernej Lasič @Sviri 24. Avg 2011, 11:00

Spet ta tema...Vsi bi popravljali zgolj površinsko, kar pa se mi ne zdi prav.

Mislim, da portal potrebuje korenito prenovo v smislu vizije. Menim, da trenutno stanje ni dobro, saj noben točno ne ve kje smo. Če se hoče zagotovit eno udobje uporabnikov portala je treba določit komu točno je portal namenjen. Gre za portal ki strmi k vrhunskim fotografijam, gre za "hobi" portal, za portal kjer se uporabnik uči ali kaj drugega. Trenutno jaz ne morem opredelit kje smo... vsega je po malo. In tak portal je najtežje upravljati uspešno.
Mene nič ne moti, če se bo Lucifix odločil za karkoli od zgoraj naštetega ali pa čisto nekaj tretjega, ampak menim da je nujno da se natančno in jasno definira vizijo, kaj hoče portal postati v naslednjih letih. Pa kot sem že rekel, naj bo to postati izključno "hobi portal", ali pa pridobiti X novih članov, lahko tudi postati največja slovenska hranilnica fotografij, postati slovenski foto portal z najkvalitetnejšimi fotografijami, postati online učilnica fotografije, postati komercialno uspešen portal, postati portal za prodajo fotografij, karkoli..., nekaj. Samo da se ve k čemu naj bi vsi uporabniki strmeli, ne pa da noben ne ve zakaj točno je tu gor. En je sedaj tu da samo gleda fotke, drugi daje gor fotografije ki bolj spadajo v družinski album, trejti je gor zaradi debat v forumu, en je gor zaradi novic itd. Lahko bi rekli da je za vsakega nekaj, ampak menim da temu ni tako oz. da je vse preveč razpršeno.

Luc, seveda je to kritika, ampak z najboljšim namenom. Verjamem, da bi kot "fotr" portala tudi sam rad kar se da dobro vozil portal še naprej in verjetno imaš že zdaj ogromno dela s portalom. Da ti je uspleo to kar ti je do sedaj, ti dam lahko le kapo dol, ampak mislim da je čas za spremembe. Je pa to koneckoncev le mnenje enega izmed uporabnikov, končna odločitev mora biti pač tvoja. Kar se mene tiče se lahko naredi tudi vprašalnik med uporabniki, kaj sploh želijo od portala in se na podlagi tega naprej razmišlja in sestavi neko vizijo.

Za zgoraj napisanim trdno stojim in mislim, da je edina prava rešitev za portal. Seveda pa to ni one-man job niti se to ne more zgoditi iz danes na jutri, ampak je treba imeti res dober plan. Tudi finančen zalogaj je verjetno, če bi se lotil zadeve od spodaj navzgor. Je pa to zagotovo tudi debata za ob mrzlem pivu smile
PS:

Za Quick-fix in on-topic pa predlagam uporabnikom, da malo bolj z glavo ocenjujete fotografije. Malo več kritičnosti pri ocenjevanju in komentiranju, saj nismo iz cukra. Tudi ni treba čisto vsem fotografijam v učilnici prilimati najvišje ocene. Če pa kdo ne more prenesti kritike pa je to pač njegov lastni problem.
Zahvala: poetski, maki84, jupii76
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 2   

Ratter @Ratter 24. Avg 2011, 11:16

Meni se zdi,da zgoraj na tistem črnem traku manjka "gumb" Photoshop in Lightroom tutoriali.
Še vedno sem mnenja,da kdor brska po foto portalu,ta se hoče nekaj naučiti.Vem,da je ogromno tutorialov za Photoshop na netu.Če bi bili le ti v Sloveskem jeziku,spisani in uploudani od čanov portala,bi po mojem bilo kar precej zanimivo.
Zahvala: maki84, luxxx7
 0   

Jure Korez @jupii76 24. Avg 2011, 12:07

Se strinjam z sviri-jem glede opredelitve portala, za vse pač ne more bit in vseh zadovoljit... Zato pa je tudi tolko različnih mnenj, ker je toliko različnih ljudi z različnimi željami in cilji.
 0   

Žiga @thunder_road 24. Avg 2011, 12:45

Najprej se morate vprašati o čem sploh govorite. Tule namreč mešate galerijo (z vsemi subdivizijami) in forum in ste zelo nedosledni, kar je predvsem posledica tega, da vsak zagovarja svoje subjektivno stališče neoziraje se na širšo skupnost oz. druge posameznike. Nekateri bi spreminjali galerijo, spet drugi bi se lotili foruma in drugih pritiklin portala. Vse lepo in prav, ampak se je treba zavedati, da nikoli ne bo rešitve, ki bi zadovoljila kar vse. Tudi, ko se uveljavijo kakšne spremembe ali izboljšave (ali bilokaj), bo spet nekdo rekel, da se pojavlja kartelno ocenjevanje itd.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Ime Priimek @poetski 24. Avg 2011, 14:31

thunder_road je napisal/a:
Najprej se morate vprašati o čem sploh govorite. Tule namreč mešate galerijo (z vsemi subdivizijami) in forum in ste zelo nedosledni, kar je predvsem posledica tega, da vsak zagovarja svoje subjektivno stališče neoziraje se na širšo skupnost oz. druge posameznike. Nekateri bi spreminjali galerijo, spet drugi bi se lotili foruma in drugih pritiklin portala. Vse lepo in prav, ampak se je treba zavedati, da nikoli ne bo rešitve, ki bi zadovoljila kar vse. Tudi, ko se uveljavijo kakšne spremembe ali izboljšave (ali bilokaj), bo spet nekdo rekel, da se pojavlja kartelno ocenjevanje itd.


Že že, ampak to še vedno ne reši problema, ki ga je izpostavil sviri. Portal potrebuje usmeritev. Neko idejo in vizijo za katero se lahko skupnost postavi. Vsi vemo, da je spreminjanje zadev nehvaležno delo, ker bi vsak nekaj po svoje. Ampak če se nam predstavi v kakšni smeri se želi portal razvijati, lahko seveda pri tem pomagamo. Smo le mi tisti, ki objavljamo, pišemo in ocenjujemo.

Kot je izpostavil sviri - portal se more jasno opredeliti za kaj stoji in čemu stremi. In potem bo skupnost pomagala, da se uresniči ta vizija. Nekakšna specializacija je nujno potrebna. Sedaj vsi podajamo različne predloge, ker nam portal zadovoljuje različne potrebe. Jaz si želim bolj poglobljenih komentarjev, medtem ko si maki želi boljši sistem ocenjevanja. In potem pride do teh nesporazumov in delnih sprememb. Spremembe se izvršujejo brez izdelane ideje. In zaradi tega je implementacija teh sprememb slaba.

Začneš z idejo - z vizijo. Na njej gradiš. Vsaka sprememba mora odsevati usmeritev portala. Če ni usmeritve, je vsaka sprememba zaman, saj nima cilja.

In vsaj veliki večini je vseeno v kaj se usmeri portal. Važno je le, da se postavi jasno vizijo. Če to postane flickr, ga bomo uporabljali kot flickr. Če postane slovenski 1x.com, ga bomo kot takega uporabljali. Zdaj smo nekoliko izgubljeni in nihče ne ve čemu v resnici služi slo-foto.
 1   

Žiga @thunder_road 24. Avg 2011, 14:53

To je neumnost, ne moreš odsekat enih uporabnikov zato, da lahko bolj dosledno skrbiš za druge. Spremembe se izvršujejo glede na to, kar pokaže čas in preverjena dejstva, ne pa kar vse povprek, drugače bi vsak dan imeli po 20 sprememb. Ne vem pa odkod vprašanja čemu je portal namenjen?? Če pa to uporabnikom ni jasno, potem jim težko kdo drug pove.
Zahvala: DuleB
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 1   

Jernej Lasič @Sviri 24. Avg 2011, 15:09

Meni ni čisto jasno, čemu je namenjen. Zakaj? Sem pa tja pade kakšna novica, kakšen test, tutorialov je za na prste obeh rok preštet, obstaja forum katerega velik del je zapuščen, obstaja učilnica katere, po pravici povedano, noben ne šljivi, po novem obstaja prodaja fotografij, potem so tu mali oglasi, enciklopedija foto. izrazoslovja, in še in še. Da me ne bo kdo narobe razumel, z nobeno stvarjo ni popolnoma nič narobe, le menim, da je vsega preveč. SF je ratal "jack of all trades, but master of none".


Ko si se že dotaknil uporabnikov lahko gledamo z dveh vidikov. Prvi je da se do neke mere proba zadovoljiti ogromno število uporabnikov, drugi pa je ta, da se maksimalno zadovolji določene uporabnike in se sčasoma pridobi nove, ki pridejo do tebe z razlogom ker vedo, kaj bodo dobili.

Že če pogledaš samo to temo, ti je jasno da vsak nekaj drugega hoče, pa noben ni ravno zadovoljen.
Zahvala: jupii76
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Žiga @thunder_road 24. Avg 2011, 15:22

Sviri je napisal/a:
Meni ni čisto jasno, čemu je namenjen. Zakaj? Sem pa tja pade kakšna novica, kakšen test, tutorialov je za na prste obeh rok preštet, obstaja forum katerega velik del je zapuščen, obstaja učilnica katere, po pravici povedano, noben ne šljivi, po novem obstaja prodaja fotografij, potem so tu mali oglasi, enciklopedija foto. izrazoslovja, in še in še. Da me ne bo kdo narobe razumel, z nobeno stvarjo ni popolnoma nič narobe, le menim, da je vsega preveč. SF je ratal "jack of all trades, but master of none".


Ja, ampak za to je potrebno tudi sodelovanje uporabnikov. Članki na strani se ne ustvarjajo sami, niti komentarji. Večkrat je bilo že ponujeno sodelovanje članov za pisanje člankov in tutorialov. Saj se je nekaj izvedlo, ampak potem spet mine tista volja. Ti lahko usmeriš ta portal še tako ozko, a če ne boš imel dovoljšnega odziva uporabnikov, ti to ne bo prav nič pomagalo. Prej je napisal Poetski, da manjka usmeritev, h kateri bi potem uporabniki lahko strmeli. Torej je motivacija pogojena z usmeritvijo? Morda kje že, ampak v tem primeru se pa ne strinjam. Predvsem zato ne, ker imamo uporabniki vso možnost sooblikovanja portala (prav preko sodelovanja, ki sem ga prej omenil). Usmeritev portala je to, kar na njem ustvarijo/ustvarjajo njegove članice in člani in pogojena z neke "od boga dane" oblasti.

Seveda pa gre zadeva tudi v negativno, kjer imajo nekateri forum in galerijo le za izživljanje svojih frustracij (po domače povedano za zaje*avanje) s tem pa samo jemljejo kakovost napisanim tematikam (torej temam) in s tem omenjenemu sodelovanju članic in članov. Močno dvomim, da bo to čudežno usahnilo, če bo forum dobil kakšno zamejeno usmeritev.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Jernej Lasič @Sviri 24. Avg 2011, 15:26

Še nekaj glede sprememb. NE zagovarjam dejstva, da bi vsak dan nekaj spreminjali, ne vem od kje si to pobral. Zaovarjam desjtvo, da bi bilo treba spremeniti temeljno zasnovo in se za nekaj pač specializirati, postaviti vizijo kje želi portal biti čez par let in potem s spremembami k temu stremeti se izboljševati in izpopolnjevati.

Mi znaš povedati trenutno vizijo portala? Jaz je pač ne razberem.
In utopično je misliti, da se bo lahko ustreglo vsem uporabnikom.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Žiga @thunder_road 24. Avg 2011, 15:30

Sviri je napisal/a:
Še nekaj glede sprememb. NE zagovarjam dejstva, da bi vsak dan nekaj spreminjali, ne vem od kje si to pobral.


Nisem nikjer "pobral" ampak karikaturno napisal.

Citiram:

Mi znaš povedati trenutno vizijo portala? Jaz je pač ne razberem.


Sem zgoraj

Citiram:
In utopično je misliti, da se bo lahko ustreglo vsem uporabnikom.


ravo o tem vam govorim že odkar sem se vključil v debato (in še marsičem drugem). Ne glede na ozko usmeritev ali širšo ...
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Jernej Lasič @Sviri 24. Avg 2011, 15:56

Kje si napisal vizijo?
Ne vidim.Pri ozki usmeritvi imaš saj določeno področje delovanja, tukaj pa streljamo na vse smeri in upamo da bomo kaj zadeli, kar se meni zdi precej potratno. Mislim, da je portal preobširen s prevečimi točkami "interesa", kakor se ga zadnjih par let uporablja.
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Ime Priimek @poetski 24. Avg 2011, 16:00

Se opravičujem, a jaz osebno nisem nikjer zasledil, kaj naj bi bila vizija portala (niti iz tvojega posta ne sad)

In ja. Skupnost pride iz sledenja neki vodji oziroma neki skupni viziji. Skupnost ni "raja", ki tava. Skupnost je vedno skupina ljudi, ki stremi k istemu cilju. Oprosti, ampak na Slo-foto ni nikakršne usmeritve. Mogoče si ti drugačnega mnenja, ker si del administracije (in s tem deležen "inside" informacij), a mi plebejci ne vemo čemu Slo-foto služi.

In vsi vemo, da ne bodo vsi zadovoljni. Ampak tiste, ki jih izgubiš, nadomestiš z novimi, ki iščejo ravno specializacijo. Jaz sem že nekaj časa zdaj tu, in kljub temu, da sem že dobro leto razočaran nad stanjem, sem še vedno tu. In se mi zdi, da nas je kar nekaj takih, ki nam ni vseeno za ta portal (čeprav na veliko nergamo smile)

Sodelovanje ljudi vedno pride z atmosfero. Ne gre pričakovati, da bodo ljudje sodelovali samo zaradi tega, ker jim to dovoliš. Na žalost ne deluje to tako. Potrebno jih je spodbujati in omogočati, da njihovo trdo delo ni zaman. Če je atmosfera takšna, da ljudje zamerijo, če jim namesto petico prilepiš štirico, zakaj bi potem sploh aktivno sodeloval in komentiral in pisal članke? Zakaj bi se trudil za nekoga, ki ne bo hvaležen mojega truda?

Takšna atmosfera se je razvila skozi čas. Vse te spremembe in delovanje moderaterjev in administratorjev pač vpliva na mentaliteto ljudi. Joker.si je slovenska različica 4chana, a še vedno je tam neverjetno veliko sodelovanja skupnosti. Ker "vodstvo" k temu teži.

Če hočeš članke, usmeri slo-foto v blog z gostujočimi pisci. Na začetku bo nekoliko težko, a tiste, ki jih izgubiš s tem, nadomestiš s tistimi, ki si želijo kvaliteten slovenski fotografski blog.

Badabim, badabum.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati